Fitzcarraldo (1982) ☆ 👁

(Werner Herzog)

nyugat-német-perui dráma, kalandfilm

4,2
★★★★☆
147 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2015-04-08 19:37:59 Kalevala (4) #8

Hát nem ez a csodálatos Kinskiben! Egy kolérikus örjöngő, de profi a javából! A forgatás alatti őrült tombolása mégsem érezhető a játékában. Aki nem tud a forgatás hátteréről, annak Kinski Fitzcarraldója megmarad szimpatikus hősnek.

Nem is tudtam, hogy Jack Nicholson is szóba jött volna. Tényleg érdekes lett volna.

2015-04-08 16:40:32 csabaga (5) #7

Annyira ott parázslott az őrület,hogy ha minden igaz,az indiánok felajánlották,elteszik láb alól,hiszen csak akadályozza a forgatást.Herzog meggyőzte őket,főszereplő nélkül még annyira sem menne.

Érdekes lett volna Jack Nicholson eszelősebb,vagy Jason Robarts komolyabb alakítása is.Mindketten visszariadtak a körülményektől,míg Kinski részben fel sem fogta ezt.

2015-04-08 11:45:21 Kalevala (4) #6

Az elejét untam. Még gondoltam is: ez lenne Herzog díjazott nagy filmje? Nagyon átlagos színvonalon kezd, aztán amikor beindul a nagy utazás, beindult bennem is valami kellemes érzés. Herzog nagyon is érti, hogy kell a tájjal, a sztorival, a szereplőkkel, és persze nem utolsó sorban a zenével megbabonázni a nézőt. Egy kalandfilm, amelyben az emberi akarat a legnagyobb akadályokat is át tudja hágni, egy végtelenül szimpatikus, szeretni való Klaus Kinskivel, aki ebben a filmben a jót, a lelkesedést, a szenvedélyt, az idealizmust testesíti meg.
Volt Kinskinek ennél pozitívabb szerepe? Az őrület ugyan ott parázslott a szemében, de ez aztán pozitív erőkkel párosult megszállottság lett a célja magvalósításáért. Végre nem egy bad guy, hanem az idealista hős, aki mindent feltesz álmai valóra váltásáért. Ebben hasonlít Herzoghoz, aki, minél többet olvasok róla, annál szimpatikusabb lesz nekem. Két szenvedélyes őrült talalkozása és együttmüködése csak rendkívülit hozhat létre. Ahogy Herzog fogalmazta: “A kihívás abban állt, hogy ezt a rettentő nagy hevületet valahogy a filmvászon szolgálatába állítsam. Túlságosan különböző alkatúak voltunk, de értettük, hogy együtt olyasmire vagyunk képesek, ami mindkettőnk adottságait felülmúlja.”

2015-03-10 16:45:00 csabaga (5) #5

Most valahogy elrepült a két és fél óra,és a film zseniális lett.

Ez a Fitzgerald nevű ember érdekes alak lehetett a semmire sem jutó vállalkozásaival.Itt sem jut eredményre,hiába húzza át a hajót,pénz kellene a termelés beindításához,még egy hajóhoz,és az nincsen.

2014-02-22 22:32:14 somogyireka (4) #4

Csak azt sajnálom, ismerve a film hátterét: hány évig forgatták, hogy szinte minden igazi benne,a hajó a hegyen nem animáció,és valódi halált is hozott.., hogy ebből a szinte „folyamként hömpölygő eposzból” egy ilyen kis „ mesepatak” maradt.
Mint sztori önmagában hidegen hagyna, ám az az út,amelyet Herzog a forgatás alatt –elsősorban önmagában- bejárt, és sejtéseim szerint bejáratott a többiekkel is,az viszont lenyűgöz. (kár,hogy valahogy ez mégsem látszódik a filmben).No mert ott a végén nem Kinskit ünneplik, Herzog tapsolja meg elégedetten önmagát..hogy áttolta ezt a ki…szott hajót a hegyen, mondjuk úgy megmászta, átmászta önmagát, no mert más komoly akadály nincs is az életben.

2012-12-18 20:43:39 acidphase (5) #3

jo film de nem igazán éreztem a katarzist...

2009-12-27 22:34:15 sleepingdancer (3) #2

egy picit nehezen indul, aztán elképesztően jó jelenetek vannak benne, viszont lehetne az egész sokkal feszesebb

2009-11-12 21:12:53 JeszKar (4) #1

Furcsa volt egy olyan Herzog-Kinski filmet látni, amely bizonyos értelemben
happy enddel zárul. Valami olyat vártam, hogy a főszereplő a partról nézi, hogy süllyed a hajó mindezt az őserdőben a Popol Vuh zenéjére.
Amúgy kellemes film, bár nem egy Aguirre vagy egy Nosferatu, Kinski szókásához híven jó. Az elején nagyon jól indul, azok a képek az őserdőről, a szöveg, és a zene (amelyet nagy hibának tartom, hogy alig használtak később.) Kár, hogy csak kevés ilyen jó pillanat található a filmbena.