Thriller - en grym film (1974) ☆ 👁

Akit félszeműnek hívnak
Thriller - A Cruel Picture

(Bo Arne Vibenius)

svéd akciófilm, exploitation, thriller

3,4
★★★☆☆
39 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2011-07-17 23:09:12 Dibon (3) #3

Nagyon jó (mi több, kegyetlen) és szokatlan hangulatú drámának indult, de kb a felétől olyan megoldások és mozzanatok jelentek meg, amitől már majdnem nevetségessé vált az egész. Ez simán lehetett volna 5-ös is, ha nem viszik el a filmet a valószerűtlen fantazmagória irányába. Kár érte, ez így nem is valós és nem is művészfilm.

2011-04-16 01:38:07 BonnyJohnny (3) #2

Először is, a 24 éves Christina Lindberget kislányos arcvonásai igen bájos jelenséggé tesznek, kicsit még fiatalabbnak néz ki, és nagyon ártatlannak (ugyebár a valóság ennek éppen az ellenkezője :)). Nyílván ez egy kicsit még tovább növeli a hatást, ami az átélt szenvedések keltenek a nézőben. Igazából a film első fele meglepően jó. A lány elcsábítása, drogra szoktatása, betörése (szerintem üti Bunuelt), és "foglalkozása" okozta kínlódásai nagyon érzékletesek. Miután értesül szülei haláláról Heti egy szabadnapját fegyveres és fegyvertelen harc, illetve autóvezetési tanulással tölti. A film ebben is nagyon érzékletes. Az visszatérő kuncsaftok (három vagy négy) egy ottlétét vagdalja szét annyi hétre, ahány hétig tart a felkészülés, és a darabokat szépen, időrendben tálalja, felváltva a felkészülés képeivel. Miután a barátnőjét megölik Elérkezettnek látja az idejét, és bevásárol anyagból, vesz egy kocsit, lop fegyvereket és muníciót, aztán nekivág a bosszúnak. Na az én szememben itt esik a film. Egyetlen real time akció sincs a filmben. Csak slow motion! De az sem akárhogy, közel bullet time mértékben. És ezek a percekig elnyújtott mozdulatok is olyan egyszerűek, hogy a csaj előlép, lő, más esetben üt és rúg egy-kettőt.
Aztán, hogy az autóvezetés leckéknek is hasznát vegye (mivelhogy amúgy a film cselekménye nem követelné meg), ok nélkül randalírozik egyet a svéd utakon, ahol a megbízható kocsijaikról híres svédek összes autója felrobban, ha letér az útról. A vicces az, hogy ez tényleg csak randalírozás. Semmi értelme, senkit sem üldöz, csak gyorsan hajt, és közben ártatlan emberek halálát okozza. Aztán a finálé párbaj sem javít a helyzeten, bár ötletes kivitelezés, de a strici miért ne lövi le? Egyébként a fickó, bizonyos beállításokból engem Jürgen Prochnowra emlékeztetett. De a kivégzés ismét dob egyet a filmen, mintegy utolsó percben ellőtt tűzijáték.
Az elején még simán jóra állt az osztályzat. A második fele viszont visszahúzza. Úgyhogy csak hármas. Erős hármas. Egyszer nézős, de egyszer biztos. Szerintem sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Jelenleg ezt tartom a legjobb exploitation filmek, amit láttam.

2010-06-04 16:13:30 Nekrus (5) #1

Svéd Kill Bill pornográf jelenetekkel és a bosszú..Kult film a 70-es évekből.Nagy svéd kedvencem.