Marketa Lazarová (1967) ☆ 👁

(Frantisek Vlácil)

csehszlovák dráma, történelmi film

3,9
★★★★☆
28 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-01-19 16:19:54 macready (5) #3

„Frantisek Vlácilnak a 13. századi cseh erdőkben játszódó nagyszabású és többrétű, középkori elbeszélése a pogányságból a kereszténységbe való átmenetet ábrázolja.
Bemutatója után (a film hat évig készült) a Variety magazin a közel háromórás, homályos, nehezen érthető, szimbólumoktól hemzsegő filmet „megdöbbentő munkának” nevezte, amely azonban „nem alkalmas a nagyközönség számára való forgalmazásra”. Némiképp igazságot szolgáltatott a fekete-fehér mesterműnek - amely egy háború előtti avantgárd regényen alapszik, vizuálisan pedig Carl Theodor Dreyert, Akira Kurosawát és Ingmar Bergmant idézi -, hogy az ország kritikusaiból és vezető gyárosaiból alakult testület 1998-ban minden idők legjobb cseh filmjének nyilvánította.
A költői és történelmi filmjeiről ismert Vlácil nem silányította a történetet akciókban gazdag, de felszínes kalandfilmmé, hanem az emblematikus képalkotás és a korhű részletek segítségével a mélyére hatol a középkori figurák lelkének és szellemiségének. A Marketa Lazarová „atavisztikus lidércnyomás, filmköltészet, sem a műfaj, sem a félelem viszonylatában nem könnyű kategorizálni”.

2019-09-06 12:09:10 mimóza (5) #2

Monumentális, bizony! Még csak két óránál tartok, de máris ment rá az ötös.

ChrisAdam tegnapi, Magda Vásáryovával készített interjúja nyomán kerestem meg ezt a filmet, mert a művésznő említette, hogy az ebben játszott szerepével lett igazán ismert.

Aki szereti őt a Sörgyári capriccióban, vegye sorra feltétlenül ezt a műremeket is, persze CSAK akkor, ha szeretné látni a tünemény színésznőt 19 évesen, e brutális, középkori dráma főszerepében. ;)

Kissé Bergman-Szűzforrás érzet, öt perc után behúz az örvénybe.

2013-12-13 09:18:49 nejmed (4) #1

Igazi veretes filmklasszikus, aminek a grandiózussága lenyűgöző. Meg valószínűleg ez volt az középkorban játszódó film az általam látottak közül, ami leginkább hasonlíthat ahhoz, hogy milyen is volt az élet akkoriban. Szóval elég jó volt, főleg moziban látni, de az Isten szerelmére, három órás volt és engem ilyen hosszű filmekkel vallatni lehetne. Mindenesetre örülök, hogy láttam.