Jôi-uchi: Hairyô tsuma shimatsu (1967) ☆ 👁

Szamurájlázadás
Samurai Rebellion

(Kobayashi Masaki)

japán dráma

4,6
★★★★☆
55 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2020-10-16 00:08:14 tomside (5) #3

Elég szigorú darab. A kimondott szó, az kimondott szó. Ma, a “hajlékonyság” évszázadában előbb-utóbb úgy fogunk nézni e film hőseire: bolondok. Talán.
Csodálatos mozi!

2011-04-08 02:51:54 Jill (5) #2

Gyönyörű film. Éppolyan erős dráma, mint a Seppuku, és éppúgy nem az akcióra koncentrál, de bármilyen sokat kell várni a harcra, a feszültség végig megvan. Ami tetszik Kobayashiban, hogy az ő szamurájhősei emberiek. Mernek érezni, vannak hétköznapi problémáik, megkérdőjelezik az ostoba szabályokat, bármennyire is vérükben van az engedelmesség. Mindeközben hőssé tudnak válni.

Mifune és Nakadai megint nagyszerűek (van egyáltalán olyan közös filmjük, ahol Mifune nem öli meg Nakadait?), és a női főszereplő is erős egyéniség.

Nem tudom, Peckinpah látta-e, de a vége erősen emlékeztetett a Vad Bandára, úgyhogy valószínű. Olyan jó mestertől tanulni, mint Kobayashi, nem szégyen.

2008-10-11 22:50:15 -senki- (3) #1

Kobayashi zseniális Harakiri című filmje után bizakodtam ebben a filmben is. A stílus itt is meg van, társadalom kép, fényképezés itt is igen jó.

A történet kevés a két órára. Lassan bontakozik ki, egy igazán jó csavar van benne, azután már sokáig csak vontatódik a sokadszori lázadjunk vagy engedelmeskedjünk problémakörön. Sokall kevesebb az ötlet benne mint a Harakiriben, a végére már kicsit unalmas, az akció jelenetek se jöttek be igazán.