Eden Lake (2008) ☆ 👁

Eden Lake - Gyilkos kilátások

(James Watkins)

angol horror, thriller

3,7
★★★☆☆
490 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-07-21 10:57:05 fempolip (5) #91

Az egyik legnyomasztóbb film, amit valaha láttam. Tényleg sokkoló volt. Mert közel hozták a nézőt a cselekményhez. A színészi játék nagyon jó volt. A kegyetlenségek belefértek volna egy bűnügyi nyilvántartásba is. Az pedig hogy nem mindig döntöttek észszerűen? Ugyan ki döntene ilyen esetben hidegvérrel, logikusan mindig?
Nekem tökéletes.

2021-04-19 01:51:08 einstein (5) #90

Szerintem az egyik legjobb horror. A vége meg bónuszként nem is happy.

2020-10-17 18:50:01 Norbert Simon (4) #89

Egész emlékezetes film . A maga műfajából tényleg hatásos. nagyon komoly témákat boncol végig. A feszültség ahogy folyamatosan növekszik az igencsak figyelemreméltó benne. Még egy két képsor most is bennem maradt pedig már jó ideje (nyáron láttam utoljára). Persze akadnak benne bizonyos logikátlanságok de mindegy szerintem összességében nézve egy egész izgalmas, feszültség teljes horrorfilmet láthatunk. Én részemről 4 csillagosra értékelem. ( Ezek a magyar címadások)

2019-04-08 00:22:52 pietro (5) #88

1. Igen, így értettem. Remélem, hogy nem "lejárató szándékkal" emelted ki ezt a félmondatot. :) Nem írtam olyat, hogy nem szóltam be. Arra viszont utaltam, hogy nem csak "nagyon" beszóltam, hanem céloztam vele valamire (amint már lentebb leírtam). De már elnézést kértem miatta az előbb és elismertem, hogy nem volt szerencsés. Úgyhogy a költői kérdésre már előzőleg is megszületett a prózai válasz (még ha továbbra sem érzem olyan erősnek vagy erősebbnek, mint a te 81-es kommentedet, de erre még visszatérek).

2. Mit jelent számodra vagy mire gondolsz, hogy pártatlanul? A Baywatch összehasonlítást lentebb tehát már kifejtettem, hogy miért hozakodtam azzal példának. Nem volt elegáns, mondom még egyszer, de max. ugyanannyira lejárató szándékú, mint a te pártatlan kritikád volt, azokkal szemben akiknek ez a film tetszik... Az hogy éle volt, az más kérdés, de mondom, nem érzem élesebbnek, mint a te véleményedet, persze ez továbbra sem mentség sajnos, de... A 81-es kommented első mondata, szerintem nem egy pártatlan felütés, és azt összeadva az utána írtakkal (külön-külön más történet), már nekem nem az jött le, hogy csak a filmet jöttél "kritizálni"... :)

3. Szerintem itt ugyanazt mondom és ugyanúgy értjük, csak mintha elbeszélnénk egymás mellett... De valóban, mindegy... :)

4. Az ötöst lehet hogy nem érdemli meg ezekért amiket mondasz (szerintem az egyest se, de nem feltétlen az osztályzatodat vitatom), én se ezekért adtam. Nagyon röviden szerintem a készítők nem teljesen tudatosan nyúltak bele olyan dologba, ami viszont nagyon is reális és releváns, fontos és gondolatébresztő. Találkoztam ilyen gyerekekkel az életem során nem egy helyen, úgyhogy a saját realitásomban ez a film elég reális egy csomó mindenben. A tematika miatt tartom igazán jónak, ha mással dolgoztak volna (szörny, földönkívüli, stb.) még az is lehet én is karót vagy kettest nyomok rá és elfelejtem. A másik filmje pl. a rendezőnek tényleg nem egy zseniális rendezőre utal. De itt most eltaláltak valamit, amit igazából nem is olyan nehéz, hiszen ellentétben pl. a szörnyekkel, itt elég kimenni mondjuk valamelyik londoni késelős negyedbe vagy elutazni bizonyos országokba, hogy ennek a filmnek sokszorosát megismerjük élőben.

5. Lehet a vita ezen részében afféle bírónak pszichológusokat kéne talán felkérni, akik kielemeznék, hogy mennyire normális irracionális döntéseket hozni bizonyos helyzetekben amiket a filmben látunk... Nem logikusakat, de adott helyzetben, ha nem is helyeseket, de normálisakat (és nem is kizárólagosakat persze), mert ugye a hülyeség, a tévedés, a hibázás, stb. normális dolog. De pl. alapvetően a tinédzserek abszolút nem logikus döntéseket hoznak ebben a korban, főleg nem az ilyen elhanyagolt gyerekek. A főszereplő meg pont attól érdekes, hogy ilyen "szélkakas". Én konkrétan is ismerek olyanokat, mint a főszereplők, sőt, tendenciának látom, és 80-90%-ban hasonlítanak rájuk sokszor, de van, hogy túlszárnyalják őt. Igazából a nagyon simulékony emberek egyébként is ilyenek általában, mint a főszereplő férfi. És ilyen identitászavarban van ma a férfiszerep és a női szerep, mint ami a filmben - tudatosan vagy sem - ábrázolva van. De ettől függetlenül is rengeteg érdekes emberrel találkoztam aki furcsább döntéseket hozott, mint akár ebben a filmben, felnőttek (is). Mindannyiunk szerintem. Ráadásul azokat sokszor nem feltétlenül nyomás vagy félelem alatt, az életünkért rettegve, többszörösen traumatizálva tettük.

Igen a klasszikus fordulatok tényleg el vannak sütve benne, lehet sok - én nem láttam olyan sok horrort - de az alapvetően reális alapötlet miatt teljesen máshogy hat ezeknek a fordulatok elsütése, amiket szerintem nem baj, hogy komolyan sütöttek el. Láttam illetve ismerek hasonló közegeket, ahol simán megtörténhetne pl. az általad említett rész, hogy az lesz a sofőr, akinek a kölykeivel mondjuk összebalhézol mikor menekülsz előlük stb.).. Ami a kifejezetten rendezési sutaságokat illeti pl. ez a teleport dolog, azt most nem tudom vitatni, ahhoz régen újráztam. A rendező nem kiemelkedő tehetség, tehát mintegy véletlen, szerencsés konstelláció is, hogy a film összejöhetett ilyenformában.

De ha lehántjuk a már vázolt rétegeit a filmnek, az átlagos, korrekt iparos szint azért így is meg volna (ami messze van a foshalmaztól, még ha ez önmagában valóban nem is emelné ki az átlagból). A film koncepciója a horrorok között egész eredeti, ehhez társul tehát egy komoly és releváns mondanivaló és ebből fakadóan pár érdekes, fontos és emiatt izgalmas réteg, egy nem tudatos kvázi lírai realizmus (ami ábrázolja a már-már posztmodern, de legalábbis egyértelműen a posztmodernbe tartó klasszikus nemi szerepek zavarát, és maga a posztmodernben lebomló társadalom egy pillanatképének vagy még inkább sorozatfelvételének allegóriáját is, stb.) amik miatt esetleg az elnagyolt vagy akár elbénázott dolgok eltörpülnek. Jó hát nem mindenki számára törpül el, és ezzel persze nincs is gond persze, és ha még nem is feltétlen mindenki számára ötös, de azért ezek a dolgok igenis kiemelik az átlagból.

előzmény: Proxyi (#87)

2019-04-07 11:25:03 Proxyi (1) #87

1. "csak nehéz volt nem megállni" Ennek nincs értelme. Gondolom nehéz volt megállnit akartál írni a kontextusból ítélve, viszont azt is írtad, hogy nem szóltál be, csak én értem félre, szóval hogy is van ez? Költői kérdés.

2. "ha már sikerült a "műfajában" zseniális Baywatch színvonalán kritizálnod a filmet" Semmi ilyenről nem volt szó. Pártatlanul kritizáltam, mire TE hasonlítottad össze a Baywatch-csal. Ami egyébként igen brilliáns párhuzam, ismételten, de tudom, az én lejáratásom volt a célod igazából, csak akkor miről beszélsz már megint.

3. "Persze nem azt mondom, hogy egymillió légy nem tévedhet (simán), de itt most szerintem nem téved." Mondjuk ennek a mondásnak pont az a jelentése, hogy a legyeket nem érdemes alapul venni, mert "tévednek" (és finoman fejeztem ki magam), de mindegy.

4. bali113 írásának kritikájával is egyetértek, helyenként már túl szőröző, mert az általa felsorolt elemek egy része (de nem az egész!) minden átlagos/tini/trash horror visszatérő motívuma. Ezen a vonalon haladva viszont nem igazán érdemli meg, hogy kiemelkedjen az átlagból, azt meg végképp, hogy ötös legyen.

5. "A lényeg, a közhely: hogy a saját világában működjön és úgy adja elő, amit előszeretne, stb... Ha a filmen belül van ellentmondás, akkor az hiba. Ha nem a realitást adja vissza egy az egyben, de a film realitása (koherenciája) nem sérül,"
Javíts ki, ha nem így van, de ez a film véresen (haha) komolyan veszi magát az első vágástól kezdve (vagyis venné, csak nem jön össze). Egy olyan szituációt akar lefesteni, ami mindennapi életünk során bárkivel előfordulhatna, semmi CGI, csak a naturalista valóság. És ezek után olyan baromságokkal operál végig a filmben, mintha egy utolsó trash horrorról lenne szó.
Ha nem próbálna/próbált volna egy olyan világban maradni az alkotás, mint amiben, akkor fel sem hozom ezeket a dolgokat, lehet nem is egyest nyomok rá, mert más kategóriába sorolom. De nagyon nem ez a helyzet.
A film koherenciája lépten nyomon sérül és ellentmondások vannak benne dögivel, amikből bali ki is emelt párat. Nekem is az egyik legszembetűnőbb volt az, hogy az egyik főhősünknek úgy fordul jobbra-balra a személyisége, mint a szélkakas. Amúgy meg mégis személysigétől függetlenül ki lenne az az ember, aki egy random idegen városban egy idegen házba nemhogy bemegy hívatlanul, de még felmegy az emeletre, hálószobákban császkál. Gtfo. És ez egy két főszereplős filmben ez elég gáz.
De pár a kedvenceim közül:

-a ház a tóparton jelenet egy az egyben teljesen hihetetlen, minden ami ott történik.
-a konténer tetejére való felteleportálás annyira nevetséges volt, hogy nem akartam hinni a szememnek. Bár épp ezt megelőzően ugye megérkeznek a srácok, a csaj ott áll a sarok mögé bújva, igen ám, csak a konténer és talaj között kb fél méter légüres tér van, ahol simán látni kellene a lábát, de a skacok nem vezsik észre (hiszen az egyik vágásnál nekünk nézők számára is eltüntették lol). Aztán lopakodik körbe az egyik, és mi nézők azt gondolnánk, hogy húú, majd most emgtalálják az asszonyt, de jön a teleport. Ez a jelenet csak egyike volt az olcsó, hatásvadászok közül, amikkel egyébként a rendező előszeretettel dolgozik. Ja és még ennél a résznél maradva, az elején a főnök visszaküldi egyiküket a férfihoz, mondván, ŐRIZD brotha. Nyilván akkor teljesen jó terv, amikor 4 km-re eljöttek tőle, mert miért ne.
-a kutyás jelenet is agyrém. A főni ott gyászolja a kutyáját, odadobja a slusszkulcsot nekik, ő teljes letargiában és gyászban van, mintha elásta volna a csatabárdot. Ennek ellenére a kis feka inas fenyegetően kipattintja a sniccerét (az ő karaktere is megérne pár sort), amit nem is értettem miért és honnan jön ez. De mindegy, hőseink elmenekülnek, erre a boss felpattan és kiadja az ukázt, utánuk és most meg kell halnia mindenkinek. Akkor meg mi a fészkes fenéért dobta oda nekik a slusszkulcsot? Ja, anélkül nem lett volna menekülős jelenet.
-a végét, amit sokan remek csavarként írnak le, a kocsis jelenetnél mondom magamban vajon meghúzza azt a rendező, hogy ismeri a sofőr a srácokat? Meg. Ezek után nyakamat tettem volna rá, hogy a ház, ahova betéved, szintén zenész lesz. Lehet, hogy túl sok horrort láttam, vagy a film motívumai/karaktere vezetett rá erre. Számomra ez gyenge, másnak meg zseniális. De nincs ezzel semmi baj, emberek vagyunk, nem egyezhetünk.


Igen, a hangvételem nem rózsás, mert így is többet foglalkoztam ezzel, mint illett volna.

2019-04-07 01:25:27 pietro (5) #86

Remélem tényleg érdekel, mert mindjárt elalszom, de teljesen jogos a kérésed. :) Nem öncélú beszólás volt. Ha megnézzed a szavazatokat, kis túlzással kb. fordított az arány mint ennél a filmnél. Ami nem arra utal, hogy a Baywatch a műfajában olyan jó lenne, ellenben ennél a filmnél meg mégiscsak arra, hogy igen. Persze nem azt mondom, hogy egymillió légy nem tévedhet (simán), de itt most szerintem nem téved. A "logikátlanságok" felrovása valójában a realitás számon kérése szerintem. Kb. ilyen alapon minden (!) film logikátlan (a dokumentumfilmeket leszámítva). A lényeg, a közhely: hogy a saját világában működjön és úgy adja elő, amit előszeretne, stb... Ha a filmen belül van ellentmondás, akkor az hiba. Ha nem a realitást adja vissza egy az egyben, de a film realitása (koherenciája) nem sérül, és ezt mégis számon kérjük az szerintem a nem látjuk a fától az erdőt esete. Legalábbis pl. bali113 kommentje alapján, ha azt osztod te is elmondásod szerint, én ezt ilyen nagyon földhöz ragadtnak látom, amivel nincs gond, de nem érzem következetesnek, hiszen, mondom ilyen alapon minden film tele van orbitális logikátlanságokkal, irracionális döntésekkel, stb... Elismerem, hogy szerencsésebb lett volna, ha ezzel kezdem, csak nehéz volt nem megállni, hogy "beszóljak", ha már sikerült a "műfajában" zseniális Baywatch színvonalán kritizálnod a filmet, mert elfogult vagyok a filmmel... Ez nem mentség persze, úgyhogy elnézést, hogy nem ezzel kezdtem. :)

2019-04-07 00:58:38 Proxyi (1) #85

Ezek szerint nem, úgyhogy nagyon kíváncsivá tettél, fejtsd ki, ha elkezdted. :)

:) :)

:)

előzmény: pietro (#84)

2019-04-07 00:55:18 pietro (5) #84

Hát ha nem érted mire céloztam, akkor igen, "nagyon beszóltam". :)

előzmény: Proxyi (#83)

2019-04-07 00:44:08 Proxyi (1) #83

Sajnos, pedig ha csak tizedannyira lett volna jó a műfajában...

(Am igen, nagyon beszóltál)

előzmény: pietro (#82)

2019-04-07 00:26:01 pietro (5) #82

Hát nem egy Baywatch, az igaz. :)

előzmény: Proxyi (#81)

2019-04-07 00:02:56 Proxyi (1) #81

Már egy ideje itt a kritikustömeges pontozásokat is nagyon kritikusan kezelem, erre amikor nagy ritkán leülök filmet nézni, egy ilyen irdatlan nagy foshalmazba futok bele.
És még azt is elkezdtem pedzegetni, hogy velem lehet-e a baj, de szerencsére látok itt pár 1-es értékelést, megnyugodtam.
bali113 kommentje már önmagában elég lenne elkaszálni egy filmet, de az a legszomorúbb, hogy még bőven lehetne sorolni a logikátlan és mérhetetlenül ostoba mozzanatokat, de nem akarok még ennél is többet pazarolni erre.
Ejj de felhúzott ez az alkotás.

2018-12-04 09:41:11 unrealnoise (5) #80

Nem egy tökéletes film, de egy olyan élményt nyújt, ami azért erősen felejthető. Műfaját tekintve pedig a legjobbak közt a helye!

2018-07-17 21:54:11 Edwest12 (3) #79

Tökéletesen egyetértünk. :) Nem kizárt, hogy ha sokat morzsolgatom magamban a dolgot, nyomok egy ötöst, aztán igyekszem nem gondolni rá többet. :D

előzmény: pietro (#78)

2018-07-17 21:48:58 pietro (5) #78

De ettől a végtől zseniális, mert ha lenne valami pozitív feloldás, akkor összkép szempontjából nem emelkedne ki ennyire a többi horrortól, hanem tizenkettő egy tucat lenne, csak a korrekt fajtából. Az ember igényli hogy a feszültséget feloldják? Ez picit konformista megközelítés. Persze, igényli, de ha egy film el akar gondolkodtatni, ki akar rángatni a komfortzónádból kvázi művészi és intellektuális célokból, és nem csupán szórakoztatásból, akkor teljes joggal élhet ilyen eszközzel. Ha öncélú lenne, az más, de itt fontos funkciója van. Gyakorlatilag egy A legyek ura továbbgondolássá érik a film így összhatásban. Én csak azért akadékoskodom, mert szerintem pont a végével együtt adja ki magát, és anélkül említésre méltónak se biztos, hogy tartanám. Szóval ha jól értem, akkor nem racionális okokból kapott tőled alacsonyabb pontszámot a vége miatt, hanem emocionális okokból? Mert akkor a film elérte a célját. Tehát ötöst érdemel(ne)! :D

előzmény: Edwest12 (#77)

2018-07-17 21:19:11 Edwest12 (3) #77

Az a baj, hogy nincs feloldás, hogy nagyon negatív a befejezés. Ez nem probléma a nézőnek, ha valami horrorikon győzedelmeskedik, mert csak egy film, stb. De ebben a filmben a szereplők nagyon is hús-vér emberek, simán megtörténhetne mindez a valóságban is. Az ember igényli, hogy a feszültséget feloldják, de ezt itt nem kapjuk meg. Mint mondtam, a film nagyon jól van megalkotva, ilyen szempontból megérdemli az öt csillagot, csak nekem a fenti okból kifolyólag nem tetszett. Hát ez van. :)

előzmény: Dió (#75)

2018-07-17 19:48:09 Ubul (4) #76

baj nincs vele, csak kiakasztó :D

előzmény: Dió (#75)

2018-07-17 18:32:33 Dió (5) #75

Mi a gond a végével? Nálam ez a finálé konkrétan a legjobb twistek között van, amit ilyen filmben láttam.

előzmény: Edwest12 (#74)

2018-07-17 09:57:14 Edwest12 (3) #74

Ha jobban végiggondolom, szerintem is egy nagyon jól, hatásosan megcsinált alkotás. Ez alapján szerintem is megérdemelné az ötöst. Csak engem is annyira kiakasztott a vége, hogy nem bírok úrrá lenni magamon. Szóval nálam csak hármas, és nem is tervezem újra nézni. :)

előzmény: Mario Brothers (#73)

2018-07-15 17:56:32 Mario Brothers (5) #73

A maga műfajában tökéletes. A britek sokkal erősebb horrorokat tudnak készíteni, mint Hollywood, az biztos! A színészek pedig egytől-egyig ott vannak a toppon. Bár az igaz, hogy a végén egy enyhe dührohamot kaptam. :D

2015-11-05 18:44:58 Ubul (4) #72

ez brutálisabb, talán jobban üt, de az Ils is jó, csak lassabb lefolyású. Itt többnyire tudod, hogy kik genyóznak a főszereplőinkkel, ott már kevésbé

előzmény: Prüstü (#71)

2015-11-05 14:42:17 Prüstü (?) #71

Úgy gondolom meg fogom nézni, ne pont ez maradjon ki. Az ILS-hez hasonló, jobb vagy rosszabb? Aki esetleg mindkét filmet látta.http://kritikustomeg.org/film/19584/ils-them-2006
Még lebeszélhettek róla :)

2015-11-05 13:10:08 BonnyJohnny (4) #70

Ezt nem is tudtam. Lehet, hogy ezért idegesítő? :D

előzmény: GothMan (#69)

2015-11-05 12:55:39 GothMan (?) #69

Én pont ezért meg sem nézem. Az, hogy kölykök felnőtt férfi(aka)t győznek le az egyik legelemibb evolúciós para. :)

előzmény: BonnyJohnny (#67)

2015-11-05 10:50:39 deathcode (3) #68

Hasonló frusztráció szülte a #22-es hozzászólásomat is :)

előzmény: BonnyJohnny (#67)

2015-11-05 09:57:27 BonnyJohnny (4) #67

Nagyon jó film, de sajnos engem végig idegesített. A vicc, hogy a film pontosan ezt akarta elérni, és mivel ez kiválóan sikerült neki, egyértelműen jelzi kiválóságát, de mivel idegesített, ezért nem tetszik... Catch 22. :D
A sokak által említett Descent, és a senki által sem említett Deliverance például nem idegesített. Meg is kapták a maguk zseniális érdemjegyét tőlem. Ez csak egy kegyelemnégyest kap, mert nem lehet nem értékelni profizmusát.
Elismerem, hogy hülye osztályozás, sajnálom. :( Egyébként anno hasonlóan járt a Jagten is... ami "csak" kegyelem ötöst kapott tőlem.

2014-11-17 23:10:54 DrSzolon (1) #66

Fél óra után már rossz volt nézni a két főszereplő bénázását, egyszerűen teljesen hiteltelenné tette a helyzetet, és nem lehetett értük izgulni. Bármit tettek, a fejemet fogtam, annyira értelmetlen volt. A feléig néztem, de addigra sem múlt el az olcsó hatáskeltés, úgyhogy kikapcsoltam. Kár érte, nagyon jó alapot rontottak el.

2014-03-28 02:21:35 GeryFlash (1) #65

40 perc után kikapcsoltam, ekkora szart én még nem láttam, az átlaga meg számomra földöntúli rejtély, hogy ez a film egyesek számára zseniális csak április tréfa lehet :D... Ilyen képtelen baromságot régen láttam, az események és az ezekre való reakciók még a legaljább trash horroroknak is infantilis lenne.

2013-06-07 12:04:26 Kuncz Melinda (?) #64

Bali, szerintem nincs igazad ebben, hogy "csak 15 éves" gyerekek. Tim Ketschmer is pont 15 éves volt (google, ha nem tudod kiről van szó, nem akarok itt offolni), pedig ő egyedül volt. 15 évesen a "gyerekek" már szinte felnőtt méretűek és erőben sincsenek sokkal elmaradva tőlünk, sőt. Csupán csak intelligenciában vannak lemaradva, de ilyen szituációban ez gyakorlatilag teljesen mindegy. 6 "gyerek" meg egy nagytestű kutya meg kés(ek) 2 üreskezű felnőtt ellen olyan terepen, amit a gyerekek jól ismernek a két felnőtt meg nem. Igenis volt mitől parázniuk. Abban viszont teljesen igazad van, amit a nő logikátlanságáról írtál. Valóban nagyon hülyén csinált mindent. Az összes lehetőségét, amit kihasználhatott volna, mind elszúrta. Na ez sokkal zavaróbb volt, mint az, hogy a férfinak néha inába szállt a bátorsága..

előzmény: bali113 (#62)

2013-03-17 22:06:54 Xuja (4) #63

Jól rendezett, feszült, izgalmas, nem utolsósorban pedig sokkolóan brutális. Persze ez csak film, a valószerűtlenséget igazán kár számon kérni rajta, főleg, hogy jóval életszerűbb mint a hasonló témájú filmek.

2013-02-01 02:15:59 bali113 (1) #62

A film alaptörténete nem, de apró részleteibe véve, nagyon is bugyuta és logikátlan. De akkor sorolom, hogy tiszta legyen, miért írtam azt, amitNem értettem, hogy egy férfi hogy lehet ennyire gyáva. Egy csapat gyerekkel meg pláne. Már a kezdet kezdetén erőt demonstrálhatott volna, mert volt rá lehetősége.Hangsúlyozzuk ki, hogy kb. 15 éves gyerekekről van szó. De vegyük azt, hogy gyáva. Mert van ilyen, de akkor amikor bemegy egy idegen házba, és még az ablakon is kiugrik, a cserepeken ereszkedve. Egy macska ügyességével oldaja meg a problémát. Nem értem, most akkor gyáva, vagy nem gyáva. Akkor bátor, oké. Ellopják a kocsijukat. Hogy hagyhatja egy idegen helyen őrizetlenül a slusszkulcsot? De haladjunk tovább.Egész éjjel az erdőben mászkálnak keresik az autót. Én nem is akarom megtudni, hány hektár erdő lehetett a forgatás helyszínén, de hőseink egy számukra teljesen ismeretlen területen, vakon elindulva, pont rátalálnak a csapat suhancra, akik ellopták a kocsit. Egy átlag férfi ebben a pillanatban tekerte volna ki ezeknek a kölyköknek a nyakát. Erre megint ijedt nyúl módjára kezd el viselkedni. Hangsúlyozzuk ki megint, hogy kb. 15 éves gyerekekről van szó. Aztán előkerül a gyerekek által egy kés, és hirtelen megint bátor lesz a srác, és harcol. ??? Majd amikor a kutya meghal, utána megint nyuszi lesz. A rendező alzheimer kóros és nem emlékszik, hogy milyen a karakter személyisége? Érthetetlen. Aztán, mikor a kutyát siratják, lehetősége lenne most már tényleg rendet vágni a kölykök között a srácnak, akik nyilvánosan megalázták a barátnője előtt, ellopták a kocsiját és még meg is akarták késelni. Erre az értékeit hátrahagyva inkább elmenekül (egy csapat tizenéves elől). Lehet én gondolom rosszul, de a gyerekek valahogy odajutottak, ahol ez mind történt, út, ösvény bármi. De vegyük azt, hogy szlalomoztak a sűrű fák között. Vagy lehet, hogy valamelyikük gyalog az autó előtt haladt, és közben vágta ki a fákat, nem tudom. De ne ragadjunk le. Menekül a ,,leendő" házaspár, csak épp egy baromi nagy dombot néznek el, nekimennek és utána beleragadnak a sárba. Kievickélnek, menekülnek, fának ütköznek. Természetesen pont úgy ütköznek fának, hogy beszorul a srác, nem hal meg csak mozdulni sem tud. Egy ágtól. ha összeroncsolódott volna a kocsi még megértem, de így ez nevetséges. Meggyőzi a nőt, hogy meneküljön, hozzon segítséget. A nő elindul 20 méter után megáll és elalszik. :D :D :D Hát komolyan mondom ez már tényleg vicc. Most vagy aggódik és marad, vagy elmegy segítségért. De ez az elalvós dolog ez komolytalan. Jön az kínzás. Szerinted hány ember nézné végig, ahogy a szerettét elkezdik csonkolni? Szerintem nem sok, elárulom. A csajt észreveszik és menekül. Eljut egy házhoz, ami be van láncolva. A lyukon simán beférne, de mondjuk én vagyok kukacos. Megint menekül és nem vesz észre egy kiálló fadarabot és belelép előtte csetlik botlik majd kitöri a lábát. Idegesítő. Talál egy térképet. Örül mert így végre meg tudja határozni, merre menjen. Hall valakit. Nem menekül el, miért is tenné?! Beleugrik inkább a kukába, ami tele van sz.rral. Mikor kijön onnan mindene olyan, még a orra, füle, arca is, mindene. Meg is mosakodott vele? :D A térképet nem viszi magával. Végülis eddig azt kereste. :D Arra ki sem térek, hogy két épületnél is a rendező eljátszotta azt az ütőkártyát, hogy a főhős(ök) hangokat hallanak és hirtelen mire belépnek a ,,gonoszok" már nincsenek ott. Egyszer a tetőn, másszor a ház alatt teremnek. Hogy? És hosszú monológom végén a legutolsó dolog. Jön egy kocsi, természetesen az egyik suhanc testvére a sofőr, és hogy ennek mennyi az esélye, ne is firtassuk. De a csaj ellopja a kocsi és már megint sikerül összetörni. Pont a fősuhanc szülei házához sikerült betévedni. A gyerek természetesen valami Usain Bolt sebességű ember lehet 2-3 km-en, mert kis különbséggel még a kocsit is utolérte. Hát, most ennyi jutott az eszembe. Szerinted ez nem bugyuta és logikátlan? Remélem kielégítő voltam. Lehet, hogy én vagyok elfogult, mert nagyon nem tetszett a film, de ha az ellentábor elolvassa az érveimet, azért szerintem egy-két dologban, azért van valami...

előzmény: Ubul (#61)

2013-01-30 22:14:11 Ubul (4) #61

miért bugyuta, és logikátlan ?

előzmény: bali113 (#60)

2013-01-30 15:50:34 bali113 (1) #60

Bugyuta, logikátlan, idegesítő, nézhetetlen.

2012-11-30 15:12:16 Ubul (4) #59

ezzel csak egyetérteni tudok, nagyon megfogtad a lényeget :)

előzmény: Tenebra (#58)

2012-11-30 10:11:26 Tenebra (5) #58

Nagyon kellemes meglepetés volt ez a film! Így elsőre meg is adtam neki a zseniálist. :D Tegnap (illetve mába nyúlt...), ahogy vége lett, rögtön rányomtam itt, gondolkodás nélkül. Ugyanis pár színészi bakin kívül nem igen tudok rajta fogást találni. Semmiképp sem egy szimpla horror vagy thriller, bár ezeknek is nagyon jó. Tényleg én is a Funny Games-hez tudnám hasonlítani. Igaz, itt az erőszak jóval dinamikusabb, de véleményem szerint ugyanúgy nincs "átesztetizálva". Ahogy Hanekénél, itt sem kellemes nézni, ami történik. Sőt, nagyon is zavaró. Talán ebből is adódik számomra egy kicsit a gyengéje. Vagy egyszerűen csak naiv vagyok, hogy ilyen elmebetegséget nem tudok elképzelni. De, ha belegondolok, hogy pl. pár éve itthon is volt pár suhanc, akik hajléktalanokat vertek és ezt felvették kamerával, akkor abszolút nem valótlan, ami ebben a filmben történik.

S aki ezt nézte, belegondolt, milyen döbbenet? Hogy ma mi a horror forrása e film szerint? Ugyebár annak idején A texasi láncfűrészesben, 1974-ben egy hibbant család nyírta a tiniket. Az utolsó ház balra: szintén elemebeteg hippik terrorizáltak. Ma viszont, ebben a filmben? Ezek nem tűnnek deviánsnak. Sőt, teljesen átlagos kamaszok, akik bent élnek a társadalomban. Nem furcsák, nem atipikusak, hanem jól illeszkednek ebbe az elbaszott világba. Tulajdonképpen, ha elmegyek egy szakmunkásképző vagy gimnázium előtt, ugyanilyen "gyerekeket" láthatok. Ezeknek nincs anyagi problémája, vagy a szüleik sem különösebben vérszomjas barmok. Átlagos neurotikus, elcseszett "gazdag prolik" azok is. Jellemző a végén az egész: a szülők otthon buliznak, kerti partyznak. S még segítenek is a csajon. De, mikor megtudják, hogy a "rosszalkodó" kölyküket kinyírta a csaj, ők is vérszemepet kapnak. AZ apuka csak felpofozza a főgenyó fiát, és felküldi a szobájába. Mintha csak egy apró csíny lenne, amit csinált, mintha csak a szomszéd macskáját etette volna meg méreggel véletlenül... Aztán maga végzi el a piszkos munkát. De még egyszer ki kell emelni: ezek nem Manson-család-imitációk, ezek teljesen normális, átlagos, habár elbaszott polgárok. Olyanok, akikkel nap mint nap találkozhat az ember. Ezek az emberek azok, akik pl. a nemrégiben meggyilkolt kisgyerek Facebook profilján eszelnek ki szadistábbnál szadistább halálnemeket a gyilkosoknak. Persze érthető az álláspontjuk, valószínűleg mindenkiből előjön a vadbarom, ha a gyerekét bántják. Na, de azért mégis. Ez az elgondolkodtató, hogy ebben a filmben nincsenek áldozatok igazából, mert mindenki egy véres gyilkos. Itt senkit nem lehet felmenteni. S kérdés, hogy ha ugyanolyanok vagyunk, mint akit meg akarunk büntetni, ölni, akkor jogos-e, hogy valakinek azért vegyük el az életét, mert életet vett el? Problémás. Hogy azután mégis mi különböztet meg a gyilkostól, ha mi is gyilkolunk, ráadásul a legszadistább módon?

Szóval rémisztő képet fest ez a film a fiatalságról. Elgondolkodtató, hogy ma már nem kell irracionális szörny vagy pszichikai defektusos elmebeteg egy horrorfilmhez. Elegendő pár amorális tinédzser, akiket le se szarnak a szintén értékrend nélküli, nihil szüleik.

Amúgy az is "Hanekés", hogy a férfi, akit ráadásul Michael Fassbender játszik, tehát nem egy kis vézna aktakukac, mint a Funny Games-ben, itt nagyon hamar passzivizálódik. Sőt, kb. a játékidő harmadánál meg is ölik. Amin megdöbbentem. Azért azt nem hittem volna, hogy ennyire messzire mennek. :D Ilyenek miatt gondolkodok el azért, hogy ez mennyire "valószínű", de sajnos oda lyukadok ki az elmúlt évek történései miatt, hogy igen, ez megtörténhetne... És tulajdonképpen itt is a nőnek kell boldogulnia. Aki szépen, fokozatosan elveszti nőiességét. Szóval akár még egy feminista szempontú elemzésnek is lehetne tárgya. :D Hiszen itt tulajdonképpen mindenféle sztereotípia lebontásra kerül. A film elején még a nő vonzó, a tekintet tárgya, mivel nézik őt távcsövön. És valóban szép. De, ahogy fokozatosan elveszti a férfikontrollt, és a saját lábára kell állnia, elveszti vonzerjét. Szerintem erre direkten rájátszottak, mivel még egy kukányi szarban is megfürdetik őt, amit nem mos le semmi róla. Utána gyakorlatilag megszűnik nőnek lenni, mivel talpig koszos, szutykos. Leginkább Rambora hasonlít a Rambo II-ből. :D S az én szememben hőssé is érett, hiába, hogy a végén csak elbukik, meg azért megöl egy gyereket. Az indulat miatt bizonyára én is így tettem volna.. De persze ez valójából a "bemocskolódás" szimbóluma. Hiszen, ahogy fokozatosan egy szintre kerül a gyilkos tinikkel, úgy veszti el angyali báját, és válik "Uma Thurman"-szerűvé. :D (Tényleg, az is eszembe jutott: némelyik jelenetben tisztára úgy nézett ki, mint a Kill Bill 2-ben a Bride, miután kimászott a sírból. )

Szóval sokrétű film ez. Koránt sem egy szimpla horror-thriller. Persze izgalmas, fordulatos is. De rendkívül sok gondolatot ébreszt. Ráadásul többségében a színészek is jók. A csaj kiválóan játsza ezt a kissé "hasadt személyiséget" (szende szűz, meg erős, harcos amazon). Illetve a főgonosz is jó választás volt, tényleg szinte irracionális szörny - de mégsem. Mindenképp megérdemli az 5-öst, többszörnézős alkotás.

2012-08-27 22:06:24 korig (3) #57

Hús-vér emberek irtják egymást irreálisnál irreálisabb események közepette. Az elején még tényleg valószerű, de a végére már annyira direkt és irányított lesz az egész, hogy az nevetségesbe fullad. Egyébként is már láttunk ilyet korábban Michael Haneke Funny Games-ében.

Arról persze nem lehet egy másfél órás filmet csinálni, hogy elkapják az áldozatokat és egyszerűen (akár kínzás közepette is) megölik őket, muszáj az áldozatnak megszökni, harcolni, megint megszökni, valami random csapdába belesétálni, megint megszökni, miközben liternyi vért veszít, megpróbálni visszavágni, belebotlani egy-vagy több másik gyilkosba, megszökni, majd ismét véletlenül összetalálkozni a szociopata rokonsággal is.
Hát nem nevetséges, amit a spoiler-ben leírtam?

A színészek egyébként jók.

6/10

2012-07-13 16:58:07 G-ergo (4) #56

Ha az angoloktól nem, akkor kiktől?! :D

előzmény: vuist (#55)

2012-07-13 16:51:58 vuist (4) #55

thrillerben ez nagyon jó film.nyomasztó is,meg izgalmas.az angoloktól nem vártam volna ilyen jó filmet.

2012-06-09 19:28:57 skoda120 (5) #54

Ütős film, majd besza-behu tőle, a legfélelmetesebb benne, hogy ez valóban megtörténhet: nem hülye szörnyek, hanem hús-vér emberek azok, akik unalmukban, nemtörődömségükben másokat zrikálnak.

jó a legelején a jelenet A rádióban éppen az iskolát kerülő, ostoba, agresszív tinikről és felelőtlen szüleikről beszélnek, akik miatt a kis korcsok magát a társadalmat vszélyeztetik.

2012-04-18 00:14:40 Lil Martin (4) #53

majd szétvetett a düh a végén. egyébként én még ilyen jó horror/thrillert nem láttam még szerintem. mondjuk elfogadtam volna a végére egy gyerekleabálós befejezést is, és meg is lepődtem hogy nem az lett, de így még jobb.

2012-01-20 21:40:04 van zan (4) #52

Kicsit visszás de ez a film pont attól jó ami miatt nem tetszik: A befejezés. Szétvet a düh..

2012-01-19 15:27:52 NAGLFAR666 (5) #51

Hát nem lett egy happy end az biztos,de legalább ettől életszagú a film!Nagyon korrektül megcsinálták,le a kalappal!

2011-10-22 02:18:11 svili (5) #50

hihetetlen jó film. jó az eleje, a közepe és a vége is. külön plusz pont jár a végéért.

2011-09-30 15:14:54 Rorschach (4) #49

Most már komolyan megkérdezem, van-e értelme érvekért csapkodni az asztalt, vagy inkább menjek az anyámba?

2011-09-29 20:52:51 Nagy Gábor (1) #48

ennél szarabb filmet még nem láttam:)))nézhetetlen, értékelhetetlen-zéró.

2011-09-26 18:39:22 Rorschach (4) #47

Miért is lehetetlenek a szituációk? Nagyon is reális és aktuális a film témája.

előzmény: Laki Rita (#46)

2011-09-26 18:16:43 Laki Rita (2) #46

Egyet értek a fanyalgókkal. Szinkronosan néztem. Gagyi párbeszédek, lehetetlen szituációk. A zene és bizonyos jelenetek nagyon hasonlítanak a Barlang c. filmben látottakra, bár azt az Eden Lake szerintem meg se közelíti. 5/2

2011-06-29 23:46:07 robbiemarko (3) #45

Eredeti nyelven nagyon durva az angol kiejtése a srácoknak, számomra ez pluszt adott, amúgy ezzel a filmmel minden oké, a helyén van na.

2011-04-14 22:50:32 uccse (2) #44

Hát ez, olyan...RÖHEJES.

2011-03-07 12:57:11 project640 (4) #43

Nálam 4-es a film. Elősször 2-est akartam adni a vége miatt.
SPOILER!
Aztán átgondoltam, hogy a film üzenni akar azzal, hogy nem a jó nyer, de így is elkeserítő. Az embernek remeg a kaza, hogy legszívesebben odamenne, és szétverné az egész rohadt bandát!!! A film üzen, hogy hová lesz a mai fiatalság, hogy az angol ifjúság lelkiekben merre tart, és ezért adtam végül 4-et.

2011-02-20 19:21:39 Rorschach (4) #42

Volt alkalmam másodszor is megnézni, immár szinkronnal... Vagyis inkább lett volna, de egészen egyszerűen nem bírtam. Így, hogy már az elején tudtam, mi a vége, nem vitt rá a lélek, hogy másfél órán át nézzem az Eden Lake-et, együtt szenvedve a szereplőkkel, és szinte minden fél percben magamban ordibálni, hogy "üljetek be abba a kurva kocsiba, menjetek haza, gyertek vissza két shotgunnal és adjatok ezeknek a mocskos kik férgeknek!!!"Kib*szott durva egy film.

2011-02-12 22:54:25 narancs77 (2) #41

Nagyon gagyi film. Béna történet, zavaróan valószerűtlen események. A mondanivalója szerintem inkább túlzás mint időszerű. A gonosz gyerekcsapat nevetséges. Sokan a Descent-et emlegetik - szerintem a nyomába sem ér. Egyedül a végében van egy kis teljesítmény, a többi számomra nulla.

2011-02-09 12:23:29 Hámori Attila (5) #40

Szerintem nagyon jó film...a szimbólumok is pl.
az hogy a nem tudom hány gyerekből többen is Anglia nemzeti mezében voltak, ez jól mutatja, hogy a fiatal angol(vagy akármely országbeli) generáció - pl. a szadista fekete, a biciklis kis indiai fiú akit meggyújtanak - kortól, nemtől és bőrszíntől függetlenül milyen irányba tart...
Mindezektől függetlenül eszméletlen jó film, csak szinkronosan láttam, a színészi játék is jó - bár azért nem minden gyereknél - volt már film amin néha be kellett csuknom a szemem, de hogy meg kelljen állítanom...háááááát :)

2011-01-26 17:29:24 Ubul (4) #39

no,már szinkronosan is elérhető :)

2010-09-29 15:05:26 leszlie (4) #38

Wow,elegge kiakasztottFoleg a vege!!!Tiszta ideg vagyok!Eszmeletlen brutalis film,nem a zsanerem,de ezt nem tudtam kihagyni.Egyetertek ronin07 epeszu embernek nem lesz jo erzese a film utan,de ami a filmet magat illeti ott van a szeren...

2010-08-12 00:03:32 Corey (2) #37

Azt hittem tud valami mást mutatni ez a film,mint a tucatnyi,általában tinikkel eladott horror,de csak hittem.Itt egy felnőtt pár az áldozat,talán jobban lehet értük szorítani vagy jobban lehet őket sajnálni.Nem mondanám igazán durvának sem,a feszültségadagolás is átlagos.Végén némi társadalomkritika is befigyel,micsoda mélyenszántó gondolatokkalEzért jó az Eden Lake??....Bár nem "értek" az ilyen filmekhez,talán ezért nem látom,hogy miben jobb,mint például a Texasi láncfűrészes remake.Arra viszont jó volt a film megtekintése,hogy egy ideig kerüljem az ilyen horrorokat,egyszerűen unom már őket,talán ha 2 éve látom jobban tetszett volna.

2010-08-03 14:06:05 slozi (5) #36

Kevés horror akad, ami olyan gyilkos indulatokat képes kiváltani a nézőből, és olyan erővel szembesíti az embert a tehetetlenség érzésével, mint az Eden Lake. Könyörtelen, izgalmas, feszült és feszes film ez (a rövidségének köszönhetően tényleg egyetlen percre sem ül le), ami ráadásul aktuális társadalmi problémákra is reflektál azzal, hogy megmutat, és a mumus szerepkörébe helyez egy olyan generációs alapon szerveződött kis csoportosulást, amelynek a tagjai már nem ismernek semmi tiszteletet, se toleranciát, és hiányzik belőlük mindenféle gát. De ez már csak a hab a tortán, mert e nélkül is baromi hatásos film lenne ez, így meg pláne. Számomra is az elmúlt jó néhány év egyik legjobb horrorja.

2010-06-15 19:58:46 mchn (2) #35

Hat ez most nem gyozott meg. Az elejen levo trancsir miatt nehez volt komolyan venni, vicces sehol nem volt. Mondjuk Jack O'Connellnel jobb gecit jatszo fiatal angol szineszt elkepzelni nem tudnek, de ebben kimerul nalam az osszes pozitivum. Kar, pedig azt hittem jo lesz :(

2010-05-27 19:26:16 ronin07 (?) #34

Akkor menj vissza Angliába bébicsőszködni!:) Istenem, de bunkó vagy, ne is haragudj!

előzmény: diligo (#17)

2010-05-27 19:16:30 JeszKar (3) #33

Jól veszem észre, hogy az utóbbi években az angolok átvették a vezetést horrorban?

2010-05-27 19:06:31 ronin07 (?) #32

Én ötöst fogok adni rá, de nem azért, mert élveztem, amit láttam. Épeszű ember ugyanis nem lesz oda az Eden Lake-ért. Lassan építkező, sokkoló horror, amelynek a végső félreértés-hálója borított ki igazán engem. A büdös kurva életbe! Most először van hányingerem egy boldogtalan végtől. E film témája nálunk is aktuális. A Harry Brown-ban láttam ennyi elfajzott deviáns kölyköt, de őket legalább helyükre tette az öreg tengerész. Itt nem így van. Soha többé nem akarom látni, nem bírnám ki újra.

2010-05-02 06:44:53 zs93 (5) #31

Nem, nem és nem. Hiába istenítik ennyien, nem volt olyan jó. Gyakorlatilag már minden film erről szól. Minden második horrorfilm. Arról, hogy egy párt egy kis csapat elkezd terrorizálni (lásd Elhagyott szoba, Hívatlanok). Mind egy kaptafára készültek. Nem tudom mennyi van még belőlük. illetve az említett filmek 2007/2008-asok, ahogy ez is, szóval simán lehet másolás. Persze ezek anglok, ott már nem tűnik fel a copy, mi?

2010-05-02 06:40:28 zs93 (5) #30

Szerintem a Descent aligha volt kemény. Jó volt, de voltak durvábbak jócskán.

előzmény: limupei (#2)

2010-02-25 17:15:11 Kalti (4) #29

A Descent nálam elsőre ütött, aztán kár volt még egyszer megnéznem, mert másodszorra már csak egy jó közepesre volt elég, amúgy minden mással egyetértek, nem is tudom mikor fordult elő velem utoljára olyan, hogy kb. 200 volt a pulzusom a film alatt, annyira paráltam :), képes vagyok rezzenéstelen arccal végignézni bármilyen brutalitást, azt hittem, hogy már immunis vagyok bármire :), de ilyen pszichoterrora én sem voltam felkészülve.

előzmény: Dió (#26)

2010-02-25 00:09:33 Dió (5) #28

Ja, és nem tudom, olvasta -e valakitől David Osbornttól a Vadászidényt. Világ életemben abban reménykedtem, hogy egyszer egy hozzáértő, tapasztalt róka megfilmesíti. Hát, ha nem száz százalékban ugyanez az Eden Lake, a rengeteg kapcsolódási pontnak és a könyvben érzett hangulat teljes visszaadásának hála félig-meddig valóra vált ez az álmom is.

2010-02-25 00:05:09 Dió (5) #27

Jah, és Diligo.
Már az első postodon is elszörnyülködtem, ez meg...
Bocs, hogy hozzászólok, hiszen én még nem éreztem a... izé, "a saját vérem, csontom ízét", és a húsom sem volt még a számban (vagy mi), de elég valószínűnek (azaz úgy 99%nak) tartom, hogy ha egyedül vagy (és mellesleg fegyvertelenül) 6-8 késsel felfegyverkezett, ittas, dühtől betegesen túlfűtött, húsra szomjazó kölökkel és egy felettébb veszélyes kutyával szemben, annyira azért mégsem csomagoltad volna össze őket olyan könnyen. Kivéve, ha rólad mintázták a John Rambot - akkor én kérek elnézést.

előzmény: diligo (#17)

2010-02-24 23:59:05 Dió (5) #26

A fórum megtekintése nélkül vettem elő a filmet, de már az első perctől kezdve nekem is az elmúlt 5-10 év legjobb horrorja, a Descent ugrott be (hangulat, akcentusok, Julyan zenéje, stb). Elég nehéz dolga volt az Eden Lakenek, mert voltam olyan hülye, hogy folyton a Barlanghoz hasonlítgattam... és a legmeglepőbb, hogy még így is megállta a helyét.

Sok különböző pillérnek köszönhető, hogy az Eden Lake az utóbbi idők (a Barlang mellett) leggyilkosabb filmje. Először is az első 15-20 perc zavarbaejtően tűpontos stílussal és arányérzékkel építi fel az egyszerre horrorisztikus és drámai hangulatot. Karakterrajzok, emelkedő paraszint... minden a helyén van. Aztán szép lassan elszabadítják a poklot, és a brutalitás által vezérelt események egyre durvább fokra emelésével olyan merész történéseket és fordulatokat tolnak a néző képébe, hogy már nem győzök hova rémülködni. A finálé közeledtével pedig ugyanazt éreztem, mint a Barlangnál: egy ilyen tökéletes filmnek nem szabad "csak úgy átlagosan" végződnie. Volt sok tippem, de basszus... erre nem számítottam. Na jó, ha nem is a kitalálhatatlanságával, de a drámaiságával mindenképp ledöntött a lábamról. Mindkét film máshogy, de ez is eléri azt a szintet az utolsó 5 perccel, amire csak azt tudom mondani, hogy adjanak egy Oscar szobrot a forgatókönyvírónak, aztán ássák el vele együtt egy gödörbe, merthogy menjen a fenébe a most következő álmatlan éjszakák miatt. Az utolsó percek nem csak felteszik a koronát az addigi horror-kaotikumra, hanem egy sajnos nagyon is valóságszagú leckét is lenyomnak a néző torkán, tragikus drámává fokozva ezzel az addigi pokoljárást.
Egyetlen dolog talán, hogy ez a film is belepottyan az üldözős filmek csúcskliséjébe. Egy több négyzetmérföldes erdőben 6-8 ember üldöz kettőt. Ez sima matek... annyifele lehet futni, hogy 2% esélyük sincs az üldözőknek a megtalálásukra, de aztán ez a valahogy "mégis mindig pont feléjük futok" dolog mindig előkerül, a szereplők képtelenek kimozdulni egy 100m2 sugarú körből, ami azért valahol muris. Csakhogy mivel az egész film egy bűnös élvezet, ebbe valahogy nem tudok belekötni. Mert a néző itt a legdurvábbat reméli, és meg is kapja... úgy kell neki.
Tökéletes, idegszanaszéttépő, sárga földig sokkoló angol thriller... 95% (amit már nagyon rég nem adtam filmnek)

2010-01-05 22:55:29 Ubul (4) #25

nah,ez kibaszottul kibaszta a kibasznivalót

2009-09-08 22:17:03 Kremy (4) #24

Nem az én lelki világomnak való a horror illetve thriller műfaja de ez a film nagyon sok érdekes kérdést vetett fel bennem. Sajnos ilyen emberek (fiatalok is) léteznek és egyszer szeretnék arra választ kapni,mi késztet valakit ilyen mértékű kegyetlenségre..
A filmre visszatérve nagyszerűen bemutatja,hogy egy ember mennyire tudja befolyásolni a többit,mert ha Brett nincs (mindig Cookot akarok írni a Skins miatt..:) ) akkor a banda többi tagja mindezt 99%,hogy nem teszik meg.Ők maguk kb. annyira rettegnek tőle mint a pár.
Nem írok kisregényt,tetszett,habár furcsa ilyet mondani egy ilyen filmre.

2009-08-31 19:11:25 "L" (4) #23

Pedig már azt hittem, hogy a Fűrész és Motel sorozaton edződött (és újabban az európai trancsírokon is) kis lelkemnek már semmi újat nem lehet mutatni. Hát lehet. Mint azt sokan leírták már előttem a feszültségadagolás, majd az elborzasztás amivel a film operál és teszi ezt (bármely morbid is) zseniálisan. A háttérben és a végkifejletben persze kibontakozik a társadalomkritika, némileg értelmet nyer a sok borzalom, amit láttunk. Furcsa dolog ez, mert részben nehezen dolgozzuk fel és legszívesebben oda sem néznénk, de valami mégis arra késztet minket, hogy nézzük, sőt élvezzük a filmet. Ellentmondás a köbön, talán aki látta érti miről beszélek. By the way, almost zseniális, talán a Visszafordíthatatlannal tudnám párhuzamba vonni, a brutalitás miatt nem tudom rányomni, "csak" a jót, de egy felettébb kiemelkedő alkotást láttam. Pont.
(Remélhetőleg hamarosan legális forgalomba is kerül, megérdemelné...)

2009-08-10 08:48:03 deathcode (3) #22

Kibaszott kölykök!

2009-07-27 16:39:31 Mikkey (4) #21

ez tényleg nagyon durva volt. pl a Wilderness - Vadász az 1 gyerekmese ehhez képest :))
aza komoly h. ilyen esetek történnek manapság. csomó videot látni neten is pl hogy Oroszo.-ban hogy kínoznak halálra csöveseket minden ok nélkül fiatalok, stb.. az emberi brutalitás az végtelen.

2009-02-16 21:31:47 VVega (4) #20

Texasi láncfűrészes. Főleg az eredeti agyonbaszósan megterhelő, de a remake se kutya :)

előzmény: Zalaba Ferenc (#8)

2009-02-09 05:48:11 Tray (4) #19

A film alapvetően arról szól, hogy egy békés, viszonylag balfék emberrel történik meg mindez, aki a magnólehalkítós résznél is inkább a barátnője miatt szólt nekik, ezzel elindítva a láncreakciót, nem pedig egy vérbeli utcai bunyóssal. A kutyát is önvédelemből szúrta le, utána rögtön lelkiismeretfurdalása lett tőle. Most ha ezután a zokogó Brett torkát elvágja, a többi szétszaladt volna, mert ez már a film elején is látszott, hogy a többiek csak a banda iránti hűség miatt tették meg, de nem élvezték igazán. Talán még a fekete srác volt kicsit brutális.

De akkor nem lenne belőle film. Ha ennyire zavar, játsz inkább a The Outbreak-kel, itt te döntheted el a cselekmény kimenetelét.

A lényeg, hogy egy ilyen típusú ember ebben a helyzetben teljesen életszerűen viselkedett. Logikátlanságnak talán afaházban a haldokló férj megemelése, majd a deszkák alatt vízalámerülés villám sebességgel és a lakókocsi tetejére hangtalanul, szintén villámsebességgel felmászós részeket tudnám felhozni. A többi megállja a helyét.

előzmény: diligo (#17)

2009-02-08 23:58:39 Zalaba Ferenc (4) #18

néha sajnálom, hogy olyan kevés ember van a földön, mint amilyen te lehetsz.

előzmény: diligo (#17)

2009-02-08 23:50:34 diligo (2) #17

üdv
nem menjünk bele itt nagyon de,:
éltem angliában, több éve 'harcolok'(utca is), úszítottak rám kutyát(nyoma van)
éreztem már a saját husom, csontom, vérem ízét
küzdöttem többször több emberrel
szúrtak már meg
a filmbeli apa szerű alakokat szétrúgnám-ütném, nemhogy a kölkeiket akik két fejjel alacsonyabbak nálam

előzmény: nagype (#16)

2009-01-23 23:49:19 nagype (4) #16

Szerintem viszont a filmnek pontosan az az egyik lényege, hogy nem brutális tizenévesekről szólt, hanem arról, hogy a bandázásnak milyen következményei vannak akkor ha a bandavezér, a fő-száj kicsit őrült. A többieken már az első szituációban is látszik, hogy nem akarják csinálni azt amire a vezér kényszeríti őket. Hogy miért teszik? Mert nem akarnak a bandán kívül kerülni, hisz akkor ők is áldozatok lehetnek bármilyen 'csínytevésnek'.
Diligo, azért nem kell ennyire félvállról venni az őrületet. Brett nem egy szokványos rosszcsont, vagy vagánykodós nagyszájú tini, hanem egyszerűen koordináció nélküli düh rohamos.

"semmi pillanat alatt pofoznék tenyérrel szanaszéjjel egy csapat hülye elkényeztetett, elhízott tizenéves csíra gyerekcsapatot"
Kivéve ha mondjuk közben hátulról leszúr az egyikük vagy éppen rád uszítanak 1-2 kutyát, vagy mondjuk fegyvert ránt valamelyik.

Másik pedig, ami sajnos az ilyen korúakkal szembeni önvédelmet is meggátolja, az pedig pontosan az, ami ennek a filmnek is a vége. Kedves gyermek szól hasonlóan őrült (nyílván volt kitől örökölni, mindennap látni) apunak és apu elintéz.

előzmény: diligo (#14)

2009-01-14 03:11:44 HejjaX (4) #15

igen jó film, bár a befejezést sztem elk*rták és ezt nem arra értem, hogy a főhős elbukik, a gonosz nyer, hanem arra, hogy ötlettelen és gagyi a megoldása
anyhow, nekem a közelmúlt egyik legjobb filmélménye, mindenki nézze meg.

2009-01-08 21:22:42 diligo (2) #14

üdv jamamura szadakó
2003-2004-ben Angliában Mablethorban voltam gyerektáborban felügyelö. Birmingham-ból jöttek a gyerekek, alapitványi tábor alsó-osztály beli, lepattant gyerekeknek.
Nem fosom le a bokám egy csapat angol 12-13 suhanctól mégha szalonnaszeletelővel hadonásznak sem. Nagyon sok szituációt átéltem kint hasonló korú 'gyerekekkel', közel sem olyat mint a filmben(hasonló azért akadt), de tekintve a saját magam edzettségi, erőnléti szintjét+egyéb tapasztalat, semmi pillanat alatt pofoznék tenyérrel szanaszéjjel egy csapat hülye elkényeztetett, elhízott tizenéves csíra gyerekcsapatot a bicskáikkal együtt.
főleg ha lekurvázzák a barátnőmet, többször, mint azt a tóparton tették, mivel a tábortűznél a kutya-probléma megoldódott, maradtak a gyerekek akiket semmi perc alatt kellet volna szétütnie, persze ha egy töketlen alak-aki szó nélkül tűri a barátnője előtti megalázást-a főszereplő..
nekem ez a véleményem, és igen, bátor vagyok a kényelmes fotelomban ülve, de ha esetleg úgy hozza a sors akkor is, biztosithathak.
az említett filmbeli 'brutális-embertelen' angliai tizenéves gyerekcsapatokról pedig személyes tapasztalataim vannak.uff

előzmény: Zalaba Ferenc (#13)

2009-01-06 11:22:00 Zalaba Ferenc (4) #13

látom, kényelmes foteljában ülve mindenki marha bátor. :)

2009-01-03 14:52:21 diligo (2) #12

ilyen filmötletet?!miután a tábortűznél a kutyát leszúrta, utána egy egészséges jó erőben lévő, stram középkorú férfinak, felpörgött adrenalin szinttel darabokra kellett volna szednie a kis pöcsöket, úgy viselkedett mint egy szaros kis kölyök, hülyére kellett volna vernie őket

2008-12-29 23:17:13 Semprini (3) #11

Részemről csak közepes a film, mégpedig azért, mert a tenyérbemászó, tirpák, gané kisköcsögök közül pont a főköcsög-seggfej megússza és a végén még vagánykodik is a kamerába a lopott napszemüvegével, hogy rohadna meg! :-P
Persze, tudom, hogy ez csak egy film, de nekem mint nézónek jogosan járna legalább egy kicsit kevésbé anti-happy endes befejezés. Talán maradinak számítok, de rettentően utálom, ha egy horrorban a gonosz nem nyeri el MÉLTÓ büntetését.
Egyébként a film jól adagolja a feszültséget, azért a Descent-hez nem hasonlítanám, mert sem jellegében sem sztorijában nem is emlékeztet a két film egymásra, egyetlen közös nevezőjük, hogy angol.
6,5/10 (más befejezéssel akár 8/10 is lehetett volna).

2008-12-23 00:04:20 Olórin (4) #10

Márpedig ez bizony kemény - ahogy a Descent is az volt:)

2008-12-19 19:25:58 emőke (?) #9

Nem merem megnézni, mert a The Descent sem volt valami nagy durranás szerintem. Látta ezt valaki olyan, akinek az nem tetszett? :p

előzmény: Zalaba Ferenc (#1)

2008-12-19 19:21:58 Zalaba Ferenc (4) #8

mondj egy szerinted kemény filmet, vv!

2008-12-07 23:06:16 VVega (4) #7

Szerintem sem különösen kemény. Kicsit túlhájpolja ezt a filmet a hazai blogos közönség.

2008-11-30 15:03:50 hgl (4) #6

Atyaég! Ez egy nagyon durva film volt!

2008-11-18 22:26:08 gaillard (4) #5

Jesus kemény Christ.

2008-11-18 20:49:31 limupei (?) #4

Kinek mi a kemény...

Amúgy ha jól látom ennek a rendezője írja a Descent 2-t. Biztos az is kemény lesz:)

2008-11-18 13:53:52 Zalaba Ferenc (4) #3

mint az orosz tél, apám.

2008-11-18 12:06:43 limupei (?) #2

Miért, az kemény volt?:-)

2008-11-18 11:22:03 Zalaba Ferenc (4) #1

a legkeményebb horror a the descent óta.