Katalin Varga (2009) ☆ 👁

Varga Katalin balladája

(Peter Strickland)

angol-román dráma

3,7
★★★☆☆
132 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-01-01 23:49:03 lizardking (3) #17

Kár, hogy az első fele olyan összeszedetlen, és hogy a lezárás olyan semmilyen, hirtelen.

2016-11-18 23:06:48 Fonghi (5) #16

Egészen meglepett, hogy milyen jó ez a film, figyelembe véve, hogy itt meglehetős közepesen áll. Mindenképpen az egyik legnagyobb erénye a Tenebra által is emlegetett választalanság, no meg az operatőri munka, és általában a naturalista és minimalista ábrázolásmód.
Az antiwesternről pedig annyit, hogy szerintem annak ebben az országban - még ha nem is szándékoltan - elég régre visszanyúló hagyományai vannak. E tekintetben talán Móricz művei között találjuk a legnyilvánvalóbb példákat a pusztai betyárvilágról, mint a közismert Barbárok, de dereng, hogy Bródynak is van hasonló írása. Stílusosan akár easternként is hivatkozhatnánk ezekre...

2013-02-05 21:02:34 Tenebra (5) #15

Még valami:

Valami miatt az Árnyék a havon jutott a filmről az eszembe

Igen, a Kill Bill és pár klasszikus western (Nevada Smith leginkább - annak teljesen ugyanez a sztorija) mellett az Árnyék a havon jutott eszembe nekem is. Nemcsak a gyermek-szülő kapcsolat miatt, hanem azért, mert ugyanerről szól: bűn és bűnhődés. A kérdés, hogy lehet-e vétkezni azért, mert áldozat vagyok/voltam?

Ennek fényében szerintem a lezárás sem fura, vagy megmagyarázhatatlan, ahogy alább írták. Pontosan arról szól, amiről Janisch filmje is: a bűnláncolat. Ha valaki nem töri ezt meg, akkor folytatni fogja automatikusan (uh, ez most Coelhos volt, de a lényeg benen van :D). A vége teljes mértékben egy tanmese. Igen, kicsit didaktikus, ahogy az egyik fickó elmondja, hogy az 5. parancsolat az, hogy ne ölj... . Viszont a lényeg átjött. A megbocsátás-bosszú dialektikája adja ennek a filmnek a témáját, a konklúzió pedig az, hogy jobban teszi az ember, ha megbocsát, minthogy beteljesítse bosszúját, de elkárhozzon. Persze szerintem ennél azért bonyolultabb a dolog, s mint írtam, a döntés meghozhatatlan, a kérdés megválaszolhatatlan.

2013-02-05 20:54:17 Tenebra (5) #14

Meglep, hogy ezt itt ennyire nem szeretik. Pedig szerintem jó film. Sőt. Nem is tudom, kitől, hol olvastam, hogy ez tulajdonképpen egy western. :D Bár nyilván ezt tágan kell érteni, de igen, valóban van benne valami. Sőt, kicsit a Kill Bill komoly változataként tekintek rá. Vagy, hogy Király Jenő szavaival éljek, ez egy analitikus bosszú szamuráj-westernfilm. :'D

De tényleg: a tájábrázolás és az ismerős, kissé Jesse James-sztorira, kissé a Kill Billre emlékeztető narratíva miatt szerintem nem is olyan bizarr ennek tekinteni.

Persze ez többről szól, sőt, inkább egy antiwestern, egy analitikus művészfilm ez inkább. Nem a bosszú a lényeg, hanem eleve annak a kérdése, hogy szabad-e bosszút állni? Mindkét oldal védhető, mert:

A nemi erőszaknál undorítóbb és ocsmányabb dolog nincs a világon. Ráadásul még a nőt utáljákl ki érte. Egy valód westernben ezért még a társadalomnak is lakolnia kéne, ala Hatosfogat vagy Délidő. De nem erre megy ki a játék! Hanem arra, hogy eljutunk az erőszaktevőig, és tulajdonképpen nem egy vadbarmot találunk, mint amilyen az illető haverja volt, hanem egy családos, szelíd embert, aki mélyen megbánta tettét. Sőt, tulajdonképpen igazi apja lehetne a gyereknek, mert jól bánik vele és nem tagadja meg, játszadoznak. Így végülis átfordul a történet, és Varga Katalin lesz a "gonosz", aki nem tud megbocsátani, és öl, meg tönkre tesz egy családot.

Nagyon bonyolult szituáció és szerintem tök jól ábrázolta a film ezt a problémát. Dilemmát akartam írni, de pont ez a sokkoló, hogy itt nincs dilemma. A keserű múlt úgy elvakította a nőt, hogy nem gondolkodik és önző módon azt teszi, amit tesz. Holott itt már nemcsak kettejükről van szó, hanem ártatlan emberekről is, mint a férfi felesége.

Hogy ki mellett tegye le a néző a voksát? Na, ez a kérdés megválaszolhatatlan! Illetve pont ezért több ez, mint egyszerű bosszúfilm, mert nem válaszol, csak kérdez. Dönteni pedig mi sem tudunk. Én Varga Katalin helyében dühös lennék, és megtenném, de lehet, nem hagynám, hogy ártatlan emberek szenvedjenek. Bár a bosszúgyilkosság esetén is szenvednének. Tehát patthelyzet. :D Nyilván mindkét fél elítélendő, és megérdemli a büntetését.

Az erdélyi tájat pedig szépen használták. Továbbra is gyönyörű az a környék, a Gyilkos-tó pedig kitűnő helyen lett használva mint a drámai helyzet képi érzékeltetője. Abszolút csúcspont az a jelenet. Félelmetes, ahogy a nő mosolyogva meséli, mi történt vele, és majd idővel rádöbbenünk, hogy miért volt ez a szituáció még bizarrabb.
Mindenesetre visszavágyom arra a tájra ismét, mert a film komorságától függetlenül gyönyörű és magába szippantó. Kár, hogy mindig esik ott, mint most, a filmben is. :C :D

2011-03-25 20:07:16 neurogrim (1) #13

a fényképezés miatt gondolkodtam egy halvány kettesen, de végül nem kegyelmeztem, mert minden más annyira rossz...

2010-04-13 23:02:36 Pityi (5) #12

A román táj inkább Erdély....

2010-03-14 18:38:55 Olórin (5) #11

Fantasztikus atmoszféra, letaglózó, a román tájat szimbólumként használó képi világ, remek színészi alakítások, és zseniális játék a bosszú-bűnhődés-megbocsátás-moralitás témájával. A dialógusok ugyan itt-ott csikorognak egy kicsit, de így is simán megvan az ötös.

2010-03-09 21:30:53 zéel (5) #10

Ez találó és tömény, mint egy ballada!
P.S.: Azért a Gyilkos-tó, mint helyszín, mint szókép...nem semmi!

előzmény: ronin07 (#9)

2010-03-09 16:49:28 ronin07 (?) #9

Masszív orgia a Varga Katalin balladája mind operatőri, mind bosszú-etikai szemszögből nézve. Győri Márk snittjei, különösen az erdő gyomrába zoomoló, traumatikus felvételek rázzák meg a nézőt, de a kedvencem nekem is a Gyilkos-tónál zajló jelenet, ahogy a hősnő kimondatlanul a frászt hozza gyalázójára és annak feleségére.

előzmény: zéel (#8)

2010-03-09 16:35:09 zéel (5) #8

Igen, a tavas jelenet hihetetlenül erős. Ráadásul, ugye, a tó neve, ahol a jelenetet felvették: Gyilkos-tó! (A tó a gyönyörű Erdély egyik legkülönösebb természeti képződménye, a tó vizéből kiálló évszázados fenyő csonkokkal.)
Ha már a gyönyörűségeknél tartunk, említsük meg az operatőr, Győri Márk nevét is. (Aki már a Boldog új élet c. filmnél is bizonyította kivételes tehetségét.)

előzmény: HejjaX (#7)

2010-03-04 17:19:45 HejjaX (4) #7

néhol kicsit vontatott, de összességében elég jó film. a tavas jelenet hihetetlenül erős.

2010-03-02 07:49:00 Daemiaen (4) #6

Erőteljesen elővezetett dráma, amelyben a néhol megmosolyogtató párbeszédek sem tudnak elvonatkoztatni a történet és a képek erős összhangjától. Szerencsére.

2010-02-25 23:19:26 sleepingdancer (4) #5

Az elején egy kicsit kimódoltnak tűnt (pl a baljósan sejtelmeskedő filmzene miatt), utána belevonzott a világába, egyre érdekesebbé vált, a zárlat is tetszett. Valami miatt az Árnyék a havon jutott a filmről az eszembe, talán az anya-lány -- apa-lány utazás párhuzam, és a fojtottan feszült hangulat miatt.

2010-02-23 23:06:58 zsuzso (3) #4

nekem borzasztó lassúnak tűnt. a lassúsággal alapvetően nem lenne gond, de itt néha már unalmasan elnyújtottak voltak a tájképek illetve Katalin és Orbán szekérútjának képei. a közepén nagyon jó jelenetek voltak, nekem is kicsit a lezárás sántított.

2010-02-23 22:42:12 bajszom4 (3) #3

érdekes. rosszként indult, fölösleges, amerikai thrillerből importált elemkkel, ráadásul a színpadon zseniális péter hilda sem volt az igazi, aztán hirtelen erőteljes fordulatot vett a dolog, jó, sőt néha zseniális jelentek következtek, majd egy teljesen fölösleges és megmagyarázhatatlan lezárás. elmegy.

2009-02-18 10:13:13 emőke (?) #2

Én is kíváncsi vagyok már kicsit. :)

előzmény: zéel (#1)

2009-02-18 10:11:49 zéel (5) #1

Magyarországi bemutatóról hallott már valaki?