Transsiberian (2008) ☆ 👁

300 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2021-12-05 04:50:36 dittike (5) #17

Így Mikulás előtt éppen aktuális, már csak a havas tájak miatt is, amúgy erőszakfaktor felsőfok...

2015-12-05 14:13:02 Leo_Stotch (4) #16

Kellemes hangulatú, feszült film egy gyönyörű tájon!
Ha
a heroinnal teli táskától megszabadulásos jelenetet kicsit jobban kidolgozzák
akkor még szebbeket írnék. De így is emlékezetes volt.

2013-04-06 18:17:42 Ubul (5) #15

"Hibái ellenére három ok miatt is kap tőlem egy gyenge ötöst:"

+Kate Mara :D

előzmény: Relayer (#14)

2013-04-06 09:21:20 Relayer (5) #14

Eléggé régivágású, nyugodt tempóban csordogáló alkotással van dolgunk. A történet lassan bontakozik ki, de az elegáns, stílusos rendezésnek köszönhetően egy pillanatra sem unalmas.

A karakterek érdekesek, és hitelesek. Talán a film legnagyobb erőssége, hogy a hétköznapinak tűnő szereplők is érdekessé válnak, mert a karaktereknek van mélységük és a színészek egytől egyig zseniálisak. Az időnként felbukkanó apró gesztusok és baljós előjelek feszültséget teremtenek, mert a lassúság ellenére lehet sejteni, hogy valami történni fog előbb utóbb.

Mindebből az következik, hogy a film nagyjából első fele egy roppant erős pszichodráma, amely egyúttal átadja az utazás élményét is. Nemcsak a tájképek gyönyörűek, de a vasúti kocsik és a többi utazó részletgazdag megjelenítése is hozzájárul ahhoz, hogy az egésznek átjöjjön a hangulata.
Ide kapcsolódik a kedvenc jelenetem:
Amikor az esti ivászat alatt az egyik orosz megmutatja a tigriskarmolást a mellkasán, Roy egy ócska poénnal válaszol, amin jót nevet a társaság, majd jön a csattanó az öregemberrel, aki felhúzza az ingujját és megmutatja a tetkót, hogy a Gulágon volt annakidején.

A film második része már jóval izgalmasabb. Van benne néhány nagyon jól felvezetett, feszült jelenet.
A legjobb talán, amikor a fényképeket nézi a nyomozó.

A vége felé sajnos az volt az érzésem, mintha a rendező mindenképpen a fokozni akarná a feszültséget és becsúszott néhány hihetetlen, túlzással teli jelenet.

Ezzel a lassúsággal és a Hitchcock-ra emlékeztető stílussal szemben erős kontrasztot képez a megkínzott és péppé vert Abby látványa (ez a jelenet nagyon működik, mert kellőképpen sokkoló).
Ezután kezd el a színvonal rohamosan zuhanni, mert a menekülés és a vonatos üldözés inkább egy b-filmbe illene, nem pedig egy ennyire intelligensen felépített thrillerbe.

Hibái ellenére három ok miatt is kap tőlem egy gyenge ötöst:
1.Sokkal jobb, mint amit vártam (elég gyenge az osztályzata itt a kt-n)
2.Óriási hangulata van
3.A fánkos idézet másodszori felbukkanása

2011-12-11 21:13:32 Oscee (1) #13

Egyszer simán meg lehet nézni.

más emlékeim vannak róla :)

előzmény: Bruce94 (#12)

2011-12-11 20:47:38 Bruce94 (3) #12

Tetszett, de nem vagyok maradéktalanul elégedett vele. Az eleje kissé vontatott, ám az utolsó 30-35 percért érdemes volt megnézni. A történet eléggé lassan bontakozott ki, de a feszültséget néha lehetett hiányolni. Mortimer és Harrelson szerintem jól alakítottak, de Ben Kingsley így is lejátszotta őket.

Egyszer simán meg lehet nézni.

10/7

2011-11-23 18:08:19 Danesz99 (3) #11

Harmat gyenge, sablonos fordulatokkal és blőd elemekkel tarkítva. Még csak meg sem próbál kibontakozni, pedig ráférne. Az meg ahogy a herointól próbál megszabadulni egy vicc. Csak azért 3-as mert bírom a két színésznőt, bár ahogy Mortimer zihált az már enyhén nyomasztott. Ja és Harrelson játéka kritikán aluli.

2010-03-23 00:07:28 [: Azuroo andrew :] (3) #10

Lassú víz partot mos ?

A film alapja (így vagy úgy) Hitchcock "vonatos" (egyik, a másik az Idegenek a vonaton) remeke a Londoni randevú. Persze a Transz-Szibéria sokkal lassúbb mint az 1938-as "eredeti". De nem csak az elbeszélés tekintetében van különbség, a 2008-as film a kor divatjának megfelelően olykor öncélúan naturális és brutális, e mellett a Hitchcock műéhez képest minden humort nélkülöz.

A lebegtetés jó néhány helyen működőképes, ám a sebesség olykor indokolatlanul alacsony. A színészek többnyire jók de nem zseniálisak, a film zenéje pedig kifejezetten sablonos.

Ha nem is mindegyik de néhány fordulat jó, és egy-két pillanatig a "hősnő" szenvedése is mardosóan jó egy-egy közelin amikor a szemeit látjuk hópelyhekkel betakarva.

Több ötletel, gazdagabb könyvel valószínűleg egy a tavalyi év legjobb krimi-thrillerje lehetett volna belőle.

10/6

2009-09-10 10:55:55 Dió (4) #9

Hat, ez egeszen extraordinalis volt szerintem is. Nyugis tempo, helyenkent megis porgos a maga modjan, a stilusa tupontos es egyedi (pont mint Anderson korabbi filmjei eseteben), a karakterek es a szineszek nagyon jok, es a thriller-vonal tenyleg allati izgalmas. Foleg az elejen: ahogy a kezdeti kettos felallast negyesse boviti, az a fel ora zsanialis. Az ezek altal allitott lecet a vege fele mar neha majdnem veri (kicsit elgyengul a finale, emellett harom dolgot is vagy tiz perccel elotte kitalaltam), de a zaro kep megint elegans, megmarad a roppant kellemes szajiz. Andersonnak eddig harom filmjet lattam, es ez a rendezo egyszeruen nem tud hibazni nalam...

2009-07-06 20:05:20 B-side (4) #8

Azt hiszem idei év eddigi legjobb filmje nálam. Igazi régimódi thriller, semmi újat nem hoz, de mégsem kiszámítható. És tényleg nagyon jó a hangulata.

2009-06-22 00:15:59 sztich (4) #7

Való igaz, hogy némelyik cselekedet irracionális. A leginkább az, mikor megöli Carlost. Mondjuk az izgalmakat is a végére hagyták, de egyszer nem jutott eszembe, hogy ne nézzem végig. Jó kis film ez. A színészek jól játszottak, de ezt el is vártuk egy ilyen névsortól. :)

2009-05-02 23:16:46 Rorschach (1) #6

Nektek nem tűnt fel, hogy szinte mindig mindenki irracionálisan cselekszik?
Én alig bírtam ki, pedig a hangulata tényleg jó, de olyan idiotizmussal vannak felvértezve a szereplők, hogy az fájdalmas.

2009-01-30 02:10:12 remete bácsi (3) #5

Remek hangulat, pocsék történet. Némelyik fordulat pedig szinte fájt. Kár érte.

2009-01-20 22:38:17 Olórin (5) #4

Mit mondjak, engem kilóra megvett már a hangulatával. Ehhez jöttek még a kiváló színészek, az elegáns rendezés, az alapvetően egyszerű, de roppant hatásos forgatókönyv, a jól megírt karakterek, a nagy sablonok és a trendi megoldások mellőzése. Persze nem egy gyors film, semmiképpen, de számomra a megfontolt tempója, és a lassú kibontakozása határozottan az előnyére vált.

2009-01-19 15:54:27 Ágó (?) #3

Hopp! Olórin, mesélsz róla? :)

2009-01-19 12:33:51 zsuzso (3) #2

nem rossz, csak kicsit túl sok volt benne az "ilyenek az oroszok" közhely, meg a vége is elég kiszámítható.

2009-01-08 00:19:43 vadPINGvin (?) #1

Sosem fogom megtudni milyen a film, mert annyira nem rossz, hogy "nézhetetlent" adjak neki, de nem birtam vegignezni. Rosszabb filmeket mar sokat lattam (legalabbis elso felebol kiindulva), de unalmasabbat nagyon ritkan.
Azannya! Most, hogy rápillantottam a rendezo nevére, megvan a megoldás. Azt hiszem egyszeruen utálom a stilusát. A gépész kozel zseniális volt, de kozben annyira utáltam, hogy inkább kikapcsoltam. Azt hiszem ezt a két filmet kivéve nem volt még ilyen filmélményem.