Westworld (1973) ☆ 👁

Feltámad a vadnyugat

(Michael Crichton)

amerikai akciófilm, sci-fi, thriller, western

3,5
★★★☆☆
197 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-02-10 15:17:49 DevilTakeU (4) #25

- Nézze,mindennek vége. A robotok megőrültek.
- Maga ért hozzájuk?
- Igen,én javítom őket.
- Van egy,amelyik üldöz. A tarfejű.
- Á,a tarfejű. Vagy 404-es,vagy 406-os modell. (...)
- A nyomomban van!
- Abban biztos lehet.
- Mit csináljak?!
- Nem tehet semmit. Ha üldözi magát,utol is éri.



Michael Crichton kétségtelenül minden idők egyik legnagyobb hollywoodi alakja,ez persze nem csoda,a chicagói illetőségű írózseni ugyanis kerek 5 centivel a 2 méteres magasság fölé nőtt,messze lepipálva ezzel Eastwoodot,sőt Goldblumot is. Komolyabbra fordítva,a fájdalmasan korán eltávozott Crichtont számtalan más erénye mellett a szinte kiapadhatatlan fantáziája is messze az átlag fölé emelte,elég csak a Jurassic Park "amilyen egyszerű, annyira nagyszerű" alaptörténetére gondolni. A Westworld az első filmes munkáinak egyike,bár egy évvel korábban már levezényelt egy nem túl sikeres tévéfilmet,ez az 1973-as sci-fi-thriller az első mozifilm,melyben a neve mellett az írta és rendezte... credit szerepel.

Maga az alapötlet nagy... khm,ötlet,moziban,nagyvásznon még hasonlóra sem volt példa korábban. A megvalósításba ugyanakkor bele lehet,és szerintem bele is kell kötni,kevés klasszikus van,amit az álomgyár az elmúlt években a várható masszív bevételek reményében ne akart volna megerőszakolni újrázni,sajnos a ritka kivételek egyike pont a Westworld,amire nagyon-nagyon ráférne egy remake (mondjuk véleményem szerint már csak az idejétmúltsága miatt is ezerszer több értelme lenne,mint a Hét mesterlövész,a Holtpont,a Ben Hur, vagy éppen a tervezett Sebhelyesarcú,és egyéb borzadályoknak). Hogy miért gondolom így,az minden néző számára világos lehet: a technikai megvalósítás - operatőri munka,vágás,díszletek,trükkök - még testvérek között is max. közepes(ke),a 70-es évek elején elképzelt - szokásos - futurisztika megmosolyogtató,a csupán 88 percnyi játékidő ellenére üresjárat van bőven,és nagy bánatomra a színészi játék is roppant erőtlen (a főszereplő Richard Benjamin pornóbajusza pedig azóta is álmaimban kísért). Brolin már akkor is jóval nagyobb névnek számított - talán nem véletlenül -,a végjátékban szívesebben néztem volna őt. Naná hogy azért butaságok is akadnak,a messze legnagyobb: a robotoknál miért - ha már itt tartunk,honnan - van éles szúró-és lőfegyver,illetve ha már igazi az a pisztoly,akkor meg miért merül le a "battery' a végén,de továbbmegyek,eleve miért nem lehet vészleállítani őket,ha már a "kommunikáció nem működik" velük. A másik furcsaság: sajnos egyálatán nem derül ki hogy miért történt meg az,ami. Kapunk egyfajta hagymázas találgatást ugyan,de azt inkább hagyjuk. Kamerák sehol,de a laborosok mindenhol látnak mindent,persze külső nézetből,stb..

"Nade ha ennyi sebből vérzik a film,mire fel a 4 csillag,és a klasszikus kitétel?" kérdezhetnéd,teljes joggal. Nos,ennek szerencsére több oka is van. Az első a már említett,kiszámíthatatlan történet,és hozzá a nagyvásznon látott nagybetűs hangulat,melyhez masszívan hozzájárul a zseniális filmzene,illetve a kiválóan használt zajok,zörejek. Fred Karlin remek,dinamikus westernzenét írt,ugyanakkor a szintetizátoros "random klimpírozása" a végjátékban a legdurvább carpenteri fílinget hozza,hogy aztán egyik pillanatról a másikra csak egy pár közeledő csizma egyre gyorsabb, hangosabb csattogása adja meg szívünk hevesen dobogó ritmusát. Amilyen kedvesnek,humorosnak indul a film,és amilyen gegek és poénok fűszerezik még az 50. perc környékén (lásd a Bud Spencer-filmek "komolyságát" idéző kocsmai bunyós jelenet),annyira döbbenetes az,amivel aztán a későbbiekben szembesülni kényszerülünk,a film legelső nézésekor néhány beállítás sokaknál szó szerint mellbevágó lehet. A másik igen komoly indok: Yul Brynner. Az akkor már bőven szupersztár státuszban leledző Oscar-díjas színész már a nézésével hoz egy olyan jelenlétet a vászonra,ami tényleg csak a legnagyobbak sajátja,a film utolsó 15 perce határozottan miatta lesz az,ami. Az a jelenet amikor Peter-t üldözve átvált infralátásra,majd menekülő hősünk lábnyomait észlelve egy halvány mosoly fut át az arcán,igaz hogy egy pillanat az egész csupán,de valami hátborzongató. Sajnos nem vagyok tisztában az okokkal,a háttérrel,én valahogy mindig is furcsálltam hogy elvállalta ez a netto 25 perces,ötmondatos szerepet,de tekintve hogy két évvel és három filmmel később visszavonult,nyilván megvolt rá az oka.

A 70-es évek igen komolyan termelte magából az emlékezetes,hol több hol kevesebb sci-fivel megbolondított alkotásokat (Logan futása,Az omega ember,Zöld szója,Rollerball,Kóma,Alien,Silent Running...),nos a Westworld tökéletesen illik ezek sorába. Nehezen hiszem hogy egy film/western/adott évtized/Yul Bynner/pornóbajusz-rajongó még nem látta volna,amennyiben mégis így lenne,érdemes 88 percet szánni rá,megéri.

8/10

2019-04-15 02:00:45 Néninger János (4) #24

Mivel a sorozat nagyon tetszett, ezért úgy gondoltam, hogy megnézem a filmet is. Sajnos a film annyira nem nyerte el a tetszésemet, a sorozat izgalmasabb látványosabb stb... Persze mellette szóljon az, hogy az ötlet zseniális főleg a maga korában, de a kivitelezés helyenként több sebből vérzik. A látvány világ fel sem veheti a versenyt a sorozattal nem olyan látványosak a torkolat tüzek vagy ahogyan fröcsög a vér, de mellette szóljon, hogy nem egy mai filmről beszélünk. A film szerintem nem lett túl rossz de nem is lett túl jó, ez egy egyszer nézhetős film, 90 percet megért elvennie az életemből. :)

2019-04-15 01:50:33 janibácsi (4) #23

l

2018-09-24 15:45:25 dittike (5) #22

Nekem a féltesóm ajánlotta a Westworldot ezért úgy éreztem látnom kell és szerencsére rá kellett jöjjek nagyon közel áll hozzám a robotika világa de a Vadnyugat varázsa már korábban is vonzott, így a mostanában készült sorozatot is letöltöm megnézésre.

2017-02-13 12:19:54 noresz02 (3) #21

A sztori a maga korában szuper, a technikai megvalósítások és ötletek előremutatónak számítanak. Ami tönkreteszi a filmet szerintem a történet hiánya és az iszonyatosan rossz színészi alakítások. Richard Benjamin a főszerepben ugyanolyan arcot vágott mikor megtámadta egy lángoló droid, mint mikor reggel felébredt a hotelben.

2016-10-01 18:37:56 critixx (3) #20

Amúgy a "római" részeket a két évvel korábban elhunyt Harold Lloyd Beverly Hills-i birtokán forgatták.

előzmény: csabaga (#19)

2016-10-01 16:33:18 csabaga (3) #19

Igen,de ez a film meg Christ lopta el a Hét mesterlövészből,az meg a Hét szamurájból merített...

előzmény: critixx (#18)

2016-10-01 15:44:00 critixx (3) #18

Cameron és Schwarzenegger egyértelműen innen lopták a Terminátor karakterét.

előzmény: csabaga (#17)

2016-10-01 15:40:01 csabaga (3) #17

Mikor moziban láttam,Yul Brynner szerepeltetése miatt egy félresikerült paródiának éreztem.Később olvastam a könyvet,de a film szereplőválasztását továbbra is melléfogásnak érzem.Van egyéb gond is,de ezt már leírták itt.Voltaképpen egy olcsó kis sci-fi,nem túl jól megrendezve.Gyenge közepes.

2016-10-01 15:01:27 ChrisAdam (4) #16

A holnap debütáló, várva várt sorozat előtt gondoltam felüdítem az élményt, megnézem újra Crichton filmjét.
Maga az ötlet zseniális, korához képest rendkívül eredeti, új és modern. Nem hiába készül belőle sorozat, ezt a sztorit, ezt a világot hiba lenne nem kiaknázni, csoda, hogy eddig nem tették. Merthogy annak ellenére, hogy az ötlet és a világ felépítése rendkívüli módon tetszett, a történetet soványnak éreztem. Van benne sok minden, de egyszerű mint a bot. Sokszor ez adja épp a pikantériáját a filmnek, ugyanakkor itt azt éreztem, kevés, fért volna még bele, persze lehet csak a mai felpörgetett elme kívánja ezt.
Mindenesetre a 88 perces játékidő is sejteti azt, hogy lehet még egy húsz percnyi történetet belecsikarni, de ha még ez nem is bökné a csőröm, kicsit azt éreztem, hogy az elején nehezen indul be a film. Nem hagy időt arra, hogy a western hangulat megtelepedjen rajtunk, pedig érződik, hogy próbálkozik, csak túl gyakran megyünk át a mellettünk lévő játékterekbe, vagy az irányítóközpontba. Így szabdalt és döcögős lesz. Kissé zavart az is, hogy a római, illetve a középkori játéktér feleslegessége túl sok teret kap. Konkrét sztori nem történik ott, hiszen csak mellékszereplők apró momentumait látjuk, amik nem viszik előre a sztorit, ráadásul a római kor felettébb el van hanyagolva a középkori mellett, tehát aránytalan a felállás. Ahelyett viszont, hogy a középkori kis jelenetekben - párbaj, a csábító lány, stb. - bővölködtünk volna, ezeket át kellett volna helyezni Westworldbe, hogy a vadnyugati hangulat erősödjön. De tulajdonképpen mindez igazolja azt, hogy a sovány sztorit ki kellett tömködni sok-sok apró jelenettel, hogy kikerekedjen egy egész estés filmnyi sztori.
A karakterek sem olyan erősek, az egyetlen igazi jó karakter, Christian Bale pedig a vártnál hamarabb patkol el. A finálé sem a legjobb, kicsit össze van csapva, lehetett volna még rápakolni egy lapáttal a hajszára.

Nagy öröm számomra, hogy tévére is viszik a sztorit, mert szinte teljesen biztos az, hogy jó lesz olyan kezek közt, mint Jonathan Nolan, Abrams és persze az HBO. A színészgárda is remek, nagyon kíváncsi leszek, mit hoznak ki Crichton ötletéből.
Ez a film pedig remek élmény a 70-es évekből, kitűnően képviseli azt a kort, ahol a sci-fi kezdett öntudatra ébredni, s nem csak történetileg, de technikailag is fejlődni. Sok kisebb-nagyobb hibája ellenére szerethető, izgulható alkotás, Yul Brenner pedig pislákoló szemével a második legjobb Terminátor.
70%

2015-07-19 11:36:54 ryood (4) #15

igazán "jó móka" ez a film. hamisítatlan 70-es évekbeli sci-fi feeling némi társadalomkritikával megspékelve. az utolsó 20 perces manhunt egészen kiváló!
egészen alternatív android/western film..hehe

2013-05-19 19:55:34 grofjardanhazy (5) #14

Hónapok óta nem láttam ilyen zseniális filmet. A western műfaját nem tudom hová tenni, sosem rajongtam érte, de a Westworld sci-fi elemekkel, a hetvenes évek jellegzetes hangulatával fűszerezve maradandó élménnyé vált.

2013-04-14 21:43:26 VVega (4) #13

Ismét köszönöm a friss kommenteket, nagyszerű film volt.

2013-04-14 15:13:50 critixx (3) #12

Döntsd el magad, én a helyedben messzire elkerülném.

előzmény: simijohnny (#11)

2013-04-14 15:10:44 simijohnny (4) #11

Közben leszedtem a folytatást, tényleg annyira rossz film critixx?

2013-04-14 15:04:26 critixx (3) #10

Meg ugye ott van ugye Moriarty professzor, aki szó szerint "életre kel". Egyébként én ezt hiányoltam ebből a filmből. Sokkal érdekesebb lett volna, ha a robotok öntudatra ébrednek és elkezdenek szervezkedni a hús-vér emberek ellen, mintsem hogy leölnek mindenkit hirtelen, meg jön Brynner Terminátor és fussunk előle.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2013-04-14 15:02:40 ChrisAdam (4) #9

Igen, ezt meg is akartam említeni, de aztán kiment a fejemből. :)

előzmény: simijohnny (#5)

2013-04-14 15:02:04 BonnyJohnny (4) #8

Igen, amúgy ez nekem is eszembe jutott. Van is egy konkrét rész, mikor a vadnyugatos szimulációban minden holoellenség olyan ügyes lesz, mint egy android.

előzmény: critixx (#7)

2013-04-14 15:00:49 critixx (3) #7

Egyébként ha már Star Trek, szerintem ez a film megelőzte és megalapozta a TNG holofedélzetét is, ami voltaképp tök ugyanez (emberek más korokba mehetnek, átélhetnek mindenféle kalandot, csak nem robotokkal hanem virtuális valóság szintjén), és ott is nagyon gyakran fordulnak elő hasonló meghibásodások, minek következtében az egyébként ártalmatlan szórakozásból halálos veszély válik.

2013-04-14 14:57:44 BonnyJohnny (4) #6

Michael Crichton kapcsán óhatatlanul felmerül a Jurassic Parkos hasonlat, ami tényleg megállja a helyét. A teremtett művilág kicsit a Truman Showra hajaz, csak itt nem nézik az emberek, hanem egy kicsit élnek benne. A vége pedig valóban a Terminatort idézheti meg.
A film igazából jól teljesít a szatírában, és egész hangulatos, helyenként humoros, ahol kell izgalmas, szórakoztató film.
Igazából teljesen korrekt.
James Brolin tényleg hasonlít a fiára, de nekem néhány beállításnál meg állandóan Christia Bale jutott eszembe. :)

És miközben gépeltem, megérkezett simijohnny üzenete. Köszönöm! :)

2013-04-14 14:56:37 simijohnny (4) #5

Örülök hogy tetszett. Egyébként sajnálom, hogy nem vetted észre Christian Bale legnagyobb titkát, miszerint valójában egy vámpír...



:D

előzmény: ChrisAdam (#4)

2013-04-13 22:53:40 ChrisAdam (4) #4

Miért nem mondtátok előbb, hogy ez a film létezik? ;)
Nagyon jó, élvezetes, izgalmas, humoros, benne van a hetvenes évek sci-fi stílusa (nagy monitorok, villogó gombok, nagy, fehér hangárok, folyosók), a hatvanas évek könnyedebb westernje, a középkori hangulat - egyszóval a film zseniálisan teremti meg mindegyik műfajt, szerintem pont valami ilyesmire vágytam én. :) Gondolkodtam az ötösön is, lehet később még rányomom.
A Terminátor sokat merített ebből a filmből, nem csak - ahogy critixx mondja alább - Yul Brynnert illetően, a finálé fordulatai, izgalma mind-mind Cameron mesterművébe lettek áttéve. Mégis azt szeretjük jobban, talán azért, mert mégiscsak jobban csinálja az a film. :)
Köszönöm Tenebra és simijohnny! Ez most nagyon jó volt! :D

2010-01-24 18:38:23 critixx (3) #3

Michael Crichton később ezt az ötletét fejlesztette tovább a Jurassic Park révén. De azért a Terminátor készítői is sokat "merítettek" innét: lásd a Yul Brynner által játszott robotot, a látását, mozgását, stb.

2008-08-15 08:26:19 Gasz András (3) #2

Feltámad a vadnyugat:

Egy paródiának induló film vicces elemekkel, mely átmegy a thrillerek és scifik világába westerni hangulattal és főbb szereplőkkel. ( Yul Brynner a 7 mesterlövészből pl. ). Igazából pedig a Truman Show , a 7 mesterlövész és a ÉN, a robot fura keverékeként írhatnám le a filmet, persze nem ezen filmekből lopott e film, hisz több mint 35 éves már. Mai szemmel nézve a robotok az effektek is enyhén mosolyogtatóak, a régi SW trilógia s agyba főbe veri e téren, de az a bizonyos hangulat és Brynner többszöri feltűnése nagyon ott van. :))James Brolin pedig, gondolom a nagyszerű Josh Brolin apja lehet, hisz hasonlóít is rá és hasonlóan karakteres ő is.

A film végével volt igazán nagy bajom feleslegesen nyújtott lett és 20-30 percen keresztül már már szenvedés volt végignéznem.

A zenék egyszerre vadnyugati világot tárnak elénk és scifit is néhol. Értelemszerűen hisz e 2 műfaj jellemző a filmre, mivel a jövőben játszódik és egy westernt imitáló Big Brother szerű, fizetős utazást kapunk benne.

65%

2007-08-11 10:48:10 oscarmániás (5) #1

király ez a film.