Le doulos (1962) ☆ 👁

Az áruló
A besúgó

(Jean-Pierre Melville)

francia-olasz krimi, thriller

4,3
★★★★☆
74 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-05-10 13:28:39 tomside (4) #5

Az ötöshöz nagyon közel... Melville-t nézni egy varázslat: rendkívül erős törvények világa ez. Egy apró félrecsúszás valódi sorstragédiává emeli a filmet. Van benne valami ősi és nemes emiatt.

2021-08-12 14:01:20 Kerno (5) #4

Igazi vérbeli krimi, elképesztő fordulatokkal, és Melville-nél nincs happy end, a rosszfiúk mindig meghalnak. A film hangulata félelmetes - hideg, szürke, esős őszi idő, nyomasztó külsőségek, nyomasztó (de zseniális) történet. Melville a francia - sőt az egyetemes - filmművészet korszakos zsenije, ilyen krimiket (Az áruló, A szamuráj, Egy zsaru) sem előtte, sem utána nem tudott senki megalkotni. Szikár történet, szikár szereplők kevés beszéddel, hiteles színészekkel. Meglepő ebben a kemény filmben, hogy az emberi kapcsolatok pl. a barátság milyen fontos, sőt a legfontosabb, hiszen ezen ember életek múlhatnak. A film mondanivalója örök - a világ tele van árulókkal, még a legjobb barátod, a szerelmed is árulód lehet. De akkor hogyan lehet így élni, kiben bízhatunk? A film szerint - senkiben.

2021-03-08 10:18:15 Norbert Simon (5) #3

A Szamuráj után ez volt Melvilletől a második film melyet láttam de nem is ez lesz az utolsó. Habozás nélkül megadom rá az öt csillagos értékelést! Elképesztően összetett és sokrétű film. Fordulatos és meg kell mondjam rég izgultam ennyit egy film alatt mint most. A filmnek a hangulata külön dicséretet érdemel részemről. Ilyen egy kiváló és izgalmas krimi. Semmi sem az aminek látszik. Senki sem megbízható. Nagyszerűen kimért a feszültség a filmben. Az egész történet rejtélyes és nagyon izgalmas. Egy percre sem terelődik el a néző figyelme.

2011-06-28 10:51:37 fatbastard (4) #2

Simán ötöst adnék rá,de nekem nem tetszik a vége,az húzta le eggyel.
Nem csípem az ilyen mindenki lelő mindenkit befejezést.Sokkal jobban tetszett volna,ha egyiküket lövi csak le Kern,akármelyikük is lett volna,mindenképp nagyon erős,a filmhez méltóbb befejezés lett volna.
Ja,és a filmleírás megint nagyon durván spoiler,jó hogy nem olvastam el előre!

2010-10-06 12:22:33 Dougie (?) #1

valami iszonyatos jó Melville-mozi, a film noir és az új hullám keveredése, remek hangulattak, érdekes fényekkel, árnyékokkal, és egy olyan cselekményvezetéssel, aminek részleteire minden pillanatban figyelni kell, aztán az izgalmas, feszült jeleneteket remekül ellenpontozzák a helyenként közbevetett humoros megjegyzések, továbbá meglepő fordulatokkal találkozhatunk már rögtön az elején is, hiszen nem a megszokott módon történnek az események (az öreg lelövése, a nő kifaggatása) a végén pedig slusszpoénként egy olyan csavarral, ami átértelmezi az addig látottakat, tudniillik Siliennek egy szavát sem hitte el az ember a végéig, sőt ott sem tudja, hogy most ez igaz? vagy nem? és különben is, ki is a címben szereplő áruló/besúgó/spicli? - tehát igencsak újranézésért kiált a film, hiszen más megvilágításba kerül sok minden, és az ember "kénytelen" végiggondolni, most akkor hogy is volt?...
egyszóval valóban zseniális