The China Syndrome (1979) ☆ 👁

Kína-szindróma

(James Bridges)

amerikai dráma, thriller

3,7
★★★☆☆
133 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-02-21 17:59:52 Charlie O'Brian (4) #9

Izgalmas, fordulatos thriller. Nem a műszaki blődségekre adom a jó osztályzatot, megszokhattuk már, hogy a forgatókönyv írok a fizikát annyira nem veszik figyelembe...
A színészi játék tetszett, Lemmon nagyon jól alakít, igazán hiteles, jó szándékú, szeretni való figura, aki majdnem megőrül a végére.
Végül is eléggé unalmas lenne egy repülős film baleset nélkül és egy atomerőműves film is unalmas lenne, ha 2 órán át nézhetnénk a szabályosan üzemelő erőművet.

Érdekes a vége. Egy dolog, hogy a Lemmon által alakított ember aggódik, hogy baj lesz és nem hallgatják meg, nade "eltéríteni egy atomerőművet" az az álmoskönyv szerint nem jelent jót. Így lesz jót akaró tragikus hős belőle. Azért eléggé naiv dolog, hogy sikerült neki, az meg pláne, hogy nem 1 percen belül lőtték agyon, hogy önállósított magát egy atomerőmű vezérlőtermében...

Néhány műszaki aggály. Spoilerbe rakom, bár alapvetően nem azok, de nem gondolom, hogy sokakat érdekelnek.

Nem tudom, hogy a film mire reagál de valószínű, hogy a "Three-Mile Island"-re.

Ez a "Kína-szindróma" -bár a "Kína" az abszurd benne- nem is teljesen vicc, pl. Csernobil tükrében. Ugyanakkor az tökéletesen más baleset volt, más elven működő erőműben és ott egyértelműen nem következett be ilyen, de volt min aggódni, de az olvadék megállt/megállították.

Amikor a vízszint jelzőt megpöcögtette és leesett a tolla, akkor hangosan felröhögtem. Eléggé naiv dolog, hogy majd pont a reaktor hűtésére szolgáló vizet nem 500 műszer ellenőrzi, ami bombabiztosan jelez...

Ha jól értem itt az a baj, hogy nem nagyon van víz a reaktor hűtésére és ez aggasztó, mert az biza meleg, még ha leállítják, akkor is, ez így érthető.

Ezek után jön a szivattyú dolog. Nagyon naiv része a sztorinak, hogy a reaktor hűtése 1 szivattyún múlik. Teljesen ellentmond a redundancia-elvnek. Reális lenne, hogy tartalék szivattyúból is 3 van, amik közül bármelyik elég ellátni a hűtés feladatát.

Aggódunk a szivattyú miatt, ok eddig érthető. Én is aggódnék, pláne ha 1 lenne...

Erre jön a film vége. Jön az üzemzavar, a szivattyú hangosan klattyog, jajj, de félünk :) utána a szivattyú leáll és mindenki megnyugszik, hogy "stabilizálódott". Hát, de a föntiek szerint épp fordítva kéne. Most, hogy az egyetlen vízbeviteli mű is leállt, na most kéne csak igazán félni, mert mivel hűtik a leállt reaktort?

2015-04-28 11:53:17 dorothygale (2) #8

Nekem nem jött át a színész játék...klisés, és szájbarágós, ahogyan azt már az elöttem szólók írták.

2011-03-27 03:00:04 jutas (3) #7

Szerintem tultargyaltuk :) nekem csak az "faj", hogy az amugy komoly tema ezzel komolytalanna valik a tudomanyossag szemszogebol.

2011-03-26 20:34:06 mchn (?) #6

Off ugyan, de Mako itt nem a varosra, hanem egy mersekelten sikeres emberkere utal asszem a keresztes haboruk idejebol.

előzmény: csabaga (#5)

2011-03-26 16:05:07 csabaga (4) #5

Egy egy szimpla szólásmondás.Ugyanúgy nem igaz,mint mondjuk a legnagyobb távolság Makótól Jeruzsálemig.Mégis használjuk.

előzmény: jutas (#10447)

2011-03-25 23:22:25 jutas (3) #4

Persze, hogy az. Én szeretem a témát, mindent átolvasok róla, de a filmben a szakkifejezés böszmegségére senki nem világ Olyan, mint a lóbogár. De ebben a filmben úgy hivatkoznak rá, mintha tényleg egy ló meg egy bogár frigyéből egy lóbogár születhetne.

előzmény: limupei (#3)

2011-03-19 23:47:45 limupei (4) #3

De azt ugye tudod, hogy ez egy valós szakkifejezés?

előzmény: jutas (#2)

2011-03-19 23:17:21 jutas (3) #2

Nem rossz film, csak mai szemmel nézve, nem éri el a következő szintet nálam: túl szájbarágós a morális üzenet. Másodszor meg nekem nem hiteles, hogy egy akarnok riporternő és egy szélsőbalos-balhés operatőr, akik mindketten egy nézettséghajhász csatornánál dolgoznak, miért lennének munkaidőben ennyire humánusak és érzelmileg túlfűtöttek. A műszaki terminológia és a szakbarbár beszélgetések tetszenek, és érdekesek. De ezen hatalmasat ront maga a cím és az, hogy ezt még meg is magyarázza egy szakember, mintha egy valós lehetőség lenne. Ekkora sületlenséget kár volt benne hagyni. Egyáltán az USA-ban miért gondolják, hogy a Föld "túloldala" számukra Kína?

2010-04-10 18:12:44 Manómaszat (4) #1

Remek film, a Lemmon-Douglas-Fonda hármas nagyon jól működik.