Earthlings (2005) ☆ 👁

(Shaun Monson)

amerikai dokumentumfilm

4,5
★★★★☆
69 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-01-31 22:43:49 Ugor (4) #20

Van, ami nem engedi el az embert és napok múlva is hat. Ez is olyan. De van egy nagyon súlyos tünetem, amit azért leírnék, meg nagyon tanulságos. Megnéztem a Dominiont, le is írtam ott a megrázkódtatásomat, azután pár nap múlva meg megnézem ezt is, némi unszolásra. Ez egy kicsit gyengébb, erőtlenebb, egyenetlenebb film ugyanarról a témáról és kissé kapkodó is. A rettenet meg az, hogy észrevettem magamon, hogy már nem hat rám olyan erővel, mint a párja. Ugyanazok a problémák, ugyanaz a tengerfájdalom, de már nem sokkol úgy. Hogy ebbe is bele lehet fásulni? Tudomásul veszi bárki is, hogy ilyen a világ, ez van, oszt szarni rá? Hát de milyen is az ember... ilyen. Amikor életedben először leviszed az első halottat 18 évesen a proszektúrára, utána egy hétig kezet mosol, naponta többször ruhát váltasz, ezzel álmodsz, lelkileg szembejön az utcán.. a tizedik hulla már csak egy rutin nyűg, ej, a francba, az alsó soron nincs már hely, ezt a dagadt öregasszonyt a felső polcra kell betuszkolni, fene a nagy hasát... és igen, valahogy így változnak a sokkjaink. A Saul fián elgondolkodtam, hogyan volt képes a Sonderkommando ezt csinálni? Hát így. És persze továbbra sem a nagyüzemi állattartás szükségességén vagy létén rágódom, mert az van, azt nem nagyon lehet sokféleképpen. Hanem a viszonyon. Azon, hogy egy élőlény, nevezetesen az ember, minden jogot fenntart arra, hogy a többi élőlénnyel úgy bánjon kényére és kedvére, ahogy csak akar. Egyesekkel szélsőségesen igazságtalanul jól, másokkal szélsőségesen rosszul. Mert neki szabad, ő a felsőbbrendű, árja. És ebben súlyosan hibásak, megbocsáthatatlanul bűnösök az eredetmítoszokat fabrikáló vallások, egy fantáziaszemlélet, amit sok helyen tanítanak, törvény kötelezővé teszi a tiszteletét, használatát, és ezt sugallja. Hogy ez a sok nyomorult pára ez neked rendeltetett, biológia fogyóeszköz.

2022-01-30 16:46:52 Gruden Gergo (?) #19

Ja es meg valami, ok, hogy propaganda meg nyilvan a leteze legdruvabb, legundoritobb helyeket mutatja be, nekem hianyzott, hogy sem itt sem pedig az Dominionban nem mutatott alternativat. Milyen a "BIO" allat, ha tenyleg letezik olyan? Lehet ezt szinten gazdasagosan, de kozben emberiebben is csinalni vagy ez az egy modszer letezik? Mert ha azt hisszuk el amit a film mutat, hogy minden allattarto farm ilyen akkor 2 opcio van. Vagy ez a szukseges rossz, vagy kb ehen doglunk es soha tobbe nem eszunk hust.... Ha szant volna erre is 10 percet a film, akkor megkapna az 5-ost.

2022-01-24 19:50:49 Gruden Gergo (?) #18

Azert mert az nem koltseghatekony. Es szerintem ezzel mindent elmondtam. Pl amikor mondja, hogy a borjukat 2 naposan elvalasztjak a szuleiktol, kikotve tartjak, hogy ne tudjon mozogni es ne fejlodjenek az izmai, XY szerekkel taplaljak, egy 1-2 m2-es "ketrecben" taroljak vak sotetben, majd 4 honap mulva feldolgozzak. Hogy ez miert jo? Nem jo, de le van szarva. Koltseghatekony es mivel mindent a penz mozgat, ezert ez a bevett szokas.
Szerintem is undorito dolgok ezek, de nem az, hogy ezek tortennek, hanem az, AHOGY tortennek. Ne felejtsuk el, hogy ezek miattunk vannak. Mi vesszuk meg az a vegtelen mennyisegu hust, borkabatot es miegymast. Ha nem lenne kereslet sem, akkor kinalatra sem lenne szukseg. Dehat ezek nagy szavak egy kis embertol...
Ismetlem, szerintem 2 dologgal van a legnagyobb baj:
1. Hogy minden a penz korul forog, azaz le van szarva minden, csak daraljak mar le szegeny jszagot, senkit nem erdekel, hogy van ra esely, hogy o meg el kozben. Ezt siman meg lehetne oldani penz nelkul, max raszannanak meg 15-20 percet/allat, hogy rendesen kiverezzen es tuti meghaljon. Szerintem ez nem lenne nagy erofeszites es + koltseggel sem jarna (ami a vagohidas megoldasokat illeti)
2. Talan nagyobb baj, hogy a felveteleken levo emberek (tisztelet a kivetelnek) mindegyike mosolyogva, kialtozva es elvezettel kinozta ezeket az allatokat.

Nem vagyok egyik oldalon sem (el is itelem oket, de meg is ertem a mierteket), de egy banalis pelda. Amikor a kismalacnak vagjak le a farkat, a fulet, tepik ki a fogat es kasztraljak ki oket, akkor arra milyen "koltseghatekony" megoldas lehet? Hany millio/milliard dodo lenne mindegyiknek erzestelenitot adni?? Nem tudom, hogy milyen torvenyek es szabalyozasok vannak erre tekintoen, de azt is elhiszem, ha minden letezo eloirast es szabalyt betartananak, akkor egyszeruen nem lenne megterulendo a vallalkozas es ez sajnos nem csak erre az iparagra ervenyes, hanem eleg sok masikra is (persze ez nem ment fel senkit) :(

előzmény: Charlie O'Brian (#13)

2019-10-12 22:58:35 Proxyi (?) #17

A dokumentumfilmben (és azon kívül) feltűnő emberek, akik röhögve, mitöbb élvezettel ölik le az állatokat, sőt még feleslegesen is kínozzák, bármilyen okból, azokkal szerintem nincs minden rendben, és nem feltétlen kéne szabadlábon hagyni...

2017-03-04 22:07:25 noresz02 (5) #16

Nagyon kemény, lélekpróbáló dokumentumfilm. Szinte vártam, hogy vége legyen és megszabaduljak az iszonyatos képsoroktól. De épít is ez belül, átgondolod, átértékeled az állatokkal való kapcsolataidat. Az ember meg..... nem érdemes fecsérelni ránk a szót. Az jutott közben eszembe, hogy lehetséges folytatásnak abból is lenne anyag bőségesen milyen változatos formában kínoz és öl meg EMBER-EMBERT.

2017-02-24 07:13:59 yahooboi (?) #15

Azért kell csinálni ilyen filmeket, mert a legtöbb ember hozzád hasonlóan inkább hátat fordít. Ne haragudj, semmi személyes, de azt gondolom, hogy ezt a filmet kötelező jelleggel kellene vetíteni (sok egyébbel együtt) középiskolákban. Nem attól lesz egészséges lelkületű valaki, ha nem nézi meg, pont az ellenkezőjét gondolom. Talán visszahúzza a lábát egy adott ember, ha ezt megnézi mielőtt belerúgna egy kutyába. Élve pedig biztos nem fog megnyúzni egy mosómedvét. Amihez hasonló szörnyűséget én még életemben nem hallottam és láttam

előzmény: Leo_Stotch (#12)

2016-06-15 14:57:52 ryood (5) #14

nem tudom, mikor láttam utoljára ennyire megrázó filmet..
minden idők egyik legfontosabb dokuja!

2016-06-10 14:28:21 Charlie O'Brian (?) #13

Állatorvosok, vágóhidi dolgozók jobban tudnák, hogy mondjuk hazánkban mennyi alapja van ennek. Remélem nem sok. Persze attól még a világ más tájain súlyos és megrázó dolgok történhetnek...állatokkal és emberekkel is.
Én azt mondom, hogy nem azzal van baj önmagában, hogy az állatok bőrét és húsát használja az ember, pláne ha mértékkel tenné (de a magyarok is húsmániásak, saját pénztárcájuk és egészségük rovására is gyakran...) hanem a fölösleges szenvedéssel, állatkínzással. A francért nem lehet etetni-itatni pl. azokat a szerencsétlen marhákat út közben. Szerintem a kb. bárhova elsétálnának saját lábon, jó állapotban, ha minimális emberséget tanúsítanának irántuk, persze akkor lehet 5-10 dollárral többe kerülne egy bőrdzseki...
Vagy mondjuk a szerencsétlen delfinek...egy dolog, hogy az embert mennyire taszítja, ha ennyire ártatlan, intelligens és jóindulatú lényeket mészárolnak le, másik, hogy ha már mindenképpen le akarnak vágni párat, miért nem teszik sokkal gyorsabban és kíméletesebben pillanatszerűen.

2016-06-09 13:23:57 Leo_Stotch (?) #12

Nos.. 30 másodpercet néztem belőle, beletekergetve.
Köszönöm, ennyi elég volt, szeretnék normális életet élni, megmaradni egészséges lelkű felnőttnek.

Nem vagyok vegetáriánus, minden nap eszem húst.
De az állatkínzást, cirkuszt, sportból állatokat szenvedtetést zsigerből gyűlölöm és halálbüntetéssel súlytanám!

2016-06-09 12:43:18 Charlie O'Brian (?) #11

"Az embernél hitványabb állat nincs"... ahogy szokás mondani. Sokkoló képek követik egymást. Sajnos azt gondolom, hogy a film a célját nem érheti el, mert aki valamiféle részvéttel és empátiával bír az állatok iránt, azt sokkolja (talán ez a cél), aki nem, az meg sem nézi, ahhoz el sem jut. Tehát pont ahhoz, akihez kellene, nem jut el.
Ezek után az ember meggondolja, hogy bőr cipőt vegyen...
Meg eleve a húsfogyasztás mennyiségét is meg kell gondolni, pusztán környezetvédelmi okokból is, nem hogy emberiességi okokból.
Az én véleményem az, hogy nem is az az igazi baj, hogy kivégzik az állatokat, hanem az értelmetlen szenvedés.

Talán azért lett ilyen egyoldalú a film, hogy kirángassa a jóérzésű embert a hétköznapi hitéből, mindenesetre sem előremutató példát (állatvédelmi törvények fejlődése, a fájdalommentes leölésre való törekvések) nem mutat, sem a lehetséges megoldásokról nem beszél.

2015-12-22 20:24:10 randymarsh (4) #10

Nagyon nyomasztó dokumentumfilm, csontig hatoló képsorokkal és fontos üzenetekkel, viszont olyan szinten szájbarágós volt, hogy az valami hihetetlen Joaquin kb. 20x elmondta, hogy erről az emberek nem akarnak tudomást venni meg, hogy az állatok érző lények és megérdemlik, hogy éljenek stb. Az sem tetszett, hogy nem mutat rá egy köztes megoldásra, nem mutat be Amerikába egy olyan vágóhidat se ahol korszerűen és "humánusan" járnak el (mert szerintem biztos van ilyen), hanem inkább az jött le, hogy ne egyél húst és el van intézve. A végén meg már majdnem Coelho-i magasságokba emelkedett. Gyenge 4-es de összességében ez egy olyan film amit látni kell!

2015-12-09 02:23:15 dikalosz (?) #9

Hát ezt most így trailer alapján nem tudom, szeretném-e megnézni valaha is

2015-04-14 20:10:07 coles (5) #8

Döbbenetes. A dogmás Monson hat évig (nem 2005-ös az alkotás?) gyűjtötte e kiborító képsorokat. Szomorú, hogy oly' kevesen ismerik (hiába az Artivist Film Festival & Awards, Boston vagy San Diego...)! Ajánlottam pár földlakónak. Áttekerték, félbehagyták... Olvasom, Tom Regan, Georges Laraque és mások is várják a folytatást ([link]). Trilógia (Nation Earth) születik?

2013-10-07 15:49:47 ChrisAdam (5) #7

Paul McCartney Glass Walls című videójával (melyben visszaköszönnek ennek a dokunak a képsorai) 13 percben elmondta, amit az Earthlings 90 percben. De talán nem is hagy bennünk olyan mély nyomot, meg sokkal enyhébb (persze nem az, csak ehhez képest).
Viszont aki ezek után is még mindig jóízűen harap bele a jól megsült combba, az lásson hozzá ehhez az óriási falathoz, az Earthlingshez!

2013-04-23 02:38:43 gyurmapok (5) #6

Jonas Salk mondása jut eszembe: "Ha minden rovar eltűnne a föld felszínéről, ötven éven belül minden élet elpusztulna a Földön. Ha minden ember eltűnne a föld felszínéről, ötven éven belül minden életforma felvirágozna."

Egy gyerekkor óta érő, évek óta erősödő, nemrégiben megvalósított életmódváltás következtében találtam rá - tökéletesen összefoglalja a helyzetet, már amennyiben ez lehetséges másfél órában (és már amennyiben illik a tökéletes kifejezést használni még ilyen kontextusban is). Valóban mindenkinek látnia kéne, csak sajnos ez általában azoknál a filmeknél hangzik el, ahol körülbelül 20 szavazat van.

2012-06-24 00:50:04 Adam Taylor (5) #5

Ezután a film után szégyelltem leginkább, hogy én is ember vagyok.

2012-03-20 19:37:48 ChrisAdam (5) #4

A hivatalos honlapon megtekinthető jobb minőségben.
Csak kattints a Feature Filmsre és ott a Play Full Filmre. Legális!

előzmény: ChrisAdam (#3)

2012-03-20 19:19:00 ChrisAdam (5) #3

Tavaly, nyolcadikban láttam, a föci tanárunk mondta, hogy ha valaki meg akar győződni arról, hogy mit eszünk és mit tesznek a természettel, hogy mi ehessük a kedvenc pacalunkat, akkor nézze meg ezt! Egyszerűen nézhetetlen. Ez komolyan az. De közben teljesen más oldalról mutatja meg a világot, olyan dolgokra mutat rá, ami egyszerűen gyomorfordító és állleejtő! Szerintem akinek van gyomra, az feltétlenül nézze meg. És itt nem arról van szó, hogy túl sokat mutatnak..., hanem pont az, hogy legalább gátlások nélkül meg tudja mutatni az emberek másik arcát is. Itt felvetül a kérdés, ami a The Tree of Life kérdése it volt: Kik vagyunk mi, akik belekontárkodunk Isten szent és sérthetetlen művébe.
Nem mindennapi film - megrázó képsorok és akkor még nem is fogalmaztam keményen.

Itt pedig megtekinthető mind a 90 perce. Én három részletben néztem meg...

2011-04-12 13:45:31 hwoarang (5) #2

ez talán a legdurvább film, amit életemben láttam.. mindenkinek KÖTELEZŐ. a megoldás pedig, ahogy a másik remel filmben, a "Home"-ban mondják, csak és kizárólag az oktatás lehet.

2010-06-02 15:39:10 a1fakher (5) #1

A gondok nem kicsik. Nem kell vegetáriánusnak lenni. De jogos, hogy kicsit több tiszteletet.