Le samouraï (1967) ☆ 👁

A szamuráj

(Jean-Pierre Melville)

francia-olasz dráma, krimi, thriller

4,2
★★★★☆
191 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-10 21:11:41 Xuja (4) #19

Komótos tempójú, bőr alá kúszós atmoszférájú neo noir Delon egyik legemblematikusabb alakításával (vagyis inkább jelenlétével). Nagyon tetszett ez a fakó, színtelen képi világ, passzol a főhős lelki sivárságához és magányához. A középhosszú alkotásnak vannak az egésztől elütő jelenetei (ilyen a már említett, meglehetősen érdektelen kihallgatás) és a történetben sincs sok meglepetés, a remek filmnyelve miatt mégis hatásos és erőteljes az összkép. A vége meg még csavar is az eddigieken.. Erős négyes.

2021-04-02 11:14:25 Kerno (5) #18

Melville ezen filmje - hasonlóan a korábbiakhoz - az árulásról szól. Delon bérgyilkosa elvégzi a melót, azonban a megbízóknak veszélyessé válik, lebukhat és őket is lebuktatja. Meg kell ölni, vagy megöletni a rendőrökkel egy újabb megbízást színlelve és persze feladva őt. Delon nem akarja a zongorista nőt megölni - a fegyverében nincs is golyó - talán megszerette a nőt? Ez a végzete, az árulás. Rendkívüli film, hangulatában (jellemző Melville filmjeire a hideg, rideg, esős időjárás, a történetbe és ebbe a környezetbe is beleborzong az ember) és persze Alain Delon tehetségében nincs párja a világon. Lehet ezt utánozni, meg remakelni, de ezt még egyszer így, ilyen színészekkel és ilyen rendezővel soha többet nem lehet megcsinálni. Világszínvonal. Külön tetszik, hogy a rendező ezen filmjében sincs happy end - bizony ilyen az élet, akit elárulnak elveszett, meghalt. Senkiben sem lehet bízni, az élet mocskos és igazságtalan, az emberek - néhány kivételtől eltekintve - vegetáló biorobotok, túlélni ezt a napot csak ez a céljuk.

2021-01-05 10:01:33 chaplinfann (4) #17

Sokan hibaként vetettétek fel, hogy miért nem ment haza a gyilkosság után Delon. 1. Elment eltűntetni, azaz a folyóba dobni a gyilkos fegyvert. 2. Elment a barátnője házához valójában megvárni az éjjel 2-kor érkező vendégét, hogy ezzel is erősítse az alibijét, hogy őt valójában látták is kijönni onnan, vagyis a nőtől. Ezután taxival elment kártyázni, szerintem ebben nincs semmi logikátlanság.

2020-09-07 15:24:18 Norbert Simon (4) #16

Melville rendezése egyszerűen páratlan. Rendkívül jó. Delon játéka is abszolút tuti jó. Ez a főhős karakter amelyet életre keltett a filmvásznon valóban egyedi. Nem túl sokat beszélnek a filmben de erre hamar ráálltam. Ami engem leginkább lenyűgözött a filmben az a rendkívüli és különösen egyedi atmoszféra. Az valami elképesztően szép is mindamellett ,hogy erős és hideg. Erős négyesre értékelem ez leginkább az általatok sokat említett logikátlanságok végett maradt.

2020-03-14 23:09:43 wildcoyote25 (5) #15

"Melville állítólag leforgatott egy happyendes változatot Belmondóval"

Úgy érted, Delonnal?

Én másról hallottam. Arról, hogy pár perc eltérés van két létező verzió között. Csak ennyit tudok róla.

előzmény: Interracial Facial Creampie (#14)

2020-03-14 21:04:53 Interracial Facial Creampie (?) #14

Melville állítólag leforgatott egy happyendes változatot Belmondóval, de összevesztek a gázsin, ezért végül az összes kópiát megsemmisítették (majdnem). Egy ismerősömnek megvolt VHS-en hangalámondással.
Amúgy meg... https://www.imdb.com/title/tt0062229/alternateversions

előzmény: wildcoyote25 (#13)

2020-03-14 18:47:14 wildcoyote25 (5) #13

Úgy hallottam, két változata van ennek a filmnek. Nem tudjátok, mi a különbség köztük, vagy melyik a jobb?

2020-03-08 20:03:48 wildcoyote25 (5) #12

"az egész cselekmény egy kapitális marhaságból pattan ki (mármint mi a búsért nem megy haza Delon a gyilkosság után?)"

Nekem erre van egy értelmezésem. Szerintem Delon vonzalmat érez a fekete nő iránt, vagy csak érdekli, hogy beköpi-e, vagy mindkettő. Ezért nem megy haza. De lehet, hogy ez hülyeség. Mindenesetre kétlem, hogy egy ilyen precízen elkészített filmben csak úgy benne hagynak egy hatalmas hibát. Inkább érzem úgy, hogy itt rengeteg ilyen dolog van a felszín alatt, amit nem egyszerű megérteni.

előzmény: Olórin (#2)

2018-04-02 22:28:04 erahurka (4) #11

Tetszett meg minden, de valahogy alig tudott lekötni. Ugyanez volt a Vörös Körrel is. Moziban lenne az igazi nézni ezeket.

2015-07-19 16:18:54 tomside (4) #10

Melville nagyon tudott, és ezt ez a film is tanúsítja. Hát még A vörös kör!

2013-04-25 15:13:53 Tenebra (4) #9

Felettébb minimalista, visszafogott bűnfilm, néhol még unalmassá is válik, de alapvetően fontos erénye a teátrális megoldásokat messziről kerülő, hideg, tárgyilagos elbeszélésmódja.

Igen. Vannak nagyon jó pillanatai, de pl. a "kihallgatás" kicsit elütött a film hangulatától, és bár éreztem, minek kellett ez (a fekete csaj és a főhős kapcsolata itt bonyolódott tovább - a pillantások által sejtetett érzelmek játéka zseniális), mégis leült itt a cselekmény.

A logikátlanságok, melyeket alább említettek néhányan, meg vannak, de mivel ez egy noir (gengszterfilm noir), így mondhatni, ez itt "feature". :D

A főhős kálváriája jó, és gyönyörű a lezárás is. Visszafogott, hideg, érzelmek nélküli (látszólag), mégis megdöbbentő, ahogy a zsaruk agyonlövik a főszereplőt, majd kiderül, a pisztolya meg sem volt töltve.

Kicsit valóban a Blast of Silence-t idézi, de elmarad attól, nem tud olyan bőr alá mászó lenni, mint az. Alain Delon egészen más, mint a barázdált arcú Allan Baron. Persze mindkettő zseniális, de, ha arra a filmre/alakításra 5-öst adtam, ez csak erős 4-es.

előzmény: Hannibal Lecter (#7)

2011-09-15 01:12:10 jorgecosta (5) #8

szerb antal odaszúrt joyce-nak is az ulyssesért, meg merte tenni ezek szerint máskor is.
mindenki modoros lehet. bergman, tarkovszkij, melville, akárki. 20 év múlva talán nekem is az lesz, addig próbálok magamban még értékelni.

előzmény: puttancsospeti (#5)

2011-02-10 21:26:01 Hannibal Lecter (4) #7

Felettébb minimalista, visszafogott bűnfilm, néhol még unalmassá is válik, de alapvetően fontos erénye a teátrális megoldásokat messziről kerülő, hideg, tárgyilagos elbeszélésmódja. Kötelességetikával, árulással és határhelyzet-élménnyel felhabosított bérgyilkos-monodrámából láttunk már jobbat is, rosszabbat is, de A szamuráj riposztos párbeszédek és görcsoldó humor nélkül is maradandó élmény. (Woo Bérgyilkosa persze megeszi reggelire, de Melville mozija azért problémásabb klónfilmeket is inspirált már, gondoljunk csak a tavalyi The American-re, amelyből helyütt épp ez a hűvös elegancia hiányzott.)

2009-08-26 18:58:23 Brumi (3) #6

Dialógusszegényen is végig érdekfeszítő, stílusos, baromi erős atmoszférával rendelkező mozi, de az Olórin által is említett logikátlan cselekedet nálam sokat levont az élvezhetőségből. Nem hiszem el, hogy egy profi bérgyilkos meglép egy ilyen amatőr dolgot, amit később még jópár ostoba húzással tetéz. Alain Delon minimalista játékával is uralja a vásznat és mindvégig hiteles tud maradni, Nathalie Delon és Cathy Rosier pedig szépségükkel visznek egy kis melegséget az amúgy rendkívül hideg filmbe.

2009-07-25 15:38:37 puttancsospeti (2) #5

Emlékszem anno gyerekkoromban óriási hatást gyakorolt rám.
Lenyűgözött a film hűvös melankóliája, a párbeszédek szikár lakonikussága, Delon karakterének magányosága, könyörtelensége és ellentmondásossága.
És a történet végén elemi erővel feltörő öngyilkos szenvedélye.
Valamint
a szobában egyhangúan füttyögő madár...

De újranézve nekem inkább önmaga paródiájának tűnt. Modorosnak.

Szerb Antal szavai jutnak eszembe Hemingway illető kritikájából: "Az egyszerűség olykor a legveszedelmesebb affektáció."

És valóban.

2008-07-19 17:16:25 ronin07 (?) #4

Delon egy-egy gesztusa többet elárul a karakter jelleméről, mint másnál egy több oldalas dialógus. Külön érdem, hogy a film lassan hömpölyögve szippantja magába a nézőt, zenét alig hallunk, lövés is vagy 2szer dördül el, és Melville nem fukarkodik sem a suspense-zel, sem a burkolt szimbólumok használatával. A szinte eszköztelen gengszterfilm egyben neo noir is, légköre a szamuráj magányát, ridegségét, profizmusát, és várható sorsát sugallja.

2007-09-09 13:36:16 Jill (5) #3

Mer' pozőr... :) Meg mert akkor nem lenne film...

Hihetetlen a hangulata. Árad a vászonról a hideg és a reménytelenség. Delon pedig gyönyörű, mint egy márványszobor. Nagyon szép, lassú film, kevés duma, sokatmondó tekintetek, tragikus légkör. A vége az első perctől elrendeltetett.

Az egyetlen mai krimi, ami hangulatában a Melville-filmeket (is) idézi, a Szemtől szemben (Heat), és igen stílusosan teszi.

2007-04-09 12:55:41 Olórin (4) #2

Durva túlzás szerintem azt mondani, hogy a The Killer ennek a remake-je. Az első, bárban elkövetett gyilkosságot leszámítva abszolút semmi köze egymáshoz a két filmnek.
Amúgy elegáns, franciásan hűvös, stílusos, lassú, de egyáltalán nem unalmas film, azon viszont nehezen teszem túl magam, hogy az egész cselekmény egy kapitális marhaságból pattan ki (mármint mi a búsért nem megy haza Delon a gyilkosság után?)

2007-03-14 20:38:29 azazell0 (5) #1

Melville e filmje szolgált a The Killer alapjául. Csak a történet lett átvéve (jelentős egyszerűsítésekkel), szóval senki ne várjon Woo-esztétikát, sőt, igazából akciófilmet se. Nagyon száraz (de nem realista), kevés párbeszéddel dolgozó, Seijun Suzuki műveire emlékeztető nagyon szép modernista gengszterfilmről van szó.