The Blair Witch Project (1999) ☆ 👁

Ideglelés - The Blair Witch Project

(Daniel Myrick - Eduardo Sánchez)

amerikai horror, thriller

3,5
★★★☆☆
692 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Brian - a Family Guy egyik részében - (elég sótlanul) kommentálja a filmet egy világtalan nézőnek a moziban.

Azt a jelenetet, amikor a három főszereplő sátra rázkódni kezd úgy vették fel, hogy a rendező éjszaka kiosont és ő maga kezdte rángatni azt. A kamera természetesen nála volt, de a színészek semmit sem tudtak erről előre, ezért az ijedtségük teljesen valós.

Az Ideglelés bekerült a Guiness rekordok könyvebe is, mint a legjövedelmezőbb alkotás. A büdzséje ugyanis mindössze 60.000 dollár (17 millió forint) volt, világszinten viszont több, mint 248 milliót (7 milliárd forint) zsebelt be.

A női főszereplőt alakító Heather Donahue édesanyja rengeteg együttérző levelet kapott rokonoktól és környékbeliektől, akik azt hitték, hogy a lánya valóban eltűnt.

A rendező a forgatás alatt folyamatos walkie-talkie kapcsolatban volt a három főszereplővel, hogy azok ne tévedjenek el az erőben, azonban ennek ellenére is legalább háromszor veszett nyomuk.

A főszereplők valóban elhitték, hogy a Blair Witch legenda igaz, még úgy is, hogy azzal tisztában voltak, hogy a film minden jelenete megrendezett. A rendező csak a bemutató után árulta el nekik, hogy az egész mitológia az ő fejéből pattant ki.

Hogy növelje a feszültséget a színészek között, a rendező minden nap kevesebb ételt adott nekik.

Az egyik videokamerát, amit a színészek használtak egy bevásárlóközpontban vették a készítők, és miután végeztek a forgatással visszavitték azt, és visszakérték a pénzt, ezzel is csökkentve a költségvetést.

engeteg rajongó annyira hitt a Blair Witch legendában, hogy leutaztak a film helyszínéül szolgáló Maryland-be, hogy kézzel fogható bizonyítékokra leljenek. Pedig a stáblista legvégén a készítők egyértelműen leírták, hogy az egész csak kitaláció.

A forgatás mindössze 8 napig tartott, a vágás ezzel szemben viszont 8 teljes hónapig.

Heather, Mike és Josh reakciója teljesen valós, amikor megtudják, hogy egész nap körbe körbe sétáltak, ugyanis a valóságban is ez történt velük.

A erdőben hallható ágreccsenéseket a rendező és barátai idézték elő úgy, hogy egész egyszerűen botokat tördeltek és azokat különböző irányokba hajították.

A színészek mindössze egy 35 oldalas leírást kaptak, amiben a Blair Witch-i legenda volt leírva részletesen. Ebből következik, hogy minden egyes szó és mondat, ami elhangzik a filmben az improvizáció.

Heather Donahue egy interjúban mesélt arról, hogy az utolsó jelenet annyira megviselte, hogy hiperventillálni és sírni kezdett, miután a felvételnek vége lett.

A gyerek hangokat, amiket éjszaka az erdőben hallani a rendező, Eduardo Sánchez rögzítette az édesanyja kertjében, aminek közelében rengeteg gyerek játszott. Az egyik szereplő, Michael C. Williams szerint egyébként ez volt az egész forgatás legijesztőbb része.

Az alkotás java részét maga a három főszereplő: Heather Donahue, Joshua Leonard, és Michael C. Williams rögzítették.

Heather Donahue egy kést is magával vitt az erdőben, mert nem tetszett neki az ötlet, hogy két idegen férfival kell egy sötét erdőben aludnia.

Rengeteg mozinéző kapott szédülést a rángatózó kamera mozgás miatt, sőt többen el is hányták magukat.

A film 81 perces játékideje alatt 154-szer hangzik el az angol “fuck” szó. Vagyis átlag nagyjából percenként kétszer.

A film első megvágott változata két és fél órás volt. A végleges változat ezzel szemben csak 81 perces.

Az egyik jelenetben igazi emberi fogakat láthatunk amit a rendező kért el a fogorvosától, a hajszálak pedig valóban Joshua Leonard színésztől származtak.