Working Girl (1988) ☆ 👁

Dolgozó lány

(Mike Nichols)

amerikai dráma, szerelmi történet, vígjáték

3,4
★★★☆☆
310 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

A film emlékezetes nyitójelenete, amikor a Manhattan-ben dolgozók a Staten Island-i komppal utaznak munkahelyük felé. Ez alatt Carly Simon dala, a Let the River Run szól, aki ezért Oscar-díj jelölést kapott.

Melanie Griffitht a legjobb színésznő, Sigourney Weavert a legjobb női mellékszereplő kategóriákban jelölték Oscar-díjra. Filmbeli alakításukért mindketten megkapták a Golden Globe-díjat.

A Dolgozó lányt 1988. december 23-án mutatták be 1 051 filmszínházban, és 4,7 millió dollár bevételt ért el a nyitóhétvégéjén. Észak-Amerikában összesen 63,8 millió, a világ más részein összesen 39,2 millió dollár bevétele volt. Az összbevétele így 103 millió dollár.

A német nyelvű Nemzetközi filmlexikon („Lexikon des internationalen Films”) szerint a Dolgozó lány „egy titokzatos társadalmi mese a férfiak által uralt New York-i pénzügyi világról, ami a rendezés és előadás tökéletessége során a klasszikus vígjáték példaképévé válik.”

Tess közös munkahelye a többi titkárnővel (Katharine Parker irodája előtt) a 1 State Street Plaza alatt található, a Whitehall és State Street sarkán.

Orosdy Dániel szerint Az ördög Pradát visel szellemi előzménye.

Phil Dunphy (Modern család) szerint klasszikus (Halloween idején mondja a kislánynak, aki nem érti, minek öltözött be a családfő egyik családtagja).

A Modern családban Claire Dunphy e filmhez hasonlítja a házasság előtti életét.

Melanie Griffith súlyos drog- és alkoholproblémával küzdött a forgatás alatt. Egy idő után ez annyira megnehezítette a munkát, hogy Mike Nichols felfogadott egy nővért, aki folyamatosan jelen volt és segített a színésznőnek összeszednie magát. A forgatás végeztével Griffith elvonult rehabra.