The Boy in the Striped Pyjamas (2008) ☆ 👁

A csíkos pizsamás fiú

(Mark Herman)

amerikai-angol dráma, háborús film, történelmi film

3,8
★★★★☆
287 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-02-25 00:13:57 Rorschach (5) #20

Fel voltam rá készülve, hogy jó film lesz A csíkos pizsamás fiú... na de arra nem, hogy ennyire. Talán volt némi előnye, mert szinte rögtön a Sorstalanság után került a lejátszóba, az a film pedig gyönyörűen prezentálta, mit is kell elkerülnie az embernek, ha a holokauszt témakörében akar maradandót alkotni.

Úgy vélem, ez itt sikerült. Benne van a pakliban, hogy lejtett kicsit a pálya, viszont ezzel együtt is azt kell írjam, hogy mindenestül nagyon tetszett a mozi. Akit mindenféleképpen külön is kiemelnék, az a Shmuelt alakító Jack Scanlon, akinél emlékezetesebb gyerekszínészt így hirtelen nem is tudnék mondani. Klasszisokkal múlta felül minden elvárásomat, meglepően érdekes és izgalmas volt a szála. Furcsa (és sajnálatos), hogy sem róla, sem pedig az író-rendező Mark Hermanról nem hallottunk A csíkos pizsamás fiú óta, mert e film után látatlanban is bizalmat szavaznék nekik. Sovány vigasz (vagy kibírhatatlan bosszúság) lehet, hogy a Jojo Rabbit érzésem szerint elég sok itt megpedzegetett gondolatot visz maga is, így végül ha Hermanék műve nem is, de egy néhány főbb elemében hasonló mozi végül megkapta a rivaldafényt és megbecsülését, ami ennek a filmnek is kijárt volna.

Aki a Jojót már látta és el tudná képzelni az ottani témák és ötletek néhány fokkal komolyabb feldolgozását, szerintem nem fog rossz lóra tenni A csíkos pizsamás fiúval.

2015-10-14 11:42:51 Ugor (4) #19

Most, hogy megint lehet kapni, megnéztem újra. Furcsa volt. Először is azt mondtam, hogy jobb, mint amikor először láttam. Tehát négyes. Aztán megnéztem, mit adtam rá korábban és láttam, hogy az meg egy ötös volt. Nem értettem és kerestem az okát. Másodszor mindig mást lát az ember, először a történet maga és hatása, később meg a korábban nem látott vagy meg nem figyelt részletek. Ez akkor most jobb is volt, meg nem is. A hibái valaminek mindig utólag ütköznek ki, először fel sem tűnik. (Pl. már milyen ökörség, hogy soha sehol egy őr sincs a kerítésnél, se őrtorony, se kutyák, se semmi, kis homokozólapáttal átjárható a szörnyű határ, aztán meg mi az, hogy az elvileg koszos, tetves, nemember zsidó szolgál ki a díszebédnél az asztalnál a nett árja szobalány jelenlétében és helyett… szóval, van egypár ilyen belekötözgetnivaló.) De aztán ültem, néztem, és azt gondoltam, hogy ez nem von le semmit az értékből. A dráma az dráma marad így is, a mondanivaló meg, még ha szájbarágós is, kőkemény. Az erények halmozottan többen vannak, mint a hibák. Marad az ötös.

2013-07-28 16:21:00 Calavera (?) #18

Lehet hogy rosszul látom, de ha már valaki belevág egy ilyen könyv filmadaptálásához, és be is ruház arra, hogy meg is valósítsa, ráadásul nem is amerikai film (nem teljesen egészen) akkor a németek, akik Berlinből költöznek, miért nem NÉMETÜL beszélnek? abba már nem is megyek bele, hogy elviekben lengyelül kellene beszélnie a kisfiúnak a kerítés mögött...
Azért a mai világban nem olyan nehéz német színészeket találni?!
A brit akcentust kérdése is idevág, amint szintén nem tudok befogadni...

Vagy én értek valamit félre?
üdv
cala

2012-05-04 11:53:40 anyegin (4) #17

Tegnap láttuk eredeti nyelven a filmet. Szerintetek miért beszélnek az ilyen filmekben az amerikai színészek is brit akcentussal? Nagyon érdekelne.

2010-07-13 12:11:52 Il Matto (?) #16

A legtöbb hadseregben így van nem csak a magyarban. De ha gondolod OFF-ban felvilágosíthatsz, hogy szerinted melyek a főtisztek és melyek a tábornokok az SS-ben.
Sajnos a különféle források eltérően nyilatkoznak, gondolom éppen az SS sajátos rangfejlődési rendszere okozza ezt a zavart - mivel az eredeti meglehetősen kevés rendfokozatot számláló rendszert a 30-as évek során folyamatosan bővítették és igyekeztek a katonai rangok rendszerével nagyjából összeegyeztetni. Az Oberführert van ahol tábornokként említik, máshol pedig az alatta levő három ranggal együtt a Stabsofficier kategóriaba sorolják.

előzmény: Trashfan (#15)

2010-07-07 11:30:17 Trashfan (4) #15

ja igen, ezt annak idején elírtam.
De az SS-ben a főtiszt Nem az Alezredesnél kezdődött, őleg nem a Sturmbannführernél. A magyar hadseregben lehet, hogy így volt, az SS-ben nem.

előzmény: Il Matto (#13)

2010-07-01 21:35:11 Mikkey (4) #14

igen..csöppet fellengzős kommentet böffentettem oda, a lényege annyi hogy a történetünk igencsak a valóságtól elrugaszkodva volt megjelenítve már-már hihetetlen elemekkel tűzdelve, így számomra kicsit hiteltelenné vált, de mint írtam, ettől függetlenül tetszett.

előzmény: Kremy (#8)

2010-07-01 17:29:35 Il Matto (?) #13

Én sem akarok nagyképű lenni, de az SS Sturmbannführer a hadsereg őrnagyi rangjának felel meg, az alezredes az Obersturmbannführer. A főtisztek pedig az őrnagynál kezdődtek, főtiszt még az alezredes és ezredes (SS Standartenführer). Az Oberführer már tábornok, a hadseregbeli dandártábornoknak felel meg.

előzmény: Trashfan (#12)

2010-07-01 11:45:14 Trashfan (4) #12

Kissé bajban vagyok ezzel a filmmel. Nem is tudom, hogyan értékeljem, mit is írjak róla, milyen is igazából.
Azt azt hiszem sokan tudják rólam, hogy a korszak-nem akarok nagy képű lenni-igen jó ismerője vagyok. Hatalmas könyvtárral róla, szinte minden fontosabb helyszínt személyesen bejártam, és még a levéltárakat is bújom róla. Már csak emiatt is mindig érdeklődve veszem kézbe a korszakkal foglalkozó filmeket, legyen az akár a náci világot, vagy a sztálini érát, vagy a háborút, vagy bármi mást bemutató.Persze ez az érdeklődés magával hozza azt, hogy kritikusabb szemmel nézem ezeket a filmeket, mint sokan. A reális ábrázolás ugye...

És itt rögtön a film egyik legnagyobb gyengéjébe futunk bele. Mert az szörnyen irreális. A kerítés megközelítésétől kezdve az, hogy nincsenek őrök, és akkor arról még nem is beszélek, hogy a haláltáborokban nagyon szigorúan büntették a munkakerülést, még akkor is, ha gyerek volt. És a fő hiba...egy haláltáborban egy ilyen korú gyermeknek az élettartama a legtöbb esetben nem érte el a 24 órát, hiszen a szelekció után már vitték is őket a halálba...
De fogadjuk el, hogy a gyermek túléli a szelektálást, és még a mindennapi munkakerülést is, és a kerítésnél se legyenek őrtornyok. Ha ezektől eltekintek, akkor bizony bevallom, tetszett a film.

A történet nem egy nagyon összetett valami. Az SS Sturmbannführert (alezredes, semmiféle főtisztről nincs itt szó, ez egy mezei SS tiszt, aki táborparancsnok lesz, a főtisztek az SS Oberführernél kezdődtek) új helyre vezénylik, ahol egy haláltábor parancsnoka lesz. A nyughatatlan, kalandkereső kisfia pedig eljut a táborig, ahol megismerkedik a zsidó kisfiúval.

A film fő erőssége szerintem, a színészi játék, és az, hogy jól bemutatja, miképpen hatott a náci ideológia egy családra. Külön-külön a család tagjaira. Hogy micsoda konfliktusokat okozott egy családban, hogy van, aki elvakult náci volt, van, aki nem, és ami még drámaibb, hogy a gyermekek fejlődésére milyen hatást gyakorolt. Úgy érzem, elég jól sikerült ezt ábrázolni.

A film két fő szála, a család széthullása, ahogy kiderül, a családfőnek mi is a feladata, a másik pedig, a két kisfiú "barátsága".
Ami az első szálat illeti, szerintem nagyon is realista lett. A feleség összeomlása, a kisfiú kétkedése, hogy vajon az apja jó ember e, kulcs jelenetek. Főleg az utóbbi. Hiszen egy gyermek aki már kezd kételkedni abban, hogy az imádott apja nem jó ember, elég súlyos csapás lehet.
Az apa könyörtelensége, a gyilkos munkától egyre inkább érzéketlen személyisége végül már a családját is "megöli", a közvetlen környezetére is a borzalmat szabadítja.

A másik szál, a kisfiúk barátsága kevéssé lett erősen kidolgozva úgy érzem. Noha az sem rossz ám! Bizony itt is vannak súlyos jelenetek. Főleg az ominózus pohártisztogatós jelenetre és az ott tanúsított gyávaságra gondolok. No meg arra, amikor ennek a gyávaságnak az eredményével kénytelen szembesülni.
Sokat gondolkoztam, milyen lehetett gyermekszemmel látni a táborokat, a közelükben élni. Vajon egy gyermek a még tapasztalatlan kis elméjével mit lát, hogyan fogja fel a dolgokat, mit ért meg belőlük. A filmben a válasz az, hogy bár érzi, hogy itt nem jó dolog történik, kalandnak fogja fel. És mert a lelkiismerete, a gyermeki, ártatlan lelkiismeretén éktelenkedő folt nem hagyja, hogy ismét cserben hagyja a barátját, belevág élete nagy kalandjába.
Ez a nagy kaland pedig elvezet a film utolsó jeleneteihez, ami-nem is tudom hogy fogalmazzam- nagyon is felkavaró és megrázó. Legalábbis annak, aki kicsit bele tudja magát élni a helyzetbe, akár mint gyermek, akár mint szülő, vagy mert képes a beleérzésre.
Persze kiszámítható a film vége szerintem. Legalábbis én a film felénél ilyesmit vártam, de még így is...a megvalósítása miatt megdöbbentő volt.

Nem adok rá 5 pontot, mert nem hibátlan film, de én erős alkotásnak tartom. Persze lehet rá mondani, minek egy újabb holokauszt film, de azért ez kicsit más. egy gyermek szemén keresztül bizony ugyan azok a dolgok mások....

Nekem ez egy 4 pontot érő erős, de nem tökéletes film.

2010-06-30 21:21:37 llleaser (5) #11

Talán azt az elektromos kapunyitót kár volt benne hagyni annál a résznél, amikor kocsival költözik a család Berlinből... :S

2010-04-06 01:44:59 w.e.g.a. (4) #10

Mindenképpen különleges film a Csíkos pizsámás fiú, mely a szokatlan és érdekes megközelítés miatt plusz töltetet ad a mára már eléggé elcsépelt holokauszt témához. A kivitelezésbe sem csúszott különösebb hiba, mégis vonakodok neki megadni a zseniális minősítést. Ez egyrészt amiatt van mert még mindig borzasztó kiábrándító hallani a németeket ahogy angolul beszélnek (persze tudom, amerikában fele ennyi bevétel se lett volna ha német színészekkel forgatják), a másik ami nem hagy nyugodni az pedig a film befejezése. Ugyanis szerintem amennyit hozzáad a filmhez annyit el is vesz belőle. Teszi ezt egyrészt a kicsit felszínes és bugyuta előzménnyel (megkeressük apukát), a kiszámíthatósággal (már akkor tudjuk mi fog történni amikor a gyerek elkezd átöltözni), majd pedig az érzéssel hogy hasonló csattanót láttunk már valahol (mégpedig ugye a Hair-ben). Szóval ezen dolgok miatt nem 5ös, de nagyon közel áll hozzá, mivel újat tudott mutatni nekem egy olyan témában amivel már lassan a tököm televan.

2010-02-21 00:38:39 narancs77 (4) #9

Tényleg kicsit szájbarágós. És nekem a kislány jellemváltozásának ábrázolása nem igazán tetszett. Az első jelenetben egyszerű kislány, a második jelenetben már hazafi, a harmadikban Hitler-fan. Kétlem hogy ez így működne, és ezt egy színjátszó szakkörös is kivitelezi...Többet vártam volna. A film egyetlen, de hatalmas erénye a téma különös megközelítése.

2010-02-13 21:44:06 Kremy (4) #8

Nem teljesen értem amit írsz..Mármint nem hinném,hogy ez egy vasárnap délutáni családi papa-mama-gyerekek családi film lenne...A szórakoztató szó is kissé erős,olyan mintha valami Chevy Chase filmről beszélnénk......

előzmény: Mikkey (#4)

2010-01-06 02:09:28 Bbazsa (4) #7

Sablonos a vége sejteni lehetett mi lesz...

2009-09-04 10:54:48 beyczy (4) #6

nagyon tetszett a film, főként a kislány jellemváltozása volt meghökkentő. tetszett a téma más szemszögből való megközelítése is. egyik legjobb holocaust film, amit eddig láttam.

2009-08-24 14:15:19 HaMikkancs (4) #5

kicsit hiányérzetem volt az utolsó pillanatban. Vártam volna egy kis folytatást, hogy mi történik mindezek után...

2009-08-15 15:24:16 Mikkey (4) #4

néhol kicsit szájbarágós, de családi filmként nézve elég szórakoztató

2009-07-28 20:41:15 Livcsy (4) #3

A holokauszt-téma mindig is érdekelt, így az azt feldolgozó filmek is. Főleg azok, amelyek újszerű megközelítést alkalmaznak. Ettől függetlenül a film alapötlete nálam ezer sebből vérzik, ugyanis ellentmond mindannak, amit tanultam. (legjobb tudomásom szerint a gyerekeket azonnal elgázosították) Ám lehet, hogy ismereteim hiányosak... Mindegy, nem ez a lényeg.
Összességében többet vártam, de nem kaptam keveset. A vége természetesen(ha már Sorstalanság) nagyon meghatott és annak külön örültem, hogy nem vágták az ember arcába, hogy mi történt, csupán sejtették. Így jóval hatásosabb volt és nem fordult át ,,csöpögésbe". (elnézést, de másképp nem tudom kifejezni)
A tempó kicsit tényleg lassú, de az elvakult gyűlölet kifejeződése mindennél jobban megrázott. Még soha nem láttam olyan holokauszt-filmet, ahol ez ENNYIRE érvényesült volna. Ezzel szemben pedig ott van a gyermeki ártatlanság. Igen, ők még kicsik hozzá, hogy felfogják a különbségeket, nem is értik, nem is akarják érteni és ez jó. Sokakból hiányzik az az egyszerű gyermek, aki nem érti a fajgyűlölet miértjét.
A film megtekintése antiszemitáknak nem ajánlott! Még a végén kitalálnák, hogy Bruno halálát nem az elvakult náci ideológia megnyilvánulása okozta, hanem a zsidó kisfiú.
Aki nem lát tovább az orra hegyénél, annak tényleg ezt súgja a film. De ennél sokkal nagyobb tragédia történt.

2009-05-23 00:06:23 Gasz András (4) #2

A csíkos pizsamás fiú:

Nagyon megható film és fájdalmas. Számomra ez a film sokkalta nagyobb hatást keltett mint a Sorstalansága maga hosszával, erős naturalizmusával. Rövid de annál velősebb tartalmú és mondanivalót adó film. A végén én is majdnem sírtam. A zenéje is nagyon érzelmes volt hiába James Horner azért még félig meddig James Horner.(Fel is ismertem egy-két Trója taktust na az mondjuk nem kellett volna ide) A filmet 99%-ban itthon forgatták Fóton, Pesten, a Pillisben, talán Etyeken is, volt is egy két ismerősnek vélt helyszín. A statiszták csekély száma a táborban és a csekély költségvetés az ami néhol éreztette negatív hatását.
A gyerekszínészeknek hatalmas gratula, nagyon jól hozták a szerepüket és nagyon felnőttesen hatottak olykor.
David Thewlis a Harry Potterek, Mennyei királyság (Lupin prof.) mellett megmutatta milyen egy náci tisztként, negatív szerepben, én nem gondoltam először, hogy jól fog állni neki, de hozta amit megkövetelt a szakma.
A kamerázás is nagyon szép , a rendezés ami kicsit vontatott és olyan semmilyen volt a film első 15 percében szerintem.
Nagyon tetszett, hogy más a perspektívája, a nézőpontja a filmnek a Sorstalansághoz képest is hisz ott azért idősebb érettebb fiúról van szó, nem a németek szemszögéből és nem oly gyermekien vezetik be a nézőt a Holocaust szörnyű világába. Emellett a sejtetés a naturalizmus felett elv is nagyon jól érvényesült.
Mindenkinek ajánlom aki egy kicsit azért másféle nézőpontú 2 vh.-ús, Holocaustos drámát vár mint az eddigiek. A megható, fájdalmas hatás nem hiszem hogy elmaradna. Mondjuk én az ilyen típusú filmeket beleértve a Schindlert is nem sokszor tudom a témájuk miatt megnézni. Ennek ellenére nagy filmnek tartom a Schindlert és ezt is most már e témában.

84%

2009-01-27 22:24:50 remete bácsi (3) #1

Nem tudom mire vélni a film töredezettségét. A két kisfiú beszélgetése, főleg a végefelé, valahogy nagyon kibukik az egészből, mintha külön rövidfilmeket láttam volna - az első találkozást leszámítva. Drámaiságában, feszültségben is csapong. Kissé átgondolatlannak tűnik így. Talán túl nagy elvárásokkal ültem neki? Meglehet. Ennek ellenére a különös látószög miatt nem bántam meg, hogy megtekintettem a filmet.