American Ninja (1985) ☆ 👁

Amerikai nindzsa

(Sam Firstenberg)

amerikai-fülöp-szigeteki akciófilm, kalandfilm

2,7
★★☆☆☆
340 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2018-09-04 22:33:03 BonnyJohnny (2) #22

Hát... ezt kár volt újranézni...
A film amúgy jól kezdődik. Mármint sablonosan és egyszerűen, de amolyan '80-as évek tökösen, ahogy azt a Cannon filmtől várja az ember, sőt, az általam lentebb említett nosztalgia szűrővel a film első kétharmada egyébként továbbra is tartja a hármas osztályzatot. De a film utolsó harmada már fájóan ostoba.
De erős kettes. :)

2015-07-01 12:38:36 Leo_Stotch (2) #21

Nekem kiskoromban kimaradt, így a film nem támasztott fel érzelmeket, de a kor, amiben játszódik igen... Szép idők voltak ez tény. De ezek a mozik nagyon gyengék, itt még megmenekült, de a folytatás már kínos volt sok helyen és nevettem ám, mikor nem kellett volna. A harmadik meg a totális agyrágó bogár. Mennek mint egy videójátékban, egy sarok, két ninja, tovább, 5 ninja... Majd a főninja, aki nem is az. Szar. A negyedik rész is fent van Tube-on..nem maradhat ki.

2012-11-03 09:40:13 opposition (4) #20

Mindenki úgy akart játszani a pillangótörrel, mint Joe :) Filmklaszikus!

2010-06-20 08:02:01 Trashfan (?) #19

Bizony, sosem felejtem el azokat a régi szép napokat, amikor akkori kiskölökként mi is naccerű ninják akartunk lenni. Ilyen fabotokat használtunk kardként, azokkal hadonásztunk nagy keményen. Aki igazán nagy spíler volt, az még ilyen fekete pizsamát is készített a fejére anyuka szoknyájából. Bizony, azok voltak ám a dicső szép napok!
Mindebben nagy szerepe volt egy bizonyos Joe Armstrong nevű csávónak, akit minden idők második legnagyobb fehér ninja csávója alakít, Michael Dudikoff. Persze, hogy csak a második, hiszen minden idők legnagyobb fehér ninja csávója ki más is lehetne, mint a magyar honfoglaló Franco Nero. Persze Nero azért sokkal keményebb, őt segíti a hatalmas ninjabajusz is, ami Dudikoffnak nem áll rendelkezésére.
Joe ilyen nagyon kemény gyerek, akit annak idején a nagy ninja mágus nevelt fel. Megtanította a mi kis Joe-nkat dinnyéket szétvágni kardal úgy, hogy a dinnyelé ne fröccsenjen ki, meg mindenféle ilyen farönkökön való ugrabugrálásra is. Persze létfontosságú, minden ninja képzés alapja, hogy ilyen bambuszból készült fúvócsővel görögdinnyéket vagy éppen tököket lődözzünk. Persze a legmérgezőbb leveli varangy béka mérgével kezelt tűkkel. Ettől aztán a ninják olyan kurva kemények lesznek, hogy hozzájuk képest az Alienek ártatlan képű plüssfigurák.
Na szóval Joe ilyen nagyon kemény ninjává lesz, aki persze csak azért tanulta meg az azonnal ölés mind a 956 technikáját, hogy a gonosz csávókat le tudja verni.
Joe beáll katonának, ahol az ember azt hinné, minden remekül megy, de nem. Mert a gonosz csávók már ide is beették magukat, és mindenféle galád tettekre készülnek a békés amcsi választópolgárok ellen. Joe persze egyből belekerül az események láncolatába, és az első komoly bunyónál már be is mutatja az egyik legtutibb ninja témát, a "hasas ugrást a betonra" nevű technikát. Olyat ugrik, hogy el ne üsse a kocsi, hogy az még nekem is fájt a tv előtt.
Persze kiderül, hogy a gonosz csávók is rendelkeznek ninjákkal, nem is egy ninjával. A főgonosz ninja ilyen ultrakemény csávó, aki annyira szúrós tekintettel rendelkezik, hogy még a betonfalat is átdöfi. Ez is valami titkos technika lehet. Közte és Joe közt persze rögtön megindul a rivalizálás, hogy melyikük a keményebb ninja csávó.
Joe egyből bemutatót tart a ninjaságból, amikor egy felmosóvödörrel meg egy slaggal lenyomja azt a nagyszájú feka csácót, aki persze ezután a legtutibb haverja lesz, és innentől együtt ninjáznak. Mert persze a fekete csávó is keményen nyomja a mindenféle kimondhatatlan nevű harcművészeket. Fő technikája az ilyen handzsár szerű fegyver forgatása, ráadásul egyszerre kettőt!
Persze a gonosz ninja csávó is bemutatja mit tud, miközben egy bemutatónak álcázott tömegmészárláson legyilkolja a saját embereit. Ez azért fontos, mert így megtudjuk, hogy ő és Joe mennyivel kimagaslik a tudásukkal. Persze azért is fontos ez a jelent, mert így megtudjuk, hogy ilyen mindenféle színű pizsamába szeretnek öltözni a ninják. van itt kanárisárga, lila, kék, fekete, piros, de talán még fos zöld rejtőszínű pizsamájuk is van valahol, ha az árnyékszéken kell valakit hidegre tenni.
Joe persze rájön, hogy itt micsoda összeesküvés folyik a háttérben, és elhatározza, hogy felszámolja azt. Szerencséjére a gonosz csávók házában él az ő öreg mestere, aki egy pagodában lakik, és kertészként épült be a gonosz ninja csávók közé. Persze titkos célja az ilyen gonosz ninja brigádok felszámolása. Az öreg kertész szerencsére ismeri a Kobuderát, ami ilyen kurva kemény ninja mágia. Mellette az öreg szakállas Dumbledore professzor meg Gandalf is elbújhatna. Na ezt a mágiát szerencsére átadta Joe-nak is, aki ettől még keményebb ninja lett, mint az ellenlábasa. Az öreg csávó még a teleportálást is ismeri, így a végső ostromkor meg is tudja menteni Joe életét, amit egy genya kés akar kioltani.
Joe tehát elindul derék néger puszipajtásával, hogy felszámolják a gonosz csávók táborát. Itt aztán olyan kemény harc kezdődik, amit még részletezni sem merek. Persze a lényeg, amit mindenki vár, Joe meg a gonosz ninja csávó bunyója. ez a gonosz ninja csávó annyira durva, hogy még a birodalmi rohamosztagosoktól is szerzett lézerfegyvert, amit beépített a csuklópántjába. Persze mindez hiába, mert Joe-val van a kobudera, és baromira leszarja ő az ilyen trükközést. Odamegy, és nagyon csúnyán elkeni a gonosz ninja szája szélét, aki meg csodálkozik, hogy ez nem lehet. Persze a végén rájön, hogy ő kurva gyenge, mert ő nem ismeri a kobuderát, a ninja mágiát,m és így megváltásként várja a halált.

Ezen esetben nem csillagoznék inkább. mert bármilyen blőd baromság is a film, azért nagy kedvencem!

2010-04-24 17:13:19 tamas.1 (1) #18

Teljesen egyetértek Olórin, John Wayne minden idők egyik legrosszabb színésze volt. Tehetsége a Dudikoff és Seagal félékkel volt egy szinten.

Az Amerikai nindzsa egy nézhető film, de rendkívül gyenge.

Viszont a forgatókönyvíró előtt le a kalappal... A nindzsák a film elején megtámadtak valami szállítmány félét, megöltek mindenkit, csak a főhős és a nő menekültek meg. Erre a csajnak mi a legnagyobb problémája? Hogy vizes lett a haja, mert be kellett ugraniuk a vízbe. Ilyen mély, összetett és életszerű karaktert megalkotni biztos kurva nehéz lehetett!

előzmény: Olórin (#15)

2010-03-17 02:48:30 lizardking (3) #17

a helyzet az h en is emlexem az alamondasos korszakra erosen:)az amerikai ninja a 3. reszig szerintem a 80as evek csucs darabjai koze tartozik.en a mai napig szivesen megnezem karmelyiket.a 80 as evekben meg valoban tudtak karakteres es szorakoztato akciofilmeket csinalni.schwarzenegger,stallone,kurt russel,van damme,chuck norris,dudikoff stb.a 80as evek az o idoszakaik voltak.en csipazom ezeket az akciofilmeket.87es vjarat vagyok jomagam,en ezeken nottem fel a VHS haboru kellos kozepen.nem a filmtortenelem kihagyhatatlan darabjainak tartom oket,de sokkal jobbak mint a mai szar olcso akciofilmek.

2010-03-12 12:36:08 Surfandór Roland (1) #16

Azért John Wayne-t ne emlegessük szerintem egy lapon Michael Dudokoffal. Előbbinek azért van néhány jó alakítása, utóbbinál pedig Steven Seagal is tehetségesebb. :-)

2010-03-12 12:14:08 Olórin (2) #15

"Dudikoff meg tényleg nem egy John Wayne"

Pedig kb egy szinten vannak.

előzmény: Ivan/ (#14)

2010-03-12 12:08:15 Ivan/ (4) #14

Szerintem meg a ’80-as évek egyik gyöngyszeme. Ebben az időben még tudtak igazán jó és élvezetes akciófilmeket készíteni. Dudikoff meg tényleg nem egy John Wayne, de szerintem kellően laza és ami ehhez a szerephez feltétlenül kell, azt tisztességesen hozza.

előzmény: Surfandór Roland (#12)

2010-03-12 12:00:09 simijohnny (4) #13

Te sem a narrátoros korszakba születtél. :D

előzmény: Surfandór Roland (#12)

2010-03-12 11:49:55 Surfandór Roland (1) #12

Szerintem ennél rosszabb film: nincs!
Ritka az, hogy egy színész olyan rosszul játszik, hogy fizikai fájdalmat érzek, de Michael Dudikoffnak ez sikerült. Judie Aronson bugyuta nézésétől pedig leestem a székről. Úgyhogy óvatosan emberek, veszélyes film.

2010-01-14 20:25:28 BonnyJohnny (2) #11

Erre a filmre én képtelen vagyok hármasnál rosszabbat adni. :) Elnézést minden komoly filmkritikustól (és azoktól akik annak szeretnék gondolni magukat)!
Ha a szívemre hallgatnék négyest adnék neki... :D (Ha pusztán az eszemre akkor lehet, hogy kettest... :P)
Maradjunk a közepesnél. B filmek között pedig szerintem kifejezetten jó.

2009-04-26 15:37:47 Cesare Gonzago (1) #10

[link]

2009-04-11 14:21:35 gringo (2) #9

"gyermekkorunk legszebb szinkronos VHS-emlékei" kategória :D

2009-03-23 21:54:50 puttancsospeti (1) #8

Számomra az ilyen filmek szó szerint nézhetetlenek, nem azért mintha utálnám őket, egyszerűen képtelen vagyok tartósabban odafigyelni rájuk.

2009-03-23 21:02:42 Jereváni Rádió (3) #7

Igen, eddig tényleg kimaradt az életemből (azóta felvettem a 2. rész is, és a héten izzítom a lejátszót a 3-ra :)). De mondok egy még durvábbat: egyetlenegy Csillagok háborúja filmet sem láttam. Illetve a Baljós árnyakból úgy öt éve láttam egy órát, de azt sem sikerült végignéznem. Pedig a korosztályomból gyakorlatilag mindenki látta gyerekkorában az első három részt, úgy látszik én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt. :)

előzmény: Cesare Gonzago (#6)

2009-03-23 20:51:28 Cesare Gonzago (1) #6

Hihetetlen, most láttad először?

előzmény: Jereváni Rádió (#5)

2009-03-23 20:33:12 Jereváni Rádió (3) #5

Hiánypótlási kötelezettségemnek eleget téve sikerült megnéznem az Amerikai nindzsát. A film, amely kis túlzással Magyarországon kivívta a „kultikus B-kategória” státuszt, ezeddig nálam kimaradt. Hálistennek a tv2 folytatja kultúrmissziót, és szombat éjszakánként sorban műsorra tűzi a sorozat egyes részeit.

Lehet, hogy hülyeségnek hangzik, de hangulatát tekintve a filmről nekem a régi Magnum sorozat jutott eszembe. Trópusi környezek, részben ázsiai szereplők, piros sportmotor (emlékszünk még Magnum piros Ferrarijára?), sárga betűkből kirakott stáblista, military cuccok (a Magnumban is gyakran voltak Vietnám visszaemlékezések), a zenéje pedig nagyon hasonló a tévésorozatéhoz. Ezek persze kis apróságok, de mivel visszahozták az egyik legkedvesebb tévésorozatom hangulatát, majdnem kenyérre voltam kenve. Tényleg imádnivaló kis akciótrash az Amerikai nindzsa, nem csodálkozom, hogy annak idején a nyugati termékek iránt ácsingózó magyar közönség oda-meg vissza volt a filmet illetően.

A sztori természetesen végtelenül bárgyú, a dialógusok meg kegyetlen szarok (a „Csak Joe.” mondat nálam besorolódott a legcikibb filmes dumák közé, a „Beviszem ezt a szart a házba!” szövegtől viszont kifeküdtem a röhögéstől.). A karakterek viszont imádnivalók, nekem a Ronald Reagan fényképe alatt észt osztó őrmester a kedvencem. Jackson tizedes meg amikor az utolsó jelenetben átveszi Rambo szerepét: egyszerűen szakadtam a röhögéstől. Dudikoff persze akkora színészi antitalentum, hogy helyenként tényleg fájdalmas, amit művel: a film nagyrészében csak néz, mint borjú az újkapura. A gonoszok persze gonoszul néznek ki, különösen a „rossz útra tért” nindzsa, Judie Aronson pedig Dudikoff méltó párja a színészet megerőszakolása terén.

Szóval szórakoztató kis b-mozi ez, de a végére a bárgyúságtól egy picit besokalltam. A hármast azért megérdemli, mert nem tagadom, sokszor vigyort csalt az arcomra.

2007-10-13 08:21:46 deviant (5) #4

nem elfelejteni, hogy bár későn, de ma (holnap) a tv2 leadja michael dudikoff főművét, az emerikai nindzsát.

2007-03-27 09:40:52 deviant (5) #3

jóhogy nincs, a film még az előzetesnél is jobb. :) most készítek hozzá szinkronhű feliratot.

2007-03-26 23:22:19 Ivan/ (4) #2

Szerintem a filmmel sincs semmi probléma:) Kellemes '80-as évekbeli kis akció mozi.

előzmény: deviant (#1)

2007-03-26 23:11:20 deviant (5) #1

meglepően jó eredeti trailer. [link]