Ben X (2007) ☆ 👁

(Nic Balthazar)

belga-holland dráma

3,9
★★★★☆
191 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-11-24 12:01:49 Xaos (5) #45

Sokkal reálisabban mutatja be az autizmust mint az Esőember.

2018-06-04 02:12:10 caulfield (4) #44

Megható történet. Annak ellenére, hogy túl célzatos, mégis eredeti.
A tanár szemén át nézve üt át a tehetetlenség a legerősebben. Ő az, aki együttérzésre tör és tanít, de kudarcot vall. Bennel együtt partvonalon kívül él, szemlélődésre van kárhoztatva. A megoszló figyelem átka mindkettőjüknél az, hogy mindenre összpontosítanak, különösen Ben, aki az ingerek tengerében hánykódva tökéletesen átlátszó. Éntelen, teljesen megosztott. Azok a bitangok persze képtelenek arra, hogy át-lássanak rajta, vagy inkább félnek, irigyek, mivel elkentek, talán mert a szüleik átnéznek rajtuk.. összemaszatolódott szeretet és gyűlölet.
Ben ellenben nem keveri, vagy nem szennyezi magát (nem is tudná), a szerepjátékkal csupán lefordítja a helyzetet, elkerülve így, hogy beleragadjon a pillanatba, amivel feladná azt a türelmét, ami egyszer a nyeregbe segíti majd.

2018-05-29 23:07:23 mimóza (5) #43

Ez a koreográfia valami eszméletlenül átütő erejű, és a fehér ruhások nagyon ráéreztek a lényegre, valami húrok rezdültek... Átadják. Csodás, köszi! Ebben itt semmi sem véletlen.

előzmény: ryood (#42)

2018-05-29 20:18:56 ryood (5) #42

s talán csak véletlen (?) de a szám (betétdal) klipjében down-kórosok a főszereplők..

előzmény: mimóza (#41)

2018-05-29 17:20:18 mimóza (5) #41

Egek, micsoda óriási film ez! Le a kalappal, szerintem hibátlan az első pillanattól az utolsóig.
Minden nehézség nélkül azonosulni tudtam Bennel, érezni, amit ő érez, s azt is, amit nem; kimondtam helyette, amit magába fojtott; tudtam, hogy miért nem nevet, amikor szeretne; miért nem beszél, amikor kiáltani kellene; s miért mondja végül: kérdezi-e valaki a lovat, hogy szeretné-e, hogy a hátára üljenek. Ő megvárja, amíg maga a ló kéri... (Ide egy szívecske.)
Imádtam az utolsó hadműveletét, a véget, ami a kezdet, s amivel olyan iszonyatos erővel csapott oda, hogy felébredt végre a környezete... remélem, a leghidegebb, leggonoszabb szívűek is.
Ben X mindenki szimbóluma, aki valamiért nem illeszkedik a "normálisak" világába, akit bántás és kiközösítés taszít ki a mindennapok láncából. Mindnyájan értünk téged, Ben, és érzünk minden idegszálunkkal, akik valamiért befelé tudjuk csak építeni, gazdagítani a világunkat, kifelé pedig úgy érezzük, esetlen próbálkozás csak a szeretésünk; s csak töredékét, csöppjeit tudjuk adni a belső zuhatagoknak. (József Attila után szabadon.)

Kimondhatatlanul jó, hogy megszületett ez a film, nagy köszönet minden közreműködőjének...

Ja, és a Sigur Rós muzsikája...! *** No, a KORONA.

2018-05-29 09:09:24 somogyireka (5) #40

"jólvanna" lassú a felfogásom. Most esett le. Szóval nézzétek meg ezt a filmet, mert a végnek a fényében még sokkal erősebb.

előzmény: ryood (#39)

2018-05-28 22:21:46 ryood (5) #39

pedig nem kicsit az ember szájába rágják. vagy csak nekem ennyire egyértelmű? még a wikipedia leírásban is szimplán le van írva, ami látható is a film végén.

előzmény: somogyireka (#38)

2018-05-28 20:39:31 somogyireka (5) #38

Ez a nap örömhíre!! Ha tényleg így van..Lassan hajlok rá, hogy elhiszem. Akkor viszont még szenzációsabb a film. Noha nem értem, hogy kell meghalni úgy hogy nem halok meg, de ne is ragozzuk tovább.

előzmény: ryood (#37)

2018-05-28 16:40:01 ryood (5) #37

nem halt meg.

előzmény: somogyireka (#36)

2018-05-28 16:32:22 somogyireka (5) #36

elnézést, hogy kukacoskodok, de ezt értem, hallom, de akkor most meghalt vagy nem? szóval úgy mondd, hogy meghalt a teste? mintha egy egyszerű paraszti eszem lenne..

előzmény: ryood (#35)

2018-05-28 13:58:31 ryood (5) #35

pedig ez is ki van mondva a filmben. egyrészt Ben anyja által: először mindig meg kell halnia valakinek, hogy felfigyeljenek.aztán, ha jól emlékszem a tanár mondja a végén egy inzertben, hogy nem az autizmusa a probléma, hanem a "többiek", a külvilág, akik nem hagyják békén.
szóval a lényeg annyi, hogy ha változást akarnak akár Ben életében, hogy másképp viszonyuljanak hozzá, másképp viselkedjenek vele - hogy éhető legyen az élete - ill. hogy általában formálják egy közösség attitűdjét a "furákhoz", akik nem olyanok, mint ő, akkor radikális megoldás szükséges: egy halál, ami mégsem halál, de felér előbbi hatásával. mert fejbe kólint. ha ezt nem lépik meg, Ben minden bizonnyal tényleg öngyilkos lett volna, mert így nem lehet élni. mindez csupán az életbenmaradásról szól, semmi másról. mert muszáj élni, a testetöltött élet élni akar, dolga van még valami, annak is, aki "más"..

ha még így sem tiszta, éles, kérlek írd le, megpróbálom még pontosabban.

előzmény: somogyireka (#34)

2018-05-28 13:15:15 somogyireka (5) #34

na jó, de mit jelent gyakorlati szinten ez? meg kell halni, de úgy, hogy mégsem.

előzmény: ryood (#33)

2018-05-28 11:30:26 ryood (5) #33

pedig egyértelmű: nem a tényleges meghalás, öngyilkosság a megoldás. de igen, meg kell halni, de úgy, hogy mégsem..hát Ben végül megoldotta ezt. bizakodással tölt el a befejezés, h ez után a maga módján, de boldogulni fog a világban, a világában.
számomra élesebb nem is lehetne.

előzmény: somogyireka (#32)

2018-05-28 11:20:59 somogyireka (5) #32

Ben X = ik ben niets, de javítsatok, mert nem a legjobb a hollandom, de a flamandom sem, de annyit értek, hogy a cím erre utal, és jól teszi, de útközben hallottam róla, hogy még a semmi is valami, meg a "ben" is sok a mondatban meg a "niets" is, úgyhogy marad az ik. IK!!
Imádtam nézni, utáltam közben félni, de annyira, hogy már jólesett, annyira vágytam a gonosznak elhullását, annyira vágytam, hogy valós diadalmaskodjon végre valótlan felett, hogy kiderüljön annak, ami jön megy semmi de semmi esélye a valódi felett.
..és akkor vannak ilyen életek, amikor különösen égető az, hogy végre csupasz kézzel verjük az összes tükröt be, mert hazudik mind, hadd vérezzen kezünk, ne legyen itt egyetlen foncsorozott üveg se, amiről azt hisszük, bármit is tud rólunk, bármit is visszatükröz. Az életünkért sem igazán kár, mert már annyira elviselhetetlenül fájdalmasan sok ez az egész.
Na jó, vannak az élet felől a mázlisták, akiket csak kis sebek tarkítanak, de alapvetően jól funkcionál a csomagolás, és ők nagy kedvvel építik e jelenségvilágot, és vagyunk mi a "betegek" az autisták, aszpergersek vagy szimplán csak a hiperérzékenyek, mi akikről úgy alapból az egész bőrt húzták le, és nem csak ilyen kis karcolások, horzsolások, melyeket akár még egy sebtapasz is eltakar. Vagyunk mi, akikről letépték a meztelenséget is, ami nem annyira kellemes, vagyunk mi, akiket csak az véd meg, ha még tovább vetkőzünk, mert hogy lehetne nyílt húsra kabátot venni és minek..

Ben nem beteg, ő az egyetlen egészséges a filmben, csak nincs ami megvédje az élettől. S a világ - mely a fiúban az elvesztett ártatlanságot, mellyel nem nézhet szembe, mert akkor megbolondul a fájdalomtól, hogy enélkül él- inkább céltáblájának használja, s addig kínozza, míg az úgy dönt, távozik.
Ben meghal hogy valóban élhessen, távozik hogy valójában megérkezhessen, egyszerűen mert nem fogja/akarja/ tudja bármilyen szereppel, védőréteggel megvédeni magát hát tovább vetkőzik, egyszerűen csak az életét veszi le magáról, mint szűk ruhát.
És aki szeret, mint a legjobb anyák így Bené is, látja a fiát és végre megnyugodhat, hogy az megérkezett.

(a film vége picit zavaros, azt hiszem, a koncepciót értem, de mégsem éles, tűhegyes a befejezés, ha kézirat lenne, kihúznék belőle pár mondatot, így filmnél nem tudom,mit kéne..de a kimondhatatlan kimondásra irányuló szándéka lenyűgöző, ezt pontozom)

2018-05-27 23:08:29 ryood (5) #31

hát ha metaforikusan értelmezed, akkorvalójában meghalt, öngyilkos lett
ha pedig nem, akkoréletbent maradt, rászedtek mindenkit.
én az utóbbi mellett vagyok. pozitív végkifejlet, üzenet, h nem a szuicídum a megoldás hanem elfogadni amim van, és megtanulni együtt élni vele, és abból megpróbálni felépíteni valamit.
a film pedig szépen elhiteti veed, hogy itt meghalt vki. ugye ezt támogatják a rövid interjú bevágások is a film közben, aztán a végén jól meglep..
ja, és semmiképpen sem elképzelhető, hogy a családja belemtn volna egy ilyen öngyilkossághoz való asszisztálásba

előzmény: somogyireka (#30)

2018-05-27 22:43:48 somogyireka (5) #30

írd le, légysz, hogy látod a végét.(spoilerben naná) itt lejjebb többféle olvasat van, de nekem elég zavaros, mármint a vége

előzmény: ryood (#29)

2018-05-26 20:34:47 ryood (5) #29

ez a film bemászik a bőröd alá, az ereidben lüktet, pulzál teljes játékideje alatt.mindvégig, nincs megállás. még akkor se, amikor éppen csendes. olyan közel hozza hozzád Bent és autizmusát, az asperger szindrómát, hogy másfél órára te magad is "fogyatékossá" válsz.
nekem nincs ilyen betegségem ugyan, de Benhez hasonlóan hiperérzékeny vagyok, ezért igen könnyen tudtam azonosulni vele a film során, tulajdonképpen az összes jelenetben. ha nem is ilyen szélsőségesen, de nagyon hasonló élményekben volt/van részem, a külvilágérzékelésem is kísértetiesen efféle. sokszor tényleg a világ legegyszerűbbnek tűnő dolga - hogy megszólaljak, kimondjak egy bizonyos mondatot - is képtelenség, lehetetlen. és csak zuhansz át egyik tehetetlenségből a másikba..pedig közben magad is tudod, hogy van benned mélyen valami kvalitás, valami fehér holló ritkaságú minőség, amivel elkápráztathatnád a töbieket, de benned ragadt, nem tud felszínre törni, képtelen vagy megmutatni, így aztán csak csak valami idióta balfasz különcnek látnak. jobb esetben...vagy levegőnek néznek...rosszabb esetben úgy jársz, mint Ben, és elviselhetetlenné teszik minden egyes napodat az állandó szekálással, megalázással, csúfolással, gúnnyal, gonoszsággal.

és a képzeletedben megjelenik egy vaódi tündér, látod, hallod, vele vagy, segít neked. igen, ez pontosan így van valójában, ahogy Scarlite is megjelenik Ben számára. gyönyörködsz benne vágyakozol utána, mert a valságban ilyen nő persze nincsen, nem létezik egyszerűen..ugyan évtizdenenként egyszer feltűnik valaki az éketedben mégis, egy létező tündér, de mindig kiderül, hogy őt nem neked szánták..

végü mi más maradna, minthogy el akard puzstítani önmagad, megszűnj létezni. mondják, hogy ez a könnyebb megoldás, gyengék váasztják csak. talán így is van, de iszoyú bátorság kell hozzá valjában..
ha szerencséd van a képzeletbeli tündéred más irányba mutat, és arra fordulsz inkább, majd haladsz tovább oda.

hiszen ez nem halálos kór. nem könnyű, de meg lehet vele barátkozni, és együtt lehet vele élni, csak megfelelő emberek kellenek köréd.

2012-07-29 17:55:57 elmouse (5) #28

Az autizmus nem betegség, hanem fogyatékosság. Egy vak emberre sem azt mondod, hogy beteg.
Az autisták agya kissé másképp működik, mint a normál embereké. Vannak ingerek, amikre te teljesen természetesen és ösztönösen reagálsz, de ő nem tudja helyesen értelmezni. Jó esetben megtanulja, de súlyos esetekben ez sajnos nem működik.
Sőt még enyhe "tüneteknél" is vannak furcsaságok. Ilyen pl. ennek a filmnek a főhőse.
Ismétlem nem beteg, Fogyatékos.

előzmény: Lanie (#27)

2012-07-28 16:46:56 Lanie (4) #27

Nekem pont az eleje tetszett jobban. Érdekes volt látni hogy hogyan is látja a világot egy beteg ember.

2011-09-17 23:43:42 dorothygale (4) #26

Ez megint egy olyan sztori ami bàrmelyikônkkel megtörtènhet, vagy megtörtènhetett. Az emberek gonoszak, s ezt a kellemes kis sajàtossàgot màr koràn kezdik...nem kell autistànak lenned, akkor is megtörtènhet.
A vègszòhoz, s elöttem szòlòakhoz: az àllatok /hàziàllatok jobbà , egèszsègessè tehetik az embert. Lò, kutya, delfin, papagàly...mind màs , mint mi emberek is, kinek mi segít. Okosabbak mint mi...

2010-10-07 20:27:33 Tams (4) #25

a kettő nem zárj ki egymást szerintem!

előzmény: yoseee (#24)

2010-09-06 14:39:54 yoseee (5) #24

Nem tudom lehet-e összefüggés az autizmus és a skizofrénia között,de ha nem,akkor is 5-ös,mert így sem veszít sokat a hitelességéből.

2010-07-07 19:21:45 Tams (4) #23

A vége tetszett, az eleje nagyon zavaró volt, és nyomasztó. a csattanó viszont kiszámítható, de megrázó.azt hinné mindenki, hogy végre éli az életét, autista ként van barátnője, erre kiderül, hogy még skizofrén is.
A 4es főleg a főszereplő srácnak jár, mivel nagyot alakított!!

2010-05-08 17:32:35 zéel (5) #22

A főszereplő nem antiszociális, hanem autista. Éppenséggel túlzottan béketűrő, jóhiszemű. Amit ki is használnak a "normális" osztálytársai. Engem rendesen felkavart a film!
De bevallom, lehet, hogy nem vagyok elfogulatlan. Ugyanis egy kedves barátom ajánlotta a filmet, akinek egy hasonló korú autista fia van, mint a filmbeli.

előzmény: Kalti (#21)

2010-05-08 14:34:21 Kalti (3) #21

Fontos kérdésekkel foglalkozik, de láttunk már a témában minden téren ezerszer erősebb alkotást, nálam épp a vége az, ami miatt meglágyultam, és megkapta a gyenge 3-mast, egyébként a 2-est fontolgattam. Számomra nem volt kellő mélysége az egésznek, közhelyeket lövöldöztek, a srác játékát se találtam elég hitelesnek (arról ne is beszéljünk, hogy már megint miért egy kis híján 30 éves színésszel kell tinit játszatni...) abszolút együtt szoktam érezni az ilyen elesett karakterekkel, de ezúttal ez sem működött igazán, egyszerűen olyan végletesen antiszociális és beilleszkedésre képtelen volt a főszereplő, hogy inkább csak szánni tudtad, mint azonosulni vele. A számítógépes játék és a valóság összemosása pedig eleinte még érdekesnek tűnt, de utólag egyre jobban idegesített és bénának hatott. A film megfoghatatlanul fura atmoszférája viszont tetszett, így a 3-masok közé épp beesett.

2010-05-08 11:01:04 zéel (5) #20

Nem szeretnék kötekedni, de a 9/10 azért inkább 5ös, mint 4es!:)

előzmény: terika (#10)

2010-05-08 08:58:02 zéel (5) #19

Végig gyomorszorító! Ahogy egy, az átlagtól eltérő (autista) ember kiszolgáltatottságát bemutatja.
Egy kicsit olyan volt... mintha az észt osztályban ülnénk!

2010-01-29 18:41:45 HejjaX (4) #18

nem értem, mit nem értetek.
- a vonattal hazamegy a csaj, onnantól végig csak képzeli őt ben. és előtte is egyszer a szobájában csak a képzeletében van ott. (de az állomáson valóban ott van és a vonaton is ott ül mellette. minden más esetben csak képzelgés - leszámítva az mms-t.)
- nyilvánvalóan nem hal meg ben, hiszem meg is mutatják, hogy nem ugrott a tengerbe. a szülei is elmondják a végén, hogy mi történt. csak egy lecke volt, egy segélykiáltás, mert másképp senki sem figyelt volna rá, hogyan bánnak a sráccal.
sztem elég világos a film, nincs kétséges momentum.

előzmény: Dió (#15)

2009-09-09 09:04:51 Dió (4) #17

Ennyi?:)

2009-09-08 17:38:48 -senki- (4) #16

Hát igen a vége valóban problematikus.

előzmény: Dió (#15)

2009-09-08 14:42:04 Dió (4) #15

Az osztalyzatban meg nem vagyok biztos, mert a vege mar nagyon nem hibatlan, de odaig elemi erovel tud letaglozni, amire en nem szamitottam. Szerintem nem csak az elso 10 percet kellene levetiteni az iskolakban, hanem az egesz elso egy orat - a sztori es a jatekido elorehaladtaval ugyanis egyre elkepesztobb, miket muvelnek ezzel a szegeny sraccal. Es egy jelenettol eltekintve minden eletszeru is, a kulonleges kepi megoldasok egytol egyig mukodnek, maga a sztori pedig eleg sulyos. A vege fele jott valami egyedul, ami nem tetszett. Erteni ertem a finalet, de nem vagyok biztos mindenben.

A csaj letezese kapcsan szerintem minden egyertelmu: a vonatos jelenetig minden a valosagban tortenik (hisz mas is latja a lanyt, nem csak o), viszont a vonatos jelenettol ket sikra szakadnak a tortenesek, es onnantol a lanyt mar csak kepzeli Ben (ugyanis minden, amit a lany mond onnantol, az pontosan az, amit Ben gondol es szeretne). Ami nem vilagos, hogy akkor vegul Ben meghalt e vagy nem.
1.Ha meghalt, akkor tenyleg van sulya a tortenetnek, viszont akkor teljesen felesleges kavarni a nezot pl a farmos jelenettel, mert akkor a vegen mar minden masodik jelenetet csak kepzel, amelyeknek tortenetileg igy nincs jelentosseguk, tehat letjogosultsaguk sem a filmben. Ezeket ki kellett volna vagni.
2.Ha nem halt meg, akkor elveszik a tortenet sulyanak a fele, es ezesetben azt jelenti, hogy Ben nem csak kepzeli azt a jelenetet, amikor all az oltarnal - ha az valosag, akkor az a jelenet kepileg es tortenetileg nagyon-nagyon bena, akkor meg azt kellett volna kivagni.
Ez utobbi miatt is arra tippelek, hogy meghalt, csak akkor meg ott a tobbi problema, amiket az elobb soroltam. De lehet, hogy csak nem ertek mindent, amit hiszek, hogy ertek, ezesetben irjatok le, hogy nektek hogy jott le a vege.

2009-09-06 10:08:50 -senki- (4) #14

Oké, köszi! ;)

előzmény: terika (#13)

2009-09-06 09:24:36 terika (4) #13

Nem emlékszem már pontosan minek diagnosztizálja a pszichológus, de a kórképe alapján is autistának tűnik. Az autizmus nem feltétlenül jár a cselekvőképesség elmaradásával, van hogy érzelmi autista valaki, van olyan, amit már láthattunk az amcsi filmekben ezerszer, meg van olyan is, mint Ben. Bár Ben esetében elég extrém, hogy ennyi idős korában is azt akarták, hogy reintegrálódjon a normálisnak vélt közösségbe.

Bár véleményem szerint szerteágazóbb a kórképe, mint az autizmus egyik válfaja.

előzmény: -senki- (#12)

2009-09-06 01:48:32 -senki- (4) #12

Miért ő autista?

előzmény: berto (#11)

2009-09-06 00:13:15 berto (5) #11

Ez a film egy hatalmas felkiáltójel az autisták elfogadásáért, azért, hogy megértsük őket, együtt tudjunk élni velük. Látvány szempontjából zseniális, minden elem a helyén van, kitűnő szereplők, ragyogó fényképezés, tanítanivaló vágás, remek zene.

2009-02-15 14:59:53 terika (4) #10

A lány nincs ott. 01h25min a filmben. A lónál vannak. A lovász elmondja ugyanazt amit a lány, ahhoz hogy élj, meg kell tanulnod érezni. Majd "odamegy a lányhoz" és megbeszélik, hogy nem csak ülni lehet a lovon, mire odafordul az anya és a lovász pasi, és Bennel senki sincs ott.
Végső soron az ő tudatához mérten ez egy teljesen jó megoldás. Nekem nagyon tetszett a film. Anno elkezdtem és olyan 50 percnél abbahagytam. Kár volt. Most néztem végig teljesen. Érdekes film.
9/10

2008-12-06 21:41:26 DrSzolon (5) #9

Az utolsó 20 perc lelassította a filmet, de az érdekes befejezés miatt (most is azon gondolkozom hogy hogy értelmezzem) mégis a legmagasabb pontszámot adtam rá.
PG-vel egyetértek, a film első részét tényleg le kéne adni iskolákban, átéreztem, amikor úgy indult el hazulról, hogy mindenhol nézte, hogy felszállnak-e "barátai" a buszra, és minden e-mail vagy sms érkezése félelemmel töltötte el, hogy megint mit küldhettek neki, egyszóval rettegett attól, amit a többiek műveltek vele.

2008-10-08 19:45:06 -senki- (4) #8

Igen egyetértünk. Meg azt is észre vettem hogy a csaj annyira topon van öngyilkosságból mint Ben lehet... (bazi nagy füzetet gyűjtött össze a témáról).

2008-10-08 19:12:16 sep (4) #7

Szerintem már maga a megmentés is képzelt dolog, Ben simán letett az öngyilkosságról és hazament kiötölni a nagy tervet.
A család meg a lány közös jelenetei fokozottan gyanúsak, asszam van egy beszégetés vmi asztal körül (vagy csak ülnek), ahol nagyon nem stimmelnek a nézésirányok.(vö.: Kubrick Ragyogás, Jack a hotel mosdójában)

2008-10-08 19:08:14 krihu (4) #6

Szerintem a lány a valóságban elmegy a vonattal.
Ben ott áll a peronon, s amikor ugorna, a képzeletében megjelenő lány menti meg, s onnan is ő segíti. Ben csak így tud új életet kezdeni, hogy valakit maga mellett tud, ahogyan a játékban is segítője Scarlite.

2008-10-08 19:03:07 -senki- (4) #5

Az lehetne csak azért mert nem képes rá. Viszont az is feltűnő hogy Benen kívül senki sem beszél vele... Na meg egyébként el is ment a vonattal mielőtt megmentette asszem :).

De azért annyiban következetes hogy a "legjobb barátok" látták a videóüzenetét.

Lehet hogy amikor a vonaton ültek még igazi volt, onnan nem.

előzmény: sep (#4)

2008-10-08 18:41:50 sep (4) #4

Onnan, hogy a vasútállomáson végülis nem szólítja meg, szerintem csak képzeli a csajt meg a (gyanúsan) nagy idillt

2008-10-08 18:13:58 -senki- (4) #3

Érdekes, néhol izgalmas és nyomasztó film.

Vannak elég nehezen feldolgozható elemek, de végül is a főszereplő elég "különleges". Igazán csak a vége ami nem igazán tetszett, kicsit hülye befejezés, de azért elmegy.

4-es alá

Furcsa hogy a végén is eltűnik Scarlite. Az iskolában is van egy rá feltűnően hasonlító lány, az is elképzelhető hogy Scarlitetot végig csak képzelte.

2008-09-28 17:06:50 PG (4) #2

Ez azon kevés filmek közé tartozik, amit minden iskolában le kellene vetíteni, de a szülőknek is.

2008-09-25 10:42:38 terika (4) #1

Meg kellett állnom a film 85%-ánál, tehát nem, néztem végig. Viszont várom a végkifejlettet eddig erős 4-es nálam. Eleinte furcsálltam a belga-holland produkciót, de mostanság a dánoktól is egészen jó filmeket láttam, vagyis nekem tetszett. Ebben is bíztam, egyelőre nem vagyok csalódott, bár az utolsó 20 percben bármi lehet. Részletesebben később...