Total Eclipse (1995) ☆ 👁

Teljes napfogyatkozás

(Agnieszka Holland)

angol-belga-francia dráma, életrajzi film, szerelmi történet

3,7
★★★☆☆
321 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2023-11-10 07:47:13 somogyireka (3) #11

Köszönöm, mimóza. Emlékszem, egyszer sleepingdancer - az egyik nagy kedvencem itt - mondta, hogy azért is nézzünk rossz filmeket, mert egyfajta művészet leírni tudni, hogy valamit miért is nem szeretünk, mi a rossz benne. És amikor leírtam tegnap, amit, pont éreztem, ez így nagyon kevéske..aztán te, mintha meghallottál volna, folytattad a gondolatmenetem. Vagyis a gondolatmenetet, ami egy nagy közös gyönyörű tér, melyet együtt írunk.
(már csak azt sajnálom, ha valaki itt ugye utánam ír, már nem tudom szerkeszteni a bejegyzésem, pedig ráférne)

előzmény: mimóza (#10)

2023-11-09 17:57:06 mimóza (3) #10

Én is a napokban néztem a Teljes napfogyatkozást, előkészülve az Elfogy a levegőre.
Hasonlóan lesújtó véleményem volt róla. Olyannyira idegesített, hogy szavaim sem voltak rá.

Már nagyon máshol járok, akkor azonnal kellett volna jegyzetelnem. De igazából arra emlékszem, hogy úgy összességében éreztem anakronisztikusnak az egész alkotást. Pedig "nem túl sok", másfél évszázad választ el a két költőtől bennünket, de annyira mainak láttam a karaktereket... mindenkit. Nem is beszélve például a vasútállomás feliratáról, ami nagyon mai volt (kék színű tábla, modern betűkkel, ránézésre műanyagból), de ez csak egy apró példa, hogy én nem éreztem a kor miliőjét benne, vagy nem mindenhol. (A kávéház felirata is Helvetica betűtípussal, ami szintén nem 19. századi... De ez nálam szakmai ártalom, hogy mindenhol betűket látok/olvasok/figyelek.) Caprio szerintem túltolta a bóhockodást.. Lehet, a szinkron is rátett egy lapáttal, és még távolabb lökött a filmtől... a magyar szövegben túl sok modern szleng szerepelt. Szerintem az lesz, hogy miután láttam az Elfogy a levegőt, újra megnézem ezt, és akkor már eredeti hangon. Aztán visszatérek ide.

előzmény: somogyireka (#9)

2023-11-09 16:37:54 somogyireka (3) #9

Rögvest az Elfogyott a levegő című film nyomába is eredtem, na mert kíváncsi voltam, milyen az a mozi, ami ekkora felháborodást kelt a "kereszténynemzeti..." vezetésben. Mert ugye emiatt robbant ki a botrány az iskolában, és indult hadjárat Ana, a magyartanárnő ellen, aki, mikor Rimbaud-t és Verlaine-t tanította, ajánlotta a két férfi szerelmét bemutató Teljes napfogyatkozást.
Arról nincs információm, Ana milyen pontszámot is adott volna a filmre, de ha ötöst, akkor egy picit azért csökkenne a lelkesedésem iránta. Ha én ajánlottam volna, azért hozzáteszem, nézzétek, de csínjával, és nem a homoszexuális jelenetek, hanem a film minősége miatt.
Vagy hirtelen filmelemzésórát is tartottam volna, és végigbeszélem a diákokkal, mitől lesz jó és hiteles egy mű. És egészen biztos, nem egy Leonardo DiCaprio miatt..(és egyáltalán nem érdekelnek Hollywood talántumai)
Nem is tudok róla írni, sehol hozzám sem ért, mintha egy konzervnek kellene meghatározni az ízeit..És számomra elsősorban azért, mert Leonardo DiCaprioval eltakarni Arthur Rimbaud-t a vétek maga. Ez a film nem Rimbaud-ról, hanem Leonardoról szól, és annak azóta óriásvászonnyira nőtt alakja mögül aligha látszik ki a költőzseni. Legalábbis én nem láttam.
Így a film egyéb részei el sem jutottak hozzám..
(elnézést ezért)

2020-02-14 13:04:28 Zuzmo (2) #8

Neha didaktikus, neha pedig teljesen erthetetlen. Neha meglepoen ertelmes, neha abszolut logikatlan. Neha egeszen szep, neha undoritoan es gatlastalanul giccses.
De leginkabb csak gyenge.

A film annyira gorcsosen erolkodott hogy meghassa a nezoket, hogy en mar a nevetestol sirtam. Nagyon nehez volt komolyan venni.

Egyebent (kis erdekesseg), Platon szerint a tokeletes parkapcsolat olyan mint amit a filmben lathattunk. Szerinte igazi szerelem csak ket ferfi kozott alakulhat ki, akik kozott nagy a korkulonbseg.
Azert fontos hogy a par mindket tagja ferfi legyen mert szellemi szerelem igazan csak ket ertelmes, gondolkodo ember kozott lehet es a nok kevesbe elnek szellemi eletet.
A korkulonbseg pedig azert kell, mert igy az idossebb a mester, a fiatalabb a tanitvany es egymast inspiralva kolcsonosen fejleszthetik egymast.

2013-02-27 23:33:26 Victor Vance (4) #7

Nem egy könnyen emészthető alkotás, de aki nyitott az ilyen filmekre, vagy be tudja fogadni a témáját, az cserébe egy jó mozit kap, remek színészi alakításokkal, egy feljövőben lévő DiCaprio-val, kitűnő kor-idézéssel, és megannyi olyan dologgal, amely az irodalomra, költeményekre fogékony embereknek érdekes lehet.
Bár a két főszereplő nem éppen hagyományos, vagy megszokott formában űzi a szerelem nevű „mesterséget”, ez egyébként tényleg egy szerelmi történet, az emberek többsége hiába prűd, az ókorban sem csak nőkkel ápoltak ilyen kapcsolatot a férfiak, de példákat napestig lehetne sorolni, és ha felül tudunk emelkedni ezen az apróságon, észrevehetjük az alkotás igazi erényeit.
Nem tökéletes film ugyan, a dramaturgra ráfért volna még némi csiszolás, itt-ott megbicsaklik a cselekmény, az európai hangulat azonban remek, mint ahogy a rávilágítás is a költészetre és ennek a műfajnak a szépségeire is, a karakterek monológjain keresztül ismerjük meg behatóbban ezt az érdekes világot. Mivel főleg életrajzi film, sajnos bele esik abba a hibába, mint sok hasonszőrű alkotás is, míg másfél óráig szépen sikerül felépíteni a történetet, és a szereplőket, az utolsó perceket elkapkodják, összecsapják, és így a mozi elveszti súlyát, amit addig oly’ szépen szedett össze.

2010-09-03 17:03:17 czeppelin (4) #6

LGBT film, szóval aki ettől nagyon ódzkodik, annak nem ajánlatos. Amúgy diCaprio Rimbaudként remek, mint úgy általában (egyedül Alföldi hangja zavart, mert sajnos szinkronosan néztem), Verlaine szerepében viszont kevésbé tetszett a HP Lupinja (Thewlis). A kor hangulatát szerintem tökéletesen eltalálták, a zene is jó, csak a történettel voltak kisebb bajaim. Valahogy túl nagyok az ugrások vagy nem is tudom. Ennek ellenére nagyon jó film, aki szereti a 18. század dekadens világát, annak szerintem tetszeni fog. Ráadásul elég sok mókás jelenet is van benne (nem gyakran látni DiCapriot kecskék között legelni).
7/10

2009-02-27 15:52:31 Asha (5) #5

Szerintem gyönyörű film, imádom minden egyes percét, minden megszólalást benne... egyszerre tett rajongójává a két költőnek, és DiCapriónak is - mindezek után el sem tudom képzelni, hogy láthatja még benne ember a Titanic nyálas szépfiúját, amikor... csöpögés helyett maradjunk annyiban, hogy abszolút osztom Ritkuska véleményét róla. :)

2009-02-25 18:17:12 puttancsospeti (2) #4

Nekem ez nem gyütt be.

2007-09-24 18:48:49 Rituska (5) #3

Jaj de örülök, hogy mások is így látják. Szerintem Leonardo az egyik legjobb fiatal -lassan már középkorú- színész napjainkban. Én imádom és órákig tudnék róla beszélni. Egyszerűen tökéletes. Iszonyatos kisugárzása van. Minden karakterbe beleszerettem, akit eddig játszott. Félelmetesen tehetséges, pimaszul jóképű és csodálatos, remek és fokozhatatlanul vonzó és még sorolhatnám.....

előzmény: sylviaa (#2)

2007-09-24 16:25:12 sylviaa (5) #2

Fantasztikus tehetség Di Caprio, ezt jól reprezentálja e filmbeli szereplése is,akárcsak más, hasonló mondanivalóval bíró filmekben nyújtott alakítása. kKár, hogy a köztudat beskatulyázta a Titanic "nyálsztárjaként".

2004-08-09 13:08:26 angel (5) #1

Leo DiCaprio ebben a filmben bizonyította be nekem, hogy igazán jó színész. Ő is talán olyan zseninek érzi magát, mint a fiatal Rimbaud, akit alakít...