Zeitgeist: The Movie (2007) ☆ 👁

(Peter Joseph)

amerikai dokumentumfilm, háborús film, történelmi film

3,4
★★★☆☆
124 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2011-03-02 00:26:22 useless (3) #23

A Zeitgeist-elmélet egy baromság, mert bizonyított hazugságokon alapszik, de mindegy, úgysem tudlak meggyőzni.
Daniken-t jó 20 éve olvastam utoljára, az akkor meg is fogott.. Ha Daniken is a Biblia szövegeivel igazolná az UFÓ-k létezését, azt is kiröhögném. Egyébként Daniken-elmélete és a bibliai teremtéstörténet nem is biztos, hogy kizárja egymást, hiszen a Biblia nem az egész világegyetem teremtéséről szól, hanem csak a mi bolygónkéról.

2011-03-01 23:39:00 Umberto (5) #22

Idézeteket citál a Bibliából, hogy alárendelje a Biblia szövegét az ő elméletének.

Pontosan. És milyen zseniálisan csinálja! Az elmélet szenzációs, a levezetése nemkülönben. Akárcsak Däniken elmélete (hogy csak 1 példát írjak). Lássuk az elméleteket, a végletekig leegyszerűsítve:

Zeitgeist: - Szerintem Jézus nem volt élő személy, hanem mitológiai alak volt.
Däniken: - Szerintem az embert földönkívüli lények teremtették meg.
Biblia: - Szerintem Isten teremtette az embert, Ádám és Éva pedig minden ember őse.

Ki hazudik? Melyikük elmélete az abszurdabb? Melyik bizonyított?2011-03-01 23:31:32 useless (3) #21

"Idézeteket citál a Bibliából, alá rendeli a Biblia szövegét az ő elméletének."
Helyesen: Idézeteket citál a Bibliából, hogy alárendelje a Biblia szövegét az ő elméletének.

előzmény: useless (#20)

2011-03-01 23:28:57 useless (3) #20

Lehet, hogy a Zeitgeist felhívja a figyelmet pár érdekes dologra, csak közben valótlanságokat állít, csúsztat, ha úgy tetszik hazudik a keresztény vallásról. Nem arról van szó, hogy nem tetszik, amit állít, hanem arról, hogy amit állít, az egész egyszerűen hazugság. Idézeteket citál a Bibliából, alá rendeli a Biblia szövegét az ő elméletének. Erre csak úgy lehet reagálni, hogy "Hazudsz! Ez nem úgy van a Bibliában, ahogy állítod, hanem úgy, hogy.."


2011-03-01 22:29:45 Umberto (5) #19

Ne legyél naiv! A hatalom az elit kezében van, a vallás pedig igencsak elit helyet foglalt el a társadalomban a történelem során szinte mindig. Tulajdonképpen bármilyen államformában elképzelhető, hogy a vallásé az utolsó szó joga, nem feltétlenül kell ehhez konkrétan az adott politikai rendszerhez idomulni.
Mi egyébként olyanról vitatkozunk most, ami egyik oldalról sem bizonyított; a Zeitgeist egy elméletet képvisel (a sok közül), felhívja a figyelmet pár érdekes dologra, átfedésre, amik szerinte semmiképp se véletlenek. Már magán a Biblián belül is számtalan ellentmondás, látszólagos homályosság van, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy még a Biblia-kutatók is vitatkoznak egymással.
Én egyházellenes vagyok, úgyhogy tetszett a film elmélete, tehát nemcsak érdekes volt számomra, hanem szimpatikus is. Elfogadom, hogy sokaknak nem tetszik, amit a vallásról (elsősorban a kereszténységről) állít, de abszurd dolog pont azzal a szöveggel védekezni (és érvelni) a film ellenében, amit a Zeitgeist mesekönyvnek, mitológiai gyűjteménynek tart.

előzmény: useless (#18)

2011-03-01 22:06:02 useless (3) #18

Szólni kéne Peter Joseph-nek, hogy a Római Birodalomban üldözték a keresztényeket. Mintha máshogy tudná. :) De persze ez csak dokumentumfilm, ő se tudhat mindent.

előzmény: useless (#17)

2011-03-01 21:55:29 useless (3) #17

Ebben mi a logikátlanság? Teljesen logikus. A film azt állítja a végén, hogy "a Kereszténység nem több egy római történetnél, amit politikai célokból hoztak létre." De most komolyan.. ilyen baromságot hogy lehet állítani? Mi erre a bizonyíték? Vagy akár egyetlen érv is?

Ha az ókori Rómában politikai célokból létrehoztak volna egy vallást, eszmét, bármit, annak a Római Birodalom érdekeit kellett volna szolgálnia, a Római Birodalom kultúrájából eredeztették volna, stb., császárkultusz, császárimádás, mondjuk anyafarkas-kultusz, vagy "Romolus és Rémusz"-imádat, vagy mit tudom én. De a kereszténység hogy a bűbánatban szolgálta volna a Római Birodalom érdekeit?

előzmény: Umberto (#16)

2011-03-01 21:30:56 Umberto (5) #16

Oké, csak egy példa a sok logikátlanság közül: így szól a kritika:

A Zeitgeist kijelentése, miszerint "a keresténység nem több egy római történetnél, amelyet politikai célokból hoztak létre", minden alapot nélkülöz. Ha így lenne, akkor az így kialakított kereszténységnek több ponton is kapcsolódnia kellene a Római Birodalom politikai, társadalmi és vallási rendszeréhez.

Kérdezem én: miért "kellene" kapcsolódnia hozzá? Ugyan már... És a kritika szinte hemzseg az egymásból nem következő, vagy épp egymásnak épp hogy ellentmondó kijelentésektől, plusz az olyanoktól, amik egy másfajta elméletet próbálnak bizonyítani, bizonyítandó, hogy a Zeitgeist elmélete nem helytálló. Pedig a Bibliát illetően igazából semmi sem egzakt, mint a matekban a 2x2.

2011-03-01 21:24:55 Umberto (5) #15

Ez irónia, kár, hogy mindezek után nem vetted észre, sztem ez a legtöbb embernek azért lejött... már az egész film "magas lóról beszélek" stílusából adódóan is. Cinikusan beszél a kereszténységről is.

előzmény: useless (#13)

2011-03-01 21:20:15 useless (3) #14

Na, kíváncsi vagyok! :) Megengedő vagyok, válassz ki egyet, nem kell a teljes egészet.:)

előzmény: Umberto (#12)

2011-03-01 21:17:36 useless (3) #13

"Kezdjük ott, hogy ez a film NEM tudományos film, hanem dokumentumfilm."

Idézet a filmből:

"Nem akarunk udvariatlanok lenni, de tényszerűek akarunk maradni. Nem akarunk érzéseikben bántani senkit, de tudományosan korrektek akarunk lenni, és megmaradni annál, ami igaz."

előzmény: Umberto (#11)

2011-03-01 21:12:32 Umberto (5) #12

Ja, és most olvasom épp az általad linkelt "ízekre szedő" Zeitgeist-kritikát. Az a vicces, hogy nem vagyok semmilyen vallástörténész (-kutató), mégis meg tudnám írni a kritika kritikáját, mivel olyan logikai bukfencek és önellentmondások vannak benne, hogy röhej. Ráadásul legalább annyira részrehajló, mint a Zeitgeist. :-)

2011-03-01 20:49:37 Umberto (5) #11

Kezdjük ott, hogy ez a film NEM tudományos film, hanem dokumentumfilm. Nagy különbség! És ennél a filmnél ezt még inkább figyelembe kell venni, mivel tulajdonképpen semmiféle tudományt nem vél felfedezni a Bibliában illetve a vallásokban (tagadja mindennek tudományosan megközelíthető voltát), pusztán képzetek rendszerét látja bennük, amit dokumentáltak az évezredek során egymástól egészen távoli kultúrák, elképesztő hasonlóságokkal, sőt azonosságokkal.
A film a kereszténynél sokkal korábbi mitológiákból indul el (igen, a film a keresztény történeteket is mitologikusnak tekinti), s párhuzamot von az összes között a legősibb rendszeren, a Zodiákus rendszerén belül, ami ugye a Nap-kultuszon alapul. Ez fantasztikus dolog, tényleg mintha egy óriás-rendszert alkotna számtalan kultúra.

Szerinted egyébként mit ünneplünk december 25-én? (Tán a Sírhant Művek-díszkiadást?:-D)

Hórusz volt a Napisten, legalább annyira, mint (a teljesség igénye nélkül): Aton, Enneáda, Ré stb. (más-más elnevezésekkel).

előzmény: useless (#10)

2011-03-01 20:14:40 useless (3) #10

Nem, nem.. visszanéztem, a filmben szó szerint ez hangzik el: "Jézus Krisztus Betlehemben született, december 25-én, Szűz Máriától." Márpedig aki ilyet állít, valószínűleg életében nem vette kezébe a Bibliát. Ami nem baj, de ha valaki arra vállalkozik, amire a rendező, legalább beleolvashatna, mert ordít a film a hazugságoktól. Ez a tanulmány ízekre szedi ezeket a hazugságokat: [link] Ebből például kiderül az is, hogy nem is Hórusz volt a Napisten, ahogy a rendező állítja, hanem Ré.

A másik, hogy még a legvadabb ateista történészek sem tagadják, hogy Jézus létezett, ilyenre talán még a marxista-leninista-kommunista érában sem vetemedett senki. Akkor már inkább a "Jézus valójában nő volt" elmélettel kell próbálkozni. :) Pár link 5 perc guglizás után:
[link]
[link]

előzmény: Umberto (#9)

2011-03-01 15:03:08 Umberto (5) #9

Kritikád ott bicsaklik meg, hogy a film épp azt tagadja (hosszú mitológiai utalások levezetése után), hogy Jézus maga is egy költött személy, következésképp: ő is egy (ti. a keresztény) mitológia része, tehát NEM született meg soha (állítja a film), pusztán a hagyomány datálja őt vmely naphoz (Karácsony); ahhoz a naphoz, amihez sok más kultúra, nép mitológiája jelentős személyének születése is kapcsolódik.
A Bibliás rész kritikádhoz detto ugyanez elmondható: a film mesekönyvnek tartja a Bibliát, így az a tény, hogy "mondja a balga" valójában nem oszt, nem szoroz, mert csak mítosz az egész.

előzmény: useless (#8)

2011-03-01 02:00:42 useless (3) #8

Minden hülye gyerek tudja, hogy Jézus születési dátuma ismeretlen, nem dec.25-én született, csak akkor ünnepeljük. Az első részről az jutott eszembe, amikor valamiről csak felületes tudásunk van, és a szövegkörnyezetéből kiragadva emelünk ki féligazságokat.
-"Nincs Isten" - ez így szó szerint benne van a Bibliában, nem? Háhá, na mi van?
-Igen, benne van, csak az idézet így folytatódik: "..mondja a balga magában."

Viszont a két másik rész elég érdekes, de az első rész hibái nagyon lehúzzák az egészet.

2011-01-12 14:30:09 PozAko (4) #7

A vallásos rész nettó baromság, mintha nem is ugyan azok készítették volna. 9/11-el kapcsolatban várom a WikiLeaks-es kiszivárogtatást. ;] A FED nagyjából stimmel. Így csak éppen 4-es.

2010-10-29 10:56:17 johnnymoore (3) #6

Amit a vallásról mondanak benne az egészen egyszerűen baromság, de 9/11-es történetek igazak és a világkormány is stimmel.

Viszont, kicsit el is gondolkodtató, hogy miért tették össze ezt a három dolgot egymás mellé... Azért veszélyes a film, mert ha valaki élből elutasítja valamelyik része miatt, akkor valójában az egészet elveti, miközben csak féligazságokkal van tele.

Tudatosan csinálták ezt is...

2010-07-09 10:04:23 morcosmedve (4) #5

Rengeteg hasznos tényanyagot tartalmaz a film, csak a belőlük tálalt elméleteket kell igen kemény kritikával kezelni.

2008-12-24 14:43:34 TaZaR (?) #4

Érdekes cucc, vannak benne jó dolgok, normálisan alátámasztva, meg vannak benne eléggé összehányt, nem túl hiteles (kis utánajárással könnyen megcáfolható) elméletek.

2008-12-02 17:19:04 dabo (4) #3

A filmben nyilatkozó John Perkinsnek az "Egy gazdasági bérgyilkos valomásai" című könyve itthon is megjelent.

2008-06-22 18:49:11 cucu (?) #2

Letölthető a film hivatalos oldaláról.

2008-06-22 18:20:40 xboy (5) #1

Ezt egyszerűen minden embernek látnia kell !!!