Star Trek: The Wrath of Khan (1982) ☆ 👁

Űrszekerek II.: Khan haragja
Űrszekerek II.: A Khan bosszúja

(Nicholas Meyer)

amerikai kalandfilm, sci-fi

3,8
★★★★☆
207 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film az eredeti Star Trek TV-sorozat (1966-1969) első évadának "Space Seed" (magyarul "Az alvó oroszlán") című epizódjának folytatása.

A Star Trek univerzum egyik híres bakija: Khan felismeri Chekov-ot az Enterprise-ról, azonban az említett epizódban Chekov nem szerepelt, sőt mivel csak a 2. évadtól csatlakozott a szereplőkhöz, ekkor még nem is volt a sorozatban.

Miután az első mozifilm költségvetése az egekig ugrott (a maga korában a világ második legdrágább filmje volt), a Paramount úgy döntött, a második részt jóval szerényebb keretekből forgatja le, jórészt televíziós munkában jártas producerek kezei alatt. Ennek következtében (máig ez a legalacsonyabb költségvetésű Star Trek mozi) a film jelentős hányadát egyetlen díszletben, az Enterprise hídján (mely a Reliant hídjaként is szolgált egyben) forgatták, az űrbéli snittek egy jelentős hányadát pedig az első filmből "ollózták át". A Regula I űrállomás pedig az első film űrdokkja, fejjel lefelé fordítva.

Nicholas Meyer bevallottan egyetlen Star Trek epizódot sem látott, mielőtt megkapta volna a film rendezői székét. Hasonlóképpen Harve Bennett producer számára is teljesen ismeretlen volt a franchise. Bennett első dolga az volt, miután megkapta a munkát, hogy 16mm-es kópiáról megnézte sorban az eredeti sorozat összes epizódját.

Az első mozifilm folytatásaként Gene Roddenberry eredetileg egy időutazós történetet gondolt ki, melyben az Enterprise véletlenül visszamegy az időben 1963 novemberébe, ahol a katonaság ufónak nézi az űrhajót, Kennedy elnök pedig a helyszínre siet, emiatt lemondja az ominózus Dallas-i látogatását. Ennek következtében megváltozik a történelem: a Föderáció nem létezik, és a 23. században a Földet leigázták a klingonok. Kirk és legénysége hirtelen szembekerül a dilemmával, hogy bármilyen fájdalmas is, hagyniuk kell az elnököt meghalni, ezzel helyretenni a történelem menetét.
Roddenberry-t azonban hamarosan eltávolította a stúdió a Star Trek projektek éléről és egy névleges, semmilyen döntési jogot nem jelentő pozícióba helyezték mint "executive consultant", így az általa papírra vetített történet is a kukában landolt.

A film eredeti címe Star Trek: The Undiscovered Country (A nem ismert tartomány) volt, ami utalás a Hamlet egyik sorára. A stúdió változtatta meg a címet The Wrath of Khan-ra (Khan haragja), amit Nicholas Meyer nevetségesnek és gyerekesnek tartott (és tart mind a mai napig). Majd' egy évtizeddel később Meyer végül az eredetileg ide tervezett címet adhatta a hatodik mozifilmnek.

Raj (Agymenők) szerint "jó" rész (miközben Sheldonnak vitázik).

Leonard Nimoy, William Shatner és Ricardo Montalban is szerepelt mint gyilkos a Columbo c. sorozat egy-egy epizódjában a Star Trek-mozifilmek előtt.