The Soloist (2009) ☆ 👁

A szólista

(Joe Wright)

amerikai-angol-francia dráma, életrajzi film, zenés film

3,3
★★★☆☆
143 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2010-11-07 22:30:06 Jude Quinn (4) #8

Mozart mondjuk nem nagyon volt benne.:)
De szerintem ez nem igazán életrajzi film! Lehet, hogy volt benne egy csomó részlet a srác életének korábbi szakaszairól, de az nem igazán jellemfejlődést mutatott be, hanem a zenéhez való viszonyát, az elhatalmasodó szorongást és idegbetegséget(skizofréniát?).
Nagyon jó ez a film, de összességében még sem ütött akkorát. Nekem akkor már a Ragyogj! sokkal többet mondott. Úgy gondolom, az igazán plasztikusan visszaadta a zene emberekre, és magára, az előadóra gyakorolt hatását, és sokkal érzékletesebben mutatta be a kívülállóknak a zenélés testi-lelki megpróbáltatásait. A szólistában kicsit esetleges volt pl, a fényjáték az Eroica közben, meg ilyenek.
Azért Joe Wright még mindig inkább ilyeneket rendezzen. A Büszkeség és balítélet és Atonement után kellemes meglepetés.:)

2010-10-07 14:50:02 St4nt0N (?) #7

Számomra is csalódás volt. A színészek persze jók, de a film egy-két erősebb jelenettől eltekintve sajnos borzasztóan vontatott és közhelyes. 5/10

2010-09-21 21:47:45 Gasz András (3) #6

A szólista:

A Vasember sajnos ebben a filmben is előkerült főleg a film első fél órájában és másodikban is az eszetlen humorizálás nem illett ebbe a filmben Robert Downey Jr.-tól. Amikor drámaivá kellett volna válni nem igazán sikerült neki, lehet színészi képességei határát súrolta volna? Vagy csak a rendezői utasítás átka gátolta meg őt.
Jamie Fox a legjobb alakítás díját megkapja a filmben viszont nem hinném hogy pl Hans Landa ezredes alakítóját leverné egy nagy színészi párbajban. A film nagyon vontatott, érthetőbben NAGYON vontatott. Bele esett picit a film úgy éreztem az életrajzi filmek csapdájába, amikor is direkte csak egy bizonyos kis körnek készítik el ízlésük szerint az adott életrajzi művet. Pedig lehet ezt mondanivalókkal kiegészítve emészthetőbben is tálalni. A filmzene valamelyest tetszett mivel kedvelem Beethoven s Mozart munkásságát is de nem vagyok rajongójuk.
A hajléktalan mondanivalóval pedig érzésem szerint sokkal jobban oda kellett volna figyelni, pl. mindjárt lehetett volna egy kis rejtett/kimondott tanács is a problémák megoldására a filmben.
A fényképezés szép, s ötletes a nyomdában követő módszer is.
Mindaz amit a film nyújtani tudott számomra, egyszerűen kevés volt egy emlékezetes s élvezetes életrajzi filmhez.

60%

2010-03-29 19:31:23 Truffle (5) #5

Csatlakozom az előttem szólókhoz, Jaime Foxx tényleg zseniális.

2010-02-24 02:05:40 KONAN (5) #4

Sosem szerettem Jamie Foxx-ot.

Gondoltam ezt főként a „Collateral - A halál záloga" c. film, valamint a „Miami Vice" c. film alapján. Ezeket látván Jamie Foxx-ot egy szerencsegyereknek gondoltam, aki ugyan remek rendezőkkel dolgozik, de nem túlzottan kiemelkedő, egy felpromózott, csilivili trendember. Ahogy az most divat, énekel is picit, filmezik is picit, de olyan nagyon egyikben sem kiemelkedő (- hozzátszem, tudom, hogy a RAY Oscaros, de azt még nem láttam,tehát csak az eddigi ismereteimre támaszklodtam).

Gondoltam ezt mindezeddig.

Nem rég elkezdtem nézegetni az Oscar jelölt filmeket. „A Szólista", bár nincsen jelölve semmire, mégis megakadt a szemem a két főszereplőn. Robert Downey Jr-on (-akit remek színésznek tartok) és Jamie-n. Meglestem a trailert, ami igencsak meggyőzött affelől, hogy megnézős. Nem kicsit, ámbár nagyon.

A helyzet pedig az, hogy soxor megnézős lett. És számomra érthetetlen, hogy miért is nem jelölték Jamie-t Oscar-ra, hiszen elképesztően jól alakítja a skizofrén főszereplőt. Egy rettenetesen jól fényképezett, nagyon jól „megkomponált" filmről van szó. Robert Downey is szintén brillírozik, de Jamie valóban fergeteges. Talán a Dustin Hoffman féle autista produkcióhoz lehetne hasonlítani, bár abban Hoffman karaktere - Foxx karakterével szemben - viszonylag passzív volt. Tehát mondhatnám szinte, hogy jobban tetszett Jamie játéka az Esőembernél, de más-más a karakter.

Igaz történet. Megható. Nem happy end. Nem nyálas hollywood-i tucatfilm. Nincs benne robbanás, gépfegyver, semmi CGI. Van benne viszont egy kis művészieskedés mind képben, mind pedig hangban. Talán pont ezek járulhattak hozzá, hogy nem nevezték az Oscar-ra. Nagyon sajnálom, hiszen Jamie Foxx páratlan alakítása megérdemelt volna egy szobrocskát. Sőt, ki merném jelenteni, hogy a promóció hiánya miatt még defficites is lesz a boxoffice mutató, ami egy fekete pont a rendezőnek.

Pedig páratlan alkotás.

9/10

2010-02-02 13:27:34 izmoskardviragillat24 (5) #3

rám mindenesetre nagyon mély hatással volt. a közelmúltban látott drámák közül, biztos benne lenne a topX-ben. de nincs ezzel probléma, egyikünkből ezt hozza ki, a másikunkból amazt. nagyon élveztem! zseniális, hihhhetetlen a fő karakter! ahogy összeomlik újra és újra, ahogy 'magán kívül kerül', azok az arckifejezések, ahogy meg tudja játszani, h tényleg fogalma sincs róla, h mit örtéénik körülötte... asszem beleférne egy egyéni absz top 50es listába. de nem csinálok ilyet, utálom! pl a 'Tágra zárt szemek' is és ez is zseniális, mégsem tudom összehasonlítani, melyik tetszik jobban... s pláne nem egy vígjátékkal. ez van. vanakinek megy vanakinek nem. (bár azt hozzá kell tennem, h ez az első Jamey Foxx filmem, leszámítva az Ali-t, de ott cs mellékszereplőt játszik és ráadásul nem is tetszett a film! pótolok, pótolok szorgalmasan :)

2009-08-22 00:11:14 Kalozbeni (2) #2

Különleges, erős...? Jamey Fox mintha még a film alatt is ezt mondaná meg kérdezné: á, adjatok ide, megcsinálom ezt is, nemrég ugyanezt jatszottam, tehát menni fog, csak ne tartson sokáig, kenek egy kis zsírt a hajamra és kész is...ki lesz a partnerem? Ja Robert, ok, ő tudja, hogy megint újságírót alakít? Eegyütt kell játszanunk, vagy elég ha csak egymás melett mondjuk saját monológjainkat? Ja elég, ok, akkor majd beszélek vele, hogy legyünk túl minnél hamarabb rajta...mennyit is kapunk ezért...ok, rendben, holnap ebéd után nekifoghatunk.

2009-08-08 10:01:00 a6notes (5) #1

Különös, különleges, erős film. Általában ha az ember valós történet alapján készült filmet néz, nem feltétlen érzi hitelesnek, reálisnak a cselekményt, karaktereket, de itt végre nem ez a helyzet. És ez a realitása a zenész karakternek az, ami végig feszültséget tart a filmben. Robert Downey Jr. hozza a tőle megszokott remek formát, Jamey Foxx pedig talán még nála is jobb. Összeségében szerintem kitűnő film. Eleinte talán hajaz a Resurrecting the champ-re, de szerencsére ez elillan hamar.