Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) ☆ 👁

Interjú a vámpírral

(Neil Jordan)

amerikai dráma, fantasy, horror

4,0
★★★★☆
1115 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-09-16 11:22:29 DevilTakeU (5) #32

"Van egy olyan érzésem kevés régi filmet néztél még eddig...."

Elképzelni nem tudom hogy ezt miből szűrted le. :) Szerintem elég sok régi filmet láttam,és fogok is még pótolni, ha nem Méliès kora a kiindulási alap,akkor az érdeklődési körömnek megfelelően bőven szinten vagyok,mondjuk kb. úgy 1940-től. (Nagyon kevés klasszikus van ami kimaradt,ami meg igen,annak oka van. A legnagyobb hiányosságom Bergman,Fellini,illetve Chaplin,de hozzá valahogy már nincs meg a türelmem.) Az öreg szó nem véletlenül van idézőjelben (pontosabban dőlt betűkkel),bár 26 év azért még a filmek világában sem kevés,de nyilván a Máltai sólyom 79 évéhez nem mérhető.

A Guns-ügy már privátban megoldódott,köszi,bár kereskedelmi oldal ide vagy oda,a Sympathy az akkor már totál széteső banda hattyúdala volt,konkrétan az utolsó közösen felvett dalaik egyike. (A Knockin'... meg a Mint a villám betétdala volt,ha már feldolgozások & filmzenék.)

előzmény: Ivan/ (#31)

2020-09-16 10:52:08 Ivan/ (5) #31

" öreg filmen ilyen jól már nagyon rég nem szórakoztam"

Annyira azért nem öreg. Van egy olyan érzésem kevés régi filmet néztél még eddig....


"A stáblista alatti nóta nagy húzás,egyet nem értek csak,hogy a Rolling Stones dalát miért a Guns 'n' Roses adja elő. Semmi bajom velük,a T2 miatt akkoriban eléggé ment a szekere a srácoknak,de azért na,a Stones az a Stones."

Kereskedelmi szempontból a Guns jobban ment akkor, meg azért azt se felejtsük el, hogy a zenekar talán legnagyobb slágere szintén egy feldolgozás (Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door)

előzmény: DevilTakeU (#30)

2020-09-15 22:12:19 DevilTakeU (5) #30

Bevallom,már az idejét sem tudom annak hogy mikor néztem meg utoljára,úgyhogy most totál ledöbbentem,ez bizony még mindig egy baromi jó film. A főszereplők remekül játszanak,Pitt és Cruise hol gyönyörűek,hol félelmetesek,de kivétel nélkül mindegyiküknek van legalább egy nagyjelenete ami tanítani való,ez legfőképpen a 12 éves Dunst esetében nagy szó,aki gond nélkül felnőtt a többiekhez,ki is érdemelt egy Golden Globe jelölést. Nem is emlékeztem rá hogy ennyire erős a történet,és hogy ilyen szépen,egyenesen sallangmentesen halad előre,Rice mindenképpen jól tette hogy magára vállalta a regénye filmre írását,egy pillanatig nem unatkoztam,mondhatni minden a helyén volt. Nagyon sokat felejtettem már belőle,úgyhogy párszor kipattant a szemem rendesen,persze azért a gore nincs túltolva,de Claudia bosszúja vagy Louis a kaszával felejthetetlenek.

A korabeli épületek, berendezések,kosztümök látványa kellemesen bizsergető érzés volt,ahogy Goldenthal muzsikája is adta a hangulatot rendesen,teljesen megérdemelten kapott Oscar-jelölést,de nem is ragozom,gótikus horror sose legyen rosszabb. Bár az Álmosvölgy legendája egy paraszthajszállal megelőzi a toplistámon,de öreg filmen ilyen jól már nagyon rég nem szórakoztam,simán négyes fölé-ötös alá,ahogy tetszik.

8.5/10

A stáblista alatti nóta nagy húzás,egyet nem értek csak,hogy a Rolling Stones dalát miért a Guns 'n' Roses adja elő. Semmi bajom velük,a T2 miatt akkoriban eléggé ment a szekere a srácoknak,de azért na,a Stones az a Stones. Vagy kereskedelmi,vagy anyagi (jogi?) okokat tudok elképzelni,más magyarázatom nincs rá. Furcsa,meglepődtem rajta.

2020-06-01 20:52:21 Norbert Simon (5) #29

Zseniális minden tekintetben!

2020-01-26 14:20:40 PeggyG (4) #28

Korábban írta valaki, hogy a végén bekapcsolt Lestat egy a filmhez totál nem illő zenét - szerintem kb. a legzseniálisabb húzása a filmnek a Symphaty for the Devil volt :)

2017-02-25 10:02:50 Demóna (5) #27

kedvenc horror filmem...

2016-02-04 15:08:10 Szürke Dorian (3) #26

Ez egy nagyon erős hármas, négyeshez azért több kéne.
Nagyon jó filozófikus kérdéseket tesz fel az élet értelméről, az ember helyéről, a bennünk levő állati ösztönök elfojtásáról, célról és céltalanságról, de nem válaszolja meg őket. A vége gyakorlatilag elrontja a filmet, nem is tudom, mikor láttam utoljára ilyen buta befejezést. Tom Cruise egy tucatszínész, Lestatot nagyjából úgy játsza el, ahogy bármelyik középkategóriás színész játszaná, ennél többet nemigen lehet várni tőle. Bradd Pitt jó, bár az ő szerepe kategóriákkal nehezebb.
Hát nem ez életem vámpírfilmje az biztos ha a klasszikusokat nem számolom (Béla és Nosferatu), akkor is előtte van a Let The Right One in és minden idők legjobb vámpírfilmje, az Only Lovers Left Alive. Egyszer meg lehet nézni.

2013-06-27 22:30:11 Dynast Grausherra (4) #25

Nagyon remek vámpírfilm, bár nem igazán vagyok járatos a műfajban, de a vámpírokról eleget olvastam ahhoz, hogy átérezzem, mennyire jól megfogja ez a történet a vámpír lét lényegét.
Érdekesség: talán nem annyira közismert, de a vámpírok legendájának van valós alapja. Van egy betegség, az eritropoietikus porfíria, amelyről azt kell tudni, hogy a betegek rendkívül fényérzékenyek, fogínysorvadás miatt a szemfog hosszúnak tűnik, és a régi orvoslásban ezt vérivással próbálták gyógyítani. A vámpír létnek igazából ez a két kulcsmomentuma van, nem mehet fényre, és pótolnia kell, ami a szervezetéből hiányzik (a hemoglobin egyik alkotóeleme sérült), amihez muszáj vért innia. Minden más (kivéve a hagyma) csak puszta rárakódás. A történet pedig rendkívül gyönyörűen lemegy az alapokig, és sallang nélkül mutat be egy nem egészen egészséges állapotot. Érthető, hogy egyetlen vámpír sem találja a helyét.
A hagymára azt mondják itt, hogy babona, nos az a vicc, hogy a porfíria tüneteit rontja egy fokhagymában található anyag, tehát még ennek is van alapja.
Visszatérve a filmre, nekem nagyon tetszett, ahogy a vámpírokat úgy fosztja meg a sallangoktól, hogy az ősi, eredeti kiindulópontjuk megmarad. (A koporsóhoz azért ragaszkodik, bár az a hagymával ellentétben nem hinném, hogy logikus.) Rémlik, hogy a vámpír a művészetben aztán a szexualitás szimbólumává vált. A film ezt is szenzációsan kihasználja. Érdemes megfigyelni itt a megharapott nőket, majd összehasonlítani őket Claudia esetével. Kirsten Dunst fantasztikusan alakít, nekem ő volt a kedvencem az egész filmből. Ő ugye kislány, és figyeljük meg az arcát, amikor Loius megharapja. Sikerült alkotniuk egy stilizált megerőszakolást, amit egy kislányon követnek el. Szerintem ez említésre méltó.
Nem nagyon volt eddig dolgom vámpíros filmekkel, így nem sok összehasonlítása alapom van, de könyvélmények és egyéb olvasmányok ismeretében azt mondom, hogy ez tökéletes vámpírtörténet. Az más kérdés, hogy Louis túl sokat nyavalyog, bár ez a vámpírságából adódik. Így próbálja feldolgozni, pontosabban nem is akarja, mert jó neki, hogy ő szenved. Lestatnak igaza van, sok ezt hallgatni száz évig. Mellesleg, ha figyelembe vesszük, hogy a vámpírizmus egy betegség mítoszba emelése, akkor nyomon követhetjük azt is, hogyan dolgozzák fel hőseink a betegségüket. Loius nyavalyog, de igazán nem akarja feladni magát. Lestat magasról tesz mindenbe, habzsolja az életet, meg az emberi vért, amíg csak tudja. Claudia gyerek, először fel se fogja, élvezi, hogy más, majd rádöbben, hogy mit veszített.
Tehát alapjaiban zseniális, a megvalósítás is nagyszerű, egyedül a vontatottság zavaró. És nekünk csak két órát kellett hallgatni Louist.

2013-01-19 13:15:04 BonnyJohnny (4) #24

Szerintem hatalmas a vége. Lesthat visszatér, és beleveti magát a XX. század végi világba, pontosan ugyanakkora elánnal, mint a anno a XIX. század elejibe. A zene és a kocsi pedig tökéletesen visszaadja, hogy ez nem ugyanaz a világ, és mégis milyen otthonosan mozog benne. Mert ő Lesthat! Az ember persze megkérdezné, hogy honnan tud vezetni? De ahogy Batman visszatérése a lezárt Gothambe a TDKR-ben, vagy a Looper nem teljesen tiszta időutazós elmélete is hagy kérdéseket maga után, és azt el lehet intézni annyival, hogy ő Batman, illetve Bruce Willis "Itt ülhetnénk egész nap tervrajzok felett..." szövege, ugyanúgy gyakorlatilag egy legyintéssel ez a film is elintézi a dolgot azzal, hogy ő Lesthat. Az elemi szoc. karakter (kis szerepjátékos terminus). :)

előzmény: ChrisAdam (#23)

2012-10-24 18:57:41 ChrisAdam (5) #23

Nagyon ideges vagyok a filmre. Ilyen mérges még sosem voltam a stáblistát nézve. Vagyis nem, nem is néztem végig a stáblistát.
Kiváló film. Lehetne. Megkaphtná a majdnemtökéletes ötöst, hisz remekül mutat be egy vámpíréletet, kiválóan ábrázolja az akkori kort, remekül játszanak a színészek, beszippantó hangulat! DE az utolsó jelenet a gondosan felépített filmélményt úgy lerombolja, hogy szinte azt kívánom, bárcsak sose láttam volna a filmet. Egyszercsak a semmiből felbukkan Lestat és megöli az újsáírót. Na persze idiótán felnevet és bekapcsol egy, a filmhez totál nem illő zenét. Ez pedig hirtelen egy olyan érzést támaszt fel bennem, hogy a filmet nem szánták komolynak, pedig egész végig ezt érezteti, hogy ez egy komoly dráma, rendkívül jó mondatokkal, tanításokkal, életre szóló tanácsokkal. Ha majd egyszer újranézem, az utolsó jelenetnél, mután az újságíró elhúzza a csíkot, gyorsan kikapcsolom.

Annyira kár érte - egy idióta zenével akarják lezárni ezt a tökéletes időutazást? Mikor ott van egy remek, hangulatot adó filmzene? Nóómális? Kibaszottul ideges vagyok.
Egyébként még lehetett volna vagy 20 perccel hosszabb, bemutatva a 20. század éveit is - világháborúk. Kicsit elhadarták a végét, de ez még egy pici hiba.
90% Sajnálom, mert megérdemelné az ötöst. Most négyes, de lehet, hogy holnap, utóízzel a számban megadom az ötöst. :(

2012-09-05 11:07:50 Norbii92 (5) #22

A halhatatlanok köztünk járnak! Louis, az arisztokratikus, szomorú tekintetű vámpír megjelenik egy fiatal riporternél, hogy a lehető leghitelesebb forrásként beszámoljon neki a vámpírok életének minden részletéről. Története 200 évvel korábban kezdődik: a vámpír Lestat végtelenül gonosz, ám ellenállhatatlan egyénisége rabul ejti a fiatal és gazdag Louist. A különös mámor vonzásában a fiú az elátkozottak sorsát, a halhatatlanságot választja: átalakul vámpírrá. Ettől kezdve élete folyamatos szenvedéssé válik: ahhoz, hogy éljen, ölnie kell.
Korunk három legnépszerűbb férfiszínésze; Tom Cruise, Brad Pitt valamint Antonio Banderas az Anne Rice bestseller regényéből készült műben éppen olyan, mint a film, amelyben játszik: csodálatos, hátborzongató, és romantikus. Oscar-t érdemlő zseniális alakításuk tökéletessé formálja az amúgy is minden szinten kiváló filmet! De az itt még kisgyerek Kirsten Dunst is olyan alakítást mutat amit szerintem még azóta se ismételt meg! Illetve Christian Slater is remek volt a riporter szerepében!
A fényképezés nagyon szép, a jelmezek, díszletek korhűek és a zene is csodálatos; Elliot Goldenthal nagyszerű munkát végzett! Továbbá még olyan filmet amely ilyen szinten bemutatja a vámpírok életét, még nem láttam!
Összességében Neil Jordan nagyszerű munkát végzett! Nagyon tetszett a film, s csak azt sajnálom, hogy eddig vártam a megtekintésével!

2012-06-05 00:38:02 sasi89 (4) #21

Jó film de számomra a vége csalódás, konkrétan mintha nem is lenne vége, ezért nálam ez "csak" négyes.

2012-06-05 00:09:49 Auctrix (5) #20

Nem is értem, hogy eddig miért nem néztem meg, ez után biztos előveszem az írott formáját is, mert ez egyszerűen zseniális! Főleg, ha a ma dívó "vámpíros" filmeket nézzük (a könyveikkel együtt). Ahhoz képest, hogy ez a film majdnem egyidős velem, jól megvolt csinálva. Tom Cruise sem volt vészes, sőt, ezt a Lestatot jól megformálta - bizonyára a könyvben sokkal jobb a figura, de nekem Tom át tudta adni ezt a cinikus alakot :D Nekem Brad Pittel szemben vannak ellenérzéseim, nem bírom, amikor maga elé bámulva mosolyog vagy próbál. Nem, nem bírom.

2012-03-09 11:07:06 BonnyJohnny (4) #19

Meg tudlak érteni. Mikor nemrég újranéztem, nálam is visszaesett a gimis emlékeimhez képest. (Hiába, nyolc év hosszú idő.) De azért a négyes simán megvan így is. Egy csomó eleme a filmnek, ami anno rabul ejtett (a fényképezés, hangulat, Lesthat figurája), most is jók.
De valahogy a folyamatos céltalan szenvelgés (vagy maga a szenvelgés a cél?) manapság már megfekszi a gyomromat.

előzmény: Lil Martin (#18)

2012-03-09 10:48:41 Lil Martin (4) #18

nálam csak azért nem 3-as, mert ez a legjobb vámpíros film amit eddig láttam. kiskoromban egyszer megnéztem, és mostanában újra elővettem, azt hittem valami kibekúrt jó film, úgy emlékeztem rá. hát most már nem volt az, szerintem vontatott is picit az egész. de mondom, vámpíros filmnek a legjobb. (jó, az Underworld filmek, de az más tészta, nem lehet egy kalap alá venni azokat és ezt. azokat teljesen másért szeretem)

2011-11-09 01:02:31 yahooboi (3) #17

Nem állítom, hogy más lett volna az értékelésem végkimenetele, de Tom Cruise-nál ellenszenvesebb színész kevés van. Őt nézni ennyi ideig nem kis erőfeszítésembe került. Ha nehezen, de el is vonatkoztattam tőle, akkor is azt kell mondanom, hogy kiégtem a vámpíros sztoriktól. Kár, hogy most láttam először, előbb lehet más a hatás, így gyakorlatilag nulla.

2010-05-06 20:18:23 largo (4) #16

Tom Cruise egy ripacs, de mindig jól alakít:) Sztem simán lenyomja Pittet a vászonról, aki elég gyakran csak a "bambán bámulok magam elé" technikát alkalmazza a játékában - és nem csak itt.

előzmény: virag1025 (#15)

2010-05-06 19:56:12 virag1025 (5) #15

Imádom ezt a filmet!!!!!!!!Egyszerűen remekmű!!!!
Láttam vagy 20X de még most sem unom.
Én sem vagyok nagy Tom Cruise rajongó, sőt nem is szeretem,de ebben a filmben nagyon jól alakította Lestat-ot!!

2010-01-03 20:54:33 GabN (4) #14

Gyerekkoromban még 5 lett volna, de így újranézve is simán hoz egy 4-t! A poénok pedig nagyon komolyak benne :D "megmondtam,hogy itthon nem eszünk"

2008-12-25 15:51:33 Cesare Gonzago (1) #13

Nehezen tekinthetnék el az iránta érzett megvetésemtől.

előzmény: simijohnny (#12)

2008-12-25 15:47:03 simijohnny (5) #12

Ez érdekes... jó én is utálom a fickót, de itt akkor is jó volt, az ő szövegei a legjobbak a filmben. Cinikus, nem érdekli semmi és mindezt már már poénként adja elő. Egy igazi vámpír számomra. Elég csak beleolvasni az idézetekbe...

előzmény: Cesare Gonzago (#9)

2008-12-25 15:46:25 Cesare Gonzago (1) #11

Igen. Tom Cruise azon "színészek" sorát gyarapítja, akiktől hideglelést kapok, amint megpillantom őket. Ezért például a Collateral sem igazán tetszett, a Tágra zárt szemek pedig különösen nem.

Ami a vámpírt illeti, lehet, hogy bennem van a hiba, lehet, hogy 1995-ben, tizenhárom éves fejjel korai volt megnézni, de nem hagyott bennem mély nyomokat. Bár lehet, hogy nem is róható fel akkori zsenge koromnak a nézhetetlen, hiszen "koravén" gyerekként már megszállott Hitchcock-rajnongó voltam, s ez a szenvedélyem azóta is töretlen.

Summa summarum, nekem nagyon nem tetszett az interjú, csak rossz emlékeket őrzök róla. :(

előzmény: Olórin (#10)

2008-12-25 15:40:23 Olórin (5) #10

Cruise élete egyik legjobb alakítását nyújtja - jó, ez annyira nem nagy dolog, de szerintem abszolút semmi baj nincs vele. És nálad csak Cruise miatt egyes???

2008-12-25 14:52:42 Cesare Gonzago (1) #9

Egyetlen, ám orvosolhatatlan baja: Tom Cruise.

előzmény: simijohnny (#7)

2008-12-25 14:44:20 Blackpoison (5) #8

életem legmeghatározóbb filmje,mindig találok benne valami újat,akárhányszor is megnézem.Én is olvastam a Vámpírkrónikákat,ez közülük a kedvencem,a film kitűnően visszaadja Anne Rice eme kiváló remekművének sötét,borzongató atmoszféráját.

2008-07-24 18:06:47 simijohnny (5) #7

Cesare: Mi a bajod a filmmel? Meglepett h egyest adtál rá... :/

2008-02-23 02:38:39 noncso (5) #6

Az egyik kedvencem! Olvastam a vámpír krónikákat is. Csak azt nem értem Armandot miért pont Antonio Banderas játszotta a regényben Armand egy kamasz, egy gyönyörű, angyali démon. Szóval szerintem nem nagyon illik rá a szerep.

2007-12-23 10:29:44 Mikkey (4) #5

egész jó, bár nekem az etalonok a régi vámpír filmek..

2007-11-13 13:33:08 GothMan (4) #4

Amíg ezt a filmet meg nem néztem, ki nem állhattam Tom Cruise-t, azóta egy kicsit más szemmel nézek rá. Remek film. ;)

2006-03-27 20:17:25 Szeker (5) #3

A kedvenc filmem.Ha 8-szor nem láttam,akkor egyszer sem.De szerintem már annál is többször megnéztem.

2005-02-17 18:41:10 lestat (5) #2

Egyszerüen mestermű!

2004-09-13 15:58:50 Olórin (5) #1

Hatalmas, sötét, véres és borongós mestermunka.
Kihagyhatatlan!