Morituri (1965) ☆ 👁

The Saboteur: Code Name Morituri

(Bernhard Wicki)

amerikai dráma, háborús film

4,0
★★★★☆
32 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2011-11-07 17:31:43 csabaga (4) #5

Újra megnéztem.Továbbra is sok minden nem tetszik benne.
A küldetés teljesen képtelen.Odaküldenek a hajóra egy mérnököt,akinek még bombabiztos "alibije" sincsen,semmit sem ért a kémkedéshez,még csak nem is katona.Vö.Kémek a Sasfészekben Richard Burton.
A Brando által alakított figura inkább a Navarone ágyúi Miller tizedesére emlékeztet.Egyformán utálják a háborút,a katonáskodást.Csak míg Miller kap profi segítséget,itt a jelvényével SS tisztnek kiadó embernek egymagában kellene teljesítenie a küldetést.
Ez nem megy,így jönnek az"ellenállók".Hová is raknák őket,mint egy ilyen fontos hajóra...
Mindez még mindig kevés,így megjelennek a hadifoglyok is,köztük egy felesleges szereplővel,egy zsidó nővel.Ez a film nem erről szól!
Végül ott van a "természetesen antifasiszta" kapitány,aki végül átadja a hajót a rakománnyal az ellenségnek.Ez sem hihető.
Akkor már inkább a Das Boot kapitánya,aki szintén nem náci,de az utolsó csepp véréig harcolna az ellenséggel.

Vagyis sok minden nem tetszik,nem érzem hitelesnek,de adok rá egy háromnegyedet,mivel a mai filmekhez képest mégiscsak jobb.

2011-10-31 16:58:41 csabaga (4) #4

Jobb filmre számítottam.
Az eleje még érdekes,de az alapötlet hamar "elfogy",jönnek a közhelyes szereplők és helyzetek,és a vége sem túl meggyőző.

2011-10-23 17:26:19 tractorking (5) #3

Brilliáns második világháborús film.
Brando hallatlanul szuggesztív játéka itt is átitatja a filmet, a legnagyobb drámai alakításai között a helye. Yul Brynner jeleneteinek egyik drámai csúcspontja, amikor értesül a fia harci eredményéről,de a többi szereplő is nagyszerű, karakterük mentes minden heroikus, giccses jellegtől.

A film fényképezése pedig valami egészen lenyügöző: hatalmas átkötő-kameramozgások (sokszor egész messze inditva a hajótól), feszes, de mégis nyugodt tempóju átvezetések - ezerszer élvezetesebbek, mint a mai hisztérikus gép-rángatások. A fekete-fehér negatív árnyalatgazdagsága is maradéktalanul érvényesül.
Jerry Goldsmith zenéje pedig ezuttal is tökéletes.

Méltatlanul elfelejtett mestermű.

2011-03-14 16:16:30 csabaga (4) #2

A fantasy honlapról vette át a cikket.Meg fog jelenni,akárcsak a Desiree.Bár nem ezek a legjobb még hiányzó Brando-filmek szerintem.
Oroszlánkölykök,Lázadás a Bounty-n,Sayonara,a Missourry fejvadász.

előzmény: Cesare Gonzago (#1)

2011-03-13 19:31:25 Cesare Gonzago (5) #1

Ha lehet hinni a dvdextrának, a Fantasy Film idén kiadja DVD-n.