Avaze Gonjeshk-ha (2008) ☆ 👁

A verebek dala
The Song of Sparrows

(Majid Majidi)

iráni dráma

4,6
★★★★☆
21 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-03-24 16:22:30 mimóza (5) #1

Történet hatalmas és piciny madarakról, lomokról és aranyhalakról

Nagyon szép, csöndes, szívvel-lélekkel teli film, aranyat érő jelenetekkel és okos történettel. Szerettem az ívet, ahogyan az apát - a tekintélyt képviselő pátriárkát - észrevétlenül magába szippantja a fogyasztói társadalom mocsara (a kapzsiság?), miközben az ügyes életvezetést, egyszerű, de bölcs célok megvalósítását a gyermekei és a felesége viszik tovább. Hitték, hogy észhez tér? (Költői kérdés.) Mindegy is, élni kellett, mégpedig normálisan - derűsen és gyakorlatiasan.

Láttam itt az elfogadást, a türelmet, a kitartást, összetartást és áldozatkészséget, az apró csodák feletti örömöt, a küzdeni vágyást, és éreztem a szellő cirógatását a csillagos ég sátrában, a háztetőn. Ismerem a struccok fenséges tartását, de erejét és kemény csőrét is, amitől jobb óvakodni. (Egyetlen apró hibát hadd jegyezzek meg: a kóbor strucc hím, úgyhogy nem hagyhatott szét tojásokat a pusztában. :D)

Magam is abban vagyok, hogy a lehető legalaposabban egyszerűsítsem az életemet, takarítsak ki mindent, ami nem épít, nincs haszna, felesleges, ártó, a film ebből a szempontból is megérintett, és részben fedi a gondolati síkot, amelyen mozgok.

A verebek dalát azzal az ajánlással kaptam, hogy "nehezebb napokra tartogassam", s mivel itt vannak, nem is halogattam. Erőért és helyrebillenéshez mindenkinek szívből ajánlom!