37°2 le matin (1986) ☆

Betty Blue

(Jean-Jacques Beineix)

francia dráma, szerelmi történet

4,1
★★★★☆
118 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-08-12 22:47:09 Ugor (5) #10

Úgy, úgy, úgy!

előzmény: Mikkey (#9)

2017-08-12 22:24:16 Mikkey (5) #9

Köszi az ajánlót Ugor, nem is értem miért a Házibuli vált a korszak ilyen ultimate szerelmi filmjévé, persze ez más kategória, de amit itt összehoztak az világ színvonalú, aztán mégis épphogy csak beleakadtam itt kt-n :) ez bizony egy időtlen klasszikus, a nagy kékséggel karöltve nagy dolgok születtek akkoriban :)

előzmény: Ugor (#8)

2017-05-31 13:16:39 Ugor (5) #8

Miután beígértem magamnak, persze, hogy újranéztem. Ez is olyan film, ami nem romlott az idővel, hanem javult inkább. Régen persze elsősorban a szívtépő bombázó Béatrice Dalle jutott eszembe erről, ma már több jól elhelyezett társadalomkritikát is ki tudtam mazsolázni belőle, amiken talán régen át is siklottam. De mindenesetre nem emlékeztem rájuk élesen. Csipetnyi humor itt-ott, bizarr karakterek… szóval, kiegészült, jobb lett. És a másik… amiről már sok-sok-sok vitát lefolytattunk sok év alatt sok emberrel… bizony, a véleményem nem változott, csak megerősödött: az ember nem az élete nagy szerelmeit veszi el feleségül, mert a feleségek és nagy szerelmek nem ugyanazok az emberek. Nekem nem. Egy ilyen őrült nő által okozott őrült vihar az életben nem fenntartható, nem rögzülhet az élet részeként, mert belehalunk. De ha hiányozna az életemből egy vagy több ilyen nő, borzalmasan szegénynek érezném magam. Szóval…. jó ez így, ahogy van.

2017-05-30 11:30:37 Ugor (5) #7

És lőn... feldobta a gép ma a Betty Blue-t. Számtalan erotikus, sőt, még erotikusabb filmet láttam azóta, mióta először ezt, de! Béatrice Dalle annyira buja, vonzó, nem csak ruhátlanul, de egy könnyű nyári ruhában is, hogy elzsibbad a torkom, ha eszembe jut. Az az elemi vadság, az a görcsös élniakarás, ami sütött belőle... és a végén, ami történt... na, ott meg mintha örökre távozott volna egyetlen mozdulattal a nyár, az ifjúság, minden. A katasztrofális veszteség. Azt hiszem, ma meg fogom nézni újra.

2015-12-15 10:48:36 mohapapa (5) #6

Most írtam róla: teljesen és maradéktalanul igazad van a rendezői változattal!

előzmény: dabo (#1)

2015-12-15 10:46:58 mohapapa (5) #5

Soha nem mertem egészen mélyen belegondolni, miért ez az egyik kedvenc filmem.

Valószínűleg a mély empátia miatt az elvetélt íróval kapcsolatban, és még inkább és elsősorban a mély, szenvedélyes szerelem megélése Betty és Zorg között (mindig hittem benne, 2007 óta tapasztalom is)... A befejezés pl. falakat döntő és évekig gondolkodtató.

Aztán biztosan benne van a szexualitás ábrázolása is. A testiség szerves és meghatározó része az életünknek, s ahogy Woody Allen mondta: "Úgy jó, ha egy kicsit mocskos" (értsd: ami jó mindkettőnek, és nem megszokás). Szókimondó képi ábrázolás, súrolva a pornográfiát, de közben a hangsúly ízlésesen mindvégig a szerelmen marad: pazar. (Az a jelenet, amikor Betty levágja a haját, és fokozódó őrületében nagyon pocsékul kifesti magát a vacsorához, Zorg odamegy hozzá, az arcára keni a paradicsomos tésztát, átöleli Bettyt, és közben minden szexuális felhang nélkül megfogja a mellét: mindent elmond a kapcsolatuk magától értetődő intimitásáról.)

Benne van persze a film képi és verbális néha fetrengő humora is, meg benne van a zene is; a befejező zene évek óta szerelmetesfeleségtársam csengőhangja.

Aztán ott van a zseniális szereplőválasztás, egytől egyig, bár tény, hogy a két főszereplővel azóta nem mertem más filmet megnézni.

A mozifilm-változatot nem is tudom, hányszor láttam. Aztán dvd-n a rendező változatot sikerült megszereznem. A magam részéről a mozifilm mellett állok ki, bár a rendezőiből is belefért volna ez meg az, de a bankrablós-jelenet iszonyatosan kilógott belőle (ahogyan a könyvből is), jó, hogy kivágták.

Ha tudjátok nézzétek, fogyasszátok, megéri!

2013-10-29 00:15:12 gomez1000 (4) #4

Sztorija nem igazán van, inkább csak a hangulata az, ami jelentős. A 2 főszereplő jó választás volt, kettejük személyisége és élete, viszonyuk határozza meg a majdnem 3 órás filmet. Nem értem a hosszúságának a lényegét, miért kellett ekkorára nyújtani, mert tulajdonképpen a film utolsó negyedét leszámítva semmiről sem szól, azon kívül, hogy meztelenkednek, dolgoznak, viccelődnek, meg veszekednek.

2010-08-24 10:19:50 oscarmániás (5) #3

Nekem nem volt problémám a bővített változattal,az egész film úgy ahogy van nagyon bejött.Nemcsak a karakterek-Eddy,Lisa,Betty,Bob,a rendőrök,nyomozó,Zorg-, és a hol fülledt,hol paródiába hajló erotika miatt.Csodálatos a táj,a szürkeségbe hajló tengerpart az egyforma bungalókkal,a sikátorokkal tarkított olasz városka és a talján vidék a felkelő és később lemenő nap fényében.A zenei aláfestés hangulatos,jó hogy nem erőltettek betétdalokat vagy jól ismert slágereket.A színhasználat is fantasztikus,Almodóvar jutott az eszembe: sárga merci,piros ruha Bettyn,a bungaló kékre festett ablakkerete és rózsaszínű oldala,Bob vörös haja,Eddy nyakkendője és köntöse,és a csillogó-villogó zongorák.
Ez Beatrice Dalle legelső filmje.Erőteljes játék jellemzi,kitűnő bemutatkozás,címszerepével rögtön belekerült a filmvilág sűrűjébe.Szerintem nem sokan tudnak azzal büszkélkedni,hogy első mozijukkal kultuszfigurává válnak.(Mert állítólag kultuszfilmmé vált a nyolcvanas években)

2010-02-21 00:33:53 bali113 (4) #2

Én a rendezői változatot néztem meg. Elég hosszúnak éreztem. A rövidebb többnek tűnt nekem. A kereskedelmi minden bizonnyal sokkal erőteljesebb. Még így is tetszett, viszont sokszor unalomba fulladt nálam a dolog. Azért egyszeri megnézésre mindenkinek ajánlom.

2009-01-27 15:08:40 dabo (2) #1

Ritka az, amikor a rendezői változat rosszabb, mint a kereskedelmi, ennél a filmnél viszont a 67 perces kurtítás teljesen legitim.