Zangiku monogatari (1939) ☆ 👁

Az utolsó krizantém története

(Mizoguchi Kenji)

japán dráma

4,2
★★★★☆
16 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-03-10 19:00:47 macready (5) #2

„Az utolsó krizantém története Mizoguchi Kenji egyik legjelentősebb filmje, amely kivételes eleganciával és formai fegyelmezettséggel indít támadást a nőket az áldozat szerepébe kényszerítő társadalmi struktúrák ellen. Mizoguchi hosszú beállításaiban lassan bontakozik ki a cselekmény, egyre nagyobb és összetettebb szerkezetekben tárva fel az események kérlelhetetlen logikáját. A film tág teret enged a szemlélődésnek és az interiorizációnak, miközben a szereplők, felismerve saját helyüket az erőviszonyokban, félelemmel, rettegéssel, szomorúsággal vagy lázadással reagálnak a történésekre. A szimbolikus utazások - a társulat vándorlásai és a hős művészi nagysághoz vezető útja - köré szervezett elbeszélés révén Mizoguchi kettős metaforikus szűrőt teremt. A rendező számára a film és a színház a szépség felmutatásának és a tragikus felismerések elfogadásának eszköze.”

2021-02-01 14:51:27 Xuja (4) #1

Grandiózus, megindító tragédia, amely egyrészt aprólékos képest fest a japán kabuki színház belterjes világáról, másrészt meg egy elementáris erejű szerelmi dráma rengeteg érzelemmel, önfeláldozással és odaadással. A hosszú évek alatt játszódó, hangsúlyos karakterfejlődéssel teli sztori néha kicsit leül, vontatottá válik, de az összkép így is erős.

Rendezésileg is impresszív: hosszú, távoli snittek, letisztult képi világ és visszafogott alakítások ellenpontozzák az érzelmi töltetet. A színházi jelenetek ma nézve kifejezetten avantgárd beütésűnek tűnnek. Erős négyes.