The Blair Witch Project (1999) ☆ 👁

Ideglelés - The Blair Witch Project

(Daniel Myrick - Eduardo Sánchez)

amerikai horror, thriller

3,5
★★★☆☆
692 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2019-07-22 22:40:01 offerus (2) #89

Köszönöm az ajánlást! A filmről a saját oldalán írok. Egyébként a játékfilmek között is rengeteg van, amelyekben az erdőnek fontos szerep jut. Hozzám közelebb állnak pl. Debra Granik filmjei (A hallgatás törvénye, vagy a Ne hagyj nyomot), Naomi Kawase Siratóerdő, de mindenekelőtt Kurosawa A vihar kapujában c. filmje.

előzmény: oscarmániás (#88)

2019-07-22 07:22:00 oscarmániás (5) #88

Ha szereted az erdőt, akkor szíves figyelmedbe ajánlanám a Fafilmet, amit a videómegosztón kényelmesen meg lehet nézni :)

előzmény: offerus (#87)

2019-07-22 05:42:44 offerus (2) #87

Mint erdőjáró ember, nem tudtam komolyan venni ezt a filmet.

2018-05-28 19:48:27 GothMan (5) #86

Azért azt ne felejtsük el, hogy bár nem az első a műfajban, ez a film indította el a found footage tipusú filmek sorát. Klasszikus, minden hiányossága ellenére. Bár persze ettől még lehet utálni.

előzmény: ChrisAdam (#83)

2018-05-27 13:15:47 betti (?) #85

Ez az, ami miatt nem akarom most értékelni - nagyon régen láttam, és nem tudom visszaidézni, de mintha nekem is lett volna ilyen érzésem. Viszont zavart az, hogy folyamatosan bennem kattogott: "nekem valójában nem szabadna tudnom, hogy ez megrendezett, de gáz, h kiderült, ezt a rendezők nem így szánták".

előzmény: ChrisAdam (#83)

2018-05-27 13:13:46 betti (?) #84

Szerintem értelmetlen olyasmiket elvárni ennél az alkotásnál, amiket egyébként a legtöbb esetben egy filmnél valóban természetesnek tekintünk és vizsgálunk, pl színészi játék kidolgozottsága (a hagyományos értelemben), vmiféle felépítettség, szerkezet, stb.
Vagy elfogadom, hogy ez egy "talált kazetta", egy felvétel, amelyet tökéletesen amatőr fiatalok készítettek, akik ugyan le akartak filmezni valamit, de olyan lelkiállapotba kerültek, amelyben már normális narrációra, szerkesztésre stb képtelenek voltak (arról nem beszélve, hogy a filmet nyilván terveik szerint utólag vágták, szerkesztették volna), a kamera a valós félelmeiket, reakcióikat rögzíti, amiben nincs színészi játék, tudatosság, csak kapkodás, menekülés, rettegés, teljes szétesettség - vagy nem fogadom el, de akkor tényleg nem fog működni számomra a film.

Nyilván "kívülről", a tévénézőfotelből tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz, a srácok ott voltak ugyan, de ez igenis egy előre megtervezett, kitalált film, de még így sem várható el ugyanaz a technika, színvonal, előadásmód, mint egy hagyományos horrornál vagy thrillernél. Úgy látom, hogy akik lepontozták, azok pontosan ezt hiányolták, vagyis tkp azt, hogy mégsem volt "eléggé" megcsinált a film - miközben szerintem a "megcsináltság", a jobb színészi játék, szerkesztés stb hitelesség szempontjából már csak rontani tudott volna a dolgon.

(Tudom, nagyon hülye példa, de az jutott eszembe, mint amikor egy fiatal srác leírta, hogy a Lepkegyűjtő c könyvben neki elég ellenszenves volt a csaj, mert a naplójában állandóan ugyanazt ismételgette, meg mennyit nyavajgott - igen, pont azért, mert az egy hiteles(en megírt) napló, én vezettem diákkoromban naplót (hálistennek nem elrabolva) + olvastam igazi naplókat, és hát azok még akkor is unalmasak, önismétlőek, ha tök kiegyensúlyozott, derűs személyiség írja őket, egyszerűen azért, mert nem irodalmi alkotás, hanem a napok, érzések, gondolatok leképeződése, és bizony a napok néha hasonlóak, a kifejezésmód pedig elég jellemző egy emberre, és pár hónapon belül nem fejlődik/alakul látványosan :) Nekem pl pont az tette átélhetővé igazán a lány érzéseit, hogy annyira valóságos volt a napló, annyira emberi, esetleges, zavaros néha. Bocs az off-ért.)

2018-05-27 12:41:21 ChrisAdam (3) #83

Sajnos pont azért bukik el, mert nem tudom elhinni róla, hogy egy "talált felvétel". Pedig vannak nagyon jó pillanatai és zseniális az ötlet, a filmben is bőven benne van a lehetőség, hogy az legyen, de itt elég csak egy apró pillanat, hogy kizökkentsen és ráébresszen, hogy ez egy film, egy megrendezett anyag.
Minden elismerésem ugyanakkor, mert bizonyos értelemben meglepett. Ívesen elkerülték a gonosz megmutatását, az eszeveszett horrorokra jellemző transzcendentális effektes őrületeket, így aztán a lezárás habár kicsit hamar jön, mindenképpen meglepő és jó.
A karakterek olykori logikátlan, buta viselkedése, a papírszagú fordulatok és a hatásvadászat ugyanakkor tudatosítja, hogy itt nem a valóságot látjuk, hanem forgatókönyvet, bármennyire is erőlködnek a színészek. Így aztán a horror se fog igazán működni, bár vannak félelmetesen megalkotott jelenetek, nem tudott felcsigázni egy igazi pillanatra se. Mindenesetre nem szemét, csak nem tudta elérni a célját, pedig közel járt. Ebben a műfajban pedig azért már ez is elismerésre méltó. 45%

2017-10-30 15:58:02 Norbert Simon (4) #82

Ez egy igazán klassz horror film. Az egész film olyan egyszerű ,hogy nem igaz. Mégis leköti a figyelmet elejétől a végéig és "ötletes". Izgalmas de nem indul be olyan könnyedén. A sztori is egyszerű. Egy filmes diákokból álló társaság egy dokumentum filmet akar készíteni egy szájhagyomány útján tovább élő legendáról egy boszorkányáról aki Maryland egyik városkájának közeli erdejében kísért és tartja rettegésben az oda tévedőket. Innovatívnak számított akkor még 99-ben de most már simán akár én is elkészíthetném ezt. Ez a film jó példa arra nézve ,hogy nem nagy pénzből nem annyira jó "színészekkel" is lehet ilyen parás filmet csinálni. (persze csak ezen a fronton) Ügyes volt ez a két faszi. Egyszerűség+innováció+ötletesség. Így tudnám a legrövidebben jellemezni ezt az alkotást.

2016-11-18 13:36:36 Dezsmant (5) #81

Nagyon Jó horror film, végig izgalmas, érdekfeszítő és a végét is jól találták el.

2016-10-10 19:49:07 Leo_Stotch (5) #80

Én örülök, hogy 13 évesként olvastam róla, láttam, megfogott. Az, ott 2000-ben életre szólt.

2016-10-10 19:37:41 GothMan (5) #79

Így igaz. Bizonyos felmérések szerint azért a tizenéves srácok körében a legnébbszerűb a horror műfaj, mert már tele vannak tesztoszteronnal, de még hiányzik belőlük a halálfélelem. Én is röhögve néztem végig anno minden szörnyűséget, most meg hetekig képes kísérteni egy film. Örülök, hogy a Blair Witch már felnőttként ért el hozzám.

előzmény: The Cortez (#78)

2016-10-10 12:54:06 The Cortez (4) #78

„Eduardo Sanchez és Daniel Myrick formabontó horrorját sötétben nézzük végig, ha lehet egyedül. A moziban elérhető hatás többszörösére képes így a film.”

Ez az alkotás kizárólag 18 éven felülieknek ajánlott! Na nem azért mert annyira durva lenne, hanem mert csomóan nem tudnak különbséget tenni film és valóság között. Bár félő, hogy sok felnőtt is képes hülyeségeket beleképzelni.
Anno a Blair Bitch indította be világszerte a found footage mániát, de nem ez volt az első! Minden szempontból hatalmas átverés, megspékelve irdatlan sok óbégatással, őrjöngéssel. Az amúgy ötletes alapsztoriból inkább egy lélektani-megőrülős horrort csináltak, amivel nem lenne gáz, ha igényesebben követték volna el. Szóval aki kaszabolásra meg ijesztgetésre vágyik az jó nagyot fog csalódni. Egyedül a záró jelenet mondható félelmetesebbnek.

2016-10-01 00:20:46 hugox (4) #77

Bár a horror alapvetően nem az én műfajom, már régóta megszerettem volna nézni, és most sor került rá. Annyit mondhatok, hogy aki nem csinálj össze a gatyáját a film végére, az nem tudom miből van.
Ami különösen tetszik,

hogy a film előrehaladtával egyre fokozza a feszültséget anélkül, hogy bármi ijesztőt mutatna, csupán a három/két szereplő reakcióival, az egyre kapkodóbbá váló kamera mozgásokkal, és a rémisztő hangokkal operál.

Viszont színészi teljesítményről nem lehet beszélni.
Ha majd úgy adódik, hogy kint alszom ez erdőben egy sátorban, biztosan be fog villanni ez a film :)

2016-03-18 22:57:40 Leo_Stotch (5) #76

Ha többet magyaráztak volna, csak egy perccel is, sokat rontott volna az összképen. Ez így mestermű, egy megismételhetetlen, egyszerű kis horrorocska.

2016-03-18 17:04:37 GothMan (5) #75

Számomra is a film egyik erénye, hogy nem magyaráz igazán semmit, csak a képedbe vágja a dolgokat, aztán pedig úgy ér véget, hogy azt sem tudod, mi van. Kiesik az utolsó ember kezéből a kamera is kész.

előzmény: Modric (#73)

2016-03-17 21:34:03 Mizi (5) #74

Véres cucc: Elvileg az eltűnt srác véres fogait és az ínyét találja meg.
Babasírás: Valószínűleg a boszorkány által megölt gyerekek szellemei.
A boszorkány elvileg úgy ölte meg anno a gyerekeket is, hogy előtte a sarokba állította őket. Tehát a boszi volt.


A végéről: Szerintem pont az a film nagy erénye, hogy úgy éri el, hogy parázz, hogy tulajdonképpen semmit sem mutat. Inkább az ember képzeletével játszik. Ha megmutatják a boszorkányt, akkor elszállna a misztikum.

előzmény: Modric (#73)

2016-03-17 21:16:15 Modric (5) #73

Kiváló horrorfilm. Főleg az éjszakai jelenetek tetszettek igazán,főleg a vége felé. A házban játszódó jelenetek hátborzongatóak voltak számomra.

Amik zavarosak voltak: mi volt a véres cucc,amit Heather talált? Illetve a boszorkány házában mi volt a babasírás,ha egyáltalán az volt? Ki állította be a sarokba Mike-ot? És Heather-t leütötték vagy elájult a rémülettől?

A végéről még annyit: Így is remek a befejezés,de még ütősebb lenne,ha látnánk a boszorkányt :D

2015-10-30 15:11:37 Mizi (5) #72

Ha a film nem okozott volna lidérces álmokat, akkor talán csak fele ennyi pontot kapna, mert ugyan volt benne para, meg feszültség, de olykor, főleg a nappali részeknél eléggé unalmas volt, na meg idegesítő. Viszont így azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy elérte a célját.

2015-05-21 22:39:00 Leo_Stotch (5) #71

Hát lehet ez a baj..tegnap. Nem 14 évvel ezelőtt, mikor nem volt Cloverfield, Paranormal, [REC] és a többi....

2015-05-21 15:33:10 MicaHiro (1) #70

Tegnap éjfél után kezdtem el nézni. Formabontónak tényleg formabontó, csak kérdés, mi értelme volt itt bontani azt a formát :)

előzmény: Leo_Stotch (#69)

2015-05-21 15:26:54 Leo_Stotch (5) #69

Arról nem tudok nyilatkozni, hogy milyen ha valaki úgy nézte, hogy elhitt mindent, amivel reklámozták. Én azért szeretem, mert formabontó. Lent leírtam az élményt.
MicaHiro... Te mikor láttad?

2015-05-21 13:35:41 GothMan (5) #68

Nem attól jó, mert elhiszem, hogy igaz.

előzmény: MicaHiro (#67)

2015-05-21 12:42:02 MicaHiro (1) #67

Wikiről:
"The Blair Witch Project is thought to be the first widely released movie marketed primarily by internet. The movie's official website featured fake police reports and "newsreel-style" interviews. These augmented the movie's found footage style to spark debates across the internet over whether the movie was a real-life documentary or a work of fiction.[30] During screenings of the movie, the filmmakers made advertising efforts to perpetuate the events in the film as factual, including the distribution of flyers at festivals such as the Sundance Film Festival, asking viewers to come forward with any information about the "missing" students.[31][32][33] The IMDb page also listed the actors as "missing, presumed dead" in the first year of the film's availability.[33][34] The film's website contained materials of actors posing as police and investigators giving testimony about their casework, and shared childhood photos of the actors to add a sense of realism.[35]"

Szóval de, így próbálták eladni, csak nekem nem eladható így, mivel én úgyse hiszem el. Ettől még vannak, akik hajlanak rá kicsit hogy elhiggyék, de nálam ez nem működik. (Mellesleg nem hiszem, hogy ezt ne lehetett volna megérteni e nélkül a magyarázat nélkül, de sebaj)

2015-05-21 12:10:07 Raul (3) #66

Ha nem lehet elhinni, akkor viszont mégsem ezzel adták el...

2015-05-21 10:21:52 MicaHiro (1) #65

Na ja, de egy átlagos film kb. azt hazudja, hogy jó lesz, vagy történik benne ez meg az, amiket akár el is lehet hinni.
De azt, hogy ez az anyag tényleg egy talált felvétel, egy percig nem lehet elhinni, teljesen irreális az egész.
És ezt a kifogást felhasználva hányják össze ezt az amúgy teljesen igénytelen filmet.

2015-05-21 10:03:11 Leo_Stotch (5) #64

El se hinnéd hány mozinak sikerült ez már :)

2015-05-21 09:40:47 MicaHiro (1) #63

Egy hazugságra építve eladni egy amúgy nézhetetlen filmet, különösen csodás dolog.

2015-05-07 15:00:00 carmine (4) #62

Abszolút egyetértek veled. Én is moziban láttam anno és hiába sejtettem, hogy mi az igazság, akkor is tele volt feszültséggel a film. Valódi értékelést ma megnézve, már nehéz adni, mert tényleg sok (az esetek többségében gyenge) utánérzet jött ki azóta. De valahol ez a film indította el igazán a found footage hullámot.
Az jutott erről eszembe, mikor valaki mostanában megnéz egy Texasi láncfűrészest vagy egy Halloween-t és azt mondja, hogy mennyire klisés...

előzmény: Calavera (#61)

2015-05-07 13:30:03 Calavera (?) #61

nagyon nehéz szerintem megítélni, hisz a film most 16 éves és azóta nagyon sok, hasonló jellegű filmmel lehetett találkozni, és pikkpakk lejön aviban, megnézi az ember, és max azt mondja, hogy ugrott két óra, paff. De akkoriban ez volt az első ilyen próbálkozás és nagyon nagyon jól sikerült. Többen velem együtt majd befostunk a moziban, pedig semmi nem történik és a már-már gyagyi megvalósítás el is hiteti az (akkori) nézővel, hogy kézikamerával készült, a felfedező csapat felvételeira bukkant "aki kiadta a filmet"
szeritnem akkor is zseniális, és akik a film bemutatásakor még 5évesek sem voltam és most bírálják, azok tartsák meg a maguk véleményét! :)

2014-10-30 15:57:13 Mikkey (5) #60

+1 !!! :)

előzmény: Leo_Stotch (#59)

2014-10-30 12:39:22 Leo_Stotch (5) #59

Hihetetlen egy film ez. Egyfelől különleges próbálkozás mindenképp, másfelől oldalakat tudnék ídni a gyengeségeiről.
Manapság, aki először látja, tuti csalódik..de 99 és 2000 fordulóján. Kb olyan ez, mint hogy mi most nem tudunk rendesen megitélni egy 30-40 éves filmet, mert akkor nem voltunk ott.
Azt sosem fogom elfelejteni, mikor 2000 ben, július, augusztusi estén, a barátoméknál sátraztunk a kertben négyen. Hosszabbítóval kivittünk egy tv-t, videót..rendeltünk pizzát és megnéztük.
Azóta se láttam újra a filmet, de azt az élményt nem tudná visszaadni, amit akkor ott, kb 14 évesen.

2013-07-07 10:43:37 Szaracén (?) #58

Baaszus, de eltérő vélemények! xD Már csak ezért is megnézem a filmet! :D

2012-12-16 18:47:24 Rorschach (2) #57

Tegnap leadták a Viasaton. Még mindig csodálkozom azon, hogyan is tudta megúszni az Arany Málnát, amelyet maximálisan kiérdemelt.

2011-05-19 12:01:03 von Schatu (5) #56

Számomra ez a film zseniális, igazi hitchcocki és Edgar Allan Poe-i hagyományokat követ. Hitchcock osztotta fel anno a félelmet rémületre (ráugrik a gyilkos a sarokból) és feszültségre (látjuk, hogy bemegy a gyilkos, és várjuk, hogy ráugorjon). Anno Hitchcock ezt még felváltva adagolta, de az utóbbi években a horrorok/thrillerek nagyon elhúztak a rémület irányába. Ez a film viszont tökéletes, 100%-os feszültség, ahogy próbálnak egyre kétségbeesettebben menekülni az erdöböl, és nem sikerül. Külön erénye a kézikamerás felvételnek, hogy a tér csak egy szük szegletét látod, így csak részleges infód van, hogy mi is van körülöttük. Számomra ez elég rémisztöen hatott. Nem emlékszem még egy filmre, amin ennyire izgultam volna.
A szereplök néha tényleg idegesítöek, föleg a csaj, de nem lehet mindenki nyugodt vérprofi. Mellesleg a másik kettö is jó pár hibát vétett a tájékozódásban, de szerintem a végére már ök is teljesen be voltak szarva. Nem tudom mit tettem volna a helyükben.
Az akkori hype-ról meg csak annyit, hogy anno a Pesti Est jól lelötte a poént elöre, így szerintem itt nem volt akkora a beetetés, mint az USA-ban. Érdekes lett volna a háttérinfók nélkül végignézni.

2010-02-01 22:08:27 Maidx (1) #55

Igaz, első kézikamerás film, meg első rendezés, de nem értem mi abban a filmben az izgalmas, (vagy ha nem feltétlenül ezt nézzük) az élvezhető, hogy 3 borzalmas színész idegesítő stílusban vitatkozik egymással a film 60 percében, 3 éjszakán hallanak hangokat és találnak kőrakásokat, majd a végén történik valami megmagyarázhatatlan, amin nincs is kedved gondolkodni, mert örülsz, hogy vége, és inkább átkapcsolsz a barátok köztre, csak ebből ne láss még egy percet se.

Fogadnék bárkivel,( ha lehetne,) hogyha nem kézikamerás film lenne, a toplisták legaljra került volna. (megjegyzem, nálam így se került sokkal magasabb helyre).
M.

2010-01-22 19:17:02 simijohnny (5) #54

Arra gondoltam én is.

előzmény: whiteman 01 (#52)

2010-01-22 16:14:22 JeszKar (4) #53

Elárulok egy nagy titkot, ők vették fel.
Ez a film bizonyos szempontból különleges, elkészítése szempontjából mindenképpen. A filmet teljes egészében a színészeknek kellett leforgatni, 8 nap és 8 éjszaka dolgoztak, ő filmeztek, ő vitték a teljes felszerelést, a szövegeik improvizálva voltak. A színészek teljesen magukra voltak utalva (élelmet is keveset kaptak.) A rendezők egyiket naponta legfeljebb egy-két cetlit küldött egy-egy színésznek (amelyet csak az adott színész láthatott.) Ilyen szempontból akár az egyik legreálisabb filmnek is tekinthetjük (Heather még titokban kést is tartott magánál, mert félt a fiuktól:) Sőt ami még szintén érdekesség, hogy a színészek a bemutatóig halottnak/eltűntnek voltak feltüntetve az IMDB-in.
Szóval lehet szeretni, nem szeretni ezt a filmet, de elmenni mellette semmiképp sem.

előzmény: jesi (#50)

2010-01-22 16:06:30 whiteman 01 (3) #52

inkább a kampánya tananyag

előzmény: simijohnny (#49)

2010-01-22 16:05:09 GothMan (5) #51

Számomra nemcsak az ötlet, hanem a megvalósítás is zseniális. Viszont a folytatás minden idők egyik legócskább filmje. Na, az szégyen a javából.

2010-01-22 15:16:47 jesi (1) #50

a nulla filmeket nem is szeretem ez igaz
két jó dolog van benne:
-nem hosszú
-a kameramozgás legalább annak a látszatát kelti, hogy ők vették fel

előzmény: Daemiaen (#48)

2010-01-22 15:11:05 simijohnny (5) #49

Szerintem mellékes, 10 éve akkor is bekajálta boldog-boldogtalan. Nálam az ötös nem csak a filmre vonatkozik, egyaránt üzleti sikerre is. Utólag könnyű okoskodni hogy "hát de mér' ilyen híres ez". Nem véletlenül tananyag bizonyos helyeken... mert zsenik a fiúk.

előzmény: jesi (#47)

2010-01-22 15:06:23 Daemiaen (4) #48

Amint látod, előjött az a réteg, amelyik mégsem. :)

előzmény: simijohnny (#46)

2010-01-22 15:06:00 jesi (1) #47

ha elvileg dokumentumfilm elemet akartak (megtalált felvétel), akkor miért mindkét kamera felvétele keveredik, vagy a lány 20 méterre van a kamerától a hangja meg olyan mintha nála lenne a kamera
A főszereplőnő meg egy idegesítő hisztis csaj, borzasztó

2010-01-22 15:03:27 simijohnny (5) #46

...és bejött nekik. Az eredeti ötleteket egyébként is szeretik az emberek.

előzmény: critixx (#45)

2010-01-22 14:57:45 critixx (1) #45

Jacopetti úr művei mellett a Blair Witch Project a legnagyobb szenzációhajhász blöff a filmtörténetben.

2010-01-22 14:52:52 Cesare Gonzago (3) #44

Én is. Olyannyira, hogy közepesről leértékelem ezt a filmet: erős nézhetetlen.

2/10

előzmény: puttancsospeti (#43)

2010-01-22 14:38:40 puttancsospeti (1) #43

Én is hasonlóképpen látom.

előzmény: critixx (#42)

2010-01-22 14:04:11 critixx (1) #42

Én jesi véleményével értek egyet.

2010-01-22 13:35:52 simijohnny (5) #41

Szerintem zseniális, egyetlen egy hibája van csak, az hogy sajnos nem én találtam ki (meg persze Heather Donahue).

$500,000-$750,00 -> $248,639,099

2010-01-22 13:14:09 JeszKar (4) #40

Talán a KT-t leginkább megossztó film :)

2010-01-22 13:05:20 jesi (1) #39

Tele hibával, és még nagyon rossz is, szánalmas egy film

2009-10-03 20:08:29 Dió (4) #38

Újranézve ha akkorát nem is ütött, még mindig bravúrosnak tartom, hogy egy ilyen miszliknyi ötletből ekkora frásztúrát kihozzanak.
A vége felé számomra egy picit vesztett a lendületéből, a csaj nyavalygása szerintem a szituból fakadt, nekem nem tűnt erőltetettnek vagy zavarónak. Sőt, talán még azt is megkockáztatnám, hogy a karakterek sem üresek, ami egy ilyen filmnél szinten előny. Nem utolsósorban pedig legnagyobb előnye természetesen a para: az első igazi sátras "támadásnál" én konkrétan lekakáltam magamról a gatyám.

2009-09-26 23:17:51 myke7 (2) #37

Az alapötlet zseniális, emel is rajta egy pontot, amúgy a kész munka már unalmas, gyenge.

2009-09-14 16:51:48 teebchee (3) #36

A lrgviccesebb a filmben a térkép eltüntetése volt...hogy lehet ilyen gyökér valaki?:DDD

2009-09-10 13:06:59 gojoci (5) #35

Sok marketing könyvben azóta is oktatják a film körüli reklámhadjáratot.

előzmény: gojoci (#34)

2009-09-10 13:05:44 gojoci (5) #34

1999-ben ez valami hihetetlen félelmetes volt. A nézők 3/4-e nem tudta, hogy csak tipikusan hype marketing film (e tekintetben úttörőnek számít, az első vírusmarketinges film, 2évig adagolták eldugott és "álbetiltott" honlapokon az infót róla), azt hitték valódi amatőr felvételek.

Persze azóta sokat kopott, 10 év távlatából már nem az igazi.

2009-08-27 14:43:59 critixx (1) #33

Tipikusan az a hatásvadász film, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja.

2009-08-27 14:41:07 DrSzolon (1) #32

Nem csak az, hogy kotnyeles és sikoltozik, hanem makog, huhog, és hahog is. Meg fogom nézni angolul is, mert ez így kibírhatatlan volt.

2009-03-22 19:38:15 slozi (4) #31

Érdekes, anno az én Anyám se szerette. Úgy látszik ilyenek ezek az Anyák. :)
Egyébként a csapattagok viselkedése érdekes kérdés, ezen a téren sokszor én sem tartottam hitelesnek a filmet, ugyanakkor fogalmam sincs, hogy én hogy viselkednék hasonló helyzetben. Valószínűnek tartom, hogy nem sikítoznék idióta módjára, de hát ki tudhatja biztosan... a pánik olyan oldalát is előhozhatja az embernek, amiről esetleg maga sem tudott. Persze ez nem mentség, a film ettől még idegesítő, de nálam így is betalált, annak ellenére, hogy semmi új nincs benne.

előzmény: Cesare Gonzago (#30)

2009-03-22 19:26:37 Cesare Gonzago (3) #30

Tegnap este Anyám is belenézett ebbe a filmbe, de húsz percig bírta. Az amatőr hatást keltő ideges kamerarángatások és Heather hisztizése - valamint a többiek közönye - megfájdította a fejét.

előzmény: slozi (#29)

2009-03-22 19:07:54 slozi (4) #29

Heather már eredeti nyelven is tényleg elég idegtépő néha, a szinkron erre meg még rá is dob egy lapáttal, de ettől eltekintve azért ez egy hatásos és emlékezetes film. Amit vállal azt szerintem tisztességgel teljesíti.

2009-03-22 00:37:42 Cesare Gonzago (3) #28

Ma este épphogy a feléig jutottam, de elegem lett Heather Donahue kotnyeleskedéséből. Nagyon fárasztó film...

előzmény: Cesare Gonzago (#27)

2009-02-04 16:31:22 Cesare Gonzago (3) #27

"Olyan idegesítően sikítozott, hogy már alig vártam, mikor nyírja végre ki valaki és hagyja abba."

Egyetértek. Ettől függetlenül nagyon meghökkentem a film első megtekintésekor, ám később rájöttem, hogy az eszement hírverés miatt akadtam ki. Maga a film gyenge - nem kedvelem az "ifjúsági"- vagy "tinihorrorokat", az idétlen hülyegyerekek ripacskodását -, de egy közepest bőven megér.

előzmény: Tray (#25)

2009-02-04 16:19:04 Jereváni Rádió (4) #26

"és hogy a Kis Vuk miért nem kapott mind a 9 kategóriában" - Szerintem nem is tudnak róla. Milyen mázlisták! :)

előzmény: Tray (#25)

2009-02-04 16:16:45 Tray (1) #25

Nálam meg ez az egyik olyan málna, amit teljes mértékig jogosnak tartok. Olyan idegesítően sikítozott, hogy már alig vártam, mikor nyírja végre ki valaki és hagyja abba.
Részemről a film is kaphatott volna egyet, mert kisköltségvetésű elsőfilm ide vagy oda, nálam maximum az operatőri munka, vágás és az effektek terén emelkedett fejlebb a Piratenmassaker-től.

Arany Málna
Azt, hogy mi alapján ítélik meg (és hogy a Kis Vuk miért nem kapott mind a 9 kategóriában :-) ), csak az alapítványi tagok tudhatják.

előzmény: nagype (#24)

2009-02-04 14:39:43 nagype (5) #24

u.i.: most látom, hogy szegény Heather málnát kapott eme alakításáért. Mélységesen nem értek egyet.
Ez a kijelentésem gondolom megrázta hollywoodot :)

kicsit off, ha lehet:
tudja valaki, hogy a málnát mi alapján ítélik meg?

2009-02-04 14:34:18 nagype (5) #23

Cloverfield-hez hasonlítani ennyire mélyen szerintem felesleges. Valóban olyan. Csak éppen ez 9 évvel korábban készült, mondjuk úgy aprópénzért. És véleményem szerint 99%-ban reális, míg a másik nyílván mese, és effekt az egész film.
Gomba mód szaporodnak az ilyen ál-dokumentumfilmek. Minden tisztelet a készítőknek, mind az ötletért, mind az elkészítésért, és az úgymond promócióért, a hitelesség hátterének megteremtéséért.

A csaj sikongatása valóban néha kicsit idegesítő, dehát ő ilyen. Sokkal hitelesebb volt ő is személy szerint, mint nagyon sok úgymond színész.

2008-11-22 22:54:14 hemill (4) #22

haverommal ezt a filmet anno úgy néztük meg h ez egy talált felvétel, vagyis amit láttunk az pontosan úgy történt ahogy a kamera mutatta!
így végig paráztuk az egészet :)


2008-11-22 13:10:20 whiteman 01 (3) #21

Én konkrétan a végére gondoltam, mikor bemennek abba a házba...

előzmény: GothMan (#19)

2008-11-22 00:06:11 ichi (5) #20

Tényleg megpróbálnak kijutni,ezt el is felejtettem :)
Nálad a pont! :)

előzmény: GothMan (#19)

2008-11-21 22:39:07 GothMan (5) #19

Már ne haragudj, de a film elemi része pont arról szól, hogy a három főiskolás megpróbál kijutni az erdőből, és nem a veszély irányába tartani. Már ha egy természetfölötti jelenségnek van konkrét iránya.
Épp a Cloverfield az, ami átmegy holmi "romantikus" giccsbe azzal, hogy elindulnak megmenteni a főhősünk szerelmét, miközben farkasszemet néznek Godzillával is (aka Sárkány)! ;)

előzmény: whiteman 01 (#16)

2008-11-21 13:12:20 Semprini (1) #18

Tényleg csak annyi. szerencsére. XD

előzmény: ichi (#17)

2008-11-21 13:03:17 ichi (5) #17

Ha nem tartottak volna a veszély irányába akkor most nem beszélnénk semmiről :)
Amúgy a Cloverfield-nek (szerintem) csak annyi köze van az Ideglelés-hez hogy azt is kézikamerával vették fel.

2008-11-21 12:37:40 whiteman 01 (3) #16

Sztem itt már az alapötlet borul, ugyanis ha eltévedek egy erdőben, és tudom, mi vár rám, akkor még véletlenül se a veszély irányába tartok, nemhogy videóra veszem. Ettől más a Cloverfield, mert ott fogalmuk sincs a szereplőknek, hogy mi folyik ott, és azért (is) veszik videóra, mert másnak hiszik, mint ami valójában.

előzmény: ichi (#10)

2008-11-20 21:53:55 Rituska (4) #15

"Hát ha direkt sz filmet akartak csinálni, akkor maximálisan sikerült" :) :)

2008-11-20 21:33:00 Semprini (1) #14

Hát ha direkt sz filmet akartak csinálni, akkor maximálisan sikerült. De akkor legalább ne nevezzük jónak. XD

előzmény: Rituska (#13)

2008-11-20 21:19:13 Rituska (4) #13

Most ezen elgondolkoztam. Mi is egyáltalán a "film"? Ha egy kidolgozott, összefüggő, részleteiben pontosan és precízen megszerkesztett alkotást tekintünk filmnek, akkor nyilván ez egy finoman fogalmazva is sz@r munka. De hol van az megírva, hogy egy filmnek mindig, minden körülmények között "megcsináltnak" kell lennie. Én pont ezért értékelem az Ideglelést. Sőt. Pont abban rejlik az értéke, hogy egyszerűnek és csapottnak tűnik, közben meg nem az, de az is lehet, hogy igen. Fene tudja mi volt az eszköz és a cél.

előzmény: Semprini (#12)

2008-11-20 21:04:30 Semprini (1) #12

A Cloverfield nem másolata a Blair witch-nek, teljesen másról szól, nem erdőben játszódik, sci-fi katasztrófafilm a műfaja, csak a stílusa hasonló (persze milliószor igényesebb.) A Cloverfield egy jó film, ez meg egy nulla, még rossz filmnek se nevezném, mert egyszerűen nem tartom filmnek. Ez egy gigantikus tévés beetetős médiakampány volt, amihez mintegy "mellesleg" leforgattak egy ilyen sz@r, igénytelen áldokumentumfilmet, nulla sztorival, nulla színészekkel, nulla költségből. Bejött nekik, sokat kaszáltak rajta, ez tény, de ettől még nem lesz jó film, mert attól is messze van, hogy filmnek lehessen egyáltalán titulálni.

előzmény: GothMan (#7)

2008-11-20 20:48:01 GothMan (5) #11

Csakhogy ezeknél a filmeknél pont az alapötlet az, ami miatt igazán értékelni lehet őket; ám ez csak egy egyszer elsülő poén szerintem. Ráadásul a Cloverfield látványvilága sem eredeti. A színészi teljesítmény meg... ki tudja, itt megint pont nem ez a lényeg, ha már ál-dokumentumfilmről van szó, nem?
Ja, és azért ne feledkezzünk el a két film zárójelenetéről, ami azért elég kísértetiesen hasonlít egymásra valami miatt. ;)

előzmény: whiteman 01 (#9)

2008-11-20 15:01:13 ichi (5) #10

Pont azoktól a negatívumoktól jó a "film" amiket írtál.Csak gondolj bele ha Te ennyi mindent tudsz a Blair-i legendáról és elmész a tetthelyre két barátoddal,eltévedtek,kicsit elborul az agyatok mert a félelemtől meg a körülményektől nehezen megy az ésszerű gondolkodás és még ezt videóra is veszitek akkor szerinted milyen anyagot kaptok róla? Én szerintem pont ilyet vagy még ennél is rosszabbat.A film készítői is ezt akarták bemutatni ami szerintem zseniálisra sikerült.

előzmény: whiteman 01 (#4)

2008-11-20 14:21:28 whiteman 01 (3) #9

Nem nevezném másolatnak, mivel az alapötleten kívül szinte minden tekintetben más. Ott van látvány is, és ha a színészi alakítás nem is a legjobb, ezeknél még az a pusztító szörny karaktere is árnyaltabb. És ott érezni, hogy fiktív játékfilmek akartak készíteni, nem ilyen áldokumentum, legendafeltáró hülyeséget.

előzmény: GothMan (#7)

2008-11-19 18:15:46 Rituska (4) #8

Határozottan egyedi. nekem tetszett. annyira sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe. iszonyatosan nagy ötlet.

2008-11-19 17:58:10 GothMan (5) #7

Ugyan már, a Cloverfield csak egy gyenge másolata a Blair Witch-nek.

előzmény: whiteman 01 (#6)

2008-11-19 17:28:49 whiteman 01 (3) #6

Ja, és az a durva, hogy ebben a "műfajban" lehet félelmetes atmoszférát is teremteni, lásd Cloverfield

előzmény: osi (#5)

2008-11-18 23:02:10 osi (2) #5

Engem szabályosan idegesített a sok parázás, sikoltozás, kamerakapkodás. Alig vártam, hogy vége legyen...

2008-11-18 20:08:17 whiteman 01 (3) #4

Nem értem mit lehet szeretni ezen, elsőre elaludtam rajta, most meg sikerült végignézni, de nem kellett volna. Karakterek nincsenek, max. figurák, semmi értelmes nem történik benne, csak paráznak össze-vissza, a kamera szinte soha nem arra mutat, amerre kéne, talán attól kéne beszarnunk, hogy full sötétben lihegnek a "szereplők"? Ezenkívül tele van következetlenségekkel az egész, például a végén mikor bemennek a házba, akkor a főszereplő csaj sikoltozik, de azért a kamerás srác csak üvöltözik folyamatosan, hogy "Josh, merre vagy?", meg ilyenek. Szóval nevetséges, egy nagy nulla.

2008-08-13 23:09:23 gellert01 (5) #3

Igen, elég szörnyű élmény volt nekem is. A szinészek bérét leszámítva pár ezer dolcsiból ilyen ütős filmet kreálni...nem mindennapi.A második rész kicsit gyenge és sablonos, nem kellett volna megcsinálni. kevesebb több lett volna.(bár ezt a második részhez kellett volna írni).sry

2008-07-06 21:53:29 GothMan (5) #2

Számomra ez minden idők legparásabb filmje. Nem szégyellem bevallani, de két napig nem nagyon tudtam aludni a megnézése után.
Ja, és baromira eredeti az egész. Igazi klasszikus.

2008-07-06 09:42:36 Sógorod (4) #1

Ennyi pénzből... ...rendkívül ügyes próbálkozás. Hatásos. A "hitelesség" szempontjából jó ötlet volt, hogy a szereplők a saját nevükön szerepeltek. De igazán úgy ütős a dolog, ha a film után megnézzük a DVD extrák közt található "interjúkat" is. Egy pillanatra megkísért a gondolat, hogy mégis valós eseményeket rögzített az a bizonyos kézi videókamera...