Jackie Brown (1997) ☆ 👁

(Quentin Tarantino)

amerikai dráma, krimi, thriller

4,0
★★★★☆
1080 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film Elmore Leonard „Rum Punch” című könyvén alapul.

Pam Grier a táskacserét követően olyan ruhában rohangál, mint amit Uma Thurman a Ponyvaregényben Mrs. Mia Wallace-ként is viselt a túladagolásának estéjén.

A filmben Jackie Brown 44 éves.
Pam Grier 48 éves volt a film készítésekor.

Utalás a Pulp Fiction-re: Jackie ugyanott a "Teriyaki Donut"-ban eszi a kaját, ahonnét Marsellus Wallace is hozza a dobozolt ételt, amikor a zebrán elüti Butch a Hondával.

Rendezői védjegy : [csupasz láb] Melanie minden jelenetben amely a tengerparti házban játszódik mezítláb van, Mia Wallace szintén zokni vagy cipő nélkül fogadja V Vegát a Pulp Fiction-ben.

Utalás a Pulp Fiction-re: A porcelán kenguru amelyen Butch órája volt, ott van Simone házában a telefon mellett.

Utalás a Pulp Fiction-re: Jackie fehér Honda Civic-je ugyanaz a modell, amelyet Bruce Willis is vezetett a Pulp Fiction-ben.

Amikor Max Cherry kilép a Del Amo mozijából a háttérben még hallatszik az általa nézett film zenéje. Ez a zene megegyezik a Jackie Brown zárásakor játszódóval.

Jackie Brown üzenetrögzítőjére Quentin Tarantino mondta rá a szöveget.

Amikor Jackie Brown belép a börtönbe, a karaktert alakító Pam Grier által előadott "Longtime Woman" című szám hallható. Ezt a számot eredetileg Grier a "The Big Doll House" című 1971-es filmben énekelte, amikor egy börtönbe kerülő nőt alakított. Érdekesség, hogy annak a filmnek a másik főszereplője az a Sid Haig volt, aki a Jackie Brownban a bírót alakította és nevének rövidítése (S. Haig) látható Melanie házának kaputelefonján.

Ordell és Louis karaktere eredetileg Elmore Leonard egy másik, "The Switch" című könyvében jelenik meg először.

Az egyik film, amit Louis és Melanie a házban néz a "Piszkos Mary és őrült Larry", melynek főszereplője Peter Fonda, a Melaniet alakító Bridget Fonda édesapja.

Louis szerepét Sylvester Stallone is eljátszotta volna, míg Ray Nicolette (Michael Keaton) szerepére John Travolta volt ez első jelölt. Tarantino első listáján Max Cherry szerepére Paul Newman, Gene Hackman, John Saxson és Robert Forster neve szerepelt, végül utóbbi "nyert".

Tisztelgés a Foxy Brown című blaxploitation film előtt:

- Elmore Leonard Rum Punch című krimijében, amelyből a Jackie Brown készült, a főhős egy Jackie Burke nevű fehér stewardess. Tarantino mozijában a főszereplőnő fekete, akit a Foxy Brown tiszteletére Burke-ről Brownra keresztelt át.
- A film főcíme ugyanazzal a betűtípussal jelenik meg, mint a Foxy Browné.

(forrás: filmvilag.blog.hu)

Tarantino Max Cherry szerepére a következő színészeket képzelte el: Paul Newman, Gene Hackman, John Saxon és persze Robert Forster.

Ray Nicolette szerepére John Travolta-t kérték fel.

Mira Sorvino, aki akkoriban együtt járt Tarantinoval homályosan látható a tárgyalóterem hátterében, Jackie tárgyalása során.

A film kezdő képsorai a The Graduate (Diploma előtt) kezdő képsorait idézik fel.

A film címe az 1974-es Foxy Brown-ra utal.

PG

Pam Grier többször volt meghallgatáson más filmeknél is, most először kapott szerepet a rendező filmjében.

PG

A film első címe „Rum Punch” volt.

PG

"Tarantinót ugyan lehet azzal vádolni, hogy filmjeihez megszámlálhatatlan forrásból merít ihletet, de egyvalamihez következetesen ragaszkodik: csak saját forgatókönyvből hajlandó dolgozni, még az adaptáció lehetőségét is elveti. Eddig csupán egyetlen alkalommal tett kivételt, és aligha meglepő, hogy éppen Elmore Leonard regényét ítélte méltónak a feldolgozásra. Tarantino, ha úgy tetszik, részben Leonard köpönyegéből bújt elő, az író történetei, karakterei és dialógusai nagymértékben hatottak rá. Nem csoda, hogy mind közül talán neki sikerült a leginkább megragadnia a leonardi világot – maga az író is úgy nyilatkozott, hogy a Jackie Brown a legjobb Leonard-adaptáció –, miközben a sajátos tarantinós stílusjegyeket is érvényesíteni tudta a filmben. Kettejük szellemi rokonságát bizonyítja, hogy a Jackie Brown annak ellenére pontos és értő feldolgozása a Rum Punch című regénynek, hogy a rendező a cselekményt jelentősen átdolgozta, a fehér főhősnő szerepét pedig egy blaxploitation ikonra (Pam Grier) bízta." (filmvilag.blog.hu)

"A Jackie Brown, ahogy (...) Roger Ebert megfogalmazta, nem a történetről, hanem a textúráról, a filmszövetről szól, arról a világról, amelyben a főhősök élnek. Tarantino 152 percben meséli el azt az alapvetően heistfilmes sztorit, amihez más rendezőnek 80 perc is elég lenne. A megnövelt játékidő azonban alkalmat nyújt a nézőnek arra, hogy minden korábbi vagy későbbi Tarantino filmnél jobban elmerüljön a karakterek világában, akik ezáltal sokkalta életszagúbbnak, emberibbnek tűnnek, mint, mondjuk, a Ponyvaregény antihősei. Nem véletlen ugyanakkor, hogy a Tarantino-életmű viszonylatában csak egy kisebbség sorolja a toplista élére a Jackie Brownt: a részben az öregedést tárgyaló, csendes, helyenként kifejezetten elégikus hangulatú film a harsányabb és könnyebben idézhető erőszakmozikhoz képest merőben uncool produkció, amely nem átallja két ötvenen túli szereplő visszafogott románcát fókuszba helyezni. Éppen ezért Tarantino – hiába ontatott ki több hektolitert művért a vásznon, és forgatott nácikról, zsidókról, rabszolgákról a Jackie Brown bemutatója óta eltelt 16 évben –, merészebb, mélyre hatolóbb filmet azóta sem készített." (BS)