Appaloosa (2008) ☆ 👁

190 szavazat
Szerinted:
☆☆☆☆☆

2022-12-29 14:25:01 ipartelep (3) #18

Ez a Zellweger-szál nagyon nem kellett volna a filmbe.
Lehetne benne női szál, csak ne ezzel a színésznővel.

2014-02-25 02:24:43 Lil Martin (4) #17

ez egy totál átlagos film, amit nagyon jó nézni.

2013-10-22 20:28:15 Dynast Grausherra (3) #16

Felidézett bennem néhány western klasszikust, azokkal nem összemérhető, de összességében elég korrekt film, de azt nem gondoltam volna, hogy létezhet röhejesebb western szerelmi szál a Rio Bravo Wayne körül keringő Angie Dickinsonjánál. Nem rossz gondolat a vezérhím-hajhászás, csak nem bántam volna, ha ezt jobban oldják meg.

2011-06-09 23:27:39 kordonok (5) #15

szerintem annyira valóság szagú lett ez a film, hogy teljesen megragad, és elvisz abba a korba, és stílusba..számomra az egyik leghihetőbb és elvarázslós western..köszönöm Ed! és persze neked is Viggo:)

2011-01-28 01:13:29 Hannibal Lecter (3) #14

Harris lassan zötyögő, néhol csikorgó történetvezetésű, ám hangulatos westernt hozott tető alá, amelynek legfőbb erőssége a férfi-nő viszony valósághű megragadása (az egyébként is pocsékul teljesítő és hihetetlenül irritáló Zellweger vezérhím-vadász, magakellető kurvafigurája amilyen idegesítő, annyira hiteles), a hagyományos westernkliséket felülíró konfliktuskezelése, és persze az intenzív akciójelenetek, amikből azért szerintem lehetne sokkal több is. Néhány kulcsjelenet viszont igencsak elnagyolt (főként Mortensen és Irons párbaja, de említhetném azt is, hogy hőseink seperc alatt felgyógyulnak abból a bizonyos tűzharcból, amelyben gyakorlatilag szitává lövik őket.) Ennek ellenére egyszer mindenképp érdemes megnézni.

2009-08-31 22:55:11 gellert01 (3) #13

Egyébként sok baki van benne. Újság a kézben, utánna üres a kéz, majd az ujság az asztalon van fordítva, stb. Mortensen "nyolclövetűje" meg egy egyszerű billenőcsövű dupla. Az amerikai filmipar szereti a fegyvereket, csak nem ért hozzájuk. Bocsánat, lehet, hogy mellékes de nekem mint fegyverbarátnak és fegyver használónak ezek igen bosszantó dolgok.

2009-08-31 22:49:37 gellert01 (3) #12

Nekem is a szereplőkkel van gondom. Irons alakítása ugyan kifogástalan, viszont a karaktere finoman fogalmazva is kidolgozatlan, keveset szerepel és egész egyszerűen nem lehet átélni a szerepét. Mintha egy mellékszereplő lenne. Ed Harris túl sokat nyavalyog és primitívnek tűnik, hogy folyton a szavakat keresni. Ez nem túl megnyerő egy tökös western hősnek. Renée-t fel sem hozom, már az arca is irritál. Mortensen viszi a hátán a filmet. Neki elismerés.

2009-07-26 10:25:38 dmikee (2) #11

Nagyon sokan leírták már előttem, de én sem megyek el mellette: Renée Zellweger "alakítása", jelenléte a legnagyobb bűn amit elkövethettek az alkotók. Egyszerűen számomra irritáló a vásznon, ebben a filmben különösképp. Nélküle sem lenne egy kimagasló alkotás az Appaloosa: nagyon szeretem a westernt, de ez egy igen lassú film, nem túl érdekfeszítő történettel, kevés kimagasló párbeszéddel. A három főszereplő (Harris, Mortensen, Irons) ugyanakkor remek alakítást nyújt, előttük le a kalappal.

2009-07-08 21:42:35 Olórin (4) #10

Nem művészieskedő dögunalom, mint a Jesse James, és nem is magát intelligensnek álcázott akciófilmecske, mint a Börtönvonat Yumába. Szimpatikus a melankolikus lassúsága, és az is, hogy ha viszont nagyritkán akció van, az dinamikus és hiteles - de persze a karakterek, meg a színészek viszik a pálmát. Kivéve Zellwegert, akinek szerepe ugyan nagyszerű, de a játéka, hááát... (ráadásul rondább, mint valaha).

2009-07-05 22:18:19 puttancsospeti (?) #9

No és Gojko Mitić filjei?;-)

Tulképp én azokat is kedveltem.

2009-07-05 22:05:52 HaMikkancs (5) #8

Én Karl May regényeken nőttem fel annó, és megragandak ezek a jól kidolgozott westernfilmek. Az egész hangulata tetszik. Ha ezt átérzed, nem fogsz törődni a kidolgozatlan csúcspontokkal és a "nosztalgikus" ízekkel.

2009-04-11 00:11:08 Paul Ricard (3) #7

Lassan hömpölygő, egész hangulatos kis melodrámába oltott klasszicizáló western (netán westernbe oltott melodráma?), aminek egyetlen, ám annál kevésbé megbocsátható hiányossága: Harris színész/rendező úr agyát olyannyira elöntötte a nosztalgia iránti vágy, hogy időközben elfelejtette kidomborítani a drámai csúcsponto(ka)t. Legyen szó indiánok elleni rajtaütésről vagy féltékenységből generált pisztolypárbajról(ó, hiába a zsáner jó öreg kliséi), ez a "játszma" bizony- úgy tűnt- végig tét nélkül folyt le.

2009-03-02 18:44:34 spoiler (3) #6

Zellweger tényleg borzalmas, nem is értem Ed Harris miért őt választotta illetve miért kellett ilyen banálissá tenni szerepét.

A történet sem egy nagy durranás, a Jesse James, 3:10 to Juma, a Proposition sokkal igényesebbek és maradandóbbak.

2009-02-02 22:31:56 Gasz András (4) #5

Appaloosa:

2008 nagy westernje ez a film szerintem a legjobb talán 2008ból. (2007es a Yuma) Mesteri hangulat a régi igazi westernekből, a zene is úgy szintén sokszor idézi őket, a tájak tiszta Call of Juarez utánérzést adtak( 2006os iszonyat jó western fps jó sztorival stb), Ed Harris és Vigo Mortensen nagoyn passzoltak pedig féltem hogy nem fognak beleilleni a western képbe, főleg Jeremy Ironsnál gondoltam ezt mint igazi angol Shakespeare típusú teátrális szerepekről is híres színész. Csak egy valakit tudnák feledni jó gyorsan Zellwegert hát attól a nőtől itten kiüt a mennykő. A szerepe is maga a nulla de a játéka még egy kis csöppnyit se jobbít rajta. Néhol vannak vontatottabb részek is a film alatt sok a beszéd (jó beszólásokkal sokszor), és talán kevés kicsit az akció is.
Nagyszerű régi időket visszahozó westernt kaptunk hát végre 2008ban is. (Az ajánlat kicsit újító művészies Ausztrál western filmecske volt ugyebár)

78%

2009-01-28 02:34:36 remete bácsi (2) #4

Renée Zellweger teljesen agyonvágta a filmet végig irritáló, hiteltlen alakításával. Mintha rá is játszottak volna erre: A személyéhez kötödő jelenetek néha teljes nonszenszbe csaptak át. Pedig a férfi-nő kapcsolat ilyen irányú bemutatása jó ötletnek tűnt, esti italozásokat, kellemes beszélgetéseket juttat eszembe. És mégsem: Számomra mégsem akar működni az egész. Már akkor megijedtem, amikor leszállt a vonatról. :)

2009-01-14 13:56:41 osi (4) #3

Nem könnyű dolog olyan évben westernfilmnek lenni, mikor olyan műveket tekinthet meg a magyar, mint a Jesse James ... , Az ajánlat és a Börtönvonat Yumába. Nem is sikerült az Appaloosa-nak megugrania a lécet.
A leggyengébb része a filmnek Zellweger köré fűződik. Nem hiszem, hogy más jobbat produkálhatna a szerepben, szerintem irritáló és felesleges a karakter. Számomra a vadnyugat az otthontalan, ellentmondást, sértést nem tűrő, saját törvényei szerint élő, villámkezű piszolyforgatók hazája. Ez a világ nem tűr meg nőket magában, csak kurvaként vagy feleségként, statisztának (kivéve C. Cardinale).
Allie túl nagy teret kapott és túlságosan beleszőtték a történetvezetésbe ahhoz, hogy zseniálisan működhessen a film.
Nem érzem megalapozottnak Cole rajongását Allie iránt, nincs ésszerű indok, hogy miért mozgat meg érte annyi követ, miért tűr el ekkora sértéseket, mitől ilyen papucs egy olyan hős, aki hidegvérű, gyorskezű, öntörvényes emberként van feltüntetve. Na jó, nem kurva és nem indián, de ennyi az összes pozitívuma.
Persze lehet kicsit lesújtóbbnak hangzik a véleményem, mint amilyen minőségű a film. Harris és Mortensen nagyon egymásra talált, jól mutatnak és játszanak együtt a vásznon. A cselekmény helyenként felpörög és izgalmas, de többnyire lassan hömpölyög, ami előnye a szép képekkel operáló elbeszélésnek. A zene nem kiemelkedő, csak idén hallhattunk már 3 ennél jobb score-t.
Nekem Jeremy Irons alakítása nagyon tetszett, pozitívuma a filmnek. Nem az a velejéig romlott, hidegvérű gonosz, hanem inkább olyan kis sunyi, számító, fifikás rosszfiú, aki azért szemrebbenés nélkül lepuffantja a serifet és 2 emberét.
Nálam hármas és négyes között van a film, de a műfaj iránti rajongásom végett elsőre inkább négyest adok.

2009-01-09 11:53:21 grinder (4) #2

a két főszereplő hihetetlen jól összeillik, elviszik a hátukon az amúgy átlagos sztorit, a mellékszereplők is korrektek, igazi problémám csak Zellweger kisasszonnyal van, helyette mást is el tudtam volna képzelni...
a másik, csalódástkeltő dolog az Jeremy Irons szereplése ): nem éreztem hogy ő most hűde nagyon badass
mindenesetre szerintem is ott a helye a Börtönvonat mellett a filmnek

2009-01-06 23:35:15 vadPINGvin (5) #1

Nem! A western nem halott, és nem is lesz addig amíg ilyen emberek nyúlnak a stílushoz.
A színészekbol mindenkit csak kiemelni tudnék, de igazából konnyu dolguk volt, mert ennyire jól megírt párbeszédeket és karaktereket nagy élvezet lehet eljátszani. Ed Harris elozo rendezését nem lattam - valahogy nem igazán érdekel Pollock élete -, de amit itt csinál az mindenképp zseniális. Úgy rendezett egy egészen régimódi, klasszikus westernt, hogy az valami teljesen újszernek tud hatni.
Minden kockáját élveztem.