The Magdalene Sisters (2002) ☆ 👁

A Magdolna nővérek

(Peter Mullan)

angol-ír dráma

4,0
★★★★☆
145 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-12-31 12:08:53 ryood (?) #8
2020-12-31 10:52:45 somogyireka (4) #7

A minap elkezdtem nézni Zefirelli Jézus filmjét, aztán kb. 20 perc után kitöröltem az egészet, lehet, hogy ötévesen még elhitette velem a nagymamám ezt a mesét, és emiatt szenvedtünk nők ükanyáig és azon túl is visszamenőleg, de ebből elég. Ott csesztem fel magam, bár nem tudom, mit is vártam, hisz oda és vissza ismerem a történetet, nekem sem maradt kisgyerekként más itt Közép-Európában, mint a hittan és az ájtatosság, amikor jött megint az a rész, ja azt hittem, közben átírták,hogy József kínlódik, mit fognak szólni a városban, hogy még nem vette el feleségül Máriát. Persze, persze, nagy a szám, nekem "könnyű", hisz anyám már megvívta helyettem a forradalmat, ő már széjjel taposta azt a sok hamisságot, melyet a kereszténység nevében lenyomtak a torkunkon, és el kell hinnünk, a szüzen nemzés az fizikai szüzességet jelent, és mely a szexualitás szentségéhez annyi mocskot tapasztott.
Hogyan került a csizma az asztalra, akarom kérdezni, hogyan keletkezett a világmindenség legcsodálatosabb mondatából, hogy ÉN és az ATYA EGY VAGYUNK ez a vásári mulatság, melynek nevében emberek millió szenvednek még mindig. Mert mondom én magamnak mindennap, innen származik az összes baj, a félreértett testiség, a szigorúan kettőre korlátozott párkapcsolati minta, a féltékenység, a birtoklási vágy és sorolhatnám..
Atyaég, 1996-ot írtunk, amikor is Írországban még középkori viszonyok uralkodhattak, akkor zárták be ugyanis az utolsó mosodát, egy olyan országban, mely 1973 óta az EU tagja, bár ez, úgy tűnik pont a semmitől véd. A film, melyben koholt vádak alapján ítéltek el fiatal lányokat prostitúcióval, vették el újszülött gyermekeiket, ha éppen még nem voltak férjnél, vagy ne adj isten megerőszakolták őket és zárták egy apácák által vezetett börtönbe, mely a környék mosodájaként működik, számomra inkább dokumentum, mint játékfilm. Sajnos eredeti felvételek híján vagyunk tudtommal.
A kolostor sokkal inkább pénzmosoda, mint elvonulóhely, ahol olykor a pap bácsi vágyain is könnyítenek a fekete lepel alatt a ki nem élt vágyaikat rejtő gyilkos ragadozókká vált nőstények. Pfujj..

Persze óvatosnak kellene lennem az általánosításokkal, hisz miként Afrikában is vannak nagyvárosok, így a mai kereszténységen belül is valódi emberek, kik a tanításokat a forrásuknál valósították meg, de e mozi után először ki kell mosnom magamból a látott képeket, hogy ezek után egy templomba, apácakolostorba belépve ne ez a film jusson eszembe...
Nem újévi film, elég szar lett volna ezzel kezdeni, de így évzáróként jól jött. Már nyitom is a csapot a kádba, bár ezen a hónapváltáson úgysem múlik semmi..

2015-01-20 23:29:54 DrSzolon (5) #6

Szerintem épp elég felháborító, hogy ez az egész megtörténhetett, és a XX. század végéig tarthatott... Arról nem is beszélve, hogy az ír állam 2013-ban kért bocsánatot az áldozatoktól, a kifizetett kártérítésekbe pedig egy vasat sem fizettek bele a nővérek által üzemeltetett intézmények.
Magáról a vallásról szerintem nem feltétlenül akart rossz képet festeni a film, erre utalt például
az a jelenet, amikor a lány letérdel, hogy imádkozzon, a nővérek pedig elmennek az útjából.
Úgy gondolom tehát, hogy a film célkeresztjében nem maga a vallás volt, hanem a Magdolna mosodák, amik pedig 100%-ban megérdemlik azt, amit a filmtől kapnak.

előzmény: terika (#5)

2013-07-23 18:32:27 terika (4) #5

Többféle véleményem is van erről a filmről. Egyrészt valahol felháborít, hogy a kereszténységet, mint vallási egységet így mutatják be, már a film legelején, ahol az rend vezető apácája a pénzt számolta. Úgy gondolom, hogy mindennek két oldala van, jó és rossz, itt nem láthattuk csak a negatívumokat - amit valahol el is hiszek, hogy megtörténtek, az ember gyarló legyen az Isten szolgája névlegesen vagy sem. De önmagában nézve nagyon negatívan mutatja be a kereszténységet ebben a filmben.

Másik részről pedig biztos vagyok benne, hogy a zárt, erősen vallásos társadalmak mindent megtettek azért, hogy ne essen csorba a család becsületén - nem nézve az embert. Ezt szomorúnak találom.

2012-03-26 09:52:21 Lil Martin (2) #4

szerintem unalmas volt, egy-két ütősebb résszel. dacból nem kapja meg a 3-ast, sokat vártam nagyon ettől a filmtől.

2011-05-01 19:00:10 Ugor (5) #3

Újra megnéztem. Brutálisabb, mint valaha. Mindenkivel meg kellene nézetni, aki csatlakozni vágyik egy ilyen eszme örökségéhez.

2010-10-12 09:58:23 "L" (3) #2

ez a film csúnyán megkopott nálam...

2008-07-03 18:58:02 ronin07 (?) #1

Peter Mullan (aki a "megtérített" lány alkoholista apjaként belekomponálta magát a filmbe) nem fél mindent megmutatni. Dokumentarista stílusú filmjében nem elemezget, csak megmutat, de az nagyon jól és nagyon idegtépően teszi, a vallási bigottságot meg egyértelműen vaskesztűvel törli pofán. Az utolsó beállítástól meg komolyan mondom, nem tudtam aludni.