Angi Vera (1979) ☆ 👁

(Gábor Pál)

magyar dráma, szerelmi történet

3,9
★★★★☆
122 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2022-08-04 18:57:49 zéel (5) #12

Gábor Pál filmje az egyik legszebb film, amit diktatúrákról csináltak. Pap Vera pedig egy csoda. Volt. (Ma este a Dunán.)

2019-12-21 23:34:31 Rituska (4) #11

Critixx igazából szinte szóról szóra leírta már a véleményemet. Nagyon erős és félelmetes rendszerkritika. Olyan az egész, mint egy tébolyult vallás agymosó tanfolyamának dokumentálása, beavatási szertartással és egyéb őrültségekkel. Kevés ijesztőbb dolgot tudok elképzelni a hatalmasra dagadt, elszánt szektáknál.
A diktatúrák egyik fő ősszetevője, azt hiszem.
Pásztor Erzsinek ebben a filmben is jól csúszik a konyak. Az igaz, hogy hogy csak egyet gurít le, de azt úgy csinálja, mint senki más:) Később Janka néniként tökéletesre fejleszti ezt a tudását.

2016-01-22 22:12:57 maci (4) #10

A maga idejében több ország forgalmazta, mint a Mephisto-t.
Amit a gerincről, gerinctelenségről, politikai pimaszságról és emberi aljasságról tudni lehet, az benne van.

A dialógusai néha didaktikusak.
A pályakezdő Pap Vera nagyon nagy szerepe...

2012-06-07 18:58:31 puttancsospeti (2) #9

"Közben folyamatosan beidézik a "pácienseket" önvizsgálatra, lehordják őket, ha valami "hibát" találnak világnézetükben, és szépen ránevelik az engedelmességre és az eszmére őket."
Igen, igen. Ez bennem is nagyon megmaradt. :-)
"Talán mégsem kéne így beszélni egy idős elvtárssal."

előzmény: critixx (#8)

2012-06-07 18:53:31 critixx (4) #8

Ebben a filmben számomra a kommunizmus "szektás" voltának tételes bemutatása, ami a leginkább érdekes volt. Az "eltévelyedett elvtársakat" pártiskolába utalják, hogy szépen a "helyes útra" tereljék őket. Közben folyamatosan beidézik a "pácienseket" önvizsgálatra, lehordják őket, ha valami "hibát" találnak világnézetükben, és szépen ránevelik az engedelmességre és az eszmére őket. Tulajdonképpen pontosan ezt csinálja a szcientológia is és a hasonló szekták. Addig "auditálják" az embert, amíg tételesen el nem ítéli önmagát, aztán behódol az adott (világ)nézeteknek.

Egyébként a Neubergert játszó Horváth László rosszul szerepel az adatbázisban, nem azonos ő a Családi tűzfészek amatőr szereplőjével. Az IMDB is rosszul tudja ezt. Sőt, neki nem ez az igazi családneve, csak ekkoriban még kényszerűségből ezt használta (habár Erdély Miklós egy betiltott BBS-filmjében a saját nevén szerepelt). Később, a rendszerváltás után újra felvehette apja nevét.

2011-11-22 21:47:29 critixx (4) #7

Érdemes megnézni a "lengyel változatot" is, Wajda kiváló Márványemberét: az ottani sztahanovista ünnepelt "sztárból" válik közellenséggé, mikor ellent mer mondani a párt akaratának.

előzmény: Tenebra (#5)

2011-11-22 21:33:19 zéel (5) #6

Ha nem ezt és ezt a szart (v)eszed, akkor nem vagy menő...
Ugye, ennyit a változásról, fejlődésről.

Remek, gondolatébresztő film. (Bizonyság rá a hozzászólásod.)

előzmény: Tenebra (#5)

2011-11-22 00:35:08 Tenebra (4) #5

Ez egy jó film. Mondhatnánk, a magyar 1984. Kiválóan bemutatja a diktatúra mocskát. Persze mindez nem tűnik annyira durvának, hiszen itt "csak" átnevelés van, ütlegelések, meg ávós durvulások nincsenek. Ám a lényeg, hogy akinek önálló gondolatai vannak és ezek az önálló gondolatok eltérnek a párt elveitől, akkor reakciós és kész. Jellegzetes, mikor önkritikát kell gyakorolnia mindenkinek. A bizottság a tipikus "ha van rajta sapka, azért, ha nincs, azért"-elvet követi: ha valaki túl önkritikus, túlbuzgó, az a baj, mert kimagaslik és elveszi a többi munkás elől a hatalmat, ha meg valaki lagymatag, akkor meg az a baj, mert nem harcol elég erőbevetéssel az imperialisták ellen... Tökéletesen megmutatja így e film, mennyire rohadtul szánalmas volt Rákosiék diktatúrája. Illetve számomra a mára vonatkozóan is jelentett valamit. Hiszen manapság úgymond "fogyasztói diktatúra" van. Ütlegelés, hasonló durvulások szintén nincsenek, mint egy fasisztoid államban, ám ha valaki nem középszerű, hanem kiemelkedő, az gyanússá válik és kikezdik. Csak itt nem feltétlenül felülről, hanem az egyes klikkek közösítik ki és válik a társadalom kitaszajtottjává. Hogy a tömegmanipulációs médiáról és reklámokról ne is beszéljünk. Ugyanazt mondják, mint e filmben a pártfunkcionáriusok. Ott a reakciós volt a probléma, ma az, ha valaki nem követi a divatot. Ha nem értesz egyet a párttal, átnevelés kell neked. Ha nem ezt és ezt a szart eszed, akkor nem vagy menő...

Lehetne még folytatni. Témája mindenesetre örökérvényű, hiszen nemcsak az '50-es vagy '70-es évekről szól, hanem arról, hogy az ember a középszerűségben leledzik, és jaj azoknak, akik gondolkodni mervén kiemelkednek a csürhéből.

Azért adtam rá "csak" 4-est, mert a végére leült kicsit a történet, illetve ez a szexjelenet nagyon amcsis volt nekem, nem éreztem, hogy ennek megmutatása valami pluszt adott volna a filmhez.

A zuhanyzós rész viszont kiváló volt. :D Ennek a főhősnőnek rettenetesen szép mellei és feneke vannak/voltak. :>

2007-12-14 16:28:50 Semprini (3) #4

Két dologra emlékszem ebből a filmből, az egyik természetesen a zuhanyozós jelenet :-), a másik meg az, hogy Halász László a Neubauert "Nájbójer"-nek ejti (Nojbauer helyett). LOL

2007-12-14 16:26:09 azazell0 (2) #3

teljesen hiteltelen melodráma + nem emlékszem, mikor hallottam utoljára ilyen gáz dialógusokat. (Lehet, hogy még soha.) A sajátos rendszerkritika az egyetlen értékelhető dolog a filmben (meg az, hogy legalább nem olyan unalmas). Nagyon rossz film. (Ennek díjat?)

2006-07-26 22:37:49 operett (5) #2

Én értékelem, bár kissé megkésve, ez a legjobb Gábor Pál film. (Jó, nem láttam mindet.) És igazán nekem Pásztor és Szabó játéka tetszik. Érdekes, hogy miként alakul egy film sorsa, gondolik itt a Szabó (István)-féle kanyarra, miszerint ő mindent Gábor védelmében... persze, ezt később visszavonta. De úgy, h tudjuk a rendezőről, tevőlegesen részt vett a forradalmi eseményekben, csak még bátrabb dolog a film. (Amit nem is értem, hogyan engedhetett át a cenzúra.) Tudom, h külföldön rengeteg díjat kapott, de itthon?

2004-08-09 12:57:58 angel (4) #1

Mivel ritkán vetítik, és legutóbb is csak a Dunán volt, nem értékelte rajtam kívül senki. Papp Vera nagy átéléssel játssza a "sztahanovista" lányt. A másik hős Dunai Tamás.