Dögkeselyű (1982) ☆ 👁

(András Ferenc)

magyar akciófilm, dráma, krimi

4,2
★★★★☆
353 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-11-30 22:02:45 Boxer (5) #66

A film - egyébként - egy igen plasztikus korrajz is.

2022-11-27 17:18:08 dittike (5) #65

Zseniális autós üldözéses jelenetek, szinte a Taxisofőr c. amerikai filmet megidéző ködös hajnalok és persze a főhős igazi kultuszfilm.

2022-11-24 07:03:21 SoZi (4) #64

A Bem mozi párhavonta előveszi.

előzmény: ChrisAdam (#63)

2022-11-21 23:27:33 ChrisAdam (5) #63

Egyfelől hatalmas taps az NFI munkatársainak, akik elképesztően jó munkát végeztek a restaurálással. Ma volt alkalmunk megnézni nagyvásznon András Ferenc és Cserhalmi György társaságában - utóbbi stílszerűen felvette a hófehér tiszacipőt.
És ahogy négyest adtam zsenge 15 évesen a Dögkeselyűre - minden bizonnyal sok aspektusát nem felfedezve -, úgy nyomom most rá gondolkodás nélkül a zseniálist. Elképesztően jó film a Dögkeselyű, hihetetlen, hogy mennyire nem hagy nyugvást, mennyire nagy lendülettel szántja fel Budapest utcáit. Cserhalmi tökéletes erre a szerepre, a rendkívül jól sikerült felújítás során pedig még nagyobb porondot kap Ragályi Elemér kiváló kameramunkája.

Aztán azon gondolkodtunk a film után, hogy ez az 1982 egy csinos kis év volt a magyar filmgyártásban - a mocskos Budapestet, a bűzös társadalmi különbségeket, igazságtalanságokat, kisemmizéseket büszkén mutogató Dögkeselyű kisebb gyomros szeretne adni a Kádár-rendszernek, hogy ennek milyen hatásai voltak, jó lenne kideríteni. Az év másik rendszer felé mutató középső ujja az Egymásra nézve, ahol először csattan el magyar filmben leszbikus csók, és ahol először hangzik el, hogy 1956 forradalom volt.

Ahogy kiléptünk az Urániából, az az érzésünk támadt, hogy bár az autók lényegesen újak és szebbek, pár világítás megújult, a cégérek cserélődtek; de a város nem sokat változott az elmúlt 40 évben. A gondolat persze nem itt állt meg - a Dögkeselyű története ugyanis sajnos időtlen. Legalábbis ezidáig. Nem elképzelhetetlen, hogy a ma embere egyszer csak feláll és elege lesz, felszántja a várost, igazságot szolgáltat, majd "összekuporgatott forintokat" elcsenő "láthatatlan kezekről" mantrázik végső összeomlásában. Egy ilyen zuhanórepülés ma is történhetne. A másik kérdés az, hogy filmre vihetnék-e úgy, ahogy akkor tették (de ugyanitt felteszem azt is, hogy elkészülhetne ma az Egymásra nézve?).

A zuhanórepülésnek egyébként egyértelmű vége az, hogy a főhős nem katapultál, öngyilkos lesz. Szerintem nem is történhetett volna másképp, a történet így szúr igazán bele a rendszerbe - hogy a korábban felvetett dilemmára válaszoljak.

Mondanám, hogy nézzétek nagyvásznon, de nem tudom, mikor lesz újra ilyen lehetőség. Mindenesetre a Filmión megtalálható a restaurált változat, érdemes - sőt, kötelező!

2022-07-30 20:49:46 zéel (5) #61

főcím zene
Zeneszerző : Kovács György
Fényképezte : Ragályi Elemér
Előadó: Lerch Istvan, Gőz László, Dés László, Herpai Sándor és Karácsony János

2021-05-07 17:02:48 Szívtiproimi (4) #60

Heinrich von Kleist: Kohlhaas Mihály c. regényének filmváltozata.
Sokan feldolgozták már, pl. Hajnóczy Péter: A fűtő
Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja
Jó látlelet a 80-as évek magyar társadalmáról.Néhány óvatos kiszólás a változó világról. A kapitalizmus már óvatosan betette a lábát, a nyugati bűnözés is terjedőben.Kiváló színészi alakítások, jó film.

2021-02-16 07:54:11 Boxer (5) #59

Remek film.
Valaki említi, hogy a sztori alapja /egy diplomás taxisofőrt az elit egyik tagja kirabol/ nem életszerű.
Hát. ezzel ellenkeznék. Akkoriban a diplomások igen szerényen kerestek, sokuk vállalt fizikai munkát a jobb jövedelmezőség okán. A nő aki kizsebelte, nem tudom miért ne ragadhatta volna meg a kínálkozó alkalmat?
Ami kevéssé életszerű, inkább az, hogy egy hasonló kaliberű zsebes /részvét mici/ a rózsadombi elit tagjává váljon.

A gazdag lány Simon szemében nem volt ártatlan, hiszen nonstop haszonélvezője az anyja bűnös cselekedeteinek. A kutyust tényleg nem kellett volna 'bántani'.
Azt viszont nem tudom, hogy a lányt miért kellett csehszlovákiából importálni? Semmivel nem emelte a film színvonalát.

A filmmel egyedül Cseh Tamás Nyom nélkül c. filmje kelhetne versenyre, legalábbis hazai viszonylatba.

2020-03-20 15:25:06 Kempesbaba (4) #58

Nem látni az adatlapodon,de gondolom te nem a késői szocializmus gyermeke vagy. Nekik-nekünk-kicsit mást jelent ez a film. Nekünk ez volt,Ötvös Csöpi és Derrick.
Ha mai szemmel frissen nézzük bizony sok a hiba,de rengetegen nosztalgiával tekintünk rá és bizony Simon karaktere sokunkat megragadt

előzmény: wildcoyote25 (#57)

2020-03-20 15:07:45 wildcoyote25 (2) #57

DevilTakeU az #54-es hozzászólásban már leírta a problémákat ezzel a filmmel. Mindenben egyetértek vele.

Én megértem, hogy sokaknak mégis tetszik valamiért, de azért 5-ös értékelést egy ilyen ormótlan hibákkal teli filmnek adni... Hát, nem tudom.

2020-01-20 22:34:42 DevilTakeU (2) #56

Sajnos nem tudok objektíven nyilatkozni,mivel eléggé el nem ítélhető módon valami mocskosul lemaradtam a magyar filmekkel (a több tízéves restanciákról nem is beszélve),ezért múlt héten írd és mond 30 alkotást néztem meg (mind első nézés!). És pontosan ahogy írod: Víkend,Budapest Noir,X...,Tiszta szívvel,Kojot,Tökéletes gyilkos,A vizsga,A berni követ,Félvilág...ezek mindegyike már önmagában elég erős,és akkor még egy Panelkapcsolat,egy Simon mágus,egy Defekt,de nem folytatom,amit ebből ki akarok hozni,hogy zárásként a Dögkeselyű már lehet hogy "sok" volt. :( Cserhalmi amúgy nagyon jó (sajnálom hogy végül nem ő lett Schindler,ketten maradtak Spielberg listáján,ő és Neeson,és annyiszor eszembe jut hogy mi lett volna ha...),sajnos ezzel is úgy jártam szerintem mint a Taxisofőrrel,amit már kitárgyaltunk korábban: elmentünk egymás mellett. Ha 20 évvel korábban látom,szerintem rakom fel a polcra díszdobozban,dedikáltatva,de tegnap csak azt éreztem hogy nna,ez is megvolt. Egy újranézés azért be van tervezve,ki tudja,lehet hogy másodszorra "beüt" majd. :)

előzmény: Tenebra (#55)

2020-01-20 22:08:19 Tenebra (4) #55

Abban nagyon egyet tudok érteni, hogy maga a sztori gyenge lábakon áll, és egy ilyen remek hőshöz sokkal-sokkal erősebb antagonisták illettek volna. Érezhető az egészen minden profi akciójelenete ellenére, hogy ez a korszak nem kedvezett még a szerzői, társadalomtudatos zsánerfilmeknek sem. Ebből egy Bosszúvágy-féle egyszerre kemény és társadalomkritikus bosszúthrillert ki lehetett volna hozni, ám minden újranézés után azt érzem, hogy ennek a történetnek nagyobb a füstje, mint a lángja, a konkrét "gonosztevők" egyszerűen nem egy súlycsoportok ezzel a kiégett, neurotikus antihőssel.

Viszont a korrajz, a hangulat és a rendezés szerintem bitang erősek. Számomra pont annyira, hogy egy jeggyel jobbat adjak rá, és nyilvánvaló hibái ellenére újra és újranézzem a Dögkeselyűt. Aztán mindig bosszakondok, hogy ebből mennyivel többet ki lehetett volna hozni, de ez a legtöbb korabeli bűnügyi filmre igaz. Ahogy persze a legtöbb mai bűnügyi filmre is: Víkend, A tökéletes gyilkos, Budapest noir, X - a rendszerből törölve, de még a Valan is - jó kis stílus- és műfajgyakorlatok ezek, potenciálisan kurva jó film mindegyik, de mégis hiányzik belőlük valami, ami zseniálissá emelné őket. Illetve mindegyikben van valami, ami belerondít a képbe, legyen szó a külföldi példák szolgai másolásáról vagy a tipikus magyar rendezői túlzásokról.

előzmény: DevilTakeU (#54)

2020-01-19 16:31:23 DevilTakeU (2) #54

Úgy látszik belekerültem egy negatív spirálba,az elmúlt 3-4 napban akármelyik magyar filmhez is nyúlok,az minimum masszív csalódás (mindent elmond hogy a héten gyakorlatilag a Kincsem tetszett a legjobban,pedig egy Panelkapcsolat vagy Tiszta szívvel sem kispályás alkotások. Jó,a Martfűi rém azért komoly cucc.) Ez van...az eddig - úgy néz ki,sajnos joggal - halogatott Dögkeselyű kapcsán is minimum felemás,de inkább rossz érzéseim vannak.

A leírás,az interjúk,cikkek,na meg a kommentek után gondoltam én már mindenre,azt hittem kirabolják Cserhalmit,és utána non-stop vendetta,de minimum egy atomrobbanás - erre majd' 40 percen keresztül nem történik semmi. ?? Emberünk élete gyakorlatilag kisiklik,erre elmegy kávézni,jasszkarizik jobbra-balra,kártyázik,megkúr egy csajt,nem értem,ezeket a legvalószerűtlenebb emberi reakciókat ki az isten találja ki? Ha a szomszédom bedobja a házam ablakát,nem úgy reagálok hogy elmegyek az operába... Sajnos azzal sem tudok egyetérteni hogy milyen fineszes ez a bosszú,annyi történt hogy lepapíroztatott 300.000 forintot,meg szétszedette az autót schnellbe,ugyanakkor a tökártatlan csaj elrablása féreg egy húzás volt. A telefonhívások lehallgatása,ez az egész kutyás mizéria,a csaj elcsalása majd leütése (valami a szemembe ment...anyám,annyira amatőr volt),a rendőrökkel a cicázás,az egész semmivel sem több mint egy Linda-epizód,de komolyan,csak az 50 perces. Milyen extrát kellett volna belelátnom? Még egy egészséges bunyó sem volt benne (azt az aluljárós bohóckodást most hagyjuk).

Zavart hogy Cserhalmi kizsarolta a milliót,300.000-t adott az asszonynak a gyerekre,a többi lóvét meg egy idegen taxiban hagyta,ennyi erővel odaadhatta volna egy hajléktalannak vagy bedobja egy egyetem postaládájába, ha már bukott értelmiségi,szinte minden egyéb más megoldást hamarabb elfogadtam volna. Az utolsó telefonhívásnál már saját néven mutatkozott be,ergo eldöntötte hogy ő ebből már nem száll ki - de mikor,és miért? Hol a folyamat,mint teszem fel a Thelma & Louise-ban,amiben a sok rossz egyre csak gyűrűzik,végül elkerülhetetlen a tragédia? Felrobbantja magát,miközben lenne lehetősége visszamenni az életbe,van egy gyereke...nekem ez úgy jön le,hogy azért van a filmben dráma,hogy legyen benne. :(

Mai szemmel ez egyszerűen kevés,untam,nem kötött le,ez van.

2019-02-10 16:44:57 tomside (4) #53

1906-os film is van a kívánságlismtámon ez mellett. Az meg úgy, ahogy van, 113 éve spoiler. :)
(No offense.)

előzmény: Kempesbaba (#52)

2019-02-10 16:33:58 Kempesbaba (4) #52

Akinek közel 40 év után ez még spoiler,attól elnézést kérek...

előzmény: ChrisAdam (#51)

2019-02-10 16:09:53 ChrisAdam (5) #51

Spoilerre tessék figyelni.

előzmény: Kempesbaba (#50)

2019-02-10 16:06:36 Kempesbaba (4) #50

Átfutottam itt a hozzászólásokat,némelyek pedzegetik is,ezért én is megkérdezem: Cserhalmi karaktere biztos hogy meghalt?
Valahol régebben már bele futottam erről egy vitába és bizony sok pro és kontra érv is felvonultatott ott.
Érdekelne a ti véleményetek is

2019-02-09 00:04:54 ryood (5) #49

köszi!
közben a youtube-on sikerült meghallgatni őket, tök jók!
viszont az a minimál-szintis téma nincs ezekben, ami annyira megfogott a film közben...egy egészen minimalista john carpenter téma is lehetne...majd lehet kiszedem a filmből...

előzmény: St4nt0N (#48)

2019-02-08 23:39:56 St4nt0N (?) #48

Dögkeselyű - Részletek András Ferenc filmjének zenéjéből
Ritka, CD-n kereskedelmi forgalomban nem elérhető, csak online megvásárolható album.
Összesen: 2 dal (1. Főcímzene, 2. Élni kell), 00:06:24, 12 MB
A teljes album ára: 538 Ft (mp3) / 738 Ft (flac)
https://hungarotonmusic.com/soundtrack/dogkeselyu-reszletek-p9079.html

előzmény: ryood (#47)

2019-02-08 22:51:12 ryood (5) #47

gondolom esélytelen, de lehetséges valahogy ennek a filmnek a zenéjét megszerezni szerintetek? tipp?

2019-02-07 21:32:17 ryood (5) #46

a 80-as évek egyik legerőteljesebb magyar alkoása. punktum.

2018-11-01 12:44:44 Prüstü (4) #45

Egy megcsömörlött értelmiségi volt, nem pedig egy agyafúrt bűnöző, és ez utóbbi az ő etikai kódexében megvetetendő dolog, mégis erre kellett vetemednie és az intellektusát ilyen célokra használni, mindazért hogy igazságot szerezzen, ez a tragédiája, hogy itt így mennek a dolgok, maga ez az elfogadhatatlan kettősség vezethetett az öngyilkossághoz.
Igazán velős rendszerkritika, nagyon átgondolt, remekül működő film.

2012-11-30 22:51:13 VVega (4) #44

Kicsit nehezen indul be, aztán egy profi thrillerré válik különösen magyar viszonylatban remek technikai megvalósítással, minden autós jelenete pazarul fényképezett és magával ragadóan dinamikus. Azok közé tartozom, akiknek a végkifejlet inkább levon a film értékéből, ami így is erős négyest ért nálam. A kilátástalanságot részemről még el is fogadnám az öngyilkosság indokául, ha főhősünk nem épp most szerzett volna elégtételt, valamint több százezer forintot, amivel abból kiindulva, hogy mennyire zseniálisan kitervelt mindent és lejátszotta a rendőrséget, könnyedén elhagyhatta volna az országot teljesen új életet kezdve. Szóval én kicsit erőltetettnek érzem az öngyilkosságot illetve az azt megelőző párbeszédet is.

2012-05-16 14:58:01 Leppard (3) #43

Magyar viszonylatban kifejezetten jó filmnek nevezhető; egyebekkel összevetve azonban nem túl nagy szám. Cserhalmi természetesen jól alakít a szerepében, hozzá mindig is a hasonló jellegű karakterek illettek.

A korábbi hozzászólásokkal kapcsolatban pedig: ebben az országban egyáltalán mikor voltak (vagy lesznek) jók a kilátások bármilyen szempontból is?..

2012-04-25 01:41:13 Lasliegrand (4) #42

Úgy értem...
Vagány volt ez a bosszúállós történet, picit a Taxisofőr c. filmre emlékeztetett, de nekem túlzás volt azt a szerencsétlen csajt bántani és a kutyust is sajnáltam... pedig az okát is értem, csak néhány dologhoz picit prűd vagyok, úgy néz ki. :)

2012-04-25 01:28:51 Lasliegrand (4) #41

Nem nagyon értettem néhol a főhős viselkedését, beértem volna kb. a bosszúhadjáratot a film felénél is... de úgy persze nem lett volna izgalmas... Egyébként bőven kellemes csalódás. :)

2012-04-22 17:44:53 hhgygy (5) #40

Na, a totalcar tematikus cikke alapján (30 éves a film!) kb. negyedszer is végignéztem, hibátlan, 10/10.

2012-04-03 23:27:29 ChrisAdam (5) #39

Cserhalmi György zseniális ebben a szerepben. Mintha ráöntötték volna, bár gyanítom, hogy az ő alakja alkotta meg Simont. Fordulatos, izgalmas - ebben sem csalódtam. Viszont kicsit kiszámítható, csupán a vége nem - és milyen jó robbanás volt a végén - egy szem banthaguanó sem maradt a ház helyén.
Ahhoz képest, hogy 1982-es, a kamera és a minőség nem a legfényesebb, viszont az autós üldözések nagyon ott voltak.
Egy erős négyest adok rá!
80%

2012-01-28 13:53:32 acidphase (4) #38

jó film valóban ! cserhalmi nagy gengszert alakít:D

2011-12-30 00:22:35 tractorking (4) #37

Mindmáig a legjobb magyar krimiként emlegetik, s valóban a film ma is nagy erővel hat.
András Ferenc vállalkozásával a magyar gengszterfilm új irányt vett: a korábbi "őrnagy elvtárs, jelentem..." típusú blődlik után egy társadalmi töltetű, valóban színvonalas bűnügyi film született.

Bűnügyi történetbe ágyazott társadalmi dráma, amelynek a hősei nem Nyugatról irányított, Hegyeshalomnál átszivárgott nemzetközi gengszterek (többnyire kifejezetten politikai szándékú kártevők), hanem a valóságos Magyarország képviselői.
Simon afféle Charles Bronson-os bosszúvággyal a nagyvárosi dzsungel fölé emelkedik és ítélkezik.

Kevés szóval, igen gyors vágásokkal pereg a fordulatos történet Ragályi Elemér invenciózus kamerája előtt.
Cserhalmi szerepformálása pedig a hitelesség etalonja.

2011-12-25 15:40:29 Cesare Gonzago (5) #36

Itt megtekinthető.

2011-09-29 21:35:23 Cesare Gonzago (5) #35

Beaumont nem volt kívülálló. Ő ismerte a "szervek" minden rezdülését, sőt, a fogság valósággal galvanizálta őt. Csak hagyni kellett volna, és akkor nincs többé négus! :)

előzmény: VMVKWA (#34)

2011-09-29 21:06:48 VMVKWA (5) #34

Ja, hülyeség. Csak annyi a hasonlóság, hogy a magányos kívülálló hülyét csinál a szervekből.

előzmény: JeszKar (#32)

2011-09-29 20:51:23 Cesare Gonzago (5) #33

Mi több, ostobaság.

előzmény: JeszKar (#32)

2011-09-29 20:07:41 JeszKar (5) #32

De ettől függetlenül a Profis hasonlat mindenképp hülyeség.

előzmény: critixx (#30)

2011-09-29 19:29:44 Cesare Gonzago (5) #31

És mindkét hős önpusztító igazságosztó - mindketten a maguk módján...

előzmény: Tenebra (#29)

2011-09-29 16:31:48 critixx (?) #30

Illegális VHS-kazettákon már jóval korábban "forgalomba hozták" a Taxisofőrt nálunk (gondolom stílusosan hangalámondással), illetve a filmesek azért jóval több alkotást láthattak, mint amit az átlagnézők (külföldi utazások, fesztiválok alkalmával, esetleg nem forgalmazott kópiákon, stb.). Például Ragályi Elemér is ekkorra több Kubrick filmet látott, köztük a Ragyogást is, és nagyon tetszett az operatőri stílusuk, ezért döntötte el, hogy ebben a filmben mindenáron steadicam-et fog használni. Köztudomású, hogy Kubrick maga nem engedte filmjeit vetíteni a keleti blokk országaiban, ezért nálunk is a Kádár-korban (javítsatok ki, ha nem így lenne) csak a Spartacus-t és a 2001-et mutatták be tőle.

előzmény: Cesare Gonzago (#28)

2011-09-29 16:07:07 Tenebra (4) #29

Ja, szerintem is akkor már inkább a Taxisofőr, bár szerintem csak annyi köze van a két filmnek egymáshoz, hogy mindkét főhős taxit vezet. :D
Na, jó, meg annyi, hogy keményen kritizálják koruk társadalmát.

De szerintem Cserhalmi karaktere és Travis Bickle mérföldekre vannak egymástól, ahogy a téma és a társadalmi közeg is.

Egyébként szeretem a filmet, viszont az alapszituáció szvsz egy akkora blődség, mint a ház. Ennél egy kocsmában is jobbat kitalálok. Ebből is látszik, hogy a magyar filmgyártás, alkotók mennyire járatlanok a műfajfilmekben. Még szerencse, hogy amúgy a sztori során erős állítássá válik az, hogy gazdag, tehetős, felső tízezerhez tartozó nők lopnak meg egy diplomás taxisofőrt...

2011-09-29 15:05:50 Cesare Gonzago (5) #28

Sokkal inkább a Taxisofőrre adott válaszként lehetne értelmezni, bár ez sem helytálló, mert Martin Scorsese remekművét csak 1988-ban mutatták be Magyarországon, és nem tudni, András Ferenc láthatta-e korábban.

előzmény: VMVKWA (#24)

2011-09-29 15:02:25 JeszKar (5) #27

De Franciaországban is csak 1981 októberében, hogyan tudta volna a következő év közepéig egy komplett filmet megcsinálna avval a karakterrel.

előzmény: VMVKWA (#26)

2011-09-29 14:55:48 VMVKWA (5) #26

A hét mesterlövésze.Ja tudom, itt sokán utálják Puzsért :D
Attól még, hogy 1983-ban került moziba, még elérhette valamilyen formában a rendező, nem?:)

2011-09-29 14:46:23 JeszKar (5) #25

Van egy sanda sejtésem, hogy melyik műsorban hangozhatott ez el. Amúgy, aki ezt nyilatkozta, talán vehette volna fáradságot, és utánajárhatott volna annak, hogy mikor került nálunk a mozikba a Profi. Mert az én értesülésem szerint 1983-ban.

előzmény: VMVKWA (#24)

2011-09-29 14:41:54 VMVKWA (5) #24

Most hallgatok egy filmes műsort, amelyben úgy vélik, hogy a Dögkeselyű magyar filmgyártás válasza Joss Beaumont-ra (A profi)ill a magyar Joss Beaumont az Simon József. Szerintetek helytálló az összehasonlítás?

2011-01-26 18:33:17 ronin07 (?) #23

"Bár az kétséges, hogy ilyen áron kell-e azt visszaszerezni."

Csúnyán elszaródott, erkölcstelen fővárosi világ az itteni, és a film sajnos nem azt mutatja, hogy nemes lélekkel érvényesülhetsz, sajnos. Rossz ez az egész közeg.

előzmény: Bruce94 (#22)

2011-01-26 17:36:58 Bruce94 (5) #22

Zseniálisan eltalált magyar film. Cserhalmi tényleg zseniális. Bár a többi színész is alaposan kitesz magáért, ez egy egy személyes show műsor. A főszereplővel szerintem lehet azonosulni, ugyanis itt az emberi becsületről van szó. Bár az kétséges, hogy ilyen áron kell-e azt visszaszerezni. A film továbbá tele van remek jelenetekkel. Nagy kedvencem a két menekülés. A film vége tényleg feledhetetlen. Bőven megérte fennmaradnom miatta.
10/9

2010-08-11 21:46:46 ronin07 (?) #21

Istenáldotta hazai remekmű. Sokaknak megfekheti a gyomrát a könyörtelen rendszerbírálata és a kiszolgáltatottakon való időzése, ám emellett remekül olvasztja egybe a szerzői és a tömegfilmes konvenciókat. Cserhalmi György zseniális a fátum árnyékában ténykedő értelmiségiként, a finálé pedig felejthetetlen.

2010-08-11 19:35:41 zéel (5) #20

Komoly film. Nem a szokásos kis krimi.
A főszerepben Cserhalmi György élete egyik legjobb alakítást nyújtja.
De kisebb szerepekben sem akárkik. Pl.Perczel Zita! Aki a Meseautó szép és fiatal női főszereplőjéből (a híres pecsételős jelenetben, Kabos Gyulával, ebben a filmben is feltűnik, a háttér tévében) szép idős asszony lett.

2010-03-02 11:18:55 jesi (5) #19

Sajnos egy nagy hiba van (ez nem ront a film értékén): a piros lada eleje össze van törve az Örs vezér terénél, majd behajt a műhelybe ahol ugyanennek a ladának semmi baja nincs.

2009-12-06 15:33:51 oscarmániás (5) #18

Erre nem is gondoltam.
A helyzet az hogy nem tudtam magam kivonni az áldozattal ( a taxis) való szimpátia alól.Mint magam is dolgozó ember ,értek már kisebb nagyobb megaláztatások ,lopások.Foggal -körömmel ragaszkodok ahhoz,amiért már megizzadtam.Teljesen át tudtam érezni ezt a lehetetlenül bosszantó szituáció által kiváltott majdnem reménytelen érzést.Ezért elvártam,hogy minden jóra forduljon a végén.Csak egy megoldást tudtam (tudok) elképzelni és ez a külföldre való szökés.Ha valaki ilyen kitartóan tud küzdeni az igazáért,rafináltabb a dörzsölt öreglányoknál és ügyesebb a rendőröknél,az nem dobja el az életét ,mégha ez olyan lovagiasnak vagy méltóságosnak tűnik (mert megalázó gyáva nyúlként elfutni az igazságszolgáltatás elől majd hontalan szökevényként bujdosni idegen területen- a Lajtán túl nincs is élhető világ...)Mivel a szélhámosok külföldről érkeztek (a bűnözés nyugatról szivárog be,bár az is igaz hogy nem voltak feddhetetlen életűek amikor disszidáltak),ezért gondoltam hogy nem lehet alternatíva az megmenekülés,mert nem illik a rendszer filozófiájába,tehát az eredeti elképzelést megváltoztatták.
Ezért jó olvasni mások véleményét,ebből a szempontból/szemszögből tekintve valóban zseniális a befejezés.
Nagyon tetszett a rendőrség reagálása,gyorsasága,és az hogy komolyan vették az ügyet,mégha az elején egy lázálomnak tűnt a tényállás ismertetése..Ilyen csak a mesében vagy egy propagandafilmben van :)Figyelemreméltó az autólopó banda profizmusa és a főnök imponáló anyagi helyzete.Az ő bűnbarlangjában zajlik az élet,míg a proliknál punnyadás érződik
off:azt olvastam régen,hogy a betörők a hetvenes években az új zárfeltörési technikákat egykori disszidensektől tanulták.

előzmény: Jereváni Rádió (#16)

2009-12-06 13:49:57 Cesare Gonzago (5) #17

"... mint végkifejlet, dramaturgiailag nagyobb pofon, nagyobb, hatásosabb kritika a Kádár-rendszerről, mintha Simon elhagyta volna az országot. Ha disszidál, akkor a történet egy szimpla bűnügyi sztori lett volna..."

Pontosan, erről szól a film.

előzmény: Jereváni Rádió (#16)

2009-12-06 13:16:55 Jereváni Rádió (5) #16

„kézenfekvőnek tűnt a disszidálós megoldás,az öngyilkosság nem illik a főszereplő jelleméhez.”

Ezzel nem értek egyet, a filmben azért van erre utalás, idézek a filmből:

„Életemben először végigcsinálok valamit. Tudja maga, hogy ez mit jelent? Semmi köze hozzá.”

„-Nem, kislány. Sajnos nem. Nem vagyok keselyű. A keselyű ugyanis eltakarít minden mocskot, ami az útjába kerül. Ez helyes és szimpatikus. Én egy alapvető dologban eltérek tőlük.
- Miben?
- A keselyű nem zabálja magát szántszándékkal halálra.”


A disszidálás érdekes kérdés, de mondjuk a filmben utalás sincs rá. Én úgy vélem, hogy az öngyilkosság, mint végkifejlet dramaturgiailag nagyobb pofon, nagyobb, hatásosabb kritika a Kádár-rendszerről, mintha Simon elhagyta volna az országot. Ha disszidál, akkor a történet egy szimpla bűnügyi sztori lett volna, a filmek a társadalom-és rendszerkritikai éle nem domborodott volna így ki.

előzmény: oscarmániás (#13)

2009-12-06 13:12:28 JeszKar (5) #15

Egy jó krimi-thrillet készült szerintem a Dögkeselyű óta (A nyomozó), de majd 25 év múlva kapunk még egyet :)

előzmény: Hannibal Lecter (#12)

2009-12-06 12:59:34 Cesare Gonzago (5) #14

A csehek a korszak ideológiájának megfelelően nem mutatták az öngyilkosságot. A magyar változat végkifejlete épphogy az ideológia ellenében robbant óriásit. Gondolj csak bele abba, hogy az épülő-szépülő kádárország suicidiumban világelső volt!

előzmény: oscarmániás (#13)

2009-12-06 12:50:46 oscarmániás (5) #13

Csak az a baj ,hogy a végét összecsapták,szerintem a korszak ideológiájának megfelelő befejezést illesztettek hozzá.Nem vagyok tisztában a forgatás hátterével,volt-e a rendezőnek konkrét elképzelése a végkifejletről de szerintem kézenfekvőnek tűnt a disszidálós megoldás,az öngyilkosság nem illik a főszereplő jelleméhez.Gondolom nem sugallhatta,hogy a külföldre menekülés megvalósulhat,az emberrablásért járó büntetést pedig elkerülheti.Az öngyilkosság pedig divat volt a nyolcvanas években.De ez számomra ront az összképen .

2009-12-06 12:33:55 Hannibal Lecter (4) #12

Érdekes kísérlet a magyar filmgyártás műfaji "szorításában". Kár, hogy a thriller azóta is tetszhalott állapotában szendereg, pedig - láttuk - elég egy ötletes és határozott rendezés, egy jól átgondolt történet, és máris összerázódik egy kompakt, izgalmas, markáns alkotás.

2008-05-31 14:28:18 Cesare Gonzago (5) #11

Én még nem találkoztam vele, de ahány honlap, annyi megjelenési dátum: van, ahol május 19-re datálják a kiadványt, másutt meg május 27-re. Sebaj, az a fő, hogy végre megjelent!

előzmény: limupei (#10)

2008-05-31 14:20:30 limupei (?) #10

Már írtam a másik topikban, bár esküdni mernék, hogy én már két hete láttam kirakatban.

előzmény: Cesare Gonzago (#9)

2008-05-31 14:10:37 Cesare Gonzago (5) #9

Jelentem, a Dögkeselyű megjelent DVD-n!

előzmény: Cesare Gonzago (#8)

2007-01-13 14:13:26 Cesare Gonzago (5) #8

Fájó, hogy csak a Filmmúzeumon látható.

előzmény: Jereváni Rádió (#6)

2007-01-13 13:00:11 limupei (?) #7

Sajnos arról nem tudok:(

előzmény: Jereváni Rádió (#6)

2007-01-13 12:49:49 Jereváni Rádió (5) #6

Királyság, köszi. Dögkeselyűről semmi hír?

2007-01-12 21:22:58 limupei (?) #5

Itt a link, megrendelheted:)

2007-01-12 21:21:25 limupei (?) #4

Dehogynem adták ki a Portugál.

2007-01-12 20:51:41 Jereváni Rádió (5) #3

DVD-n mikor jön ki? Minden gagyi rettenet kapható raklapszám, az ilyen fontos filmeket meg nem adják ki. (a másik nagy szívfájdalmam a Portugál c. film, azt sem adták ki még)

előzmény: Cesare Gonzago (#2)

2007-01-02 13:15:56 Cesare Gonzago (5) #2

Az egyetlen magyar akcióthriller, és nem is akármilyen: semmi üresjárat, látványos üldözések és drámai konfliktus. András Ferenctől távol áll az amerikai zsánerek utánzása. A Dögkeselyű hamisíthatatlan kelet-közép-európai alkotás, amely a nyolcvanas évek elejének kilátástalan magyar valóságát is hűen ábrázolja.

Alapmű; örülök, hogy a Filmmúzeum ismét bemutatja.

10/10

előzmény: Jereváni Rádió (#1)

2006-05-29 22:16:02 Jereváni Rádió (5) #1

Nézze meg, aki csak teheti. Alap.