The Haunted Palace (1963) ☆ 👁

A kísértetkastély

(Roger Corman)

amerikai horror

3,4
★★★☆☆
17 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-08-31 18:49:26 jackbau33 (4) #4

Maga a sztori a 'Charles Dexter Ward esete' c Lovecraft novellán alapul de Poe nevével promózták és van is benne tőle valami versszak.A scriptet, hogy egy leszármazottat megszállja az ugyanúgy kinéző gonosz ősi rokon szelleme, a gótikus (főleg olasz) horrorok visszatérő eleme.Az említett iromány számos ikonikus momentuma jelenik meg az ominózus Necronomiconnal, a szörnyű istenségek kultuszával, köztük Cthulhu és Yog-Sothoth említésével.. A környezet, az állandó éjszakában mutatott viktoriánus korabeli díszletekkel, járdaszegély felett gomolygó ködlepellel kiválóan teremtik meg a sötét gótikus atmoszférát (Burton munkásságára is hatott), melyre a testi torzszülöttek éjszakai sétája is ráerősít. Price pedig mint minden horrorszerepben most is remekel.Csupán fény-árnyék viszonyok váltakozásával válik szelídből szigorú tekintetű antagonistává.Lon Chaney Jr mellékszerepben a gonosz csatlósaként szintén emlékezetes.A 'maradjunk a kastélyban-ne maradjunk dilemma folytonos váltakozása a fő feszültségforrás, amely jól összhangban van Price valódi, illetve megszállt énje közötti harcával. A látszólagos happy-end utáni gonosz zárókép Még +1-et dobott nekem rajta, így 8/10

2017-03-15 15:18:28 BonnyJohnny (3) #3

Stílusában ez igazodik a korábbi Corman-Price filmekhez.

előzmény: GothMan (#2)

2017-03-15 13:55:36 GothMan (?) #2

Az amerikai vonalat nem igazán ismerem, de az angol és olasz gótikus horrorokban mindig nagy hangsúlyt kaptak a jó nők, úgyhogy nevezhetjük divatosnak az "eyecandy" dolgot.

előzmény: kilépett felhasználó (#1)

2017-03-15 11:50:22 kilépett felhasználó (?) #1

Érdekes film, Poe költemény és Cthulhu mítosz crossover. A szokásos modoros, ebben az időszakban tanított filmes beszéd és színházi teatralitás ami nem tetszik, de pl. a díszletek meg nagyszerűek. A két színésznő is meglepően jó választás, horror eyecandy nem tudom mennyire volt divat ez idő tájt. Totálisan elfeledett film, de szerintem nem méltán, annyira nem járt el felette az idő.