Iron Man (2008) ☆ 👁

A Vasember

(Jon Favreau)

amerikai-kanadai akciófilm, sci-fi

3,7
★★★☆☆
1293 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Mint majdnem minden szuperhősös képregényadaptációban, a Vasemberben is feltűnik Stan Lee a Marvel Comics nyugalmazott elnöke. Most éppen az egyik partyn Hugh Haffnerként cameozik.

A képregényekben Stark házvezetője ember volt, nem mesterséges intelligencia.

Jarvis eredeti hangja: Paul Bettany. A szinkronban Szabó Sipos Barnabás kölcsönzi a hangját.

Stan Lee saját állítása szerint Howard Hughes-ról (tudjátok, akit Leonardo DiCaprio alakít az Aviátorban) mintázta hősét.

Jon Favreau a független filmek és a kémthrillerek egyvelegeként jellemzi a filmjét, komponensekként Robert Altman színészvezetési módszereit, a Superman-t, a Robotzsarut, Tom Clancy regényeit, a James Bond-mozikat és a F[[Batman: Kezdődik!]]-et nevezi meg.

Abban a jelenetben, mikor a szinkronban Yinsen lengyelül beszél, az eredetiben magyar szavak (pl. "Egy perc!") hagyják el a figura száját.

A végefőcím után van még egy jelenet, amiben Nick Fury (Samuel L. Jackson) - aki szintén egy Marvel képregényfigura - beszélget Tony Stark-kal.

Az elején mikor Yinsen "lengyelül" beszél, a terrorista az ajtóban szintén kiabál magyar szavakat is, pl. "kezeket fel!".

Ellopták a Vasember ruháját. "325 ezer dollárt, azaz több mint 86 millió forintot ér a drága holmi. Ezt a jelmezt viselte a Robert Downey Jr. által alakított szuperhős még az első, 2008-as Vasember-moziban, így a kár nemcsak anyagi, hanem eszmei is. A kosztümöt a Los Angeles-i, pacoimai Movie Prop Storage-ból (Filmkellékraktárból) lovasították meg." (port.hu)

Az Egy kapcsolat szabályai c. sorozatban a szexmániás kisfőnök ironmanes sérülésre hivatkozik az egyik sportoló csajnak. Mint később kiderül, beverte a lábát e film vetítésén...

A Tony Stark-montázshoz valódi képeket használtak fel a fiatal Robert Downey Jr.-ról és édesapjáról.

Szerepe miatt Robert hetente ötször edzett, és a harcművészeti sportokba is belekóstolt.

Hogy elkerüljék, hogy kiszivárogjon a film utolsó jelenetének cselekménye, a sajtókonferenciás extrásoknak azt mondták, Tony az egészet csak álmodja.

Paul Bettany két óra alatt vette fel az összes szövegét JARVIS-ként.

Jon Favreau úgy ünnepelte meg, hogy őt választották rendezőnek, hogy fogyókúrába kezdett, és 32 kilót leadott.

Hugh Jackman is alakíthatta volna Starkot, sőt, Timothy Olyphant is részt vett a meghallgatáson.

17 évbe került, hogy a film tulajdonképpen elindulhasson. Eredetileg a Universal Pictures készítette volna 1990 áprilisában, majd eladták a jogokat a 20th Century Foxnak, ők a New Line Cinemának, végül a Marvel kézbe vette az irányítást.

A forgatás során egy tank véletlenül széttrancsírozott egy kamerát.

Christine Everhart (Leslie Bibb) a Vanity Fairnek dolgozik a filmben, a képregényekben viszont a Daily Bugle munkatársa.

Tom Morello (a Rage Against the Machine gitárosa) segédkezett a film zenéjének komponálásában.

Rachel McAdams volt Favreau első választása Pepper Potts szerepére, de a színésznő visszamondta a szerepet.

Eredetileg Coulson ügynöknek sokkal kisebb szerepe lett volna a filmbe, sőt kezdetben csak “név nélküli ügynökként” szerepelt a forgatókönyvben. Az őt alakító Clark Gregg azonban annyira jól megtalálta a közös hangot a szereplőkkel és a stábbal, hogy szerepét kibővítették és az MCU egy igen fontos karaktere vált belőle az évek során.

A forgatás kezdetekor még nem volt kész forgatókönyv. A film készítői ugyanis elsősorban az akció jelenetekre fókuszáltak, ezért a szereplőknek rengeteget kellett improvizálniuk a forgatáson.

Paul Bettany élete legkönnyebb munkájaként aposztrofálta J.A.R.V.I.S. eljátszását. A színész egész pontosan így fogalmazott a szereppel kapcsolatban: “Úgy éreztem, mintha meglopnám a stúdiót. Két óra alatt felvették velem az összes szövegemet, kaptam egy rakat pénzt, aztán elutaztam vakációzni a feleségemmel.”

A Vasember páncél körülbelül 450 külön alkatrészből állt össze.

Gwyneth Paltrow mindössze 15 percre lakott a stúdiótól, ahol a filmet készítették. Bevallása szerint ez volt a fő ok annak, hogy elvállalta a szerepet, mert így több időt tudott tölteni a családjával.

"Az első Vasember-filmben Tony Stark ünnepélyesen megígéri, hogy megszünteti a Stark vállalat fegyverrészlegét, miután az általa gyártott rakétával hajtanak végre támadást a saját konvoja ellen Afganisztánban. Ez egy finom utalás arra, hogy a milliárdosokat nem érdekli, hogy mennyi kárt okoznak, mindaddig, amíg nem lesznek személyesen is érintettek." (port.hu)