Basic Instinct (1992) ☆ 👁

Elemi ösztön

(Paul Verhoeven)

amerikai-angol-francia dráma, krimi, thriller

3,9
★★★★☆
912 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-04-23 02:00:47 Ugor (5) #32

:o)) A híres jelenetnek már nagyobb szakirodalma van, mint a második világháború sorsdöntő csatáinak, ezen nyargal mindenki már 30 éve, pedig az elhíresült testrész kendőzetlenül százszámra található csak itt a KT-n a mozis lépeken, de a filmekben ezerszám, az biztos, mégsem nézi meg őket senki. :) Szóval, Sharon Stone tud valamit, amit senki más, rajta kívül. :)

előzmény: Joeker81 (#31)

2021-04-23 01:43:03 Joeker81 (?) #31

A StudioCanal bejelentette, hogy idén nyáron startol a mozikban (magyar bemutatóról egyelőre nincs hír), és otthoni platformokra 4K felbontásban a felújított változata filmnek....hmm..Sharon Stone ennek biztos örülni fog(?). Mindenesetre a régi vicc új értelmet nyerhet és Sharon Stone nőgyógyászának már nem kell az első sorba ülnie...ezek után bárhová ülhet! Engem a VR-verzió, vagy a 3D-től felfelé bármelyik verzió is érdekelne :D Viccet félretéve, jó lehet ezt a most már klasszikus filmet jobb minőségben újra moziban megnézni, annak aki rajong érte, akinek a régi még új, vagy nosztalgia-faktorként még megmozgatja. Engem már nem hat meg, kinőttem belőle, de egy kellemes emlék marad... U.i.: Aki nem kockázta ki VHS-en azt a bizonyos jelentet, az hazudik, vagy nem volt videója, vagy nincs akváriuma, minden más esetben az első opció lép életbe! :D

2016-10-18 13:59:05 MicaHiro (2) #30

Ritkán ér ekkora csalódás. Douglas az általam látott filmek közül simán itt a legrosszabb, a történet pszichológiai része teljesen erőtlen és érdektelen, mély akar lenni, de valójában egymásra dobált felszínes kliséhalom. A vége pedig túlcsavart. Egyvalami működik: Sharon Stone, de ő is csak félig, a csábítást elhittem neki (nyilván), az agyafúrt bábjátékost viszont nagyon nem.

2015-11-23 17:23:25 csabaga (4) #29

M már úgy nézem,kicsit "érettebben",az erotikus részek nagyrészt feleslegesek,csak a hatásvadászatot szolgálták és leültetik a cselekményt.
A forgatókönyv néha lyukas,az események egymásra vannak dobálva.Már írták,az alapötlet a Jégkeblek c.filmből van és a Psycho-ból is vettek egy jelenetet...Hihető karakterábrázolásnak nyoma sincsen.
Egy igazán komoly intelligens thriller lehetett volna,de más irányba ment a rendező,forgatókönyvíró.Ma már csak "jó".

2013-08-12 20:55:03 Szaracén (2) #28

Újranéztem...Ha létezik igazság a földön, akkor a normális szexuális életet élő emberek hányingert kapnak ettől az idealizált vágyretektől! Ha nem, és várnak még ilyen Stone-Douglas lepedő akrobatikát a partnerüktől, akkor nagyon naivak és hisznek a pornófilmeknek.... Mit mondhatnék az Elemi ösztönről? Először is: nem értem miért lett akkora siker, akkora botrányfilm. Pucérkodnak meg nyögnek egy keveset, de inkább soft-pornósan, nem erotikusan. Az meg egyszerűen betegesen röhejes, mekkora beleéléssel beszélnek a szexről és arról, hogy ők aztán mekkorát döngettek. Szavakkal próbálják alátámasztani azt a magával ragadó erotikát, ami a vásznon nem történik meg. MEG EGYÁLTALÁN AZ ÉLETBEN NEM TÖRTÉNIK MEG!!! Könyörgök, én is szeretem a szexet, ez egy marhajó dolog, briliáns, Isten ajándéka, de az, ami ebben a szutyokban megjelenik, nincs. És bakker, bevetették a néppel (először a jenkikkel mert nekik bármit be lehet adni, aztán egy kissé kontinensünkkel is), hogy van ilyen pásztoróra....
Egész eddig a szexuális tartalomról beszéltem, de hát nincs neki más! :D Az egész arra ment ki, hogy láthassuk Sharon Stone-t egy szál mosolyban és Michael Douglas-t ahogy megint önmagát alakítja. Már ott elrontották (ez enyhe kifejezés) az alkotók, már ott lappangott bennük a tehetségtelenség és ízléstelenség, amikor írónőnek titulálták Sharon karakterét. Bármit elhiszek erről a nőről, csak azt nem ,hogy vannak önálló gondolatai, ötletei. Persze, az igazánhúdenagyontúlfűtöttszexéhesszuka "írónő" ponyvát írt, de MILYET??? Ilyen profán gyökérsegeket senki sem olvas! "Egy nő sokat kefél egy öregedő rocklegendával, aztán végül leszúrja egy jégvágóval." EZMIEZ??? De a legnagyobb poén, hogy kb. a film története is ennyi. XD
Beszarás, hogy milyen silány!!!

2013-02-16 00:16:36 Xuja (4) #27

Stone fantasztikus femme fatale, és Douglas is kiválóan hozza a széteső nyomozó karakterét. A sztori néha kissé takaréklángon ég mondjuk, de szerencsére sok dolog felhúzza a filmet, a vége például tökéletes, ennél jobban nem lehetett volna lezárni.

2012-12-15 16:02:38 ChrisAdam (4) #26

Persze ő sem volt rossz, SŐT. Ezért jó ez a film (többek között). :D

előzmény: csabaga (#25)

2012-12-15 15:50:19 csabaga (4) #25

Ott van Jeanne Tripplehorn is!Szerintem jobb nő,és valódiak a mellei.:)

2012-12-13 18:12:04 ChrisAdam (4) #24

Jó, de amúgy Sharon Stone maga is kicsit műcsaj... Tehát nem az a természetes kisugárzású nő.

előzmény: csabaga (#23)

2012-12-13 18:08:40 csabaga (4) #23

Szilikon.:)Jó kép,látszik,hogy művi...

előzmény: Tenebra (#22)

2012-12-13 17:55:59 Tenebra (5) #22

+1 :D
Ebben az esetben nagyon nem izgat, mi van belül. :D

előzmény: ChrisAdam (#21)

2012-12-13 17:48:37 ChrisAdam (4) #21

Hát nem tudom, nekem azért tetszik... :P :D

előzmény: csabaga (#20)

2012-12-13 17:36:12 csabaga (4) #20

Akkor igen,ma már feltűnő,hogy mennyire természetellenesen állnak.Azóta bizonyosan voltak újabb beavatkozások is...
Én az Emlékmást választom.Ott kisebb,de valódi!:)

előzmény: ChrisAdam (#19)

2012-12-13 17:33:46 ChrisAdam (4) #19

Jók voltak azok, nem? :D

előzmény: csabaga (#18)

2012-12-13 17:32:02 csabaga (4) #18

Egész pontosan:a plasztikázott mellei.:)
Az Emlékmásban még a sajátjával szerepelt.

előzmény: ChrisAdam (#17)

2012-12-13 14:39:26 ChrisAdam (4) #17

Jó pár éve láttam, alig maradt meg valami az emlékezetemben (csak Sharon Stone jó mellei)...
De most, hogy felelevenítettem, szinte szenzációs élményt kaptam. A stáblista után is csak bámultam. Annyira egyben van a film.
Aztán mikor ma reggel felkeltem, érdekes módon ez a hatás elmaradt, sőt... mintha nem is lett volna. Pedig eszméletlen nagyot szólt. A filmnek ugyanis nagyon jól működik a motorja, egy percre sem áll le, nem tudunk alatta unatkozni (pedig fáradt és álmos voltam..)
Szenzációs. Egyes jeleneteit újra fogom nézni!

2012-10-06 22:37:03 Tenebra (5) #16

Eszterházi Dzsó magyarországi látogatása alkalmából vetítették ezt moziban, és így újra láttam. Nos, eddigi emlékeim szerint egy gyenge négyes volt. A mai, friss, 10 év utáni megtekintés viszont zseniálisra húzta fel nálam. Ez tulajdonképpen az 1980-as Portyán (Cruising) kiköpött mása. Csak míg abban buzik, ebben biszexuális/perverz/nimfomán karakterekkel találkozhatunk. A cím találó, a nyomozás pedig csak ürügy. Itt abszolút a két központi karakteren van a hangsúly. Illetve azon, hogy nem kell itt pszichopata gyilkosnak lenni, az állat mindenkiben ott van. Renegeteg szempontból lehetne elemezni az igen durva jeleneteket. De a legérdekesebb tényleg a karakterfejlődés. Az, ahogy a főhős, Nick fokozatosan degradálódik le, és végül teljesen elveszti a fejét. Annyira eluralkodik rajta a düh, és a frusztráció, hogy nem tudja megoldani az ügyet, hogy saját, ártatlan barátnőjét lövi le. Így tulajdonképpen az egész oda vezet, hogy a főhős gyilkos lesz, a femme fatale, akiről azt hitték, hittük, hogy ártatlan, de valójából az igazi pszichopata, brilliáns bábjátékos, megmenekül - azaz a totális káosz állandósul a történet végére, semmi sem oldódott meg, sőt, még mélyebbre süllyedt mindenki . Zseniális, szokatlan (durvaságban és megoldatlanságában egyaránt). Tényleg csak az 1980-as Al Pacinos filmhez tudom igazán kötni, mert ahhoz hasonlóan kegyetlen, perverz, különleges, "disturbing". Ne csak azt nézzük ebben, hogy mennyit dugnak, meg Sharon Stone megvillantja a punciját párszor. :D Ez csak a felszín. Valójából egy kiváló, nagyon erősen noirelemeket felvonultató thriller.

2011-12-29 14:25:11 Victor Vance (5) #15

Azért Amerikában is sokan szeretik, csak ott szokás támadni azokat a filmeket amelyek szókimondóak és "sokat mutatnak". Gyakorlatilag Verhoeven moziját is sokan támadták a különböző melegjogi aktivisták, mert szerintük sztereotípiákat állít a homoszexuálisokkal szemben és negatívan tünteti fel őket a filmiparban, sőt odáig mentek hogy az alkotókat konkrétan homofóboknak nevezték. Egyébként pedig holland rendező, holland operatőr, brit producer (na meg Vajna apánk is kivette a részét a filmből), magyar forgatókönyvíró: túlságosan eltért a hollywood-i sablonoktól, túlságosan "amerikaiatlan" volt. Ez meg nem nagyon jött be a hamburgerzabálóknak.

2011-12-28 15:08:52 Dynast Grausherra (4) #14

Láttam korábban egy francia filmet, a Jégkebleket, 1974-ből, Mireille Darc és Alain Delon főszereplésével, hasonló témában, de ez a megoldás sokkal jobban sikerült, a Jébkeblek vesztett is egy pontot az értékelésben.
BonnyJohnny :Miért olyan alulértékelt film ez amerikában? Erre eszembe jutott, amit Obelix szokott mondani, "Hülyék ezek a rómaiak."
A közepe táján leül egy kicsit a történet, az autós jelenettől kezdődően, de a vége zseniálisba csap át, csak a befejezéssel nem vagyok elégedett.
Sharon Stone karakterének ott lenne a helye a leghíresebb filmes sorozatgyilkosok, Hannibal Lecter és John Doe mellett, ha a film más véget érne. Zsenialitásban velük vetekszik. Douglas tehetetlen vele szemben, a végén talán már csak reméli, hogy ő nem fogja úgy végezni, mint Johnny Boz. Persze a film elültet néhány kétséget, annyi gyilkos van a vásznon, hogy felsorolni is sok lenne, de kétségtelenül tudjuk, hogy ki követte el a kulcsgyilkosságot. Mégis, egy ilyen elme végül sutba dobja a jégvágót, és enged az elemi ösztönöknek. És ezzel háttérbe szorul a nagyok mögött. Annyit hozzátennék még, hogy bár Beth Gardner elég gyanús alak, de Gust nagy valószínűséggel mégis hősnőnk szúrta le, hiszen ezt is megírta.

2011-10-30 22:04:18 dorothygale (4) #13

Van valami vonzó ebben a filmben...talán az elemi ösztön... ;)

2011-09-27 08:47:42 JeszKar (4) #12

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy amerikaiak elég prűd hozzálássa a szexualitáshoz tehet róla.

előzmény: BonnyJohnny (#11)

2011-09-27 00:02:49 BonnyJohnny (5) #11

Eszterhas izgalmas, fordulatos forgatókönyve, Verhoeven mesteri thrilleres rendezése, Jerry Goldsmith zseniális score-ja, és Sharon Stone a '90-es évek egyik legemblematikusabb női főszerepében.
Miért olyan alulértékelt film ez amerikában?

2011-07-07 21:57:52 largo (4) #10

Valószínűleg azért, mert orbitálisan nyilvánvalóan közli, hogy Stone a gyilkos:)))

előzmény: Rea (#8)

2011-05-23 17:22:35 csabaga (4) #9

Ha az első tíz percről lemaradtál,akkor nem tudod,hogyott látszik,a nyomozást elindító gyilkosságnak ki is a tettese.Mármint az írónő.

előzmény: Rea (#8)

2011-05-22 20:23:52 Rea (5) #8

Úgy értettem, h végig a pszichológus csajt tartottam a gyilkosnak, ahogy bekapcsoltam a tv-t. De az utolsó kép kicsit megingatott.

előzmény: csabaga (#7)

2011-05-22 16:16:58 csabaga (4) #7

Egyáltalán nem biztos,hogymindegyik gyilkosságnak ő a tettese.Egy részét a másik nő is elkövethette.

2011-05-21 22:47:33 largo (4) #6

Úgy érted nem a Stone-t tartod a gyilkosnak?

előzmény: Rea (#5)

2011-05-21 22:22:19 Rea (5) #5

Tegnap láttam először, korábban nem volt hozzá szerencsém. Az első kb 10 percről így is lemaradtam. 1x nézhető számomra, de azért megadtam az 5öst, mert a maga nemében jó a film. Az újságban úgy adták meg a tartalmat, hogy 2 gyanúsított van: az írónő és a pszichológusnő. Ennek fejében azt hittem, mindent tudok, és még a végéig azt hittem, hogy tényleg, mert klappol minden. Nagyon sok dolog kiszámítható benne.A végén mondjuk talán egy ezredmásodpercre megfordult a fejemben, h a szöszi a gyilkos - de talán csak akkor, mikor mutatták, h nyúl az ágy alá. Bár ott biztosra vettem, hogy nem csinál semmit, max egy poharat emel fel a földről. Aztán a végén a jégvágó az ágy alatt.
Szóval jó film, 10/10

2010-06-12 09:39:39 Bruce94 (4) #4

Tegnap megnéztem, és tényleg kiváló volt. A helyén voltak az alakítások [Douglas főleg].a történet, a hangulat. És nem mellékesen a film kiváló szinkront is kapott. Kevés filmre lehet azt mondani, hogy minden perce tökéletes , de erre lehet.

100%

2009-10-02 15:42:26 bothbenedek (4) #3

kicsit modoros olykor, és egyszerű mint az egyszeregy

2009-02-20 11:14:38 bruce (5) #2

Ez az egyetlen olyan film amit bárhol bármikor bármennyiszer meg tudnám nézni persze a Die Hard filmek melett.

2008-08-26 14:13:28 ronin07 (?) #1

A '90-es évek egyik leghírhedtebb botránymozija az egyik legerőteljesebb, ha nem A legerőteljesebb feminista film.
Catherine Tramell a rendező erős nőalakjainak legjobbja (Amerikában legalábbis, a holland koszorúval egy félreértelmezett kivételtől eltekintve /Feketekönyv/ nem találkoztam), és Verhoeven dicsértére legyen mondva, filmje nemcsak attól érett, mert cici, nuni, fenék, gyilok és káromkodás van benne, hanem leginkább amiatt, mert példa nélkülien tudta ötvözni a (többnyire Hitchcok és film noir) krimikben kiaknázott megszállottságot az erotika szó szerinti és átvitt értelemben és értendő alá-fölé rendeltségével.
Az ágyjelenetek egyébként olyanok, mint egy jó akciófilm lövöldözései: kiválóak, intim vörösessárgában fényképezettek, vadak, dinamikusak.
Stone kisujjból kirázza a bugyi nélkül hódító a szupertestű és Gilette-penge agyú nőt, akit imádunk utálni, de az összeomló Douglas-re se lehet panasz. Verhoeven azért az erőszakos jelenetekben sem hazudtolta meg önmagát, az a kevés nyíltszíni jégvágós csapás olyan hatást vált ki, mint a Gyilkos ígéretek erőszakkitörései, Jerry Goldsmith melódiái pedig tovább rétegekkel bővítik a suspense-t.