Megáll az idő (1982) ☆ 👁

Time Stands Still

(Gothár Péter)

magyar dráma

4,3
★★★★☆
466 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Esterházy szerint a magyar film egyik legerotikusabb jelenete, mikor Malacpofa a pulóverje alá engedi a részeg Dinit.

Sőth és (a kis) Pauer szerepeltetése révén Gothár és Bereményi között egyfajta híd épül, a hét évvel későbbi Eldorádó némileg rímel Gothár filmjére - a Sőth alakította forradalmár szintén a lázadást képviseli.

Bereményi tervezett regényével elakadt ugyan, munkálatai mellett viszont megszületett a Megáll az idő forgatókönyve.

Bereményi e mozi után nem dolgozott többé Gothárral, unta már a filmeseket, a rendező pedig nagyon szakember volt számára...

A film íróját (amint azt Soós Tamás Dénesnek mesélte) zavarta, hogy a rendezők akkor is felíratták nevüket a főcímre (mint forgatókönyvírók), ha nem is az ő tollukból készült az alkotás. E hálátlan munkakör ekkoriban "nem is létezett", képzése sem volt. Bereményi elhatározta, nem ír többé szkriptet, ám Nemeskürty István (akinek a stúdiójában készült a Megáll az idő) tett neki egy visszautasíthatatlan ajánlatot...

Az egyik kritikus szavai szerint (Bereményi által tolmácsolva): "a megkövesedett problématömeget valósággal rárobbantja a nézőre."

"Április 16-án, a Pongo Pongo Collective-nél jelenik meg a fővárosi Satelles második nagylemeze, a Some Got Saved. A rendszerváltozás témájával feltöltött anyagról most megjelent a második dal, a Time Stands Still, amelyben a hardcore-banda a magyar filmtörténet egyik legjobb alkotásával, a Megáll az idő című film maradandó soraival fokozta tovább a rendszerek eltaknyolása miatti kiábrándultság érzését. Az album felvételei a SuperSize Recording stúdióban készültek, a munkálatokat Dexter felügyelte. Az album artworkje a spanyol Branca Studio műve." (nuskull.hu)