The Medusa Touch (1978) ☆ 👁

A medúza pillantása

(Jack Gold)

angol-francia dráma, thriller

3,9
★★★★☆
59 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2024-02-02 10:31:13 Xuja (4) #19

Régivágású krimiként indul, aztán kifejezetten egyedi és nyomasztó thrillerré válik, ami egyrészt megidézi a filozofikusabb involuntary killer vonalat (M), az elme sötét oldalát (Equus), valamint a gonosz determinisztikus munkálkodását (Ómen). Szinte vértelen és gore-mentes, a horror itt pszichológiai vonalon támad elsősorban (azért a nagyszerű templomzúzás kivétel), illetve a misztikussága nagyon szépen és ízlésesen simul bele az egészbe.

Ventura hiteles a higgadt, megfontolt és alapos nyomozó szerepében, Remick pedig szintén kiváló - remekül fejezi ki csupán a szemeivel az egyre inkább elhatalmasodó rémületét. Természetesen a legjobb alakítás Burtoné - a tehetségét rosszra használó, szorongásoktól és kétségektől gyötört gyilkos karaktere legalább annyira áldozat is, amennyire bűnös, érzékletesen hozza mindezt a színész. Az utolsó 20 perc meg egy igazi adrenalinlöket, szép íve van az amúgy formailag átlagos mozinak. Stabil négyes.

2020-01-16 19:57:37 ryood (3) #18

engem nem tudott elkapni a hangulata, pedig nagyon vártam az itteni ajnározása okán.
semmi különöset nem találok se a történetében, se a kivitelezésében. persze van néhány jó momentuma, de sokszor hatásvadász, de tbbnyire csak unalmas.
tényleg sajnálom.

2018-04-11 17:47:57 csabaga (5) #17

Most nagy gépnél vagyok, tudok spoilerezni.:)

Az erő eredete? Ez a film az én szememben nem erről szól.
Van egy gyerek,aki ártani tud azoknak,akik valamit elkövettek ellene. Kétségtelenül benne van a gonosz,de még ő maga sem tudja ezt, nem is érti később sem, hiszen ezért fordul orvoshoz. "-Emberek halálát okozom",mondja.

Az orvos egy alkalommal viccesen boszorkánydoktornak nevezi magát, nem felismerve ,itt tényleg erről van szó.
Nem a véletlenre, nem a balesetre kellene kihegyezni a dolgot, hanem tudatosítani ebben az eleve talán nem is rossz szándékú emberben, hiszen mindenki sok embert utál és néha a halálukat kívánja, hogy van egy rémes képessége, amin meg kellene tanulni uralkodni.
Helyette, ahogy írtam, ésszerű magyarázatot és segítséget nem kapva ez a férfi elkezdi utánozni azt az anarchistát, akit hiába védett a bíróságon.
A meg nem értettség miatt erőt demonstrál, korábban utált embereket ölt meg, a repülőgéppel már ismeretleneket.
Ekkor már benne van a rendszer gyűlölete,hiszen tervezi a templom és az atomerőmű elpusztítását.
A környezete utálata átmegy az egész emberiség utálatába ( az űrhajósokat is megöli) és ezt az orvos nem veszi észre.
Mikor végre észbe kap,már késő,a gonosz elszabadult, már nem lehet nemhogy elpusztítani, hanem visszakozásra sem késztetni valami megértéssel, alternatívák megemlítésével.

Számomra a film vége a teljes kilátástalanságot mutatja, hiszen a doktornő rájön a felelősségére és öngyilkos lesz, a rendőr is tehetetlen,hiszen hiába verik szét a fejét az elszabadult gonosznak, hiába kapcsolják le a gépről, mindenképpen valahogy ártani fog..

Mi is a férfi első mondata a film elején, mikor a nő belép a lakásába és felkapja azt a szobrot? - Végre egy válasz! Ez az, amire hiába várt...

előzmény: tomside (#13)

2018-04-10 22:13:46 Leo_Stotch (4) #16

Sokszor azt vettem ki, csak úgy megtörténnek a balesetek, miatta, de nincs tudatában, mintha valami irányítaná. De elő is tudja idézni.
A doki szkeptikussága nem válik az előnyére, ez igaz. Ha lebeszélte volna, ha hisz neki, sok élet megmenekül, viszont még mindig ott van a külső, természetfeletti hatás

előzmény: csabaga (#15)

2018-04-10 19:41:11 csabaga (5) #15

Egyetértesz velem, ez az ember az elhibázott orvosi kezelés miatt ébred rá az erejére? Addig csak annyit tud, nemszeretem emberek halálát okozza. Bár továbbra sem tudom, az orvosnak mit kellett volna tennie. A baleset vonalat erőlteti, és ellentétes, "csakazértis", erődemonstrációs hatást ér el. A betege ráadásul anarchista, aki ráébred, mire is képes.

előzmény: Leo_Stotch (#14)

2018-04-10 19:09:21 Leo_Stotch (4) #14

Ez de érdekes mozi volt. Nyugtalanított végig, volt egy nagyon erős atmoszférája, a visszatekintésekkel, sokszor flashback a flashbackben.
Az egész olyan kis egyszerű és mégis elvarázsolt.

Hála az égnek, nem feszegették nem magyarázták az Erő eredetét.
Így még félelmetesebb volt.

2017-10-06 17:52:25 tomside (5) #13

DAF@CK!
Fantasztikus thriller!
Richard Burton 77-ben az Equus-szal ötös nálam, és akkor itt van egy év múlva ez. Zseniális film, bennem egyetlen apró hiányérzet van, méghozzá egy megválaszolatlanul maradt, mert fel sem tett kérdés okán: Az erő eredete. Honnan van? Miért ez a fiú kapja meg?
És alább olvastam, igen, valószínűleg darabokra aprítják a medúzát a következő, nem mutatott képkockákon. Kiváló húzás, hogy E. Munch A sikoly című alkotása, és nem direktben egy Medúza kép a nyitókép. A Medúza mint művészeti alkotás és mitológiai hagyomány a gyilkossal azonosítható, A sikoly viszont velünk, akik megőrültünk a világban és pusztulásra kárhoztatjuk magunkat/ pusztulásra ítéltettünk.

Hadd említsem még meg a technikai szemszögből is kiválóan kivitelezett katedrális-jelenetet, valamint a zenét, különösen a végén hallhatót, amelytől felállt a szőr a hátamon. Volt itt olyan suspense a végére, hogy izzadt a tenyerem. Azért ezt kevés film tudja. Beszerzős-újranézős.

2017-10-03 20:58:53 csabaga (5) #12

Úgy emlékszem,az orvos két oldalról próbalkozik. Ebben van logika.Ha lekicsinyli,akkor negligálja.Ha részben elismeri a szándékot,akkor egy normális embert az erejének visszakozására késztethet.A vége:ez az ember... Gondolom,érted mire gondolok.Vagyis az nem segít,amit írtál,ezért döbbenetes a vége.

előzmény: dikalosz (#10)

2017-10-03 20:47:07 dikalosz (5) #11

Illetve arról inkább ne is beszéljünk, hogy vajon az utolsó snitt után mit művelhettek szegény emberrel. Valószínűleg darabokra aprították.

2017-10-03 20:45:35 dikalosz (5) #10

"Szinte az orvos magyarázza be neki,szándékosan történt minden,ennyi véletlen nincsen" akkor ez így ebben a formában nem igaz, de értem mit szerettél volna vele. Valóban, az ördögöt ő hozta elő. Arról, hogy mit kellett volna tennie halvány lila gőzöm nincs nekem sem.

2017-10-03 20:42:45 csabaga (5) #9

Igen,ezt is tette,ezért kellett a demonstráció.De ő hozta elő az ördögöt.Bár nem tudom,mit kellett volna tennie.

2017-10-03 20:35:22 dikalosz (5) #8

Én úgy emlékszem, hogy az orvos egészen a repülős balesetig végig kétkedett abban, amit az író mondott.

előzmény: csabaga (#7)

2017-10-03 20:27:42 csabaga (5) #7

Sajnos nem tudok a kis mobilommal spoilerezni,így nehéz dolgom van...Szinte az orvos magyarázza be neki,szándékosan történt minden,ennyi véletlen nincsen és így előhozza belőle a bírósági védőbeszédében megismert anarchistát.Utána észbekap,az egyetlen logikus dolgot teszi,de ezzel sem ér el semmit.A végén rájön a felelősségére,ezért teszi azt,amit.

2017-10-03 20:13:48 dikalosz (5) #6

Mondhatni egyetértek. Hiszen ő az elejétől kezdve elég hanyagul állt hozzá, meg sem akarta érteni csak ráerőszakolni hogy ezek csak véletlenek. Valamint nem tudom te hogy látod, szerintem az írő megítélése is kérdéses (vajon ő gonosz-e vagy nem). Hiszen amiket okoz azok borzasztóak, viszont a jelenben mindről tájékoztatja az "illetékeseket". Amit utál vagy elítél, az sajnos el fog pusztulni.

előzmény: csabaga (#5)

2017-10-03 20:05:58 csabaga (5) #5

Nemrég láttam,ki tudja hanyadszor,ez a film sokszor nézhető, a befejezés ismeretében is.Számomra most tűnt fel,az orvosi kezelés teljes kudarcot vall,illetve az orvos felelős azért,hogy egy "értetlen" ember végül ide jut.

előzmény: dikalosz (#4)

2017-10-03 19:44:41 dikalosz (5) #4

Igazi B-film fless, viszont abszolút top kategóriás színészekkel. Iszonyat érdekes sztorija volt (legalább is számomra), szóval végig lekötött, ittam minden egyes szavát. A hangulatára nem lehet panasz, elég misztikus, kicsit feszélyező is. Alapvetően én mindig félek hogy fejezik be a filmeket, és ez itt sem volt másképp. Sőőt igazából a sztorinak köszönhetően csak nagyobbodtak az aggodalmaim. Ennek ellenére OLYAN utolsó negyed órát pattintottak ide, hogy az ütő is megállt bennem. Miután vége lett fogtam magam és forogtam egyet a kanapén nyugtázva, hogy azt a k*rva. Mondanám, hogy kategóriáján belül 10/10, viszont nem nagyon van kategóriája. De 10/10.

2008-11-27 20:32:08 birkassy (5) #3

Mázlista...

2008-11-03 21:18:53 vadPINGvin (4) #2

Én épp most tervezem, hogy újranézem, mert már nagyon rég láttam és sikerült beszerezni. Olyan 4-500 forintnyi összegért. Nem lehetett otthagyni. :)

2008-11-03 20:35:46 birkassy (5) #1

Régi nagy kedvencem ez a film, amolyan beszerezhetetlen fajta. Talán Lee Remick szemei miatt.