La chiesa (1989) ☆

Démonok temploma
Cathedral of Demons

(Michele Soavi)

olasz fantasy, horror

3,6
★★★☆☆
22 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-04-19 13:33:15 tomside (4) #4

Fantasztikus, élvezetes film!
Nyilván nem ér fel a rendező legnagyobbjaihoz, de tisztán visszahat róla Soavi mester teremtőereje. A storyline kicsit szétmegy helyenként, olyan, mintha a történet egyszer-egyszer elindulna valamerre, de aztán nem, megáll, megfordul. Ilyenkor kicsit unalmasnak tűnhet, de én épp ez miatt élveztem nagyon, van ideje egy-egy mellékszereplőre a filmnek. Gondolok az idősek jelenetére a toronyban, ahol az egyik legsötétebb horror, amikor a vénasszony a harangot kongatja, akit érdekel, nézze meg, mivel... Vagy a modell esete a tükörrel, a férjé a szenteltvíztartóval, a könyvtárosé a zsákkal. Megannyi fantasztikus, zsigeri, eredeti horrorjelenet.

A történet döcögőiért az is felelhet, hogy mintegy 8 ember dolgozott egyszerre a forgatókönyvön. Magyar szemmel a magyar helyszínek miatt külön fun az egész, és szerettem azt is, hogy Asia Argentónak fekszik a szerep, függetlenül attól, hogy nyilván az apja miatt van benne. (Biztosan nem vitte volna ennyire az apja nélkül, de én ettől függetlenül is szeretem több filmben is.) A "fiatal Denzel Washington" stabilan hozza a karaktert, jól alakít a könyvtáros is meg a vén pap, emberek, itt még színészet is van! Ehhez ebben a szegmensben nemigen voltunk hozzászokva. Ja, és a zene... hát az menetrend szerint zseniális!

A film a Démonok sorozat része lett volna, de szerencsére a rendező megküzdött azért, hogy független darab maradhasson. (Utólag látjuk, jól döntött. Ezt követően készült el ugyanis a Démonok 3., amely jókora bukta lett.)
Megtekintése bőven ajánlott a műfaj kedvelői számára, mert stabil a helye az erősebbek között.

2018-04-19 10:43:32 tomside (4) #3

Jaja!
31:07-nél pl. Parlament,
46:41-nél Lánchíd és nem sorolom, remélem, még lesz.
50:47-nél bemegy a csaj a "Magyarok nagyasszonyának" felirat alatt.
Gondolom, a külföldi szemnek ez a magyar cirádás szöveg elég ijesztő, minek díszletre költeni?
Tök élvezetes magyar szemmel. :)

előzmény: wayage (#1)

2017-02-17 16:11:10 nygaben (3) #2

Nem rossz annyira (pl. a zene tényleg kiváló, éljen Philip Glass & a Goblin) de a Demons köröket vár rá. Jópár helyen stílusos, csak sajna lassú a tempó és nem valami szórakoztató és lehetett volna jóval elszálltabb - kecskedémon ide vagy oda :D.

2011-05-17 22:55:57 wayage (3) #1

Nem is tudtam, hogy film nagy részét (vagy bizonyos részeit) Budapesten forgatták. Mátyás templom játssza a gótikus félelmetes templomot kívülről. Amúgy egyszer nézhető olasz démonos horror. Viszont Philip Glass Floe című zseniális zenéje sokat segít a filmen:) [link]