Punch-Drunk Love (2002) ☆ 👁

Kótyagos szerelem

(Paul Thomas Anderson)

amerikai dráma, szerelmi történet, vígjáték

3,3
★★★☆☆
297 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2016-07-15 18:00:14 Leo_Stotch (4) #14

A rendező megint meglepett. Bár nem repül olyan magasságokba, mint pár korábbi és egy későbbi munkája, de így is egy pici gyöngyszem. Mert egyszerű de hangulatbomba.
A történet tényleg vékony. Viszont sikerül olyan "zavarodottságot" elérni, ami sokáig velem marad.

2014-11-03 07:30:51 tomasso (2) #13

Csak képi mélysége van, tartalmi gyakorlatilag nulla. Tökéletesen azt adja, amit amúgy Sandlertől várni lehet (azaz semmit), azzal a lényeges különbséggel, hogy filmes szempontból sokkal fajsúlyosabb alkotás ez. Igen ám, csak hogy szarból nem lehet se várat, se filmet építeni, így a kellemetlen szájíz végig megmarad.

2013-04-17 17:00:56 McCl@ne (5) #12

Hogy ez pontosan mi volt, azt még egyelőre nem tudom, de hogy nagyon bejött, az biztos :D
A hangeffekteket PTA marha jól használta a zavarodottság érzékeltetéséhez, ami persze csak fokozta a szűrrealitást, de egy bizonyos pont után már mindegy volt :D
Nagyon betalált, pedig féltem tőle!

2012-07-25 08:56:12 dabo (3) #11

"nem tudom hova tenni ezt PTA filmográfiájában"

Egyetértek. David Cronenberg, vagy David Lynch életművébe jobban beillene ez a darab. Ugyanakkor épp mivel fölötte kedvelem ezen rendezők rendhagyó és formabontó stílusát, én nem tudnám erről a filmről elmondani, hogy teljesen értékelhetetlen volna.

előzmény: Jereváni Rádió (#8)

2012-01-30 22:50:57 desmond (4) #10

Látom, mást is idegesített. :) De az is igaz, hogy iszonyúan tudatosan van összerakva. Így pedig megérdemel egy gyenge négyest.

2010-11-17 16:46:15 Paul Ricard (5) #9

Dehogyis félresikerült, szemmel láthatóan az első kockától az utolsóig abszolút tudatos rendezői koncepció szülötte. (pl. a dramaturgiailag folyton a legjobb pillanatban felcsendülő "kluttyogások" is, mint ahogy a látszólag nem összeillő páros összeházasítása, ami a screwball comedy-k egyik legfőbb jellemvonása. ) Az viszont tény, hogy kakukktojás, meg besorolni (beskatulyázni) sem igen lehet műfajilag (se). Nem is kell, nem azért van.

előzmény: Jereváni Rádió (#8)

2010-11-17 09:13:36 Jereváni Rádió (1) #8

Óriási csalódás Paul Thomas Andersontól, pedig a Boogie Nights-ot és a Magnolia-t nagyon szerettem tőle. Két i-vel tudom jellemezni a filmet: idegesítő és irritáló. Adam Sandler, a gusztustalan kék zakója, az operatőri munka (egy pszichothrillerbe még oké lenne, de itt), a főszereplő karaktere, a színvonaltalan történetvezetés, a hihetetlenül idegesítő zajok, kluttyogások, zörejek, a teljesen valószerűtlen párocska, és igen a totálisan életszerűtlen és életidegen párbeszédek és helyzetek. Nem tudom elhinni a filmben, hogy Adam Sandler beleszeret a lányba, nincs bemutatva a fokozat, ha pedig villámcsapásszerűen érte a lány, akkor meg teljesen hiteltelenül játszotta.

Vígjátéknak nem vígjáték, romantikus filmnek életidegen, drámának meg életszerűtlen. Nem tudom hova tenni ezt PTA filmográfiájában, kakukktojás ez, de inkább egy félresikerült fattyú.

Számomra ez nézhetetlen volt.

2010-11-12 18:00:38 zéel (4) #7

A magyar címe valami vicces kis bóvlit ígér. De nem az!
Persze a rendező, PTA személye garancia a jó mozira. Nálam most erős négyes. (Még ötös is lehet).

2010-11-12 16:01:28 Rea (1) #6

Velem lehet a baj, én az ehhez hasonló filmeket nem igazán csípem. Az ajánló alapján azt gondoltam, jó film lehet, de talán a feléig, ha néztem, ki kellett kapcsolnom, mert unatkoztam rajta.
Sok filmet láttam már, a legtöbbet végig is néztem, de ezt nem bírtam...

2010-04-09 12:50:27 deathcode (5) #5

Még folyamatban, kétharmadánál, máris tökéletesen egyetértek Paul Ricard-dal!

2010-02-15 13:11:07 Kalti (2) #4

Romantikus vígjátéknak se nem vicces, se nem elég romantikus, művészfilmnek meg sekélyes, akkor mégis mi volt ez ? Bevallom számomra feladta a leckét. Még így is jó lehetne akár egy közepesre, de valamiért emellett még rettentően idegesítőnek is találtam, nem csak Adam Sandler miatt (bár ő mindig irritáló), hanem az egész miliője volt amolyan bugyuta. Emily Watson és Sandler egyszerűen a filmtörténelem egyik leg össze nem illőbb párosát alkotja, egyiküknek sem áll jól ez a műfaj.

2009-10-12 21:26:37 -senki- (2) #3

A Vérző olaj tetszett, ez is érdekes rendezésileg, de végül egy idétlen fost jött le nekem az egészből.

2009-09-28 11:44:09 walter gábor (4) #2

Érdekes film. Nekem tetszett, de több ismerősnek kölcsön adtam, akik kifejezetten nem szerették.

2008-10-03 03:47:50 Paul Ricard (5) #1

Well...well...well...nem csodálkozom, hogy nagy a hallgatás a Kótyagos szerelem körül. Noha formuláját tekintve egy vérbeli romantikus vígjátékkal van dolgunk, azok bizony nagyot fognak csalódni, akik egy tipikus Sandler filmre vágyakoznak, ugyanis a mélyben egy bravúrosan elkövetett művészfilmecske lapul, mégha jelen esetben a mondanivalóval adós is marad PTA. Ez a kettőssége is magyarázza egyben, hogy kicsit mindenkinek, de igazán senkinek sem szól a Kótyagos szerelem: a vígjátékok kedvelői nem fogják megkapni a már megszokott(mondhatnám azt is malíciózusan, hogy már elcsépelt) poénadagjukat(az már más kérdés, hogy helyette kapnak valami sokkal eredetibbet), a művészfilmek kedvelői pedig igencsak vakarhatják a fejüket a film megtekintése után, mondván "Ezzel vajon mi a fenét akarhatott a mélyen tisztelt rendező?", pedig szerintem egyszerűen csak helyén kell kezelni ezt az alkotást (is).Nem másról van szó, mint egy már nem is olyan ifjú tehetség érdekes ujjgyakorlatáról, aki egy igazi kuriózummal lepte meg (talán túlságosan is) a nagyérdeműt. A rendezésért kapott Cannes-i nagydíjat jogosnak érzem, nagyon kifinomult, átgondolt kis munka ez(már csak azért is érdemes megnézni, hogy lássuk: mennyire másként mutat akár egy sablon is egy igazi rendező gondos kezei között)

Összegezve a gondolataimat: a Kótyagos szerelem nem szokványos film, nem is ajánlom jó szívvel mindekinek, mert sokaknak bizonyosan csalódást fog okozni, de mindenesetre egy próbát megér. Számomra kifejezetten tanulságos volt a megtekintése: Anderson megmutatta, hogy még a sz*rból is aranyat tud varázsolni. Sandler pedig elmormolhat egy imát, mert valószínűleg még egy ilyen színvonalú műben egy ideig nem fog szerepelni :)