Kaze no tani no Naushika (1984) ☆ 👁

Nauszika - A szél harcosai
Nausicaä of the Valley of the Wind

(Miyazaki Hayao)

amerikai-japán animáció, anime, dráma, kalandfilm, sci-fi

4,3
★★★★☆
355 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-06-05 16:14:54 -senki- (5) #65

Eléggé hasonlít rá a Mátrix 3 vége...

2016-05-08 19:14:02 ChrisAdam (?) #64

Tökéletesen egyetértek ezzel. Pár hete, egy hónapja szörnyű mozis körülmények közt láttam a Keresztapát (bővebben a film topikjában), s hiába éreztem, hogy itt valami nagy dolog történt a vásznon, nem tudtam elkövetkeztetni attól, hogy a körülmény borzalom volt (ami nem a film hibája). De lelkiismeretfurdalásom lett volna, ha lepontozom ötösre, mert a film amúgy "biztos zseniális". Az lesz nálam is remélhetően, ha majd hamarosan újranézem, rendes körülmények közt. :)

előzmény: BonnyJohnny (#63)

2016-05-08 17:57:22 BonnyJohnny (5) #63

Ha Havierez azt írta volna, hogy ez a mozi nagyon nem az ő világa, akkor meg sem szólaltam volna.
Bár eredetileg sem írtál mást, ezt nem ártott tisztázni.

A vitának diskurzusnak már csak azért is állok a fura felén, mert ahogy már lentebb írtam, én pont nem vagyok egy lepontozós figura. Másrészt én kifejezetten az objektív kritika híve vagyok. Ami egyesek szerint nem létezik... vitát elkerülve akkor úgy fogalmaznám meg, hogy az objektivitásra törekvő kritika híve.
Viszont a Mulholland Drive, de további példákat is említve: a 8 és fél vagy a Persona is olyan filmek, amik azért kaptak tőlem kevesebbet, mert nem értettem őket. Így úgy éreztem, hogy ki kell álnom a "nem értem" érv mellett. Megjegyezve, hogy ezen filmeket sem "pontoztam le". De tény, hogy saját hibámból (nem a filmeké!) kevesebbnek láttam őket, mint amik. Viszont mivel kevesebbnek láttam őket, nem tehettem meg, hogy saját véleményemmel szembemenve osztályozzam őket.
Meg persze érzem én (elég nagy filmes tapasztalatom van, hogy érezzem), hogy van ott még keresni valóm (nem véletlenül emlegetem őket évekkel a megtekintésük után). Majd egyszer újranézem őket. Legutóbb is egy-egy rendezőhöz köthető marathon alatt láttam őket, lehet, az sem volt szerencsés. Más helyzet, érzelmi és értelmi állapot kellene hozzá.

előzmény: flake (#62)

2016-05-08 17:15:08 flake (5) #62

Értem amit mondasz, szerinted az értékelés teljesen szubjektív dolog, és csakis a te személyes megtapasztalásod, élményed eredménye. Én ezt nem így gondolom, én úgy gondolom, hogy ha megnézek egy filmet akkor az adott mozi és köztem létrejön egy kapcsolat, és ebben a kapcsolatban én felelősséggel tartozom a filmért és a róla alkotott véleményemért. Ez a vélemény pedig összhangban van a személyiségemmel és a filmek iránt érzett tisztelettel. Ebbe pedig nem hogy belefér, hanem megkerülhetetlen része, hogy, meglátom a film hibáit és szóvá is teszem. Ezek a hibák csakis a filmből eredhetnek. Ilyen lehet, a Hejjax által is felhozott teljes értelmetlenség is (bár van olyan film, aminek éppen ez a lényege :), ami ha nem mutat rá semmire, hanem öncélú, akkor az gáz. De ha igenis van értelme, csak én nem látom azt, és(!) ezt ráforgatom a filmre, akkor már az én hibám. A Batman vs. Supermanes dolog azért nem állja meg itt a helyét, mert ott ízlésről van szó. Az teljesen más. Ha Havierez azt írta volna, hogy ez a mozi nagyon nem az ő világa, akkor meg sem szólaltam volna.

előzmény: BonnyJohnny (#60)

2016-05-08 17:09:17 HejjaX (5) #61

"Szerintem az osztályzat nem a filmmé, hanem az emberé."
Ez érdekes, de ha úgy érted, hogy az osztályzat az ember pillanatnyi állapotát jelképezi, amit a film okozott benne, akkor abba nem tudok belekötni.
Viszont Havierez "(...) nem tetszett hogy a tortenetnek nem ertettem a veget" mondata esetében ez elég BP-s, hiszen nem a film vége nem tetszett neki, hanem az, hogy ő nem értette. Vagyis tényleg saját magát osztályozta le, a saját hibáját :)
(No offense, Havierez.)

előzmény: BonnyJohnny (#60)

2016-05-08 16:51:16 BonnyJohnny (5) #60

Te is a lepontozni szót használod, mint ahogy flake is a film hibáját említi. Szerintem az osztályzat nem a filmmé, hanem az emberé. Ha nekem egy film négyest adott, akkor annyi. Filmtől függetlenül. Nem igazán agyalok azon, hogy mit is akart a költő. Nem is nagyon érdekel. Azt nézem, hogy nekem mit adott a film. És nekem a Mulholland Drive egy katyvasz. De elismerve egyéb érdemeit, és azt, hogy megnemértése nem az én hibám, megadtam rá a négyest.
Szóval a vitátok igazából nem is ellenem szól. :) (Mert én pont nem vagyok az a lepontozós fajta.)
De úgy érzem, annak is van létjogosultsága, hogy az ember nem veszi a fáradságot annak, hogy utánanézzen, meg figyelembe vegyen egyéb szempontokat, hanem pillanatnyi érzés alapján értékeljen.

Pl. én nem nagyon értettem, mi a "művészet" a Batman v. Supermanben. De van akinek tetszett, tehát akkor valami mégiscsak van, csak én (és a kritikusok többsége :P) nem látom. Egyeseknek úgy tetszett az, hogy nem szerették az Avengerst. Ami kapcsán meg vélhetően ők nem vették a fáradságot, hogy utánagondoljanak, vagy igen, de úgy sem találtak benne semmit.

És de, a két dolog ugyanaz. Mindkét esetben arról van szó, hogy az, aki "lepontozza" nem vette a fáradságot, hogy meglássa az előnyeit (egy kritikusok által amúgy általánosan jól értékelt filmnél). Talán nem is akarta (mert nem jön be neki a stílus). Csak egy szuperhősfilm lepontozásán kevesen rökönyödnek meg. Míg egy Miyazaki vagy Lynch filmnél igen. Mert az étteremben adsz borravalót, de a McDonald'sban nem. :D

előzmény: HejjaX (#59)

2016-05-08 16:03:26 HejjaX (5) #59

Ez nekem is fura érvelés. Ha én nem értem egy film végét, az arra sarkall, hogy utánanézzek, mit is akartak mondani vele. Pont azért, mert az én hibám, hogy nem értem. De ezért lepontozni a filmet, az már közelít BP pontozási szokásaihoz.
Ha mások sem értik, az viszont már a film hibája. Persze ez nem mindenkit zavar, (például mondjuk a Lost Highway esetében, amit szerintem maga Lynch sem értett), mert a hangulata lehet annyira magával ragadó, hogy tetszik az embereknek (nekem nem tetszett). Viszont ott az egész filmet nem értettem, nem csak a végét (de nem ezért osztályoztam le, hanem mert mocskosul fárasztott).

előzmény: flake (#58)

2016-05-08 15:01:50 flake (5) #58

És persze, ismétlem még egyszer, ha én nem értem a filmet, az nem a film hibája, hanem az enyém, de az értékelésem szempontjából ez édes mindegy, mert az osztályzattal azt írom le, hogy nekem mennyit ér az adott film. Az osztályzattal nem büntetem a filmet, pusztán értékelem. Ezért szerencsétlen fogalmazásmód a "film hibája" kifejezés, amihez flake következetesen ragaszkodik. Nem a film hibája. Az én hibám. De az értékelés sem a filmmé, hanem az enyém (a filmről).

Ez volt új számomra :)

előzmény: BonnyJohnny (#57)

2016-05-08 14:39:44 BonnyJohnny (5) #57

Látom, közben szerkesztettél :) Így már majdnem mindegy is :)

Miért? :D (Én nem tudom, hogy te mennyit láttál, és mi lett új neked.)

előzmény: flake (#56)

2016-05-08 14:21:41 flake (5) #56

Na várj egy picit. Én nem azt állítottam, hogy a film filmművészetben elfoglalt helyének tükrében igenis rá kell nyomni egy ötös osztályzatot, hát hogy nézne már az ki? Hanem azt hogy ha valaki nem ért meg egy filmet, az ne a film hibája legyen már. Lehetséges, hogy pár év múlva sokkal befogadóbb lesz a mozira a nézője. Azért igen vaskos különbség van a kettő között. Az egy tök más dolog, hogy jelenleg tényleg az a helyzet, hogy azt illik becsülni, ha valaki fel vállalja a többségtől eltérő véleményét, pedig ennek természetesnek kellene lennie.

Látom, közben szerkesztettél :) Így már majdnem mindegy is :)

előzmény: BonnyJohnny (#55)

2016-05-08 14:11:51 BonnyJohnny (5) #55

Szerintem hibás gondolatmenet. Ha egyszer nem értettem az adott filmet, és ezért nekem az összhatás egy négyest ér, akkor is adják rá ötöst, mert tudom, hogy a filmművészetben elfoglalt helye, kritikai átlaga, vagy hasonló ízlésű fórumtársak véleménye miatt "azt kéne"?
Ha nekem egy film csak annyit ért amennyit, akkor ne a saját értékítéletemre hallgassak, hanem másokéra?
Szerintem inkább becsülendő, ha egy ember fel meri vállalni a többségtől eltérő osztályzatát, és még azt is lemeri írni, hogy azért, mert nem értette az adott filmet, vállalva, hogy ettől kevesebbnek tűnhet ő, vagy komolytalanabbnak az osztályzata.

És persze, ismétlem még egyszer, ha én nem értem a filmet, az nem a film hibája, hanem az enyém, de az értékelésem szempontjából ez édes mindegy, mert az osztályzattal azt írom le, hogy nekem mennyit ér az adott film. Az osztályzattal nem büntetem a filmet, pusztán értékelem. Ezért szerencsétlen fogalmazásmód a "film hibája" kifejezés, amihez flake következetesen ragaszkodik. Nem a film hibája. Az én hibám. De az értékelés sem a filmmé, hanem az enyém (a filmről).

Amúgy, amit Korben említ, az valóban nem túl szerencsés jelenség, de ha jól tudom, itt senki nem fogalmazott akképpen. Havierez sem.

előzmény: Korben (#54)

2016-05-08 13:14:17 Korben (5) #54

Ez egy nagyszerű gondolatmenet! (Legtöbb ember ha nem ért meg egy filmet, elintézi azzal, h 'szar a film').

előzmény: flake (#52)

2016-05-08 10:20:03 BonnyJohnny (5) #53

Gondolom megeshet, hogy valaki nem ért meg egy filmet, de egészében érzi, illetve tudja, hogy itt valami nagyszerűről van szó, aminek a befogadására éppen nem áll még készen.
Négyest is adtam a Mullholland Drive-ra, pontosan ez miatt. ;)

2016-05-08 10:11:09 flake (5) #52

Gondolom megeshet, hogy valaki nem ért meg egy filmet, de egészében érzi, illetve tudja, hogy itt valami nagyszerűről van szó, aminek a befogadására éppen nem áll még készen. Ez egy tök érthető dolog. De nem hiszem, hogy ez a filmnek valamiféle hibája lenne, amit fel lehet neki róni. Ez a kacsa meg a víz tipikus esete. Egyébként meg igazad van, mert nem mindegy, hogy milyen szempontok alapján értékel valaki egy filmet.

előzmény: BonnyJohnny (#51)

2016-05-08 06:56:50 BonnyJohnny (5) #51

Igen. Ha értettem volna, akkor valószínűleg ötös lenne, mert egy nagyszerű filmélmény lenne számomra. De mivel nem értettem, nekem nem állt össze. És értékelés szempontjából mindegy, hogy valóban katyvasz, vagy csak nekem az, mert én annak látom, és azszerint osztályozom.

előzmény: flake (#50)

2016-05-07 20:42:57 flake (5) #50

És abban az értékítéletben benne volt, hogy nem értetted a filmet?

előzmény: BonnyJohnny (#49)

2016-05-07 20:20:06 BonnyJohnny (5) #49

Nem. De az osztályzat nem is büntetés (vagy más esetben jutalom) a filmnek, hanem a saját értékelés fokmérője. Én például nem értettem a Mulholland Drive-ot. Nem a film hibája, nyilván nem nekem készült. De mivel megnéztem, nekem is adott valamilyen élnényt, és azszerint értékeltem.

előzmény: flake (#48)

2016-05-07 19:09:17 flake (5) #48

es nem tetszett hogy a tortenetnek nem ertettem a veget! :(

És ez a film hibája?

előzmény: Havierez (#47)

2016-05-07 17:14:58 Havierez (4) #47

Jobbra számítottam egy kicsit, csodálkozom is, hogy Miyazaki ilyen közepes filmet rendezett!
Nekem túl sok akció volt benne, és nem tetszett, hogy a történetnek nem értettem a végét! :(

2015-03-17 13:35:30 Leo_Stotch (4) #46

Van itthon hat db Miyazaki film..kezdtem az elsővel. Eddig kimaradt a rendező életműve, így van mit pótolni,szorgalmasan.
Érdekes, izgalmas, látványos kis mozi volt, ami tán még aktuálisabb mint régen.

2015-01-17 11:47:13 gerbence (5) #45

Lehet, hogy annak idején még más cég finanszírozásában készült, de amennyire én tudom, a Ghibli portfóliójába tartozik. Nálunk pl. a Ghibli-sorozatban adták ki dvd-n, tehát gondolom, a jogokat a Ghiblitől vette meg a magyar forgalmazó a többi filmmel egy csomagban.
Mivel alkotók, téma, stílus, műfaj, esztétikai és tartalmi minőség szerint is összetartozik a többi Ghibli-filmmel, szerintem indokolt lenne összekötni őket.

előzmény: von Schatu (#44)

2015-01-17 11:29:18 von Schatu (4) #44

Mert tudtommal ez még nem Ghibli film. Ez az utolsó, amit Mijazaki a Ghibli megalapítása előtt csinált.

előzmény: gerbence (#43)

2015-01-17 11:18:42 gerbence (5) #43

Ez miért nincs összekötve a többi Ghibli-filmmel ("Ghibli Studio-filmek")?

2014-06-13 17:14:36 JeszKar (5) #42

Az új Miyazaki film kapcsán úgy döntöttem, hogy meg, illetve újra nézem a mester filmjeit (hozzá csapva, még a maradék Ghibli filmet), és hát a Nauszikával kezdtem.
Bár az ötöst fenntartom, sajnos némileg vissza kell vonnom a három évvel korábban írt véleményemet. Most már éreztem némi demagógiát benne. Van benne egy ilyen miden technológia rossz jelleg. Amit most már felnőtt fejjel nem lehet megetetni velem. Bár bőven nem viszi túlzásba az üzenetét, és ezt mégsem tudtam nem észrevenni. Továbbá némi giccset is felfedezni véltem benne, de mivel a végén van ezt inkább meg tudom bocsátani.
Ellenben másba nem nagyon tudok belekötni. A film izgalmasan és szépen van megcsinálva. A történet több szálon fut, és ez mégsem válik zavaróvá, bár a végére kicsit mintha elkapkodták volna. A látványterv nagyon jól eltalált (és biztos vagyok, hogy sok 80-as, 90-es évekbeli japán játék merített ebből a filmből), és a zene is mindenképp jó.
Mint mondtam az ötöst megtartom, de most már fel fedezek benne hibákat, és nem is vagyok benne biztos, hogy ez a rendező legjobb filmje. De ez majd kiderül, mert van még egy-két film, amit meg kell néznem.

2013-09-02 08:57:52 gerbence (5) #41

A történet - különösen a befejezés - kissé összecsapott, de a bemutatott világ lenyűgöző, a karakterek (leginkább a főszereplő lány) szerethetőek, az atmoszféra erőteljes és magába szippantó. Felnőttek és - nagyobbacska - gyerekek számára is élmény lehet megnézni, mert a film aprólékosan kidolgozott világa (helló, Pandora!) végig éberen tartja a figyelmet, úgy voltam vele, akár Peter Jackson Középfölde-filmjeivel: a történések másodrendűek, egyszerűen jó belépni és tágra nyílt szemekkel körbebambulni ebben az univerzumban, élmény csak lesni a tájat, a környezetet,ugyanakkor a történet a végén jópár kérdést nyitva hagy, a cselekmény során nagyobb ívvel építkezik, mint amit mint amit aztán be is tud zárni. Illetve a lényeg kerek egésszé épül, csak közben elsikkadnak cselekmény-szálak: hogyan fejeződik be a háború (a Szél Völgye, Tolmékia és az érkező pejitei túlélők között), aminek épp a kellős közepén vagyunk Nauszika visszaérkezésekor? Mi lesz Pejite túlélőivel? Egyáltalán: mi lesz az emberiséggel? Persze ezek itt részletkérdések, de - főleg a fiatalabbakat - zavarhatják a meg nem válaszolt részletek.
Első megtekintésre számomra ezért nem éri el a tökéletest a mű, de mindenképpen nagyon erős és nagyon ajánlott film.

2012-08-12 01:15:27 Kalti (5) #40

Én is úgy vagyok az anime müfajával, hogy kiszámíthatatlan, hogy mi fog bejönni és mi nem, jópár klasszikus egyszerűen nem tudott meghatni, ezúttal viszont a szavak bennem ragadnak, olyan élménnyel gazdagodtam, hogy még az is lehet, hogy itt toplistákat kell módosítganom, persze örömmel teszem, bár gyakrabban futnék ilyen csodákba.

2012-04-06 12:24:46 doctor.faustus (3) #39

Miyazaki mangája nyomán.
Miért lett idegen az ember a természettől? Miért vív háborút céltalan? És miért épp a repülés?
A nuaszikai bakfis... Nauszika a szelek völgyéből, avagy az életmű fundamentuma: nincs későbbi munka a keze nyomán, melyben ne lehetne visszaidézni. Maga a történet és lényege bonyolult és szövevényes, letisztulása nem történik meg. Talán nincs is rá szükség, hiszen kárpótlásul belső tisztulást nyújt.

2012-01-16 01:05:14 tomside (5) #38

Lol, én meg azt hittem, hogy az Avatar milyen eredeti világot épített. Lol, de kis naiv kis kezdő vagyok! :) Nagyon jó ez a film!

2011-07-25 15:37:28 slawter (5) #37

Grandiózus öszefoglaló a Ghibli művekről kszülőben! [link]

2011-07-07 00:29:18 BonnyJohnny (5) #36

Az első Miyazaki darab eddig kimaradt nekem, de most pótoltam. Valóban zseniális film.
A történet szokásos Miyazaki minőség, a szokásos mondanivalóval. Fantáziadús világ, jó karakterek és meglepően pergő, akciódús történet. Hangulatos, jó zenével kísért film. Nem kellett volna meglepődnöm, de mégis meglepett a film, természetesen pozitívan. Tényleg a legjobb Miyazakik között van (egy újabb nagyszerű debütálás... :)).

2011-05-03 22:47:18 acidphase (4) #35

http://www.bash.hu/14617

:P

előzmény: JeszKar (#34)

2011-05-03 14:04:07 JeszKar (5) #34

Miyazaki Hayao egy zseni. Hihetetlen, hogy mennyi élet és fantázia van a filmjeiben. Ráadásul a Nauszikának témája is nagyszerű, és ezt a rendező képes úgy előadni, hogy még véletlenül se hasson didaktikusnak.
A Monoke Hime-t még komoly hiányom, de egyenlőre azt nem tudnám megmondani, hogy ez vagy a Chihro a nagyobb mestermű, mert, hogy mindkettő az.

2010-12-05 17:18:24 jesi (3) #33

Nekem kevésbé tetszett, mint amit vártam tőle. Hozzám közelebb áll a Vándorló palota vagy a Chihiro. Valahogyan kevés volt számomra.

2010-09-24 00:11:26 HejjaX (5) #32

köszi, teszek vele egy próbát, hátha...

előzmény: simijohnny (#31)

2010-09-23 21:52:11 simijohnny (5) #31

:) Akár folytathatod is a sort ezzel.

előzmény: HejjaX (#29)

2010-09-23 21:47:52 Jereváni Rádió (5) #30

Hát azért a zárójelben felsorolt animék egyike sem gyerekes katyvasz, egy Akirára vagy egy Vadon hercegnőjére soha nem tűzném ezt a jelzőt.

előzmény: HejjaX (#29)

2010-09-23 21:02:50 HejjaX (5) #29

végre, végre, végre. annyi túlértékelt animét végigszenvedtem már (chihiro, akira, vadon hercegnője) és nem értettem, mit lehet ezeken a gyerekes katyvaszokon szeretni. az anime továbbra sem lesz a kedvencem, de EZ a film tényleg csodálatos. pompás sztori, jó kis karakterek (talán a yupa mestert kivéve, akit eléggé elhanyagoltak benne), remek ötletek. a háttérsztori is rendben volt, a természetet, az állatvilágot is kellő részletességgel és erővel kidolgozták, és úgy általában minden a helyén volt benne. jó volna még ilyen gyöngyszemekre akadni, de valószínűleg ritkán sül el ennyire a japánok keze, úgyhogy számtalan idegesítő, infantilis marhaságot kell még végignéznem, mielőtt a nauszikához hasonló remekműre találok.

2010-08-01 23:28:53 uccse (3) #28

Ennyire szájbarágós filmet nemigazán láttam még. Kár érte, jó is lehetett volna, ha nem nézik hülyének a nézőt.

2009-06-24 06:46:54 Sógorod (5) #27


Az inglés címfordítás teljesen pontos áttétele a japánnak. A magyar fordítók szokás szerint költöttek. Hogy ez jó-é, avagy rossz, azon nem filóztam.
Egyébként a film talán - hangsúlyozom, talán - Miyazaki Hayao legjobb rajzfilmje. (Totorót, Ponyót eddig nem láttam.) Bár nekem mindig pont az tetszik, amelyiket épp nézem...:)

előzmény: -senki- (#21)

2009-06-21 21:31:46 terika (5) #26

Ah, ez a kép linkelés nem megy. :S

előzmény: terika (#25)

2009-06-21 21:29:25 terika (5) #25

Uhm. Ez elég, hogy is mondjam...hülyék ezek.
Egyébként ez is annak az iskolapéldája úgymond, hogy az amcsik ezt az egész műfajt mennyire nem akarták (meg talán akarják is) elfogadni. Szerintem. Na de nem akarok ilyen messzemenő elmélkedésekbe belemenni, mert egyébként semmi értelme nincsen.

A címre visszatérve: az én értelmezésemben A szél harcosai Nauszika népe is: akik harcolnak azért, hogy a méreg ne kerüljön be a völgybe, vagyis a szél völgyébe. És harcos maga Nauzsika is.

Az itthoni DVD kiadvány is hagy maga után némi kívánni valót, mert elég szegényes kis menüvel rendelkezik és a filmen kívül szinte semmit sem tartalmaz, de ehhez képest egészen tűrhető kategóriában mozog. Nekem különösebben a fordítással és a szinkronnal sem volt semmi bajom.

De ez a link, amit adtál, az most úgy szíven ütött. :S
Csak hasonlítsuk össze a két borítót. LOLWUT!
[img=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e6/Wotwuscover.jpg][/img]
[img=http://www.xpress.hu/dvd/cover/nagy/7196.jpg][/img]

előzmény: -senki- (#24)

2009-06-21 20:56:10 -senki- (5) #24

Hát attól még nem harcosok, na de itt van valami igen gáz... [link]

előzmény: terika (#23)

2009-06-21 19:44:14 terika (5) #23

Szerintem jó lett a magyar cím. Ha jobban belegondolunk nem csak Nauszika harcolt, hanem a népe is jóideig. Ebből az értelmezésből szerintem rendben van.

Tudom ajánlani a többi Ghibil animét is megtekintésre amúgy. ;)

2009-06-21 18:51:02 Jereváni Rádió (5) #22

Gondolom igen. Nekem viszont tetszik a magyar cím, egy komoly alaphangulatot kölcsönöz, szóval szerintem elég pofás lett.

előzmény: -senki- (#21)

2009-06-21 18:30:34 -senki- (5) #21

Ellenben a magyar Nauszika - A szél harcosai elég buta cím, konkrétan nem is tudom kik lennének a szél harcosai. Az angol Nausicaä of the Valley of the Winds jobb cím, a japánt meg tudom fordítani :). Felteszem a fogalmazók valami "harcosabb" címet akartak...?

2009-06-21 18:28:38 -senki- (5) #20

Annyira nem vagyok rajongója Miyazaki Hayaonak, bár nem láttam sok filmjét, mivel a Chihiro szellemországban kifejezetten nem tetszett.

Viszont el kell ismernem ez nagyon jól sikerült, némileg hasonlít a Mononoke-hime - A vadon hercegnőjéhez, de annál sokall jobb így kiérdemel egy 5.

Az erősségei a mindent verő dizájn; a remekül, részletesen megalkotott világ és a hangulat. Nagyon ütős és mély ahogy a tágas természeti képek után feltűnnek a sötét repülőgépek és a páncélba öltöztetett, puskákkal sorakozó katonák...

A repülők, a katonák, az állatok stb. remekül néznek ki, jól megtervezett és animált rajzfilm... a zenével együtt a végére a hangulat a csúcspont. Szóval érdemes megnézni.

4.5/5

2008-08-09 17:08:04 krihu (4) #19

Ez jutott eszembe erről a filmről:

"Az ember fáj a földnek; olly sok
Harc- s békeév után
A testvérgyülölési átok
Virágzik homlokán;
S midőn azt hinnők, hogy tanúl,
Nagyobb bűnt forral álnokúl.
Az emberfaj sárkányfog-vetemény:
Nincsen remény! nincsen remény!"
(Vörösmarty: Az emberek)

2007-11-04 16:36:13 Jereváni Rádió (5) #18

23 éves rajzfilm, üzenete - sajnos - aktuálisabb mint valaha.
100%

2007-08-27 00:43:56 cucu (5) #17

Most, hogy végre megnézhettem moziban, visszavonom, amit három éve mondtam negatívumnak. Ez a film még a Mononoke Himénél is jobb (ergó számomra az összes Miyazaki filmnél), leginkább azért, mert a rendező állandó témái itt jelennek meg a legtisztábban és legegyértelműbben.

Arról nem is beszélve, hogy azóta olvastam az Izmaelt, és a két mű között iszonyat sok az egyezés (lehet, hogy Quinn látta a filmet?). Hogy miért nem vezet sehova, ha uralni próbáljuk a Földet, akár a teljes pusztulás (Hétnapos Tűz) árán is. Hogy miért csak az állatok által követett tit for tat stratégia az életképes. És hogy miért van szükség a Nauszikákra.

Aki teheti, nézze meg!

előzmény: cucu (#1)

2007-07-10 17:32:33 Ivan/ (?) #16

Mi a tanulság? Vegyél inkább szar trash filmeket, üres DVD helyet:)

előzmény: limupei (#15)

2007-07-10 17:30:30 limupei (?) #15

Lassan olcsóbbak lesznek, mint a legvacakabb üres DVD-k:-)

2007-07-10 17:01:39 Ivan/ (?) #14

Az általam magasztalt trashek általában csak tescoban kaphatóak és 249Ft-ba kerülnek (mondjuk ha 5 darabot viszek egyet ajándékba kapok akció van most:) Ezt csak azért írom, hogy ha véletlenül kritikán aluli trash szemétre vágysz mostanában, még véletlenül se a MM kezdjél keresgélni:)

előzmény: Olórin (#13)

2007-07-10 16:57:42 Olórin (5) #13

lehet, de kb két hónappal a megjelenésük után ott lesznek a MM-os meg Tescós gyűjtőkosarakban 990-ért a Chcuk Norris gyöngyszemek, és (az általad oly magasztalt:) egyéb trashek között.

2007-07-10 16:55:34 Ivan/ (?) #12

Szerintem, ezek nem lesznek rögtön 990-es filmek. Én olyan 1990Ft-os kategoriára tippelnék.

előzmény: Olórin (#11)

2007-07-10 16:51:44 Olórin (5) #11

Nekem ez az abszolút kedvenc Miyazakim. Amúgy meg csak méltatlannak tartom ezekhez a remekművekhez, hogy 990-ért, fapadosan felhajigálják őket a polcokra. Inkább fizetnék értük háromszor annyit, és lennének normális kiadások. Bár az is igaz, hogy ezek az "örüljünk, hogy megjelennek" kategóriába tartoznak.

2007-07-10 16:00:09 deviant (5) #10

[link]

2007-07-10 15:05:07 deviant (5) #9

én azért elégedett vagyok a chihiro és a vándorló palota lemezével is. igaz, extrát nem kaptunk hozzá, de a kép -és hangminőségre nem lehet panasz. mindkét filmhez kiváló szinkron készült, viszont "apró" szépséghibája a chihirónak, hogy nem készült hozzá felirat. szerintam, ha a képminőség jó lesz, már örülhetünk, extrára meg ne is számítsunk - már az is egy extra, hogy ezeket valaki ki meri hozni. a kedvenc miyazaki-filmem a vadon hercegnője, már alig várom, hogy végre megnézhessem dvd-n. egyébkén a véresen egyszerű c. első coen-mozi is nulla extrával jelent meg, maga a film mégis nagyon jó minőségben, rendezői változatban jelent meg. elég trehány egy kiado ez a best, de legalább néhány áhított gyöngyszemet is képesek kiadni a sok hulladék között.

2007-07-10 10:31:00 Olórin (5) #8

A kiadótól tudom. Valszeg a dvdextrán is fent lesz egy-két napon belül.

2007-07-10 10:26:47 Ivan/ (?) #7

Amugy, honnan az info? DVD extra szokott ilyenekről hírt adni egyedül (legalábbis másrol nem tudok) és ott semmmi nincs erről. A BH honlapján meg szinté nincs, bár azt vagy fél éve nem frissitették (akkor is szerintem minimálisan) szóval itt is várhatnék?:)

2007-07-10 10:23:04 Ivan/ (?) #6

Azért klasszisokkal jobb kiadás, mint a Chihiro szellemországban ahol ugyan nincs baj szintén képpel és hanggal, csupán magyar felíratot nem raktak a lemezre. Tehát eredeti nyelven nézni nem igazán sok ember tudhatja, mivel szerintem itthon a Japánt azért olyan nagyon sokan nem beszélik.

előzmény: Olórin (#5)

2007-07-10 10:19:11 Olórin (5) #5

hát kép-és hangminőség terén rendben van, de egy db extra nincs rajta, úgyhogy az az én szememben borzasztó gyenge kiadás. persze nem áltatom magam, hogy ezek jobbak lesznek...

előzmény: Ivan/ (#4)

2007-07-10 10:15:18 Ivan/ (?) #4

Ha a kiadások hozzák A vándorló palota színvonalát szerintem akkor az már jó.

előzmény: Olórin (#3)

2007-07-10 10:07:10 Olórin (5) #3

Ezt is megéltük: a Best Hollywood augusztustól megjelenteti DVD-n a Studio Ghibli filmjeit, ez és a Laputa jön először 23-án. Sajnos a kiadót ismerve igen szar lemezek lesznek, de legalább végre itthon is elérhetővé válnak ezek a filmek.

2006-08-20 18:43:39 Olórin (5) #2

Miyazaki mesterműve egy olyan jövőben játszódik, ahol a civilizáció pusztulása után a mérgező átokfölde terjedése tizedeli a megmaradt emberiséget - aminek persze ilyen körülmények közt sincs jobb dolga a háborúzásnál. Nauszika hercegnő megpróbálja megakadályozni a pusztítást, és közben átokfölde titkára is fény derül.
Csodálatos történet, fantasztikus képek, szép zene, remek karakterek és örökérvényű, a rendezőtől szokásos pacifista, terméseztbarát mondanivaló, amelynek kb az a lényege, hogy az emberiség a Föld söpredéke, ami ellen annak védekeznie kell.

Valóban hasonlít a Vadon hercegnőjére, bár ha ez valamelyiknek, akkor inkább annak negatívum, hisz ez készült először. Egyébként szerintem jobb is annál.

2004-10-07 18:34:06 cucu (5) #1

A Mononoke Hime mellett mindenkinek kötelező "olvasmány"! És még le is tölthető a USTEAM-ről (ld linkek). A képi világa felér a Brazillal, ami részemről a legnagyobb dícséret, amit képi világra mondani tudok. :-)

Ha bármi negatívat kéne találnom, max annyi, hogy a sztori, a karakterek, a tanulság, és még egy csomó elem nagyon hasonlít a Mononoke Himére. Kérdés, hogy ez rossz-e egyáltalán? Szerintem nem.