There Will Be Blood (2007) ☆ 👁

Vérző olaj

(Paul Thomas Anderson)

amerikai dráma

4,1
★★★★☆
801 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A filmet a Texas állam Marfa városához közeli sivatagban vették fel, közel a Nem vénnek való vidék forgatási helyszínétől. Egy napon Paul Thomas Anderson és "legénysége" tesztelték az olajfúrótoronytűz pirotechnikai hatásait, ami később egy óriási hullámzó füstöt idézett. A Coen testvérek kénytelenek voltak egy napig szünetet tartani, amíg a füst elszállt a környékről.

A filmben Daniel Plainview kisfiát alakító Dillon Freasier nem színészkedett még a projekt előtt, csak egy egyszerű általános iskolás diák volt Nyugat-Texas közelében. Ahhoz, hogy a rendező megnyerje a fiú édesanyjának beleegyezését, elküldte Daniel Day-Lewis egy korábbi filmjét, Scorsese New York bandái-nak egy kópiáját az asszonynak. A kedves mama azonban ódzkodott, hogy az Ő kisfia egy ilyen alakkal töltsön töltsön együtt időt (utalva a filmben a The Butcher karakterére), mire Paul Thomas Anderson elküldte a színész egy másik korábbi munkáját Az ártatlanság kora c. filmet (amiben Daniel Day-Lewis már egy civilizáltabb, finomabb karaktert keltett életre és nem utolsósorban szintén Scorsese mű) amire végül az asszony már beadta a derekát.

Daniel Day-Lewis nagy rajongója a rendező előző filmjének, a Kótyagos szerelem-nek, ami nagyban közrejátszott annak, hogy a színész elfogadja Daniel Plainview szerepét. JoAnne Sellar producer elmondása szerint nem is csinálták volna meg a filmet, ha a színész visszautasítja a lehetőséget.

Daniel Plainview karakterét egy néhai olajvállalkozó, bizonyos Edward Doheny-ból és Drakula gróf jellemvonásaiból "gyúrták össze". A film utolsó jeleneteinek helyszínt adó ház, a Greystone Mansion nevet viseli és külön érdekesség, hogy a fent említett üzletember, a fiának (ifj. Edward L Doheny-nek) építette. A villa amúgy Beverly Hills-ben található.

Paul Thomas Anderson a filmet Robert Altman emlékének ajánlotta.