Watchmen (2009) ☆ 👁

Watchmen - Az őrzők

(Zack Snyder)

amerikai-angol-kanadai akciófilm, sci-fi, thriller

3,8
★★★★☆
1005 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Dan Dreiberg: Mi lett az Amerikai Álommal?
Edward Blake: Valóra vált. Itt áll előtted.

Walter Kovacs / Rorschach: Nem én vagyok bezárva közétek. Ti vagytok összezárva velem.

Adrian Veidt: Nem kell zseninek lenni, hogy lásd, mekkora bajban van a világ.

KI ŐRZI AZ ŐRZŐKET?

Walter Kovacs / Rorschach: Péntek este New York-ban megöltek egy Komédiást. Valaki tudja, miért.

Adrian Veidt: Meg tudjuk menteni a világot.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Miért mentenék meg egy olyan világot, amihez nincs közöm?

Walter Kovacs / Rorschach: Ma reggel kutyatetem a sikátorban, feltépett gyomrán abroncsnyomok. Ez a város fél tőlem. Én ismerem az igazi arcát. Az utcák, mint megannyi csatorna, és a csatornák vérrel vannak tele, és ha egyszer kiönt a szenny, minden féreg megfullad. A sok szex és a gyilkosság összegyűlt mocska derékig ér majd, és akkor a világ felnéz, és így kiált: mentsetek meg! Én pedig lenézek, és azt mondom: nem!

Edward Blake: Az igazság eljő. Mindennyiunk számára. Senki sem bújhat el.

Edward Blake: Azt hiszitek ez ér valamit? Azt hiszitek bármit is megold? Szart sem ér, mert 30 éven belül itt úgy fognak hullani az atombombák, mint a lepkék. És akkor Ozmandyas barátunk lesz a legokosabb porszem a hamuban...

Walter Kovacs / Rorschach: Egyszer hallottam egy viccet: Az ember elmegy orvoshoz. Azt mondja, depressziós. Hogy az élet kemény és kegyetlen. Egyedül érzi magát a fenyegető világban. Az orvos azt mondja, "a kezelés egyszerű. A kiváló bohóc, Pagliacci ma este épp a városban van. Menjen el a műsorára, az majd felvidítja." Erre az ember könnyekben tör ki: "De doktor úr, én vagyok Pagliacci!" Jó vicc. Mindenki nevet. Dobpergés. Függöny...

SPOILER!
Adrian Veidt: Dan. Egy világ egyesült a békében... őket fel kellett áldozni.
Dan Dreiberg: Nem! Nem idealizáltad az emberiséget... eltorzítottad! Megcsonkítottad! Ez a hagyatékod.

SPOILER!
Adrian Veidt: Nem vagyok valami idióta képregény-gonosz! Tényleg azt hiszitek, hogy elmondanám a tervem minden részletét, ha még lenne esélyetek rá, hogy megállítsatok? Már véghezvittem 35 perccel ezelőtt.

Dan Dreiberg: (Rápillant a Komédiás véres jelvényére) Ez a bab leve?
Walter Kovacs / Rorschach: Az emberi bab leve...

Walter Kovacs / Rorschach: Tudja, doktor, nem Isten ölte meg azt a kislányt. Nem a sors küldte őt mészárszékre és nem a végzet etette meg azokkal a kutyákkal. Ha Isten látta, amit bármelyikünk azon az éjszakán tett, nem bánta. Attól fogva tudtam... Nem Isten juttatta idáig a világot. Hanem mi.

Edward Blake: (miután a majdani gyilkosa berúgja az ajtót) Úgy vélem, eddig is csak idő kérdése volt.

SPOILER!

Walter Kovacs / Rorschach: Persze. Védeni kell Veidt utópiáját. Egy hulla az alapok között semmit nem számit. Mire vársz? Csináld! GYERÜNK!

Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Jon nagyon kérlek, meg kell akadályoznod, különben mindenki meghal!
Jon Osterman / Dr. Manhattan: És az Univerzum észre sem fogja venni. Szerintem az élet létezését túlságosan nagyra értékelik. Nézz csak körül itt, a Mars tökéletesen elvan egyetlen mikroorganizmus nélkül. Ez itt egy állandóan változó topográfiai térkép. Folyik és változik a pólus körül, tízezer éves ciklusokban. Mondd csak javítana e bármit is ezen a tájon egy olajvezeték, egy bevásárlóközpont?!
Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Szóval túl sokat kérek, ha csodára várok?
Jon Osterman / Dr. Manhattan: A csoda lényegénél fogva értelmetlen...
Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Istenem Jon...
Jon Osterman / Dr. Manhattan: ...Csak az történhet meg, ami meg is történik.

Walter Kovacs / Rorschach: Az embereknek tudniuk kell.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Inkább az itteni nyugalmat választom. Belefáradtam a Földbe, az emberekbe. Belefáradtam, hogy belekuszálódom szövevényes életükbe. Azt mondják, munkájukkal a paradicsomot akarják létrehozni, amit aztán mégis borzalmaikkal népesítenek be. Talán senki sem teremti a világot. Talán semmit sem teremt senki. Egy órásmester nélküli óra. Túl késő van. Mindig is az volt. És mindig is az lesz. Túl késő.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Távozom innen. Egy kevésbé komplikált galaxisba.
Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Azt mondtad újra érdekelni kezdett az élet.
Jon Osterman / Dr. Manhattan: Így van. Talán teremtek is majd valahol.

Walter Kovacs / Rorschach: Ma éjjel New Yorkban meghalt egy komédiás.

Walter Kovacs / Rorschach: Úgy tűnik nem értitek. Nem én vagyok összezárva veletek, ti vagytok összezárva velem.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Keserű a hangod.
Edward Blake: Nekem? Keserű? A nagy szart! Röhögnöm kell.

Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Emlékszel arra a dilis fazonra? Mi is volt a neve... Vérfürdő kapitány! Szupergonosznak adta ki magát, hogy jól elverhessük.
Dan Dreiberg: Igen, azt velem is eljátszotta. Én meg csak elsétáltam. Aztán követni kezdett az utcán fényes nappal, azt üvöltözve, hogy "Büntess meg, büntess meg!" Én meg mondtam: "nem, kopj le!"
Laurie Juspeczyk / Silk Spectre II: Istenem, mi történhetett vele?
Dan Dreiberg: Ó, hát egyszer Rorschach-kal is eljátszotta. Ő meg lehajította egy liftaknába.

Walter Kovacs / Rorschach: Sosem húztam még le mocskot a WC-n. Pedig kézenfekvő.

SPOILER!
Dan Dreiberg: Adrian pacifista. Vegetáriánus, a francba már! Soha életében nem ölt.
Walter Kovacs / Rorschach: Hitler is vega volt.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Tényleg azt hitted, hogy majd engem elpusztít? Engem, aki a Nap felszínét is bejártam, olyan apró, olyan sebes dolgok szemtanúja voltam, amiket szinte lehetetlen észlelni. De te, Adrian, csak egy ember vagy. A világ legokosabb embere számomra nem nagyobb veszély, mint a legokosabb termesze.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: A csillagokat nézem olyan messze vannak. Oly sokáig tart míg fényük elér hozzánk mi csupán a csillagok ősrégi fényképét látjuk. 1959 júliusa van és én szerelmes vagyok. A lány neve Janey Slater ő is fizikus mint én. 30 éves vagyok. Egy egyetemi barátom Wally Weaver mutat be neki. 1981 február 12-e van Wally meghal rákban amelyet állítólag én okoztam. Aznap éjjel szeretkezem először Janeyvel. Egy hónap múlva ér a baleset. Átmegyek az interzmikus laborba, megtalálom az órát. Amikor az ajtóhoz érek Wally elsápad. Elfog a rettegés. 1959 május 12-e van bemutatnak Janeynek. Meghív egy sörre. Ez az első eset, hogy nő tesz velem ilyesmit. Ahogy átnyújtja a hűvös gyöngyöző korsót az ujjaink összeérnek. Utoljára érzek félelmet. Jelképes temetési szertartást tartanak nincs mit eltemetni. Janey bekeretezteti a fényképet ez az egyetlen felvétel rólam. Egy keringési rendszert látnak a külső kerítésnél. Néhány nappal később egy hiányos izomzatú csontváz áll a folyosón és felkiált mielőtt elenyészik. Dr Manhattannek neveznek el. Elmagyarázzák, hogy ezt a nevet az Amerika ellenségeire tett baljós jóslatú asszociációja miatt választották. Valami cifra lényt formálnak belőlem mely egyben végzetes is. 1971 januárjában Nixon elnök megkér, hogy avatkozzak be Vietnamban. Ilyesmire az elődei sosem kértek. A háború egy héttel később véget ér. A vietkongok egy része személyesen nekem adja meg magát. Hollis Mason egy visszavonult álarcos hős könyvet ír. Ebben érkezésemet a szuperhős hajnalának nevezi. Nem igazán értem, hogy ez mit jelent. 1963 Karácsonya van. Janey azt mondja, hogy fél és aggódik. Azt mondja, hogy olyan vagyok mint egy Isten én azt mondom, hogy szerintem nincs Isten. Ha mégis van nem én vagyok az. Azt mondom még kívánom mindig is kívánni fogom. Amíg hazudok 1970 szeptember 4-e lesz. Álruhás emberekkel vagyok egy szobában. Egy nagyon fiatal lány rám néz és mosolyog. Gyönyörű. Minden hosszú csók után több apró gyengéd csókkal borítja az ajkaimat rajtuk hagyva a névjegyét. Janey mocskos szatírnak nevez. Dühösen könnyekre fakad és megkérdi nem arról van e szó, hogy kezd öregedni. Eltalálta. Az idő egyre mélyebb jeleket hagy rajta míg én mozdulatlanul állok. Szeretem az itteni mozdulatlanságot. Elegem van a Földből. Az emberekből. Abból, hogy belegabalyodjam életük szövedékébe. Azt mondják a mennyországot akarják felépíteni de csak borzalmakkal tudták azt benépesíteni. Talán a világot senki sem teremti talán semmit sem teremt senki. Egy óra, órásmester nélkül. Már túl késő. Mindig is az volt, mindig is az lesz. Túl késő.

Jon Osterman / Dr. Manhattan: Ez a lány terhes volt, te mégis lelőtted.
Edward Blake: Pontosan, te meg véginézted! Köddé változtathattad volna a fegyvert, a golyót higannyá, az üveget meg hópihévé, de nem tetted! Magasról szarsz te az emberekre! Egyre távolodsz tőlünk Doki, Isten óvjon minket.