Music Box (1989) ☆

Zenélő doboz

(Constantin Costa-Gavras)

amerikai dráma, krimi

3,5
★★★☆☆
42 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-06-13 17:55:42 csabaga (4) #3

Mosat néztem csak meg, az írásod jól összefoglalja a film problémáit, bár nálam egy négyest megér.

Hogy nincs belekeverve Vietnám és az Indiánok, ez még érthető, mindenhol ezzel nem lehet foglalkozni.

Az viszont itt is is probléma akárcsak Hitchcock A gyanú árnyékában c. filmjénél, miért nincsen nagyobb családi összetartás. Ott a korábban imádott nagybácsit zsarolja az unokahúg, itt meg az apját jelenti fel a lánya. Jó, a másik fél is hibás, hiszen nem hajlandó elmenni, illetve itt nem mond le az unokájáról.

Azt sem értem, ha valaki bűnös, miért nincsen annyi esze, hogy meghúzza magát, miért csinál nyilvános botrányt.
Viszont, a legnagyobb gazember nem a sebhelyes társa, aki eltüntette az ismertető jegyét majd zsarolni kezdte a "barátját"?


A kirakatmagyarság engem is zavar,sőt még a felesleges magyar epizodisták is.Az is érdekes, ezek a magyar színészek valahogy nem tudnak a filmben jól magyarul...
Viszont Budapestet legalább mindenki Budapestnek mondja sz nélkül, még J. Lange is elfogadhatóan szólal meg a nyelvünkön.

Még egy probléma. az ország sablonos ábrázolása.
Hogy az állami alkalmazottak mind pártagok voltak, ez egyszerűen nem igaz.
Az sem felel meg a valóságnak, hogy egy állítólagos idős "ellenállót" a 80-as évek közepén üldöznek, vagyis nem, de csak azért, mivel nincsen családja.
Ezt nézve eltöprengek a rendező más politikai filmjeinek a hitelességén...

Maga a történet és a tárgyalás ábrázolása,a védő taktikája a tanúk hiteltelenítésére összességében jó, csak az a végkifejlet ne lett volna. Vagy, ha az apja feljelentése után öngyilkos lesz, ezt el tudtam volna fogadni.

Egy nem magyar alighanem más szemel nézi a filmet és érzésem szerint jobbnak találja.

előzmény: Tenebra (#2)

2012-10-06 22:52:11 Tenebra (3) #2

Bajban vagyok ezzel a filmmel. A forgatókönyvíró ebben is kitett magáért, megfelelőn egyedire sikerült szabni a sztorit és a végkimenetelt. Hosszasan lehetne vitázni arról, hogy ki a nagyobb geci: az apa, aki nyilasként nőket erőszakolt és zsidókat lőtt a Dunába, vagy a lánya, aki feldobja apját, felrúgva ezzel közel 20 évig tartó felhőtlen viszonyukat... . Kérdéses, hogy valóban ennyit érne a szeretet, hogy az ifjúkor balgasága miatti kegyetlenségek felfedésekor azonnal megszűnjön? Hmmm... Elgondolkodtató. A lánya tulajdonképpen ugyanazt a hibát követi el, mint apja, csak más szempontból. Persze nyilván nem olyan durva látszólag apánkat feldobni, mint nőket megalázni, embereket ölni. De az árulás sem kisebb bűn...

Viszont sikerült azért ordas nagy klisékkel elrontani. Mert vegyük már mindjárt a lányt: karaktere bár komplex, de mégis a szokásos agysikált amerikai liberálist alakítja, aki csak a Holokausztot tudja szajkózni, közben meg elfelejti az indiánok kiirtását és Vietnamot, az amcsik "holokausztjait". Nyilvánvalóan seggfej, Pokolra való alakok voltak a nyilasok és a nácik, de számomra érdekesebb lett volna, ha nem egy X-edik "Schindler listáját" (tudom, az ezután készült, de most ez ugrott be :P ) kapunk, hanem kicsit megpendítik azt is, hogy... De nyilván ez a 80-90-es évek Amerikájában nem volt menő, Vietnam sebei épp, hogy begyógyultak. Kár, mert így kicsit egyoldalúvá vált a film.

Illetve ami engem nagyon irritált, az a film "kirakatmagyarásga". Valahogy ennek kapcsán éreztem azt, milyen lehet a japánoknak vagy kínaiaknak látni, hogy az európaiak ferde szemű, vigyorgó, pálcikával zabáló és szamurájkardokkal hadonászó valakiknek látják őket. Itt arcpirító és megmosolyogtató, ahogy pl. a nyitójelenetben ordít a magyar muzsika, háttérben piros-fehér-zöld zászló. Ha Jancsó Miklós rendezte volna a filmet, akkor elégedetten nevetek fel, mert tudom, hogy ezzel a "magyarkodással" ironizálni akar (s valószínűleg jött is volna egy kommentár). Itt elmaradt az ironizálás, a film viszont nevetséges, ahogy a magyar kultúrát látja. Jóllehet, szívmelengető látni a filmben Budapestet, és hallani magyar szavakat, mégis olyan "őslakos" érzésem volt a film nézése közben. :D Ja, és persze Törőcsik Mari meg Koncz Gábor feltűnése alap... :'D

Ezen túl pedig kicsit erőltetettnek is éreztem a történetet. Ez a tárgyalótermi dráma pedig azon kívül, hogy kicsit unalmas volt, képileg sem ígért túl filmszerű élményt, gyakorlatilag beszélő fejeket kaptunk a sztori 80%-ában. Ajj-ajj. Én amolyan Amerikai História X-féleséget kreáltam volna ebből. Vagy valami izgalmas thrillert. Mondjuk lehetett volna az, hogy tárgyalótermi szarság nélkül a lánya kezd el nyomozni apja múltja után, és fokozatosan változik át kapcsolatuk, ahogy egyre több nyomra bukkan. Sokkal izgalmasabb lett volna, mint ez az "ördögügyvédkedés".

2011-12-21 15:43:23 ChrisAdam (4) #1

Csodálkozom, hogy ilyen kevesen láttuk ezt a filmet, mert jó.