The Duchess (2008) ☆ 👁

A hercegnő

(Saul Dibb)

amerikai-angol-francia-olasz dráma, életrajzi film, történelmi film

3,5
★★★☆☆
285 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film forgatása 2007 őszén kilenc hétig tartott. A tempó feszített volt, hisz´ csak napi három-négy órát tudtak felvenni, a többi időt a smink és az öltözködés vette el. Keira Knightley haját például napi négy órában készítették.

Devonshire jelenlegi hercege és hercegnője a mai napig a chatsworth-i kastélyban él, a forgatáson olykor-olykor maguk is megjelentek, segítve a stáb munkáját. Tették mindezt annak ellenére, hogy a film nem a legkedvezőbb színben tünteti fel a családot.

Lady Diana a "főszereplő" Georgianának, Devonshire hercegnőjének egyenes ági leszármazottja.

Pados Gyula operatőr a film fényképezéséért felkerült a Brit Filmakadémia, a BAFTA díjára esélyesek közé.
A Golden Satellite Award ötös jelöltlistáján is rajta van, valamint a legfontosabb operatőri fesztiválon, a CamerImage-on is.

Pados Gyula szavait idézve: "A Devonshire hercegét alakító Ralph Fiennes maga is félig arisztokrata. Sok figyelmet igényel, de a szerepet nagyon kevés színész lett volna képes ilyen jól megoldani, mint ő".

A stáb rengeteget utazott. A film három fő helyszínét, a londoni Devonshire-házat, a chatsworth-i és a bath-i birtokot összesen nyolc helyszínből sikerült rekonstruálni. Az eredeti helyszínek egy része múzeum.
Amikor Finnes átmegy például egyik szobából a másikba, azért néha 6OO km-t kellett utazniuk.