Szerelemtől sújtva (2003) ☆ 👁

(Sas Tamás)

magyar dráma, krimi, szerelmi történet

3,2
★★★☆☆
66 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-06-07 13:44:50 mimóza (4) #7

Hadd kezdjem rögtön egy apró helyesbítéssel: Máté Gábor háromszor vállalta fel ezt a legesleghálátlanabb szerepet, nem pedig kétszer, mint ahogy a Mielőtt befejezi röptét a denevér c. filmnél megállapítottam. [Ha az életmű megismerése során még tovább kell esetleg a számot módosítanom, akkor újra radírozok. :)] Minden tiszteletem az övé, őszintén mondom, habár itt tulajdonképpen csak a hangját adja, és néhány jelenetben a sziluettjét. Kovács Patrícia alakítása nagyon erős, ugyanakkor érzékeny is. Engem magával vitt, pedig már nem engedem a beolvadást olyan könnyen, mint egykor. A PTSD és a társfüggőség sok aspektusának életszerű feltérképezését látjuk ebben az alkotásban. Az emlékbetörések különösen keményen és hatásosan ábrázolt jelenetekben bukkannak fel. Átadják a gyermeki kiszolgáltatottság, félelem, magára vállalt önvád, az áldozatszerep megannyi árnyalatát, megnyilvánulását.

Hadd idézzem itt egyik kedvenc Emberem, Sebestyén Eszter gondolatait azok számára, akik - hála az Égnek! - nem tudják, milyen is a PTSD, és konkrétan az emlékbetörések jelensége. Nem, nem, nem OFF, mert a film erről szól!

"Csak éljük az életünket, tesszük a dolgunkat, és egyik pillanatról a másikra egy apró inger hatására a testünk úgy viselkedik, mintha halálos veszélyben lenne, mintha rettegne. Levegőért kapkod, remeg, reszket, szívünk majd kiugrik a helyéről. Minél többször bántottak valakit, annál több olyan apró inger van, amire a teste így fog reagálni. PTSD-vel együttélni kicsit olyan, mintha meg kellene szoknunk, hogy bármelyik pillanatban eltűnhet a lábunk alól a talaj átmenetileg, bármikor érezhetjük úgy magunkat, mintha halálos veszélyben lennénk, bármikor széteshetünk kicsit, vagy épp nagyon... A szorongás mellett a másik jellemző tünete a PTSD-nek az emlékbetörés. Nem tudom, hogy aki nem élt át még ilyet, vajon mit hallhat bele ebbe a szóba, mit érthet alatta. Olyan kis ártatlan szónak tűnik, olyan kis kedvesnek, pedig szörnyű szenvedés van a szó mögött. Az emlékbetörést van, hogy szintén egy apró inger indítja el, de olyan is van, amikor csak úgy jön magától. Benne vagyunk a jelenben, csinálunk épp valamit, majd egyik pillanatról a másikra elindul egy film a fejben, amit egy icipicit sem szeretnénk éppen látni. Csak bevillan egy jelenet arról, amire egész életünkben gondolni sem szeretnénk. Egy jelenet arról a traumáról, amiben épp megsemmisülve érezzük magunkat."

Aki látta, tudja miért - a filmet mégsem merném soha jó szívvel ajánlani áldozatoknak, akiknek életében bármilyen hasonló traumatikus esemény zajlott, sokkal inkább segítő szerepben lévőknek, akik meg szeretnék érteni a PTSD-vel élők lelkivilágát és sémáit.

Maga a film különleges hangulatú a fel-felcsendülő harmonikaszóval, a barnás-vöröses árnyalatokkal, a fénnyel/sötétséggel, az otthonosan berendezett belső térrel. Itt zajlik minden, ez a várakozás helye, ami főhősünk életének keretét és esszenciáját adja. A kamera őt követi mindvégig, de ez egy pillanatig sem válik unalmassá a néző számára, hiszen röpke idő múlva már eggyé válik vele. Számomra maradandó élmény.

Ui. Szindrómából persze van elég, mindnyájunknál akad egy pár. Itt most csak egyre fókuszáltam.

2012-10-29 08:08:46 somogyireka (2) #6

Gondosan felépített történet, akár hiteles is lehet: az árva kislány beleszeret...sőt még a főszereplő is szimpatikus. De mégis az egész után itt maradt valami keserű-kínos íz, túl vagyon játszva, túl sok az idegesítő telefoncsörgés, a felesleges nyugtalanság, sőt túl sok és minek is ez a sok "szerelem"..a fenének kéne ilyen.
Egyedül a filmet záró ötlet pompás. Igen, így állnak bosszút a nagyok, vagy vesznek elégtételt.

2011-04-06 15:19:59 zéel (5) #5

Itt lehet megnézni:
[link]

2010-02-04 00:11:04 Szívtiproimi (5) #4

Én szeretem Sas Tamás kamerakorlátozós filmjeit.

2009-08-24 21:55:27 anitacsilla (5) #3

+ Nem beszélve a Ragályi Elemér által létrehozott gyönyörű képi világról!

2006-08-09 19:41:54 zéel (5) #2

Döbbenetes!

2005-04-23 05:22:59 esztR (5) #1

Remek ötletek remekül kivitelezve,Kovács Patrícia szörnyen jól adja át afilm lényegét...