Csigalépcső (1957) ☆ 👁

(Bán Frigyes)

magyar dráma

4,1
★★★★☆
18 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-05-14 21:22:27 zéel (5) #7

Vass Évára emlékezve:
1. rész
2. rész

2017-12-13 10:27:50 mimóza (5) #6

"Lassan, kérem, mint az őrültek!" "Lapjával álljanak, ne élével!"
Engem ez a film már rögtön az elején, a kalauz szavaival "megvett kilóra"... ahogy mondani szokás manapság. És el sem eresztett az utolsó képkockáig. A csigalépcső, mint motívum beszédes mindvégig... a havas hegyi házacskában éppúgy megjelenik szebb, fából készült, faragott kivitelben, mint a munkahelyen hidegen, fémből. A színészek játékán nagyszerűen átjön a saját csapdájába került férfi, a szerelmes lány, s a megcsalt-vérig sértett-de-"tulajdonjogában"-nagyon-is-tudatos-feleség lelki vívódása éppúgy, mint a minden lében kanál anyósé, vagy a sokat mondó tekintetekkel összenéző kollégák jellemrajza. Egyszerűségében is alaposan ábrázolt, finom dráma... S nagyon tetszik, hogy nem rágja a szánkba a végkifejletet... hadd szőjük csak magunkban tovább. Mint ahogy szőjük saját életünk történetét is.

"Korán jöttem?
SŐT, KÉSŐN!"

2014-05-19 12:23:15 zéel (5) #5

Bizony! Én harmadszor láttam, és még most is megfogott, felkavart.
Örömmel olvasom, hogy nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel.
Jut eszembe:
Lehet, hogy a komoly filmkritikusok megszólnak érte, de bevallom, én sokkal jobban szeretem az ilyen, érzésekről szóló, nagyon szubjektív hozzászólásokat, mint az alkotást kívülről, felülről szemlélő szakértő elemzéseket. (Persze, elemzése válogatja!)

Kieg.
Említsük meg a nagyszerű színészek (Somogyvári Rudolf, Vass Éva, Sütő Irén, Kállai Ferenc) mellet az író Bárány Tamás és az operatőr Forgács Ottó nevét is. (Ez utóbbi volt egy másik ismeretlen gyöngyszem, a Sikátor c. film operatőre is.)

előzmény: Ugor (#4)

2014-05-18 23:12:29 Ugor (5) #4

Nahát! Egy ismeretlen gyöngyszem! Az a teaforraló! Micsoda kép volt! Teljesen őszinte, hiteles, igazi dráma. Pont annyit adagolt, amennyit kell, hogy semmit nem hagyott ki, mindent elmondott. Nem ítélkezett. Gyarlók vagyunk, emberek. Így élünk és így reagálunk. Nincs két életünk, ezzel az eggyel tudunk csak valamit kezdeni. Megrázó film!

2012-10-02 16:00:39 zéel (5) #3

Érdekessége, erénye még a filmnek, hogy szerelmi háromszög van ugyan, de nincs csábító. Itt tkp. három rendes, tisztességes ember kerül nagyon drámai helyzetbe.
További érdeme a filmnek, hogy igen hitelesen mutatja be az ötvenes évek magyar hétköznapjait. Itt nincs felvonulás, nincs Rákosi kép a falon, nincs komcsi, nincs (anti)fasiszta.
Van viszont albérlet, van koncert (zenekar nélkül, hanglemezről), van eszpresszó, van jegyüzér és van még táncos mulató (tánczenekarral!) is.

2012-10-01 20:39:33 zéel (5) #2

Kincs. Egy filmremek az ötvenes évekből, de nem az ötvenes évekről. Semmi propaganda, csak a szikár valóság. És az örök kérdés: lehet-e két nőt szeretni egyszerre? Pláne, ha a két nőt olyan kiváló színésznők alakítják, mint Sütő Irén és Vass Éva.

(Ezúttal és kivételesen nagyon nem egyezik a véleményünk.)

előzmény: jesi (#1)

2009-10-13 07:48:20 jesi (3) #1

Túljátszott színészek lehúzzák a filmet