Ironweed (1987) ☆ 👁

Gyomok között

(Hector Babenco)

amerikai dráma

3,6
★★★☆☆
81 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2017-11-13 17:58:49 Umberto (1) #31

Lehet, hogy én vagyok a szociálisan érzéketlen, de ez nekem túl unalmas volt ahhoz, hogy 1 óránál többet nézzek meg belőle.

2014-11-07 08:47:48 coles (?) #30

Edward Douglas írja, hogy Nicholson a figurát arról a John Joseph Nicholsonról mintázta, akit az apjának hitt... "Csendes, melankolikus, tragikus férfi volt, nagyon finom ember."

2010-11-07 13:53:43 joepapi (5) #29

Zseniális a filmben Meryl Streep. A grimaszok az ének minden MEryl-es :) Nem csoda, hogy ő a világ legjobb színésznője. Jack Nicholson is nagyon jó .

2010-09-29 17:22:09 csabaga (3) #28

Sokat markol egyszerre,és emiatt felületessé válik.

2009-06-25 16:16:56 puttancsospeti (5) #27

Big Rock Candy Mountain - Tom Waits (IRONWEED)[link]

2009-06-24 19:40:21 puttancsospeti (5) #26

A lapos lenne az utolsó szó, amit erre a filmre használnék.

előzmény: -senki- (#25)

2009-06-24 18:03:40 -senki- (3) #25

Az alaptörténet egész jó lenne és a látomások mint ötlet is érdekes, de maga a megvalósítás meglehetősen laposra sikeredett.

2008-07-25 15:47:15 operett (3) #24

Hát, bizony nem rég, már azért véleményed is lehetne. Másrészt, annak is örülök, h valaki egy szinkronhang kedvéért szerez meg egy filmet, én is szoktam ilyet, az általában az Inke vagy a Básti vgay a Tomanek vagy a Gábor vagy a Kálmán. De a Sinkó is ilyen. Na most, egy kis kiigazítás: nem hallatlanban nyilatkoztam. Nem kell egy színész minden teljesít6ményét ismerni ahhoz, h véleményt lehessen (és bár nagyon úgy tűnik, itt ez a legfőbb probléma) szabadjon is alkotni róla. A Vass nyomul minden nap a tévében, úh. elég alaposan kielemeztem, mit óhajtok gondolni róla. Véleményem nem változott. De ez lehet, h azért van, mert nem a katasztrofális ejlenlegi szinkronviszonyokhoz, hanem például a fent említett etalonokhoz viszonyítok. Egyáltalán, viszonyítok. Ezt a beírást annak szántam, aki továbbra sem szereti, ha valkinek eltér a véleménye. Ileltve, aki, oly sokak mellett, szintén nem szeretni.

2008-04-20 00:12:41 Zitike (?) #23

Nem olyan rég szereztem meg ezt a filmet (igen, Vass hangja miatt), de én sör helyett egy üveg finom borra szavaztam. A jobb átélés kedvéért! :-D

előzmény: ussr (#21)

2008-04-20 00:10:56 Zitike (?) #22

OFF Elegancia, eredendő humor és férfibáj:

http://ggt.piar.hu/~csm/mp3/

Annak szánom ezt a hivatkozást, aki a fönt soroltakról hallatlanban nyilatkozik... ON

előzmény: operett (#9)

2007-06-24 09:58:52 ussr (3) #21

Ígéretesen indul, aztán sajnos átcsúszik a (gyenge) amerikai családi melodrámák sematizmusába. Egyébként pedig túlságosan hosszú is. Mondjuk néhány sör mellett egész kellemes megnézni. :)

2007-01-27 22:24:48 Olórin (?) #20

ezt kikérem magunknak:)

előzmény: Ivan/ (#19)

2007-01-27 18:24:51 Ivan/ (4) #19

Biztos nem, pedig milyen mókás lenne:)

Pár ilyen vita, és Ti lehetnétek az új Dió & Olórin páros:)

előzmény: Hannibal Lecter (#18)

2007-01-27 15:39:36 Hannibal Lecter (5) #18

Ugye nem akarod, hogy átvegyük még egyszer? :)

előzmény: operett (#17)

2006-09-03 18:37:25 operett (3) #17

Te jószagú...

2006-09-02 18:51:41 Hannibal Lecter (5) #16

Persze, hogy katasztrofális, hiszen ez egy katasztrofális történet, egy tragédia.
Egyébként néhány sorral lejjebb írtam, hogy "elfogadom a te véleményedet is", erre megint azt vágod a fejemhez, hogy "nem bírod elviselni, másnak más a véleménye", hogy lehetsz ennyire gyerekes? :)

előzmény: operett (#15)

2006-08-18 19:54:53 operett (3) #15

tényleg teljesen katasztrofális amit írsz. sem a vélemény - érvek, sem az irónia nincs rád hatással, feladom. csak egy miatt reagláok: kicsit sem voltam goromba, azt pedig, h csak-azértis-szembe-a-közvéleménnyel lenne az érv a megszólalásom fedezetéül, kifejezetten visszautasítom. az, h nem bírod elviselni, másnak más a véleménye, az nem az én gorombaságom, és nem is az éán karakterhibám. erről ennyit.

előzmény: Hannibal Lecter (#14)

2006-08-18 13:39:29 Hannibal Lecter (5) #14

Whoo-ah! Ez igen. Most belegázoltál a lelki világomba. :)
Mi a kliségyanús? Vass Gábor miért nem jó "szinkronszínész"? (Bár nekem ez a megnevezés sosem tetszett.) És miért feltűnően egysíkú? Legfőbb érvem, hogy karakteres, telt hang. Gyakran SIKERREL szinkronizál (az Ivan által említett Connery-szinkron fel van tüntetve az imdb-n is Vass Gábornál), de ha bővebb szereplistára vágysz, parancsolj: http://www.iszdb.szinkronhangok.hu. Itt aztán kutakodhatsz "kedvenced" viselt dolgai után :))
Ami JB-t illeti: se több, se kevesebb, én egyszerűen NEM nézek JB filmeket. És nem is fogok. Meghatározott regiszterbe tartozó filmeket tudok csak megtekinteni, mint látszik, abból is vannak hiányosságaim.
Rendben, ezzel nem tudok mit kezdeni, ha nem, hát nem :)
És: sajnálom,. h egy színésznő megítélése OFF, szerintem épp az ilyesmiről kellene szólnia a dolognak. Akkor lehetne rá másik fórumot találni.
Nem, hát, nem OFF, csak itt általában olyanok írnak, akik szerint Meryl Streep jó színésznő, mint például én is. De úgy látszik, nehéz a felfogásunk, nézd el nekünk, időbe telik rájönnünk, hogy Meryl Streep ROSSZ színésznő. Becsaptak, az orrunknál fogva vezettek minket gyerekkorunk óta, és most egy világ omlik össze bennünk.
Ugyanmár! Két érvsorozat csapott össze egymással, csak nem tudunk zöldágra vergődni, ennyi az egész.
Kliségyanús történet? ... Egyáltalán nem éreztem annak, mégcsak enyhén közhelyesnek sem. Megjegyzem, azokra az érveimre, amit a történetvezetés sajátságos erényei mellett hoztam fel, még nem válaszoltál.
ami pedig szerintem közepes alakítás, az kiemelkedő.
Jó, akkor még egyszer elmondom: Meryl Streep játéka ragyogó. Miért? Mert jól tudja szimulálni, hogy didereg, hogy utálja, ha egy ocsmány lakókocsiban együtt kell aludnia egy disznó csavargóval, hogy szeretne feltörekedni, és jól szimulálja, hogy (SPOILER!) meghal. (SPOILER VÉGE!) Látod, ezért KÖZEPES ALAKÍTÁS, mert JÓ. :-)))
Komolyan mondom, fárasztó, hogy vannak ilyen emberek, akik úgy gondolják, hogy csak az ő különc, "na-a-közvéleménnyel-csak-azért-is-szembeszállok" álláspontjának van létjogosultsága.
Én elfogadom a te véleményed is, csak nem szeretem ezt a goromba, számonkérő hangnemet, ami szerintem teljességgel szükségtelen.
Én elmondtam, hogy szerintem miért érdekes a történet, miért jók az alakítások, miért hangulatos a film - hallhatnánk a te érveid?
(Bocsánat a szentbeszédért.)

előzmény: operett (#12)

2006-08-18 13:19:27 limupei (4) #13

Tévedsz, én nagyon szívesen beszélgetek veled Streepről, csak nem itt, mikor még a filmet sem láttam. Válassz egy másik fórumot, és én benne vagyok.

előzmény: operett (#12)

2006-08-18 13:15:03 operett (3) #12

Hát, így, h harmadszor is elmondtad, rájöttem, tök igazad van. Tényleg. Most már leesett nálam is. Én nem értek hozzá, erről lehet szó. Ami szerintem kliségyanús, az tök eredeti, ami pedig szerintem közepes alakítás, az kiemelkedő. Ja, és a feltűnően egysíkú Vass Gábor jó szíunkronszínész, legfőbb érved előtt, h GYAKRAN szinkronizál, ugyanis meghajlok.

Ami JB-t illeti: se több, se kevesebb, én egyszerűen NEM nézek JB filmeket. És nem is fogok. Meghatározott regiszterbe tartozó filmeket tudok csak megtekinteni, mint látszik, abból is vannak hiányosságaim.

És: sajnálom,. h egy színésznő megítélése OFF, szerintem épp az ilyesmiről kellene szólnia a dolognak. Akkor lehetne rá másik fórumot találni.

2006-08-18 10:44:20 Hannibal Lecter (5) #11

Na jó, akkor elmondom még egyszer.
Szerintem kissé túlzás, hogy Vass Gábor "senki magyarhagjaként sem korrekt döntés", mert egy népszerű győri színészről van szó, aki sokat szinkronizál, egy sor jeles hollywoodi színészt megszólaltatott már, és a mai "magyarhangok" derékhadába tartozik. Más kérdés, hogy az Ironweed szinkronrendezése jó indulattal is közepes, és hogy Francis egyéniségéhez nem passzol úgy a hangja. Viszont ez a szinkron még a hallgatható kategóriába tartozik. Olyan is akad, amikor a színész egyszerűen "kibeszél" a szerepből, ezt aszinkronnak nevezzük.
A lelkiállapottal kapcsolatos okfejtésem továbbra sem változott. Most is váltig állítom, hogy az ilyen erős hangulatisággal bíró filmek megtekintésénél fontos a nézői kedély tényezője. Lazán tönkrevághatod a film hangulatát, ha otthon, nappal, zenehallgatás közben csak mellékesen belepillantasz. És márpedig szerintem ez a film megfoghatatlan, dekadens erőket sugároz borongós képeivel, zenéjével és történetével. Ezért lehet tényező a lelki beállítódás.
Nézzük tovább.
Egyáltalán nem sértődtem meg, csak kissé bővebb véleményt írtam a látottakról. Ne hidd, hogy minden cáfoló, magyarázó céllal készült ellenvélemény mögött egy lila ködben úszó filmmániákus áll.
Meggondolatlanság azt állítani, hogy tipikus kasszasiker film lenne. Nem annyira profitorientált film, lévén, egy Hollywoodban szinte teljesen ismeretlen, brazil rendező készítette. A színészek nívósak, viszont szerintem a szinopszis egyáltalán nem klisé-szerű. Éppen azért újszerű, mert nem annyira a céltalanul kódorgó csavargók történetén, sorsán van a hangsúly, hanem tetteiken, emlékeiken, érzéseiken. Inkább a szívet érinti meg a film, teszi mindezt anélkül, hogy a "hű-de-szar-az-élet" filozófia elefántcsonttornyába zárkózna. Melankólikus és lehangoló, de legalább ugyanannyira a múlt építőkockáiból, Francis emléktöredékeiből áll össze. És egyáltalán nem giccses. (SPOILER!!!!!) A főszereplő nem hal meg benne, csak leomlik körülötte a világ. (SPOLIER VÉGE!!)
"Ha azt írom, szerintem Streep rossz valamiben, erre nem válasz, h szerintem meg jó."
Márpedig ez a helyzet. Meryl Streep egy kallódó, viszontagságos balsorsából kikecmeregni nem tudó, megszégyenített nőt alakít. És jól. Jól. Érezzük, hogy valahonnan a felsőbb rétegek közül pottyant ide, érdeklődik a zene iránt, megpróbál mentőövekbe kapaszkodni. Streep ezt mutatja meg, szerintem hitelesen érezteti a nézővel ezeket a nemes, ámde kerékbetörő ábrándokat. Láttat egy nőt, aki kényszerűségből sínylődik a koldusok között, és egy tisztább, nyugodtabb életre vágyik. Az persze más kérdés, hogy figurája statikus, a forgatókönyv nem enged neki annyi teret, mint Jack Nicholson karakterének. Ettől függetlenül előadása nem kevésbé hatásos.
"Tényleg nem ismerek más filmet a rendezőtől, ha lesz rá módom, majd pótolom"
Mondatodnak ezt a felét lassú bólintással tudom nyugtázni. :)
Ja, és nézz több JB-filmet, mert Vass Gábor kifejezetten illeszkedik Conneryhez! :-)

előzmény: operett (#5)

2006-08-17 23:16:36 limupei (4) #10

Az itt nagyon OFF lenne. Majd inkább megnézem valamikor ezt, és elmondom erről a véleményemet.

előzmény: operett (#8)

2006-08-17 22:05:08 operett (3) #9

Ivan/: ez lehet, itt vallom be, h Bond filmeket sosem nézek. De azért a Conneryvel sem egy kaliber, ezt leszögezhetjük. Annak a pasinak a megjelenésében annyi elegancia, eredendő humor és férfibáj van, amit Vass Gábor - ezt hallatlanban mondom - nem hinném, h képes átvinni.

2006-08-17 22:02:31 operett (3) #8

Na jó, de valami konkrétumok? Csak a kiemelkedők mondjuk? :-)

előzmény: limupei (#7)

2006-08-17 21:34:15 limupei (4) #7

Edig 16 alakítását sikerült megnéznem, ebből 10 kiemelkedő volt, 5 jó, egy pedig olyan közepeske (bár a Prime-ból nem tudom mit lehetett volna még kihozni). Ez is egy vélemény :-)

előzmény: operett (#5)

2006-08-17 21:28:37 Ivan/ (4) #6

"Szerintem Vass Gábor senki magyarhagjaként sem korrekt döntés"

Sean Connery hangjaként a Bond filmekben azért nem volt anyira rossz...

Mondjuk Nicholsonhoz szerintem baromira nem illik, dehát ez van! Ennél rosszabb már csak az volt amikor pár éve az egyik kereskedelmi adó újraszinkronizálta a T.J. Hokkert azt ott Szersén Gyula (akit az egyk legjobb hangnak tartók) helyet Ő lett Williams Shatner hangja.

2006-08-17 21:07:08 operett (3) #5

Hannibal: Szerintem Vass Gábor senki magyarhagjaként sem korrekt döntés, lévén egy szépen intonáló, szépen kiejtő, egyébként is szép hang, de semmi több. Tök tehetségtelen, színtelen. Ehhez képest a létező színészek egyik legjobbikának szinkronhangja NEM lehet.

Nem teljesen értek egyet azzal, amit a film megtekintése/lelkiállapotról írsz. Sőt nem értek egyet. Nyilván ilyen külsődleges tényezők is szerepet játszhatnak (erre épül a posztmodern recepció-elmélet, ha nem csalódom - amiben én mlyen nem hiszek), de egy "rutinos" kultúrafogyasztónak azért kutya kötölessége tudni elvonatkoztatni ettől. Mondjuk, én mindig depresszív hangultaban vagyok (ez mellékes, csak úgy mondom), tehát nem hiszem, h a befogadói attitűdöm nem lett volna adekvát, egyszerűen csak mást gondolunk a film kvalitásáról.

Ezen nem kell egyébként megysértődni. Kissé sértődöttnek érzem ugyanis, h ugyanazt leírtad még egyszer, csak hosszabban. Már az elemzést is olvastam, tehát tisztában vagyok a véleményeddel, és értem is. Csak nem értek egyet. Ez egy tipikus kasszasiker film, venni két világsztárt, s magukra hagyni őket egy sematikusan építkező forgatókönyvben.

Ha azt írom, szerintem Streep rossz valamiben, erre nem válasz, h szerintem meg jó. Hanem az a válasz, h miért is korrekt ez az alakítás, hátha megértem, amit gondolsz, esetleg vitába szállhatunk stb. Szerintem egyébként azért gyenge, mert teljesen sematikus. Nagyon kívülről hozza a "részeg" nőt, a karakter többi aspektusát pedig nem csillantja meg, de ez már elsősorban rendezői kérdés.

Tényleg nem ismerek más filmet a rendezőtől, ha lesz rá módom, majd pótolom, de attól ezt a filmet meg tudom ítélni, mert ezt láttam.

limupei: tudom, h merész. Ikonokat nem szabad/szokás ebben az országban kritikusan megítélni. ettől függetlenül, úgy alakult, h négy filmben láttam (újra) az elmúlt egy hónapban Streepet, ebből kettőben gyenge volt. Ilyenkor az ember utánagondol, h mikor/miben volt "nagyon" jó, s rájöttem, h én semmiben ssem láttam kiemelkedőnek. Amiben - mondjuk - jó volt, a partnere rendre "lejátszotta" a vászonról. Ez egy vélemény. Az enyém.

2006-08-17 12:10:13 Hannibal Lecter (5) #4

Számomra viszont meghatározó, szép film, aminek MÉLYEN depresszív atmoszférája nagy valószínűséggel rá is telepszik az arra fogékony nézőre. Bár, én mindig azt mondom, hogy lelkiállapot kérdése, ki hogyan viszonyul az ilyen stílusú filmekhez, ki milyen hangulatban, érzelmi felindultságban nézi meg. Rám mindenesetre nagy hatással volt, de egyébként a rendező is jeles specialistája a témának, ajánlott megnézni a többi filmjét is, operett, hátha...
A színészek szintén csodálatosak, sokat nyomnak a latba. Tulajdonképpen ők azok, akiknek köszönhetően a rongyos csavargók '40-es évekbeli Amerikája élettel telítődik, és ennek a társadalom perifériáján vegetáló kis mikroközösségnek a mindennapi élete valószerűvé, hihetővé válik előttünk.
Jack alakítása briliáns. Szinte hihetetlen, hogy ugyanő játszott már röhögőgörcsben szenvedő pszichopatát, goromba regényírót, korrupt ezredest, magát az ördögöt, lelkiismeretével tusakodó rendőrtisztet, ál-bolondot, megőrülő családapát, stb... Francis egy újabb fantasztikusan kidolgozott, egyedi figurája, ismét bebizonyítja, mennyire sokrétű színész.
Meryl Streep hitelesen kelti életre az asszonyt, aki kiüresedett életében nem képes célt lelni. Nicholsonnal együtt párosuk ismét fergetegesen szórakoztató, szikrázva vonzzák a tekintetünket.
A képi világ is rátesz egy lapáttal a lidérces, fogcsikorgató, szomorkás alaphangulatra. A ködös kisutcákban, éjszakai roncstelepeken ábrázolt főszereplők látványa szintúgy lehangoló.
De ezer okot sorolhatnék még, miért jó film a Gyomok között - a melankólia egyik fontos tényezője még Francis emlékfolyama, ami folyamatosan tolul elő a történet során, és a családjával való többé-már-nem-térhetek-vissza-hozzátok kapcsolata.
A magyar szinkron tényleg nem kiemelkedő, de megfelelő. Jack Nicholsonnak szerintem korrekt választás Vass Gábor, elvégre nem hívható a színész minden korábbi filmjéhez egy Sinkó László, vagy egy Reviczky Gábor.

2006-08-17 09:37:49 limupei (4) #3

"Streep pedig nem bír el a szereppel, rossz benne, mint sok minden másban is."

Ez egy nagyon merész kijelentés volt ám...

2006-08-17 02:03:57 operett (3) #2

Rendkívüliebben pesszimista és mélyebben szomorú filmek sokaságát láttam már. De utolsó mondatoddal pontról pontra egyetértek.

Valami nagyon nem stimmel ezzel a filmmel, például éppen az, h nem hatol csontig. Másrészt, eléggé klisé-gyanús az építkezése - a halált játékszernek képzeli, mindenki egy napon hal meg, véletlenül. Streep pedig nem bír el a szereppel, rossz benne, mint sok minden másban is. Persze, rengeteget ront az élvezeti értéken a magyarhang tényező is, förtelmes, h milyen semmitmondó, szépfiú-hangot bírnak kölcsönözni Nicholsonnak, ebből is látszik, h nem elég jó színésznek lenni, Reviczky vagy Sinkó kell ahhoz, h a színészet meg is szólaljon magyarul. Vagy eredetiben kell nézni.

előzmény: Hannibal Lecter (#1)

2005-08-08 22:04:09 Hannibal Lecter (5) #1

Kivétel nélkül mindenkinek ajánlatos egy próbát tennie a Gyomok között-tel. Olyan rendkívül pesszimista hangnemet üt meg, olyan mélyre merül a szomorúságba, hogy az csak Babenco-ra lehet jellemző. Kíméletlenül pontos és valószerű korrajz egy megrendült és boldogtalan társadalomról, a hagyományos erkölcsi értékek megrendüléséről, és a visszafordíthatatlanságról.

90%