Convoy (1978) ☆ 👁

Konvoj

(Sam Peckinpah)

amerikai-angol akciófilm, dráma, vígjáték

3,6
★★★☆☆
256 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-01-23 12:55:36 BonnyJohnny (3) #24

Az öreg eddigre már több whiskeyt ivott, mint vizet. :P
Ahogy mondani szokták, ezt (részegen - másnaposan) kisujjból kirázta.
És, ahogy írod is, szinte családbaráttá szelidített mind a kivitelezés, mind a mondanivaló tekintetében.
Ebben a történetben egyébként sokkal több nincsen, az életérzést jól megragadja, a színészek pedig (egydimenziós, de menő karaktereikkel) megbízhatóan viszik a hátukon a produkciót.

előzmény: Xuja (#23)

2024-01-23 10:04:47 Xuja (4) #23

Így az életmű végén erre nem számítottam.. Látványos, anarchista életérzésű, de ettől eltekintve szinte családbarát Peckinpah mozi jól adagolt humorral és viszonylag kevés történettel. Talán a Szökéshez tudnám a legjobban hasonlítani a Mester eddigi mozijai közül (de sajnos nem annyira, illetve máshogy stílusos), Borgnine csendőrfigurájából és az alapfelállásból beugorhat az Emperor of the North is, illetve megjelennek benne az akkori társadalmi forrongások (Kánikulai délután), de azt azért tegyük hozzá, hogy ez a kamionosok szájából mesterkéltebbnek hat, de hát nem feltétlenül kell annyira komolyan venni ezt a mozit.

A figurák többnyire egydimenziósak, de azért akad pár említésre méltú karakter: a már emlegetett Borgnine most is karakteres, Kristofferson egy cool, hidegvérű főhős (és megint meg kell említenem, hogy azért nem McQueen a mérce), MacGraw pedig méltó és szexis párja. A bárban játszódó lassításos verekedésjelenet és a városrombolás a két látványos csúcspont - sajnos a Peckinpahra jellemző gondolatiság itt már csak csírájában van meg, de azért szórakozásnak így is remek, stabil négyes.

2021-02-05 18:04:35 BudapestBoy (4) #22

Négyes, de az erősebb fajtából. Két észrevételem van, az első, hogy azt nem szabad elfelejteni, hogy ez MOZI film, így csupa nagybetűvel. Vannak filmek, amik kiadják TVn vagy monitoron nézve is, ez nem, nem üt úgy. Teljesen más élmény, érdemes megnézni a fényképezést, ebből a szemszögből. A másik, hogy a kamionosokat lenézni vagy úgy gondolkodni, nincs család, felelősség, stb., kissé korlátolt életszemléletet takar. Le a kalappal, vagy a baseball sapkával előttük.

2020-08-22 22:05:12 Doc (3) #21

Tetszik a hasonlatod, egész jól leírja filmet.
És megmagyarázza, hogy miért találtam most haloványnak...
+1

előzmény: BonnyJohnny (#19)

2020-08-21 09:40:27 Kempesbaba (4) #20

Most látom, még nem is értékeltem ezt a filmet. Nyomok is rá egy négyest.

Ez a gyerek hasonlat nagyom jó, én is imádtam kis koromban ezt a mozit. Aki felnőttfejjel látja, biztos nem élvezi úgy mint egy 8-10 éves kissrác, ami azért érthető.

Zárójelben jegyzem meg, később kétszer is voltam kamionosok és kúrvák tematikájú partin, na azokra gondolkodás nélkül rányomnám az ötöst :D

előzmény: BonnyJohnny (#19)

2020-08-21 09:02:59 BonnyJohnny (3) #19

Nekem például azért tetszett ez gyerekként, mert a film egy olyan életérzést ragad meg, amire a gyerekek fogékonyak. Kiszakadni a világból a végtelen országutakra, aztán csapatni (ráadásul kamionokkal, ami menő). (Tanulás, munka, kereset, adó, kosztpénz, rezsi, törlesztőrészlet, párkapcsolat, gyereknevelés, felelősség... ismeretlen szavak.) Mint mikor kimész játszani a haverokkal, aztán akkor sem térsz haza, ha a szülők hívnak, ha játék közben letaposod valakinek a virágát, és az rád szól, akkor ő a hülye felnőtt. Meg különben is, nekünk gyerekeknek is megvan a magunkhoz való eszünk, a felnőttek semmit sem értenek, csak folyton korlátoznak, meg büntetnek. Gyerekek is lehetnek úgy szerelmesek mint itt a főszereplő, amíg tart a játék. Aztán mindenki hazamegy, vacsora, fürdés, alvás. Ez a film is ilyen. Nem foglalkozik semmilyen következménnyel. Még egy városka letarolását, több hatósági jármű leamortizálását is büntetlenül megússzák.
Olyan, mintha egy csapat gyerek (vagy Peckinpah részegen :P) játszott volna kis kamionokkal, és azt filmre veszik.

előzmény: Doc (#18)

2020-08-20 21:52:44 Doc (3) #18

Gyerekkoromban tetszett, de meg nem tudnám mondani miért...
Nem túl izgalmas, de legalább túl sok sztori sincs.
Amolyan cowboy-film féleség, a kamionosok jók, a rendőrök a genyók, és náluk csak a politikusok rosszabbak.
Nyugodt lélekkel kihagyható.

2019-08-02 12:49:34 Jereváni Rádió (3) #17

Hazárd megye lordjai felnőtt módra.

2012-04-01 19:03:27 Dynast Grausherra (4) #16

Hat-nyolc éves lehettem, amikor a tévéújságban először olvastam el a Konvoj rövid leírását. Körülbelül megfelelt az itteninek, de még tömörebb volt. Éreztem benne különöset, de csak ma jutottam el odáig, hogy megnézzem. Az évek során el is felejtettem, csak amikor megnéztem a Vad bandát, akkor tudtam meg, hogy a rendezője ugyanaz, mint annak a filmnek, ami gyerekkoromban felcsigázta a képzeletemet.
Peckinpah nem okoz csalódást, hangulatos az indítás, a kocsmai verekedés és a kamionos üldözés zseniális. Már az elején az jutott eszembe, hogy ez a film kicsit olyan, mintha a Vad bandát néznénk kamionokkal, aztán a vége felé ez csak erősödött. A történetről azt tudnám mondani, hogy fordított arányosságban áll a konvoj méretével, ahogy egyre többen csatlakoznak, egyre gyengébb lesz, csak a végén talál magára.

2011-06-22 14:16:56 wayage (4) #15

Vidám stílusa szokatlan Sam Peckinpahtól, de aki vevő erre, annak kellemes szórakozást nyújt:) Tavaly találkoztam egy Kamionosok & Kurvák bulit hirdető plakáttal, mely ezen film plakátját nyúlta le. Akkor még nem tudtam, hogy ez ténylegesen egy film és a rajta szereplő pár Kris Kristofferson és Ali MacGraw.

2011-05-26 16:58:22 BonnyJohnny (3) #14

Olórin fogalmazta meg jól. Gyerekfejjel imádtam ezt a filmet, és még olyan 2-3 éve is jónak tartottam.

Szerintem nagyon hangulatosan indul, aztán a közepe felé unalomba fullad, a városlerombolás (bár kick/ass jelenet :)) abszurd (nem azért, mert hihetetlen!), a vége pedig gyenge (megdicsőülés és túlélés)
A gonosz rendőrök és kapzsi politikusok a vagány lázadók ellen is elég elcsépelt. Akárcsak a köznép rajongása a kamionosok iránt (akik végigtarolják Rio Bravotól északra fekvő vidéket).
De egy két dolog még mindig tetszik benne. Főképp az életérzés. :)
Sajnos Peckinpah stílusából kevés érződik ezen a filmen. Mondjuk eddigre már több whiskeyt ivott, mint vizet.

2010-12-19 18:43:06 Bruce94 (4) #13

Én sajnos kimaradtam a videókorszakból, úgyhogy nem tudom mit jelent egyeseknek a film. Édesapám mondta, hogy a moziban óriási sikere volt itthon. Úgyhogy csak most láttam először, hát:
Minden együtt van, hogy jól szórakozzunk. Nagyon jó történet, jó alakítások. Zseniáls szinkron: [olyan nevekkel mint: Szakácsi Sándor, Szabó Ottó, Láng József]. Remek hangulat amely átjön a képernyőn, szóval az egész filmnek van egy amerikai életérzés feelingje. Gumikacsa az egyik legnagyobb jófiú a filmtörténelemben. Hogy akkor miért négyes?
A válasz egyszerű a Cesare Gonzago által írt ócskatrükköt nem kellett volna beleírni a forgatókönyvbe.:)

2010-01-02 15:29:03 Cesare Gonzago (4) #12

Igen, erre utaltam is a kritikámban. Hestont nem hagyta el a minőségérzéke. Amúgy nagyon idegesített John Wayne-szerű fapofája. Pedig én kedvelem Wayne-t... :D

Ami a Convoy-t illeti, a későbbi Peckinpah-filmek láttán értettem meg a véres finálé jelentőségét. Ám itt már a gépágyú tüze is olcsó tréfa, hiszen a Gumikacsa túléli a tüzijátékot.

előzmény: Olórin (#11)

2010-01-02 15:23:46 Olórin (3) #11

Tegyük hozzá, hogy mégis csak az ő közbenjárásának köszönhető, hogy nem rúgta ki páros lábbal a stúdió...

előzmény: Cesare Gonzago (#10)

2010-01-02 15:21:44 Cesare Gonzago (4) #10

Olyannyira beleszóltak, hogy Peckinpah legszívesebben elhagyta volna a produkciót. Keserű iróniával kérte a producert, hogy ne kerüljön fel a neve a stáblistára, hanem találjanak ki egy álnevet a rendezőnek. Nem mellékes, hogy Peckinpah miatt is sokan otthagyták a filmet, Heston pedig kis híján lekaszabolta a könnyűlovassági kardjával. :D

előzmény: Olórin (#9)

2010-01-02 15:08:50 Olórin (3) #9

Igen, az összes többi filmjét nyirbálták, némelyiket jobban, némelyiket kevésbé. A legtöbbet a Dundee és a Pat Garrett szenvedtek, csak előbbin azért nem segített a "rendezői" változat sem, mert ott még a forgatásba is beleszóltak, nem csak az utómunkálatokba.

előzmény: critixx (#8)

2010-01-02 15:04:25 critixx (3) #8

Tudtommal az Alfredo Garcia volt az egyetlen filmje, ahol Peckinpahé volt a végső vágás és utólag nem vágta meg a stúdió (ahogyan Orson Welles-nél kb. az Aranypolgár az egyetlen ilyen). A Dundee őrnagyot még nem láttam. :-(((((

előzmény: Cesare Gonzago (#7)

2010-01-02 15:01:57 Cesare Gonzago (4) #7

Ez igaz, valósággal utálta a Dundee őrnagyot.

Olyan benyomásom támadt Charlton Heston láttán, mintha Dundee figurájában John Wayne legembertelenebb vonásait egyesítette volna. A rendezés is néhol széteső. Mindezek ellenére megláttam benne a későbbi filmek nagyszerű vonásainak csíráit.

előzmény: Olórin (#6)

2010-01-02 14:54:57 Olórin (3) #6

A lehúzást túlzásnak érzem, de tényleg nem túl jó a Dundee (semmilyen formában). Maga Peckinpah is mindig azt nyilatkozta, hogy nem elégedett vele, a stúdió elrontotta a filmet.

előzmény: Cesare Gonzago (#5)

2010-01-02 14:45:20 Cesare Gonzago (4) #5

A Dundee őrnagyról is elmondható, hogy 2005-ig létezett ilyen, és olyan formában is. Ha már szóba hoztam, megdöbbentett, hogy sokan lehúzzák.

A Konvojt mindenek előtt "mocsok Lyle" miatt érdemes megnézni: Ernest Borgnine minden pillanata aranyat ér. Amikor először láttam a Vad bandát, gyermeki örömmel kiáltottam: "Ott van Lyle!"

előzmény: Olórin (#4)

2010-01-02 14:36:01 Olórin (3) #4

A Vaskereszt még egy a "valóban zseniális alkotások" közül, az utolsó Peckinpah-tól. És ne felejtsük el azt sem, hogy abban az időben a Pat Garrett sem volt zseniális, hiszen még csak egy szarrá vágott változata létezett... (később meg egy túlságosan is "teljes", vagyis feleslegesen hosszú, és ez csak 2005-ben változott meg).

Ez a film meg sajnos jól demonstrálja, hogy a '70-es évek végére Peckinpah már árnyéka is alig volt hajdani önmagának (bár gyerekfejjel én is szerettem a Konvojt, de az más kérdés:))

előzmény: Cesare Gonzago (#3)

2010-01-02 14:32:26 Cesare Gonzago (4) #3

A Konvoj Sam Peckinpah utolsó nézőbarát filmje. Nálunk, Magyarországon pedig különösen népszerű lehet: gyerekkoromban (nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek közepe) mindenki ezt, és legfeljebb az Osterman-hétvégét és a Vaskeresztet, látta, és szinte senki sem tudott semmit a valóban zseniális alkotásairól (Vad banda, Cable Hogue balladája, Pat Garrett & Billy the Kid, A szökés, Hozzátok el nekem Alfredo Garcia fejét).

2010-01-02 13:39:20 Hannibal Lecter (3) #2

Én meg azt mondom, Peckinpah ettől sokkal többre is képes. A '70-es évek nyílt társadalomkritikája a Konvoj idején már - finoman szólva - megfeneklőben van. A rendező gyakorlott kezekkel űz gúnyt a lázongó Amerikából, a tenyerüket dörzsölő politikusokból és a velejéig rothadt rendőri szervekből (Ernest Borgnine zseniális), de semmi eget rengető eredetiséget nem tud beleszuszakolni az önfeledt, könnyed, ám illékony képsorokba.

2007-10-30 16:01:32 sartana (4) #1

Kultuszfilm!Mindenkinek látnia kell.