Short Cuts (1993) ☆ 👁

Rövidre vágva

(Robert Altman)

amerikai dráma, vígjáték

4,2
★★★★☆
288 szavazat
Szerinted:
?
☆☆☆☆☆

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-11-28 16:08:41 ryood (5) #8

Remek film.
Viszont a leiras hibas. Nem cannesi dijas, hanem velenceben nyert fodijat.

2010-12-21 16:41:36 Freee (5) #7

Rég volt már, hogy egy 3 órás film ennyire a képernyőhöz kötött volna, főleg úgy, hogy rosszabbra számítottam a "kritikák" alapján. Egy hatalmas 5-ös azért, mert zseniálisan szövi egybe Altman a szálakat, pakolja helyre a szilánkokat, amikből a történet kibontakozik, és amely rendezői technikába már jópár profinak is beletörött a bicskája. Igazándiból ezzel a filmmel kezdtem el tisztelni Altmant.

2010-12-21 11:04:17 zéel (5) #6

Steve Buscemi a filmről, Altmanról:
What can I say? Robert Altman interprets Raymond Carver with an amazing cast of characters. Look at any of Altman’s films and you’ll find they are among the finest examples of collaborative efforts, yet unmistakably and uniquely his own. I was lucky enough to get to work with him on Kansas City, and briefly on Tanner on Tanner, and will always be inspired by his vision, independence, and generosity of spirit. About Kansas City he once said to me, “I don’t care if this film makes a nickel—I want it to be successful on my terms.” Then gesturing toward himself and me, he added, “Our terms.” We’ll miss you forever, Bob.

2010-11-10 14:01:31 zéel (5) #5

Bravúros. Nagy film.
A parádés szereplő-gárdából csak két nevet emelek ki:
Annie Ross (a legendás angol/amerikai jazz énekesnő, aki a filmben is remek dolgokat énekel) és Jack Lemmon. Személyes kedvenceim!
Kedvence Pálfi Györgynek is. Szerencsénkre megcsinálta a Rövidre vágva kiváló magyar "változatát": Nem vagyok a barátod címmel. Mintha az amerikaiak (többségükben) kedélyesebben intéznék zűrös és zavaros hétköznapi konfliktusaik, mint a magyarok.

Ráadás: Annie Ross a New York-i Metropolitan Room-ban (2009)

2010-07-29 11:29:25 Kakimatyi (5) #4

Elnézést emberek, ezt elba*sztem, még sosem használtam a spoiler gombot, hát pont fordítva kellett volna. Mentségemre legyen szólva, jót akartam. Végül is sok mindent nem árultam el így sem.

2010-07-29 11:27:06 Kakimatyi (5) #3

Hohh, a film megtekintése közben olyan ritka élményben volt részem, amit jobbára csak Todd Solondz-féle undormányok képesek kiváltani. Ha ez a film a végtelen szartenger benne hánykolódó nyitott szájakkal, (nem lehet eldönteni, hogy csak nyelik vagy okádják-e), akkor az Ütközések csak kis édeskés köpet egy elég bugyuta rasszista mellékízzel. Nem tudom megmondani miért, de itt még azokat a karaktereket sem sajnáltam, akik pedig jobbik énem szerint azért valamennyire megérdemelnék. Talán az a soványka csellista lány... elég halovány remény 20 emberre... A másik véglet viszont bőséggel kecsegtet: itt is megvannak a fokozatok, a karakterek nem túl összetettek, mégis mindig képesek meglepetést okozni. Nem tudom, mitől undorodtam jobban: attól-e ahogy rendőr barátunk eltávolította otthonából az ugató kutyát, vagy attól-e ahogy visszahozta...
Az éttermi jelenet randival-gyerekkel zseniális. Hogy lehet fogpiszkálóval a szádban smárolni ? Tim Robins megmutatja. A bűnök, melyeket hőseink elkövetnek, mondhatni egy fajsúlyúak (leszámítva talán az utolsót), de a motivációk, a kivitelezés módja és indokaik között olykor szakadék tátong. Nekem így működik tökéletesen az üzenet: a végégre valami összeáll, nem rágták a szádba, nincsenek egyértelműen gonoszok/bűnösök, vagyis mindenki az, csak mindenki másképp.

előzmény: Rituska (#2)

2009-09-07 17:30:29 Rituska (4) #2

Kellemes csalódás:)
Kőkemény társadalomkritika és korkép. Nagyon emlékeztetett az Ütközésekre.Talán a legszembetűnőbb különbség a két film között, hogy míg a Crashnél a rasszizmusra helyeződik a hangsúly, itt a szexuális aberrációk körül forog minden. Ami nagyon pozitív, hogy ezt a problémát úgy tudja körülírni, hogy közben nem válik gyomorforgatóan gusztustalanná. Rengeteg konfliktus, beteg családok, sérült emberek. És a sok kis történet összekapcsolódik. Mesteri:) De valami hiányzik belőle, ezért nem adtam rá ötöst. És ahogy -senki- is írta, borzasztóan hosszú.

2009-08-23 18:17:36 -senki- (1) #1

(Előre is elnézést, szvsz.)

Szörnyű. Full unalmas, full értelmetlen. Talán még kicsit élveztem is volna a sok kis uncsi sablon sztorit, ha legalább nem lenne "ennyire hosszúra vágva" (3 óra). Pedig az alapötlet remek, lenne.

Na mindegy, nekem nagyon nem jött be, de valamiért másoknak nagyon jó film, így nézzétek meg. :)