Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) ☆ 👁

Indiana Jones és a kristálykoponya királysága

(Steven Spielberg)

amerikai akciófilm, fantasy, kalandfilm, sci-fi

3,0
★★★☆☆
964 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Az Indiana Jones filmek középpontjában "az úton járó" hős áll, aki azért hős, mert mindig tudja, hogy mikor kell mozdulatlanul várnia és mikor kell villámgyorsan cselekednie, és ilyenkor mindig megfelelően cselekszik.

PG

Az Indiana Jones filmek ellentmondása a tudás és "nem tudás" bemutatása. A kisebb szereplők többnyire a tudatlanságuk miatt halnak meg, míg a gonoszok többnyire azért, mert nem tudják, hol a határ, még többet akarnak megszerezni, akár vagyonból, akár tudásból. Indiana Jones bármikor kész lemondani a vagyonról, és ráérez, hogy mikor nem szabad tovább erőltetni az ismeretlen megismerését.
Ugyanakkor a filmek paradoxona az, hogy a nézővel meg kell ismertetni, hogy milyen helyzet az, amikor a kelleténél több tudás halálos, így a néző megtudja azt, amit a főhős nem, és mégis életben marad - ráadásul később a főhős is úgy viselkedik, mint aki megszerezte azt a tudást, amit korábban azért nem szerzett meg, hogy életben maradjon.

PG

A film elején,mikor a hangárban üldözik Indy-t,az egyik jelenetben a kép sarkában egy széttört ládában látható a frigyláda.

A film előkészületei '92-ben kezdődtek.

Mutt fésűje George Lucas egykori ('50-es évekbeli) fésűjének mása.

A script különböző, módosított, javított változatait két teletömött doboz tárolja a Skywalker ranchon.

Sean Connery visszautasította a cameo-megjelenést idősebb Henry Jonesként, mivel élvezi a nyugdíjaslétet.

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságának eredetileg Indiana Jones and the Saucerman from the Mars lett volna a címe.

A lány, aki a vacsora jelenetben bemos egyet Mutt-nak nem más, mint Sasha Spielberg, Steven Spielberg és Kate Capshaw lánya. Kicsi a világ, nemde?

Harrison Ford meggyőzte David Koeppet, hogy minél több viccet tegyen a forgatókönyvbe Indiana Jones korával kapcsolatban. Harrison Ford ezzel pellengérre akarta állítani azokat az amerikaiakat, akik már-már paranoiával kezelik az öregedést.

A Paramount vezetősége úgy döntött, hogy az új biztonsági szabályok értelmében Harrison Ford nem használhatja Indiana Jones híres ostorát, hanem a fegyvert számítógépes utómunkálatokkal fogják a “kezébe adni”. Harrison Ford azonban hajthatatlan volt, mivel nevetségesnek találta az intézkedést.

Indy fiának motoros megjelenése egy az egyben Marlon Brandót idézte a Vad c. filmben.